Kolejna Amerykanka w Jeleniej Górze

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 21 lipca 2006, 09:55

Kolejna Amerykanka w Jeleniej Górze

Koszykówka. Amerykańska koszykarka Jocelyn Penn, mająca za sobą grę w najsilniejszej lidze na świecie WNBA, będzie grać w AZS Kolegium Karkonoskie Jelenia Góra. To druga zawodniczka z USA, która zasili ten zespół.

Pierwszą jest rozgrywająca Lakista Barkus (24 lata, 175 cm). Z kolei Jocelyn Penn (37 lat, 183 cm) to silna skrzydłowa, która może także grać na pozycji środkowej. Koszykarka w 2003 roku została wybrana z nr. 9 w drafcie do WNBA. Kariery w najlepszej lidze jednak nie zrobiła. Najpierw występowała w Washington Mistics. Na parkiecie przebywała średnio po 10 minut i zdobywała przeciętnie 3 punkty. Później występowała w innym zespole WNBA San Antonio Silver Stars (zagrała pięć meczów).

Koszykarka ma za sobą występy w Europie. Dwa sezony temu grała w lidze izraelskiej w ekipie Maccabi Rashod, z kolei w minionych rozgrywkach występowała w Chorwacji w ekipie Croatii Zagrzeb. Notowała tam całkiem przyzwoite występy (w Pucharze FIBA zdobywała średnio 12 punktów i notowała 4,5 zbiórki).

dk

(źródło: www.gazeta.pl - Wrocław)
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

Don Igłata
Młodzik

Postautor: Don Igłata » 21 lipca 2006, 12:33

Cieszę się, że Lelenią stać na takie wzmocnienia (oby!) - liga ciekawsza sobie przez to będzie - no i tym razem Lelenia się może utrzymać! Czego Im i sobie życzę. :D

ktoś_kto_wie
Nowy na forum

Postautor: ktoś_kto_wie » 21 lipca 2006, 12:58

ja tez mam nadzije ze jelenia sie spokojnie utrzyma
ta amerykanka wyglada dosc solidnie
bo o tej pierwszej ciezko cos powiedziec poza tym ze ma statystyki marzen wielu zawodniczek :)
aby byly bardzo dobre, jezeli beda srednie nalezy tylko ubolewac ze beda blokowaly miejsce mlodym Polskim zawodniczkom
oby tak nie bylo

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 21 lipca 2006, 13:01

ktoś_kto_wie pisze:ja tez mam nadzije ze jelenia sie spokojnie utrzyma
bo o tej pierwszej ciezko cos powiedziec poza tym ze ma statystyki marzen wielu zawodniczek :)
aby byly bardzo dobre, jezeli beda srednie nalezy tylko ubolewac ze beda blokowaly miejsce mlodym Polskim zawodniczkom
oby tak nie bylo

ja myśle, że jak będą średnie...w kontrakcie będzie aneks odpowiedni... i jakby co to baju baj :) a Jelenia ma jak najbardziej moją sympatię, zresztą już nie pierwszy raz!

