Lotos - Parma 89:75

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Mario Pabianice

Lotos - Parma 89:75

Postautor: Mario Pabianice » 25 listopada 2004, 18:25

Lotos - Parma 56 : 45 do przerwy

Pewna wygrana Gdynianek.

źródło FPKK

od Admina: panie Mario nie krzyczymy na forum (CapsLock)

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Re: Lotos - Parma 89:75

Postautor: MARIO » 25 listopada 2004, 20:13

Mario Pabianice pisze:Lotos - Parma 56 : 45 do przerwy

Pewna wygrana Gdynianek.

źródło FPKK

od Admina: panie Mario nie krzyczymy na forum (CapsLock)

Który Mario? :oops: :lol: 8)

Śląsk Wrocław miał Greera - Lotos ma Nolan. Ta zawodniczka gra tak efektowny i przy tym efektywny basket, że aż chce się oglądać takie mecze. Po prostu rewelacja. Dla mnie Nolan jest obecnie najbardziej wartościową zawodniczką PLKK.
..you got to lose, to know how to win..

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 25 listopada 2004, 20:22

GRATULACJĘ dla zawodniczek Lotosu! :) Również jestem pod wrażeniem gry Nolan - zwłaszcza gracji z jaką oddaje rzuty za trzy punkty (ułożenie ręki przy tym to mistrzostwo świata!).
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 25 listopada 2004, 20:50

Euroliga koszykarek: Wygrana Lotosu

Zespół Lotosu Gdynia pokonał Lavezzini Basket Parma 89:75 (29:22, 27:23, 23:9, 10:21) w meczu czwartej kolejki grupy C Euroligi koszykarek. Było to trzecie zwycięstwo Lotosu w rozgrywkach Euroligi sezonu 2004/05.

Lotos: Małgorzata Dydek 21, Deanna Nolan 17, Elaine Powel 14, Ewelina Kobryń 12, Monika Veselovsky 10, Agnieszka Bibrzycka 9, Tatiana Troina 6, Elina Stefanowska 0, Aleksandra Chomać 0, Katarzyna Motyl 0, Paulina Pawlak 0.

Lavezzini: Donnette Slow 24, Gordana Grubin 22, Anastazja Kostaki 13, Dubravka Dacic 11, Federika Ciampoli 3, Marija Micovic 2, Milica Micovic 0, Barbara Gibertini 0, Swietłana Kuzniecowa 0.

Przed rywalizacją z Włoszkami trener Lotosu Krzysztof Koziorowicz podkreślał, że drużyna Lavezzini jest najlepiej znana gdyniankom spośród dotychczasowych euroligowych rywalek. Znajomość ta najwyraźniej przydała się, ponieważ trzecie zwycięstwo w tegorocznej Eurolidze przyszło mistrzyniom Polski najłatwiej.

Jedynie w pierwszej kwarcie na parkiecie w Gdyni toczyła się w miarę wyrównana walka, choć gra Lavezzini opierała się tylko na Grubin i Snow.

Po wyrównanym początku (piąta minuta 10:8), przewaga Lotosu rosła z minuty na minutę. Choć gdynianki to młody zespół, na parkiecie widać było sporą różnicę doświadczenia w międzynarodowej rywalizacji.

Szczególnie udana była dla mistrzyń Polski trzecia kwarta. Zdominowały one całkowicie wydarzenia na parkiecie, a dzięki dokładnej obronie, gdynianki pozwoliły rywalkom na zdobycie zaledwie dziewięciu punktów. W 29 minucie mistrzynie Polski prowadziły już 29 punktami (79:50). Dzięki tej przewadze Krzysztof Koziorowicz mógł desygnować do gry w ostatniej odsłonie młode zawodniczki, aby one - jak podkreślał później - nabierały doświadczenia i ogrania.

- Jedna minuta gry w Eurolidze, to co najmniej dziesięć minut dobrej gry w naszej lidze. Nie szkoda mi nawet tych kilkunastu punktów przewagi. Najważniejsze, że młode zawodniczki odebrały kolejną solidną lekcję koszykówki - powiedział po spotkaniu szkoleniowiec Lotosu, Krzysztof Koziorowicz.

