Rozmowa z trenerem PZU Polfy Pabianice
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Rozmowa z trenerem PZU Polfy Pabianice
Musimy odzyskać srebrny medal, choć wszystkim marzy się mocniejsze atakowanie pozycji Lotosu Gdynia - mówi nowy trener PZU Polfy Pabianice
Od trzech tygodni trenerem koszykarek PZU Polfy Pabianice jest Tadeusz Aleksandrowicz, który w ostatnich latach pracował wyłącznie z drużynami męskimi. Prowadząc m in. koszykarzy Zastalu Zielona Góra zdobył tytuł wicemistrza Polski.
Jerzy Walczyk: Pabianiccy kibice byli zaskoczeni wyborem Pana na trenera PZU Polfy. Jak doszło do podpisania kontraktu?
Tadeusz Aleksandrowicz: Wszystko odbyło się w staroświeckim stylu. Ktoś zadzwonił, a ja się zgodziłem.
Jak cel postawiono przed Panem?
- Cele w Pabianicach są jasno określone. Musimy odzyskać srebrny medal, choć wszystkim marzy się mocniejsze zaatakowanie pozycji Lotosu Gdynia. Czeka nas trudny sezon, bo swój skład mocno wzmocniła Wisła Kraków. Myślę, że gdy Andrzej Nowakowski zostanie trenerem Aquaparku, zespół z Polkowic też będzie groźnym rywalem w walce o czołową czwórkę.
Od momentu objęcia przez Pana funkcji trenera do klubu trafiły trzy nowe zawodniczki. Czy mógłby Pan scharakteryzować nowe koszykarki. Na początek Olga Pantelejewa.
- Od wielu lata czołowa zawodniczka polskiej ligi. Zaliczyła występy w Eurolidze, a w poprzednim sezonie wybrana został najlepszą zawodniczka ekstraklasy.
Gabriela Toma...
- Zrobiła wyraźny postęp. Pamiętam ją jako słabsza zawodniczkę, ale uważam, że będzie wzmocnieniem.
Julia Iwliejewa...
- Z tej trójki znam ją najmniej. Zawierzyłem swojemu współpracownikowi. Rosjankę rekomendował bowiem Dariusz Raczyński, który uważa, że Iwliejewa jest wartościowym i niezwykle ambitnym graczem.
Jakie zawodniczki widziałby Pan jeszcze w składzie PZU Polfy?
- Uważam, że przydałaby się jakaś gwiazda, która ściągnęłaby widzów na trybuny. Będzie to jednak zależało w głównej mierze od działaczy oraz rzecz jasna od samych zawodniczek.
Do tej pory gra pabianickiej drużyny opierała się na Elżbiecie Trześniewskiej. Podobnie będzie w nowym sezonie?
- Myślę, że będę miał dużo czasu, żeby przyjrzeć się całemu zespołowi i wybrać właściwy styl gry. Dlatego na razie nie chcę nic obiecywać.
Jak będą przebiegały przygotowania do sezonu?
- W środę ćwiczymy po raz ostatni przed wakacjami. Treningi wznawiamy 2 sierpnia. W planach mamy udział w kilku turniejach m.in. w Koszycach.
PZU Polfa miała wystąpić w Eurolidze, tymczasem PZKosz zdecydował, że Wisły Kraków będzie drugim polskim klubem, który zagra w tych rozgrywkach.
- Bez komentarza.
Jest Pan znany z tego, że potrafi umotywować swój zespół na mecze z silnymi rywalami.
- To jedna z moich cech, która pomaga mi w pracy. Przez wiele lat współpracowałem z Tomaszem Herktem z kobiecą kadrą Polski. Teraz po latach staram się ponownie poznawać kobiety od nowa. Po kilku treningach w Pabianicach mogę powiedzieć, że dziewczyny są tak samo fajne, jak były dawnej.
Rozmawiał: Jerzy Walczyk (Gazeta Wyborcza)
Od trzech tygodni trenerem koszykarek PZU Polfy Pabianice jest Tadeusz Aleksandrowicz, który w ostatnich latach pracował wyłącznie z drużynami męskimi. Prowadząc m in. koszykarzy Zastalu Zielona Góra zdobył tytuł wicemistrza Polski.
