Zawodniczka VI kolejki TBL

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Zawodniczka VI kolejki TBL

Postautor: Viallos » 13 listopada 2004, 20:49

Zawodniczką VI kolejki TBL zostaje Reda Aleliunaite-Jankovska, która uzyskała imponujący wynik 36 punktów tendexowych.
Mimo takiej dyspozycji jej zespół AZS Poznań nie sprostał Lotosowi Gdynia.

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 13 listopada 2004, 21:33

Brawo Reda! Widze że nareszcie się przełamałaś rzutowo oby tak dalej!
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
MirU <poznań>
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: MirU <poznań> » 14 listopada 2004, 00:50

Cieszę się z tego powodu :) AZS Poznań nie wygrał spotkania ale rzucic ponad 90 punktów Lotosowi to coś.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 14 listopada 2004, 02:41

Hmmm... muszę przyznać, że w tej kolejce chyba najwyrazniej wyszła "dziwność" i subiektywność takich wyborów. Zawodniczką kolejki została koszykarka, która praktycznie grała sobie spotkanie sparingowe - wynik z góry wiadomy, zero obrony obu zespołów itp. Moim zdaniem, nie umniejszając statystyk Redy dziś (i niezapominając jak wyglądały te staty, gdy walka szła na noże), zawodniczką kolejki powinna zostać Ilona Mądra - 19 punktów, 15 zbiórek w arcyważnym i potwornie zaciętym meczu to jednak wynik wart o wiele wiekszego uznania niż zabawa w koszykówkę w Gdyni. Moim zdaniem, by wybrać tę najwartościowszą zawodniczkę danej kolejki trzeba by obliczyć sumę tendexów wszystkich zawodniczek obu zespołów każdego spotkania, a pózniej procentowy udział w tej sumie wskazałby tę, która najwięcej wniosła do gry w danym meczu. Wiadomo, że mecz meczowi nierówny i nie muszę chyba nikogo przekonywać, że uzyskać więcej punktów tendexowych o wiele łatwiej, gdy w meczu "o pietruszkę" akcje trwają jakieś 4, 5 sekund niż w walce o każdą piłkę i cierpliwym, dokładnym wykorzystywaniu całego czasu na rozegranie akcji ofensywnej w pojedynku "o życie".
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 14 listopada 2004, 09:39

Seba pisze:Hmmm... muszę przyznać, że w tej kolejce chyba najwyrazniej wyszła "dziwność" i subiektywność takich wyborów. Zawodniczką kolejki została koszykarka, która praktycznie grała sobie spotkanie sparingowe - wynik z góry wiadomy, zero obrony obu zespołów itp. Moim zdaniem, nie umniejszając statystyk Redy dziś (i niezapominając jak wyglądały te staty, gdy walka szła na noże), zawodniczką kolejki powinna zostać Ilona Mądra - 19 punktów, 15 zbiórek w arcyważnym i potwornie zaciętym meczu to jednak wynik wart o wiele wiekszego uznania niż zabawa w koszykówkę w Gdyni. Moim zdaniem, by wybrać tę najwartościowszą zawodniczkę danej kolejki trzeba by obliczyć sumę tendexów wszystkich zawodniczek obu zespołów każdego spotkania, a pózniej procentowy udział w tej sumie wskazałby tę, która najwięcej wniosła do gry w danym meczu. Wiadomo, że mecz meczowi nierówny i nie muszę chyba nikogo przekonywać, że uzyskać więcej punktów tendexowych o wiele łatwiej, gdy w meczu "o pietruszkę" akcje trwają jakieś 4, 5 sekund niż w walce o każdą piłkę i cierpliwym, dokładnym wykorzystywaniu całego czasu na rozegranie akcji ofensywnej w pojedynku "o życie".