Z kolei jedna z jego podopiecznych, Tatiana Troina podkreśliła, że zespół z meczu na mecz gra coraz lepiej. - Jesteśmy już o wiele lepszym zespołem niż na początku rozgrywek - stwierdziła Białorusinka.

- Lotos to silny zespół. Myślę, że jest w stanie wygrać nawet całą Euroligę. My jeszcze słabo gramy w obronie, co było widać, mieliśmy duże problemy z zatrzymaniem Małgosi Dydek i Deanne Nolan - powiedział po meczu Miodrag Veskovic, trener Lavezzini.

- Lotos to najlepsza drużyna, w której grałam w swojej historii występów w Europie. Przyjechałam tu, bardzo chciałam wygrać, ale nie udało się. Nie ma co ukrywać. W moim zespole tylko ja i Swietłana Kuzniecowa mamy doświadczenie w międzynarodowych rozgrywkach. Być może uda się wygrać następnym razem - podsumowała Gordana Grubin.

PAP, nn - Gazeta Wyborcza

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 25 listopada 2004, 21:17

Trzeci "polski" zespół w Eurolidze - Dexia Namur rewelacyjnie rozpoczął pojedynek z Tarbes. Po pierwszej kwarcie Polki i Belgijki prowadziły 23:19. Druga kwarta to prawdziwy pogrom faworytek! Zwycięstwo w niej 22:7 i prowadzenie do przerwy aż 45:26 to jednak spora niespodzianka.

BRAWO!

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 25 listopada 2004, 21:45

Trzecia kwarta należała do Tarbes - koszykarki z Francji wygrały ją aż 25:7! :( Przed ostatnią odsłoną już tylko trzy punkty przewagi polsko-belgijskiego zespołu (54:51).

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 25 listopada 2004, 22:12

YUPIII :D Dexia Namur - Tarbes 80:66 (Lara 18, Wielebnowska 16 - w tym 14 w drugiej połowie, w której Namur zdobyło tylko 33 punkty, Miedzik 9). Razem Polki zdobyły więc 43 punkty! BRAWO! :D

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 26 listopada 2004, 08:01

Zwycięstwo koszykarek Lotosu w Eurolidze

Obrazek

Efektowne zwycięstwo Lotosu Gdynia w Eurolidze. Lavezzini Basket Parma był jedynie tłem dla szybko i dynamicznie grającej drużyny mistrza Polski. - Lotos to zespół, który nie ma słabych punktów - chwaliła gdynianki Gordana Grubin

Gdy w 15. minucie mistrzynie Polski prowadziły różnicą 17 punktów (44:27), trener Lavezzini Basket Miodrag Vosković stał spokojnie przy ławce rezerwowych i uśmiechał się. Był bezradny. Bezradne były też jego podopieczne. Gordana Grubin kilka razy podbiegała do trenera, pytała o radę, ale ten nie bardzo wiedział, co odpowiedzieć.

Grubin tym razem grała inaczej niż zazwyczaj. Rozgrywanie dzieliła z Greczynką Anastasią Kostaki, rzadziej też decydowała się na solowe akcje, zdecydowanie częściej podawała do koleżanek. Te jednak nie wyczuwały intencji Serbki i zamiast atakować gdyński kosz, gubiły piłkę. Ale gdynianki nie dlatego szybko opanowały parkiet. Były po prostu lepsze.

Świetnie wyprowadzały szybkie ataki. Radziły sobie też w ataku pozycyjnym, z którym zazwyczaj mają sporo problemów. Przy jednej z akcji Elaine Powell stała osiem metrów od kosza, spokojnie kozłowała piłkę i zastanawiała się, co zrobić. W końcu w gąszczu ciał dostrzegła wychodzące w górę szczupłe ciemne dłonie Deanny Nolan. Rzuciła piłkę w tamtym kierunku, Nolan złapała piłkę, rzuciła do kosza, ale nie trafiła. Zaraz jednak spięła się, wyprężyła jak struna, chwyciła odbitą od obręczy piłkę i jeszcze raz ją wyrzuciła. Tym razem bezbłędnie.

