NOWY POMYSŁ:)

Wasze pomysły oraz propozycje co do KKforum, ogłoszenie o zmianach, ostrzeżeniach i innych sprawach organizacyjnych.

Moderator: Moderatorzy

Seba
Oldboy

NOWY POMYSŁ:)

Postautor: Seba » 27 kwietnia 2006, 18:39

Od pewnego czasu chodzi mi po głowie dość ciekawa koncepcja;) Wiele osób, zwłaszcza tych bliżej interesujących się rozgrywkami NBA, korzysta z tej stronki ( http://bt.davka.info/index.php?show_all ... 0dc1ac819d )... baza meczy w formie "torrent" to znakomity pomysł... więc czemu by nie spróbować utowrzyć coś podobnego także z meczami żeńskiego basketu?;) Oczywiście łatwe to nie będzie, bo wymaga, by posiadać mecz na dysku, ale może przy udziale zapalonych Forumowiczów dałoby się rozkręcić takie Podforum? Jeśli będą chętni obiecuję, że za jakiś czas spróbuję umieścić pliki torrent do spotkań Olimpii Poznań z tego sezonu - miedzy innymi do meczy podczas mistrzostw Polski juniorek starszych w Gorzowie. Jeśli w końcu udałoby mi się zrzucić stare spotkania z kaset video, to baza "historyczna" byłaby naprawdę olbrzymia... wiele meczy z Igrzysk Olimpijskich, spotkania Polek z Rosją i Francją podczas ME, to na pewno prawdziwe perełki.. a pewnie wiele osób ma jeszcze ciekawsze zbiory;)

Co myślicie o kolejnym kroku w rozwoju KKForum?

Pozdrowionka!

Ps. Temat za jakiś czas trafi oczywiście w trochę mniej eksponowane miejsce;)
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 27 kwietnia 2006, 18:41

jak dla mnie mistrz...
moge pomóc w zdobyciu meczów Odry
ULUBIEŃCY BOGÓW UMIERAJĄ MŁODO, LECZ PÓŹNIEJ ŻYJĄ WIECZNIE W ICH TOWARZYSTWIE

Waldi
Kadet

Postautor: Waldi » 27 kwietnia 2006, 19:12

Super pomysł! :D
Już nie mogę się doczekać tych meczyków :D

Awatar użytkownika
El Guaje
Kadet

Postautor: El Guaje » 27 kwietnia 2006, 21:06

Genialne :!:
!AMUNT VALENCIA!

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 27 kwietnia 2006, 21:11

Pomysł fajny.

Mam w domu na kasetach sporo starych meczy a w tym dwa rodzynki.... właściwie to RELIKWIE :!: :!: :!: :
3 mecz finałowy z 1989 roku - Włókniarz-Spójnia
5 mecz finałowy z 1992 roku - Wisła-Włókniarz

Tylko, że zupełnie nie mam pojęcia jak zrobić by mecze z kasety były na kompie :oops: :? :? :? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 27 kwietnia 2006, 21:12

A ktos nagrywał mecze w Gorzowie podczas MPJS ?
Obrazek

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 27 kwietnia 2006, 21:34

Ja bym chętnie sobie zobaczył drugi mecz z Pabinicami w playoff w tym sezonie! Bo miał być w naszej telewizji ale pan Kaliszan wolał siatke puścić
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 28 kwietnia 2006, 05:57

elen pisze:A ktos nagrywał mecze w Gorzowie podczas MPJS ?

Z tego co wiem, nasze mecze były tradycyjnie nagrywane ... jeszcze ich nie miałem okazji oglądać... problem ponoć tylko z finałem, gdzie osoba nagrywająca uległa oczywistym emocjom i zamieniła się trochę za bardzo w kibica Olimpii, co spowodowało spadek jakości nagrania;) :lol:

Mecze innych zespołów pewnie też często były nagrywane... słyszałem coś o Gdyni bodajże. Wy, jako gospodarze na pewno także macie sporo materiałów z tych mistrzostw - może by Ci się udało wydobyć je z klubu i dołączyć do projektu? By było bardzo fajnie!

Szymon - póki co mam dokładnie taki sam problem jak i Ty :? Też nie wiem za bardzo jak to wszystko... tzn wiem, że na moim sprzęcie się nie da :( Ale się pomyśli...

Cieszę się, że uważacie, że to dobry pomysł... w tym przypadku nie da się ukryć, że powodzenie będzie zależało od ilości bioracych udział w projekcie! Myślę, że większość osób na tym forum z ogromną chęcia obejrzałoby właśnie archiwalne mecze Włókniarza, Stali Brzeg, ŁKSu, Olimpii, Ślęzy itp... Do końca maja damy sobie chyba czas na dokładne opracowanie projektu i przygotowanie pierwszych torrentów...

Pozdrowionka!

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 28 kwietnia 2006, 08:12

No dobra - mam sporo meczy - oczywiście ŁKS-u, ale skoro rywale się zmieniają to i ich kibice pewnie z chęcią zobaczą np. "stary" Włókniarz czy Olimpię, Fotę, Wisłe - także np. Włókniarz Białystok grający jak równy z równym z późniejszym mistrzem, czy Start Lublin, Glinnik Gorlice, Star itd.

Zacząć jednak trzeba by od dokładnej instrukcji (może nie tylko dla mnie) dotyczącej;

1. Sprawa pierwsza to umięjętność (i możliwości - warunki sprzętowe) jakie trzaba spełnić by przerobić mecz z taśmy video na zapis elektroniczny.