Jerzy Walczyk: Pabianiccy kibice byli zaskoczeni wyborem Pana na trenera PZU Polfy. Jak doszło do podpisania kontraktu?
Tadeusz Aleksandrowicz: Wszystko odbyło się w staroświeckim stylu. Ktoś zadzwonił, a ja się zgodziłem.
Jak cel postawiono przed Panem?
- Cele w Pabianicach są jasno określone. Musimy odzyskać srebrny medal, choć wszystkim marzy się mocniejsze zaatakowanie pozycji Lotosu Gdynia. Czeka nas trudny sezon, bo swój skład mocno wzmocniła Wisła Kraków. Myślę, że gdy Andrzej Nowakowski zostanie trenerem Aquaparku, zespół z Polkowic też będzie groźnym rywalem w walce o czołową czwórkę.
Od momentu objęcia przez Pana funkcji trenera do klubu trafiły trzy nowe zawodniczki. Czy mógłby Pan scharakteryzować nowe koszykarki. Na początek Olga Pantelejewa.
- Od wielu lata czołowa zawodniczka polskiej ligi. Zaliczyła występy w Eurolidze, a w poprzednim sezonie wybrana został najlepszą zawodniczka ekstraklasy.
Gabriela Toma...
- Zrobiła wyraźny postęp. Pamiętam ją jako słabsza zawodniczkę, ale uważam, że będzie wzmocnieniem.
Julia Iwliejewa...
- Z tej trójki znam ją najmniej. Zawierzyłem swojemu współpracownikowi. Rosjankę rekomendował bowiem Dariusz Raczyński, który uważa, że Iwliejewa jest wartościowym i niezwykle ambitnym graczem.
Jakie zawodniczki widziałby Pan jeszcze w składzie PZU Polfy?
- Uważam, że przydałaby się jakaś gwiazda, która ściągnęłaby widzów na trybuny. Będzie to jednak zależało w głównej mierze od działaczy oraz rzecz jasna od samych zawodniczek.
Do tej pory gra pabianickiej drużyny opierała się na Elżbiecie Trześniewskiej. Podobnie będzie w nowym sezonie?
- Myślę, że będę miał dużo czasu, żeby przyjrzeć się całemu zespołowi i wybrać właściwy styl gry. Dlatego na razie nie chcę nic obiecywać.
Jak będą przebiegały przygotowania do sezonu?
- W środę ćwiczymy po raz ostatni przed wakacjami. Treningi wznawiamy 2 sierpnia. W planach mamy udział w kilku turniejach m.in. w Koszycach.
PZU Polfa miała wystąpić w Eurolidze, tymczasem PZKosz zdecydował, że Wisły Kraków będzie drugim polskim klubem, który zagra w tych rozgrywkach.
- Bez komentarza.
Jest Pan znany z tego, że potrafi umotywować swój zespół na mecze z silnymi rywalami.
- To jedna z moich cech, która pomaga mi w pracy. Przez wiele lat współpracowałem z Tomaszem Herktem z kobiecą kadrą Polski. Teraz po latach staram się ponownie poznawać kobiety od nowa. Po kilku treningach w Pabianicach mogę powiedzieć, że dziewczyny są tak samo fajne, jak były dawnej.
Rozmawiał: Jerzy Walczyk (Gazeta Wyborcza)
To bardzo ładnie ze strony trenera, jeszcze ładniej byłoby gdyby nie rekomendował aż tak silnie tak jej, jak i pozostałych (i dosłownie jeszcze pozostałych) zawodniczek swojego dawnego klubu, zwłaszcza wtedy, gdy jego losy wchodzą w decydującą o przetrwaniu fazę. Jeśli nowy pracodawca istotnie docenił "warsztat" trenera i to był jedyny powód przenosin - to (ja przynajmniej) zwłaszcza wobec opisów prasowych i ich energicznego dementowania przez p.Darka - trzymałbym się jak najdalej spekulacji nowego klubo wobec zawodniczek starego... no chyba, że mu na tym nie zależy - lub Aleksandrowicz niepotrzebnie gada z J.W....Zawierzyłem swojemu współpracownikowi. Rosjankę rekomendował bowiem Dariusz Raczyński, który uważa, że Iwliejewa jest wartościowym i niezwykle ambitnym graczem.
