BASKET QUIZ 2006 - tydzień trzeci:)

Wykaż się wiedzą o baskecie, sam wygraj ligę...

Moderatorzy: BARTOLINO, Moderatorzy

Seba
Oldboy

BASKET QUIZ 2006 - tydzień trzeci:)

Postautor: Seba » 02 kwietnia 2006, 15:38

PYTANIE 10 (za trzy punkty - autorstwa Quizowicza): Pojawiła sie pod Wawelem z drugiego krańca Polski - Białegostoku, gdzie w zespole miejscowego Włókniarza rozpoczynała koszykarską przygodę. W Wiśle mogła w pełni rozwinąć swój talent. Zawodniczka złotego zespołu mistrzostw Polski z 1988 roku, zdobyła, także z Białą Gwiazdą, dwukrotnie srebrne medale w ekstraklasie (1987 i 1992). Ma na koncie trzy występy w pierwszej reprezentacji Polski.

O kogo chodzi?

PYTANIE 11 (za dwa punkty - autorstwa Quizowicza): Która z zawodniczek mających przyjemność grać w polskiej ekstraklasie, wystapiła w słynnym "zespole" amerykańskim - Harlem Globetrotters? Proszę podać dodatkowo, w którym to było roku.

PYTANIE 12 (za jeden punkt): Najsłynniejsza rodzina koszykarska związana z koszykówką kobiecą w Australii. Ona to trzykrotna olimpijka, sześciokrotnie na mistrzstwach świata - medalistka tych największych imprez. Brąz olimpijski zdobywała mając prawie 40 lat! Legenda ligi australijskiej (WNBL).

Obrazek

On - jeden z największych trenerów w historii naszej dyscypliny na świecie. Prowadził nie tylko narodowy zespół Australii, ale także wiele drużyn z WNBL, jedną z WNBA, a obecnie trenuje reprezentację kraju o sporych tradycjach w koszykówce kobiet.

Łatwe pytanie... Proszę podać imiona i nazwisko tej pary... no i co ich łączy ;)

Postaram się dodać za jakiś czas jeszcze jedno lub dwa pytanie...
Ostatnio zmieniony 10 kwietnia 2006, 18:47 przez Seba, łącznie zmieniany 1 raz.
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 10 kwietnia 2006, 18:29

Odpowiedzi:

Pytanie 10: - autorstwa Qiero - zawodniczką tą była Joanna Więsław.

Pytanie 11: - niestety gdzieś wśród privów zaginęło mi kim był autor pytania :( Kołysanka chyba? Prosiłbym o potwierdzenie ;)... a odpowiedzią oczywiście jest Ticha Penicheiro - rok 2000 lub 2001 w zależności od zródeł - obie odpowiedzi uznawane.

Pytanie 12: - Tom i Robyn Maher... są małżeństwem... Ona - przez wiele lat podpora reprezentacji Australii, on trener tego zespołu, a obecnie selekcjoner kadry Chin.

edit: Pytanie 11 autorstwa Kołysanki ... potwierdzone... dla Niej dodatkowy punkcik ;)
Ostatnio zmieniony 10 kwietnia 2006, 19:20 przez Seba, łącznie zmieniany 1 raz.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 10 kwietnia 2006, 18:46

WYNIKI 3 TYGODNIA: - niepełne... uzupełnię braki, jak się tylko wyjaśnią ;)... jeden punkt brakuje :?

1. Qiero 7pkt (max + 1pkt za pytanie);
2. Greebo 6pkt;
3. Kołysanka 4pkt (3 +1 za pytanie)
4. Jelo i Wojteg po 3pkt;
6. Maras i Osesek po 1pkt.

WYNIKI ŁĄCZNE:
1. Qiero 32pkt;
2. Kołysanka 29pkt;
3. Greebo i Wojteg po 23pkt;
5. Osesek 21pkt;
6. Bury i Maras po 19pkt;
8. Kibic 9pkt;
9. Jelo 3pkt.

Przypominam, że wyniki jeszcze ulegną zmianie ;) No i mam nadzieję, że za wiele nie pokręciłem z nimi 8)

edit: Punkcik za autorstwo pytania przyznany ;)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 10 kwietnia 2006, 22:38

Trafiłem Więsław :shock: \:D/
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 11 kwietnia 2006, 06:51

Greebo pisze:Trafiłem Więsław :shock: \:D/

A ja niestety nie :( Z dwóch zawodniczek, które mi zostały (drogą eliminacji) wybrałem Sypniewską :( No ale cóż. Bawimy się dalej. :)

PS. Wiem, że jest cały tydzień, ale jest to tydzień świąteczny. Seba może rozważysz możliwość przełożenia terminu na kolejny tydzień, ewentualnie środa, czwartek po świętach. To taka moja propozycja.

Pozdrawiam

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 11 kwietnia 2006, 17:25

Pytanie o Panią Joasię było trzeba przyznać raczej z kategorii tych trudniejszych... nie miałem także pojęcia, że pojawiła się w Krakowie z Włókniarza Białystok. Duże BRAWA dla autora za tak ciężką zagadkę!

Wojteg - nie ma problemu... jeśli Quizowiczom tak bedzie pasowało, to mozemy przyjąć, że odpowiedzi udzielane mogą być do przyszłej niedzieli... a w Święta świętujemy;)

Pozdrowionka!

kołysanka
Nowy na forum

Postautor: kołysanka » 11 kwietnia 2006, 21:18

mi będzie pasowało bez względu na to, czy do tej niedzieli, czy do następnej :)

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 13 kwietnia 2006, 06:18

:) W takim razie odpowiadać można do przyszłej niedzieli - 23 kwietnia... do północy... ale za to w tę świąteczną, najbliższą postaram się dorzucić jeszcze pytanko lub dwa... żeby było ciekawiej ;)

Pozdrowionka Quizowicze:)

Wróć do „Fantasy PLKK oraz Basket Quiz”