Przewaga mistrzyń Polski była zdecydowana. W 38. minucie prowadziły 89:62 i były absolutnie spokojne o końcowe zwycięstwo.

Za tydzień w hali przy ul. Olimpijskiej szlagier fazy grupowej: klubowy wicemistrz Europy Lotos kontra VBM-SGAU Samara, klubowy mistrz świata.

Lotos Gdynia

89
Lavezzini Basket Parma

75
Kwarty: 29:22, 27:23, 23:9, 10:21

Lotos: Dydek 21, Nolan 17 (2), Powell 14, Kobryń 12, Bibrzycka 9 (1) oraz Veselovsky 10, Troina 6, Pawlak 0, Stefanowska 0, Motyl 0

Lavezzini: Snow 24 (1), Grubin 22 (2), Kostaki 13 (3), Dacić 11, Marija Micović 2 oraz Ciampoli 3, Kuzniecowa 0, Milica Micović 0, Giberlini 0

Liczba meczu

90

taką procentową skuteczność w rzutach za dwa miała Małgorzata Dydek. Na dziesięć prób dziewięć było celnych

AMERYKAŃSKI DYNAMIT

Elaine Powell i Deanna Nolan są przyjaciółkami, ich przyjaźń coraz częściej przenika na boisko. Chociaż różnią się budową ciała (Powell jest nieco niższa, ale masywniejsza, Nolan przypomina bardziej kilkunastoletnią dziewczynkę niż zawodową koszykarkę), wczoraj z taką samą, białą opaską na czole były bliźniaczo podobne. Miały też podobny dynamizm w przeprowadzaniu ataków. Raz jedna wyprowadzała kontrę, podawała do drugiej lub do wychodzących na czystą pozycję Agnieszki Bibrzyckiej i Małgorzaty Dydek. Innym razem było odwrotnie. Takie akcje zazwyczaj kończyły się punktami.

Powiedzieli po meczu

Krzysztof Koziorowicz

trener Lotosu

Nie możemy popadać w hurraoptymizm, nie znamy przecież potencjału wszystkich rywali. W trzeciej kwarcie graliśmy naprawdę dobrze, ale w czwartej słabiej. Wprowadziłem rezerwowe, ale nie żałuję. Dla nich ważna jest każda minuta w takim występie

Miodrag Vesković

trener Lavezzini

Lotos to wielki zespół, może nawet wygrać Euroligę. Moja drużyna nie miała prawie nic do powiedzenia. Słabo spisywaliśmy się szczególnie w obronie, nie mogliśmy powstrzymać Gosi Dydek i Deanny Nolan

Gordana Grubin

rozgrywająca Lavezzini

Lotos jest najlepszą drużyną, w jakiej miałam okazję występować w Europie. Bardzo chciałam wygrać w Gdyni, ale okazało się to nierealne. Lotos to znakomita drużyna, nie ma słabych punktów.

Agnieszka Bibrzycka

skrzydłowa Lotosu

Początek spotkania był wyrównany, potem narzuciłyśmy swój styl gry. Nie wytrwałam do końca. Poprosiłam trenera o zmianę, bo miałam problemy z kolanem. Chcę wydobrzeć do czwartku, do meczu z Samarą.

not. wag

Waldemar Gabis (Gazeta Wyborcza)

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 26 listopada 2004, 15:14

Można powiedzieć że szkoda tylko że Biba doznała lekkiej kontuzji na początku meczu bo zapowiadało się po pierwszych akcjach że to będzie jej meczi Nolan a nie tylko Nolan(może by bękła wtedy setka).A swoją drogą trójkąt Powell ,Nolan i Biba to może być coś w Eurolidze.
Dla mnie najlepszą zawodniczką PLK jest Powell,chyba najbardziej niedoceniana czarna zawodniczka w naszej lidze

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”