Najwyższa pora na podanie prawidłowych odpowiedzi na pytania z poprzedniego tygodnia. Moment ten trochę się opóżnił z powodu ciężkiego ale radosnego weekendu w Gorzowie;)
ODPOWIEDZI:
Pytanie 1: Zawodniczką amerykańską, o której mowa była w tej zagadce oczywiście jest
TAMARA STOCKS. Dziwnie trochę toczyły się jej losy koszykarskie - obecnie jednak w końcu stała się w lidze, w której gra prawdziwą gwiazdą;) Szkoda tylko, że jest to słabiutka liga islandzka. Trzeba przyznać jednak, że statystyki w dwóch pierwszych spotkaniach w swoim nowym zespole - Grindavik, miała imponujące (38 punktów, 13 zbiórek i 5 bloków + 29 punktów i 17 zbiórek!). Ciekawe, gdzie trafi po tym epizodzie... może do Polski;)
Pytanie 2: Tu problemów nie było żadnych - zawodniczką tą była
Małgorzata Wołujewicz - Czerlonko.
Pytanie 3: Prawidłową odpowiedzią jest podanie jako klubu zespołu MOSM Bytom, a miejsca pochodzenia Tarnowskich Gór. Jeden z Quizowiczów podał, jako klub Ósemkę Tarnowskie Góry, czyli bodajże szkołę podstawową z której pochodzi Magda (nie wspominając nic o MOSM Bytom)... no i mam dylemat - ile punktów przyznać za tę odpowiedz - maxa, czyli dwa, czy może jeden? Jak myślicie?
Pytanie 4: Tu oczywiście możliwości było bardzo dużo, chyba nikt nie podjąłby się wypisania wszystkich sióstr grających w naszej ekstraklasie. Wypiszę jedynie odpowiedzi, które się pojawiły w związku z Quizem. Niestety nie mogę uznać odpowiedzi podającej siostry Bibrzyckie

Magda bowiem z tego co wiem, nie zagrała jeszcze w ekstraklasie. Podobnie wygląda sprawa z Martą Dydek - tu na szczęście i tak to nic nie zmienia;). A Forumowicze podawali następujące odpowiedzi: Milena i Magdalena Włodarskie, Katarzyna i Małgorzata Dydek, Angela Dubojska i Oksana Dołgorukowa, Dorota i Urszula Stempniewicz, Żenia Nikonowa i Wiktoria Szwed, Bozena i Małgorzata Wołujewicz, Ewelina i Aldona Gad, Justyna i Ilona Pieńkowska, Anna i Irmina Wojewódka, Monika i Dorota Dyrcz, Marzena i Ewa Frąszczak... można oczywiście podawać wiecej takich przykładów (Barbara i Zdzisława Pabiańczyk, Dorota i Ewa Szymczak itd) - trzem uczestnikom udało się podać pięć i dostać za tę zagadkę maxa;) Gratki!
Pytanie 5: Tu okazało się trudniej niż się spodziewałem... nie wszystkim udało się uporać z tą zagadkę. A chodziło oczywiście o wyśmienitą w latach 90-tych Słowaczkę -
Andreę Kuklovą. Trzeba chyba będzie kiedyś wstąpić do tego jej pensjonatu:)
Wyniki i punktację podam po wyrażeniu przez Quizowiczów opini na temat problemu z pytaniem nr 3 - niby odpowiedz jest prawidłowa, ale nie pada jednak nazwa klubu z Bytomia, który jest oficjalnie podawany, jako ten, który "wychował"
Pozdrowionka!