2. Zrobić to tak, by plik był jak najmnięjszy ale by jakość nie była taka jak oglądanie meczów w telewizji internetowej.

3. Sposób wykonania owego torrenta

4. Sposób przygotowania ściągania (jak i czym)

5. Wreszcie jakiś klucz mniej/więcej umówień się na włączone komputery.

6. No i ostatnie by nie robić nic bez sensu to trzebaby przygotować coś w rodzaju oferty co kto ma, a także kto co by chciał od kogo ściągnąć - przynajmniej tak na początek.

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 28 kwietnia 2006, 10:27

dokladnie sie na tym nie znam, ale zeby zgrac VHS na kompa to dobrze miec karte TV i wtedy podpina sie po prostu pod to wideo i normalnie zgrywa. Czy mozna to zrobic bez karty TV to nie wiem.

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 28 kwietnia 2006, 11:23

Dobra, akurat kartę mam - ale jak, jakim programem i na jaki plik - czy trzeba dodatkowo jakoś obrabiać - bo o ile wiem po zwykłym "zrzucie" wyjdzie przeogromne no i szereg podobnych pytań, bo zwyczajnie nigdy się tym nie zajmowałem.

Acha - jeszcze ewentualna propozycja dla ludzi z okolic - jakby ktoś chciał to znam kolesia, który zgrywa co się chce na DVD za 5zł od płyty (a na płycie są od 4 do 8 godzin - zależy w jakim formacie)- mogę dać namiar jakby co - potem z DVD można już łatwiej pociąć, przerobić itd. na co tam się chce. Nie robi tego komputerem tylko oddzielną nagrywarką a wychodzi naprawdę fajniutko mega wygodnie i dobrze "poszadkowane" na tematy.

Równierz propozycja dodatkowa (dla wszystkich) może oprócz udostępniania torrentów moglibyśmy (oczywiście ze zwrotem kosztów) po prostu przesyłać (lub wymieniać) się meczami (także tymi zupełnie aktualnymi) - problemu jeszcze mniej niż ze ściąganiem. A sprawa fajna - mój zespół gra na wyjeździe (jeśli "moja" telewizja nie transmituje) a już 2 dni później mógłbym sobie meczyk oglądnąć.

Warunkiem rozpoczęcia takiej współpracy jest wykonanie "oferty" kto czym dysponuje a także zobowiązania się kto, co i w jakiej ilości aktualnego może poprzesyłać.

Po łikendzie skontaktuje się z Mikeyem i postaramy się zrobić wspólną (żeby się nie dublować) listę oferowanych spotkań - a i majo i dziki wiem, że ma tego sporo - także oferta z Łodzi na 100% będzie szeroka.

Awatar użytkownika
ziutek_pabianice
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: ziutek_pabianice » 28 kwietnia 2006, 13:03

Bardzo dobry pomysł, tylko żeby się udało :!:

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 28 kwietnia 2006, 13:47

mam kilka meczy Ostrovii... wiadomo kogo to obchodzi ale może jednak ;)

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 28 kwietnia 2006, 14:17

mati pisze:mam kilka meczy Ostrovii... wiadomo kogo to obchodzi ale może jednak ;)

Mnie tam obchodzi... zwłaszcza ten mecz, który decydował o Waszym awansie - miałem go z milion razy przegrac od Dzidki, ale ciągle o tym zapominałem... a tu będzie mozliwość szybciutkiego go ściagniecia.

Simon - wszystkie poruszone przez Ciebie kwestię postaram się przyblizyć podczas zbliżających się majowych "wakacji";) Chociaż z przegrywaniem z kaset video muszę przyznać, że także mam problem... kiedyś qmpel się nad tym męczył, ale przerosła go kompresja danego zrzutu - nawet po użyciu odpowiednich programów nie poradził sobie z zachowaniem proporsji jakość-ilość... ale postaram się znależć na ten temat potrzebne informacje. Podobnie na pozostałe... wielkość pliku meczowego najlepiej by wynosiła ok. 700MB, tak, żeby mieścił się na jadnej płytce... Co do wysyłania - właśnie projekt torrentowy miałby na celu uniknięcie tego i co za tym idzie obniżenie kosztów i przyspieszenie, bo mam nadzieję, że ściągniece takiego meczu jednak szło by szybciej niż poczta;) Oczywiście co do "katalogu" - stworzone zostałoby osobne podforum, na którym w poszczególnych tematach umieszczane by były pliki torrent do danego meczu i wszystkie potrzebnme informacje (może sample itp), a także termin udostępnienia meczu na początku i prośby Forumowiczów o poseedowanie, kiedy plik już "się zestarzeje" i nie będzie udostępniany akurat przez nikogo. Myślę, że jakoś damy radę... najgorzej ze zrzuceniem tego na dysk... ale... pomyślimy jak przyjdzie wolne... dla chcącego NIC trudnego;)

Pozdrowionka!

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 28 kwietnia 2006, 22:41

O wymianie nagrań z meczów myślałem juz dosć dawno bo mam ich sporo na VHS. Jasne, że najfajniej byłby móc wrzucić wszystko w net i wyminiać się w ten sposób z resztą fanów. Poki co jednak łatwiej mi jest przgrac to na inną kasetę i wysłać ją pocztą To na teraz , ale chętnie sie poduczę w nowych technologiach tak aby było szybciej i tak generalnie wogule dzezi itd :lol: :lol: :lol:

Wróć do „Propozycje-Ogłoszenia-Organizacja forum”