Nic mi nie pozostaje jak po raz kolejny się zgodzić z tym Gościem :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 14 listopada 2004, 15:03

no dobra - słuszne byłoby dzielenie tendexów przez ważność i wyrównaność meczu - a także mnożenie przez współczynnik po wygranej lub porażce zespołu np x 1,2 i x 0,8
Nie trudno by gwiazdą grając indywidualne w słabym zespole przegrywającym wysoko - łatwo również w b.dobrym wygrywającym wysoko.
w tym przypadku byłoby:
wynik Redy x 0,8
wynik "Dzidki" x 1,2

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 14 listopada 2004, 15:10

Simon dokładnie chodziło mi o to, że w meczu, w którym np suma tendexów to 300 - gdy gra się, jak w Gdyni kompletnie bez obrony, zawodniczka zdobywajaca np 40 punktów tendexowych, wygrywa z taką, która zdobedzie np 35 w innym meczu - w ktorym dzięki morderczej walce, długim akcjom, super zaciętej obronie, suma tendexów to np 200. Nie da się przecież porównać tylko czystymi statystykami zaciętości meczu. Można jednak wpływ, jaki miała dana koszykarka na określony pojedynek. Że się tak wyrażę - jej dominację. Wystarczy podzielić tę sumę przez zdobyte tendexy - czym niższy wyjdzie wynik, tym moim zdaniem wartościowszy występ danej zawodniczki.

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 14 listopada 2004, 15:21

Seba pisze:Simon dokładnie chodziło mi o to, że w meczu, w którym np suma tendexów to 300 - gdy gra się, jak w Gdyni kompletnie bez obrony, zawodniczka zdobywajaca np 40 punktów tendexowych, wygrywa z taką, która zdobedzie np 35 w innym meczu - w ktorym dzięki morderczej walce, długim akcjom, super zaciętej obronie, suma tendexów to np 200. Nie da się przecież porównać tylko czystymi statystykami zaciętości meczu. Można jednak wpływ, jaki miała dana koszykarka na określony pojedynek. Że się tak wyrażę - jej dominację. Wystarczy podzielić tę sumę przez zdobyte tendexy - czym niższy wyjdzie wynik, tym moim zdaniem wartościowszy występ danej zawodniczki.

Już Seba mi tu nie zaczynaj znowu filozofować! Niech zostanie tak jak jest! Bo za dużo chcesz kombinować! I abslutnie się z tobą niezgadzam!

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 14 listopada 2004, 15:23

chmm - niby tak, ale nie do końca - bo w beznadziejnym meczu beznadziejnych zespołów (kupa strat - bez przechwytów, niecelnych rzutów - słowem nawet minusowe tendexy) może się okazać, że wynik 5 tdx jakiejś zawodniczki będzie po takim podzieleniu lepszy od wysokiego tendexsu zawodniczki której cały zespół zagrał wspaniale.
Tendex to miara jednak indywidualna

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 14 listopada 2004, 15:26

Już Seba mi tu nie zaczynaj znowu filozofować! Niech zostanie tak jak jest! Bo za dużo chcesz kombinować! I abslutnie się z tobą niezgadzam!

Bo jak zwykle nie rozumiesz o co chodzi, a zabierasz głos w dyskusji... powód - raz jeden, jedyny udało się wygrać zawodniczce AZS :D:D ... co akurat mnie mało obchodzi - jednak pokazuje dokładnie, że proste porównanie tendexów zupełnie nie oddaje wartościowości osiągnięć.
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2004, 15:34 przez Seba, łącznie zmieniany 1 raz.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 14 listopada 2004, 15:33

simon pisze:chmm - niby tak, ale nie do końca - bo w beznadziejnym meczu beznadziejnych zespołów (kupa strat - bez przechwytów, niecelnych rzutów - słowem nawet minusowe tendexy) może się okazać, że wynik 5 tdx jakiejś zawodniczki będzie po takim podzieleniu lepszy od wysokiego tendexsu zawodniczki której cały zespół zagrał wspaniale.
Tendex to miara jednak indywidualna

Masz oczywiście rację... mozliwa jest jeszcze sytuacja, w której sumę tendexów zaniża jeden zespół, grając fatalnie. Drugi zaś zdobywa ich bardzo dużo i co za tym idzie jego zawodniczka, może (nawet przy dość niskiej zdobyczy) wygrać taką klasyfikację ;) Jednak... i tak będę bronił swojego zdania, że jest to lepsze rozwiązanie niż nagradzanie takich "osiągnięć" jak w Gdyni kosztem przykładowo takiego jak Dzidki w Ostrowie. No ale oczywiście jest to tylko moje zdanie - a wszystkie klasyfikacje mają swoje plusy i minusy.