I znowu w Pabianicach walczymy tylko o srebro (jak przez ostatnie 6-7 lat) a juz myslalem ze jak nastapi zmiana trenara to bedziemy walczyc o zloty:-)A teraz znowu dupa nawet z nowym trenerem ...brak ambicjii?Nowy trener stare nawyki? a moze realia? Cztery.....
Nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo.
Panowie wrazenia przepiekna ale nie bede powielal moich zdjec wiec musicie wejsc na http://80.53.62.26/viewforum.php?f=6 poprostu tak jest beda tam zdjecia ze wszystkich meczow rep w Aus i pewnie inne tez ale beda one sie tam pokazywac powoli z uwagi ze mam malo czasu.
Mysle ze wejdziecie tam zeby zobaczy te zdjecia a bedzie pare naprawde ladnych do zobaczenia szczegolnie pod koniec turniej.
Mysle ze wejdziecie tam zeby zobaczy te zdjecia a bedzie pare naprawde ladnych do zobaczenia szczegolnie pod koniec turniej.
Zagloba pisze:Panowie wrazenia przepiekna ale nie bede powielal moich zdjec wiec musicie wejsc na http://80.53.62.26/viewforum.php?f=6 poprostu tak jest beda tam zdjecia ze wszystkich meczow rep w Aus i pewnie inne tez ale beda one sie tam pokazywac powoli z uwagi ze mam malo czasu.
Znowu to forum "eksperckie"
Waldi pisze:Zagloba pisze:Panowie wrazenia przepiekna ale nie bede powielal moich zdjec wiec musicie wejsc na http://80.53.62.26/viewforum.php?f=6 poprostu tak jest beda tam zdjecia ze wszystkich meczow rep w Aus i pewnie inne tez ale beda one sie tam pokazywac powoli z uwagi ze mam malo czasu.
Znowu to forum "eksperckie"Nie obejrzałem żadnych zdjęć, bo żeby się wyświetliły to musiałbym poczekać z kilka godzin
u mnie wszystko laduje sie bez problemu, a lacze z ktorego korzystam wcale nie grzeszy predkoscia
Zagloba pisze:Panowie wrazenia przepiekna ale nie bede powielal moich zdjec wiec musicie wejsc na http://80.53.62.26/viewforum.php?f=6 poprostu tak jest beda tam zdjecia ze wszystkich meczow rep w Aus i pewnie inne tez ale beda one sie tam pokazywac powoli z uwagi ze mam malo czasu.
A Panowie i Panie Ja jestem na kazdym forum i prosze nie mieszac mnie w zadne rozgrywki.
http://80.53.62.26/viewtopic.php?p=11544#11544
Dokldam co moge w kazdym temacie.
brzydki pisze:Waldi pisze:Zagloba pisze:Panowie wrazenia przepiekna ale nie bede powielal moich zdjec wiec musicie wejsc na http://80.53.62.26/viewforum.php?f=6 poprostu tak jest beda tam zdjecia ze wszystkich meczow rep w Aus i pewnie inne tez ale beda one sie tam pokazywac powoli z uwagi ze mam malo czasu.
Znowu to forum "eksperckie"Nie obejrzałem żadnych zdjęć, bo żeby się wyświetliły to musiałbym poczekać z kilka godzin
u mnie wszystko laduje sie bez problemu, a lacze z ktorego korzystam wcale nie grzeszy predkoscia
No to już nie wiem
przyznaj, że pojawienie się Zag'a na forum jest faktem dość doniosłym, by mu poświęcić parę postów. W ten sposób uzupełnia się "stara" kadra i może moja koncepcja pełnej integracji środowisc kk choć odległa, zmierza w dobrym kierunku...majoneez pisze:Proponuję zmienić temat tego wątku na "Rozmowa z Zagłobą o szybkosci ładowania się zdjęć z Australii na basketmani, oraz chodzeniu wszelkich forów wogóle"![]()
![]()
![]()
![]()
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”