Postautor: Bart83 » 25 marca 2006, 12:26
KOSZYKÓWKA Utrwalić dobre wrażenie
Koszykarki poznańskiego AZS rozegrają dzisiaj pierwsze
spotkanie z Cukierkami Odrą Brzeg w II rundzie play-off.
Zespoły walczą o lokaty 5-8 tegorocznych rozgrywek ekstraklasy. Poznanianki po twardej, pięciomeczowej walce uległy w ćwierćfinale Polfie Pabianice. Mimo porażki podopieczne trenera Grzegorza Szajka pozostawiły po sobie bardzo dobre wrażenie. Akademiczki pokonały bowiem pabianiczanki dwa razy (raz na wyjeździe). To już jednak historia i teraz trzeba walczyć o jak najwyższą pozycję w sezonie. Wypada mieć nadzieję, ze poznańskie koszykarki skutecznie powalczą z Odrą o zwycięstwo. Stawka jest bowiem wysoka. Nie chodzi tylko o zajęcie jak najwyższej pozycji, ale też o przyszłość zespołu.
Obiecują walczyć
Szkoleniowiec AZS, Grzegorz Szajek, prestiżowo podchodzi do spotkań z ekipą Cukierków Odry Brzeg: - Na pewno moje dziewczyny są zmęczone batalią z Polfą, ale jestem przekonany, że zrobią wszystko, aby wygrać rywalizację z Brzegiem. Potyczki z Pabianicami udowodniły nam wszystkim, że w naszym zespole drzemią spore możliwości. Mam nadzieję, że zawodniczkom wystarczy jeszcze sił aby zagrać skutecznie. Wierzę w to, że potrafimy w nadchodzącym dwumeczu utrwalić dobre wrażenie z ćwierćfinałów. A potem pozostanie jeszcze walka o piąte miejsce. To byłoby z pewnością udane zakończenie sezonu - mówił opiekun poznańskiej drużyny.
Rozgrywająca AZS, Natalia Waligórska, potwierdza słowa trenera: - Do końca rozgrywek zostało jeszcze kilka spotkań i mogę obiecać kibicom, że damy z siebie wszy- stko. Przed sezonem mówiłyśmy, że zadowoli nas piąte miejsce. Wierzę, że jesteśmy w stanie sprostać temu zadaniu i tym samym powtórzyć wynik z ubiegłego roku.
Pierwsze półfinały
Dokładnie miesiąc temu AZS zmierzył się z Cukierkami w Poznaniu w rundzie zasadniczej i wygrał wysoko 68:49. W Brzegu lepsze były Cukierki (72:66), ale poznanianki stawiły rywalkom twardy opór. Na pewno akademiczki odczuwają trudy bojów z Polfą. Przeciwniczki natomiast stoczyły tylko trzy przegrane mecze z Lotosem Gdynia. Dzisiaj o godz. 19.00 w hali POSiR przy ul. Chwiałkowskiego emocji nie powinno zabraknąć. W innym spotkaniu o miejsca 5-8 Meblotap Chełm zmierzy sie z AZS PWSZ Gorzów. Dziś i jutro odbędą się też pierwsze półfinały: Wisła Kraków - CCC Polkowice oraz Polfa Pabianice - Lotos Gdynia.
JAC - NaszeMiasto.pl