Pozdro!

Ps. KONIEC TEMATU!

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 14 listopada 2004, 15:38

Udało jej się dobre sobie!
Weź skończ gadać takie brednie ty antyazsiaku!
I w tym przypadku bardzo dobrze wiem o co chodzi w tym temacie!

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 14 listopada 2004, 15:43

MARAS pisze:Udało jej się dobre sobie!

:shock: A nie udało się jej? :shock: Przegrała? Zmieniły się zasady? Jak się jej nie udało, to sorka - zaraz zmienię i wpiszę tę, której się to udało!

MARAS pisze:Weź skończ gadać takie brednie ty antyazsiaku!

Pod warunkiem, że RAZ... jeden jedyny... napiszesz coś mądrego! COKOLWIEK!!! Momentalnie kończę ;)) Aaaa... i dzięki za komplement na końcu - bezsensu, bo bezsensu... ale jak widzę się starałeś, więc doceniam :P

MARAS pisze:I w tym przypadku bardzo dobrze wiem o co chodzi w tym temacie!

W to akurat NIKT nie uwierzy!

Awatar użytkownika
MirU <poznań>
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: MirU <poznań> » 14 listopada 2004, 15:47

Seba pisze:... co akurat mnie mało obchodzi ...

to juz nam wiele razy przedstawiałes i dobrze wiemy :lol: :lol: , wiec mała prośba: abyś się nie powtarzał 8)

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 14 listopada 2004, 16:05

MirU <poznań> pisze:
Seba pisze:... co akurat mnie mało obchodzi ...

to juz nam wiele razy przedstawiałes i dobrze wiemy :lol: :lol: , wiec mała prośba: abyś się nie powtarzał 8)

Ehh.. ostatni raz powiem coś do wszystkich Waszych wcieleń jak do ludzi:

Prawdą jest, że odkąd poznałem Was moja sympatia do AZSu zdecydowanie osłabła - podobnie zresztą stało się chyba z wszystkimi, którzy mieli okazję czytać, co zdarza Wam się pisać. Ale nie zmieniło się jedno - nadal wszystko co wiąże się z Waszym zespołem jest mi w zasadzie dość obojętne. Redę poznałem juz lata temu, potem troszeczkę bliżej podczas mistrzostw Europy w Budapeszcie, gdzie zdobyła tytuł i zapewniam Wasze zaniepokojone osoby, że ani przez myśl mi nie przeszło personalne atakowanie czy zaniżanie wartości osiagniecia Litwinki. Jednak, gdybyście ruszyli głowami i zadali sobie choć trochę trudu zrozumienia o co mi chodzi, może by dotarło - moim zdaniem wyżej należy cenić np 19 punktów i 15 zbiórek (między innymi) od 26 punktów i 9 zbiórek... jesli wezmie się pod uwagę WSZYSTKIE okoliczności tych osiągnięć. Próbowałem, wraz z ludzmi myślącymi (pozdrawiam Simon) wymyśleć taki system oceny z wykorzystaniem tendexów, który by zapewniał pewną choć obiektywizację wyników koszykarek w danej kolejce. Jak zwykle jednak, domyślam się, że nie łapiąc sensu dyskusji, udało Wam się jeszcze bardziej obnizyć (już i tak niski - dzieki Wam) stopień sympatii do pewnych osób i pewnego zespołu. Gratki :D

Pozdrawiam!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”