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 22 lipca 2006, 08:35

Amerykański zaciąg

Dwie zawodniczki z USA poprowadzą AZS KK

Szefowie klubu z Jeleniej Góry robią wszystko, by w kolejnym sezonie zespół miał realną szansę nie tylko na utrzymanie się w lidze, ale także na walkę o miejsce w fazie play-off. - Do wszystkiego podchodzimy spokojnie. Dwa razy oglądamy każdą złotówkę, zanim ją wydamy. Z dwóch Amerykanek, które do tej pory zakontraktowaliśmy, powinniśmy mieć bardzo wiele pożytku - mówi Rafał Sroka, trener, a zarazem menedżer zespołu.
Do Jeleniej Góry przyjadą Lakista Barkus oraz Jocelyn Pennf. - Rozmowy z agentami zawodniczek prowadziliśmy dość długo, prawie dwa tygodnie. Te koszykarki nie są znane w Europie, ale właśnie takich szukaliśmy. Chcą się wypromować, pokazać, na co je stać, więc zgodziły się na wynagrodzenie, które nie przekracza naszych możliwości. Liczę, że będą naszymi liderkami na pozycji rzucającego obrońcy (Barkus) oraz silnej skrzydłowej (Penn) - mówi Sroka.
- Amerykanki wyraźnie wzmocnią nasz zespół i mam nadzieję, że dzięki nim powalczymy o coś więcej, niż tylko utrzymanie się w lidze. Oby tylko sponsorzy wywiązywali się z podpisanych umów - dodaje Andrzej Błachno, prezes AZS-u KK. - Na pozyskaniu duetu Amerykanek
wzmocnienia zespołu na pewno się nie skończą. Wciąż szukamy środkowej. Nie nastawiamy się na żaden kierunek. Może być to dziewczyna zarówno zza naszej wschodniej granicy, jak i z Zachodu. Liczę po prostu, że uda nam się strzał w dziesiątkę i znajdziemy prawdziwą perełkę - mówi szkoleniowiec AZS-u KK.
Akademiczki mogą zostać także wzmocnione przez silną polską zawodniczkę. - Prowadzimy zaawansowane rozmowy z Martą Żyłczyńską - kończy Rafał Sroka.

SYLWETKI

LAKISTA BARKUS
Wzrost: 175 cm
Pozycja: rozgrywajca
Kariera: Louisiana Tech
University (NCAA-USA),
Keflavik (Islandia)

Ostatni sezon
w statystyce:

23,3 punktu,
8,0 zbiórki, 4,7 asysty,
3,7 przechwytu (Islandia)

JOCELYN PENN
Wzrost: 186 cm
Pozycja: center
Kariera: South Carolina
(NCAA … USA), Washington,
San Antonio (WNBA),
Aszdod (Izrael), Croatia Z.

Ostatni sezon
w statystyce:

12,0 punktu,
4,5 zbiórki, 1,5 asysty,
1,5 przechwytu (Chorwacja)

(ML)

(źródło: www.e.gazeta.wroc.pl )
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 22 lipca 2006, 09:29

mati pisze:
ktoś_kto_wie pisze:ja tez mam nadzije ze jelenia sie spokojnie utrzyma
oby tak nie bylo

ja myśle, że jak będą średnie...w kontrakcie będzie aneks odpowiedni... i jakby co to baju baj :) a Jelenia ma jak najbardziej moją sympatię, zresztą już nie pierwszy raz!

Nie zgadzam się.
To jak na Jeleniej Góre są HICIORY.
9 nr draftu nie dostaje się za darmo + dobre bądz bardzo dobre występy w każdym klubie (poza WNBA).A jaka siłe przebicia ma Jeleniej Góra.
Obrazek

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 22 lipca 2006, 11:19

Jedno jest pewne, Jelenia Góra musi dysponować konkretnym budżetem. Niezapomnijmy, że dzika karta też kosztowała...

sawa_JGora
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: sawa_JGora » 22 lipca 2006, 11:51

mati pisze:Jedno jest pewne, Jelenia Góra musi dysponować konkretnym budżetem. Niezapomnijmy, że dzika karta też kosztowała...

i wszyscy działacze zapewniają ze budżet jest wieksz niz w poprzednim sezonie....

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 22 lipca 2006, 11:54

mati pisze:Jedno jest pewne, Jelenia Góra musi dysponować konkretnym budżetem. Niezapomnijmy, że dzika karta też kosztowała...

AZS KK Jelenia Góra dysponować będzie dwukrotnie wyższym budżetem (600 tysięcy złotych)...(sprzed kilku tygodni z GW)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
mati
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: mati » 22 lipca 2006, 13:22

ann pisze:

AZS KK Jelenia Góra dysponować będzie dwukrotnie wyższym budżetem (600 tysięcy złotych)...(sprzed kilku tygodni z GW)

Jakby mi ktoś w Ostrovii dał pewne 600tys do rozdysponowania pierwsza 8 okazałaby się faktem :) To jest wbrew pozorą niezła kasa... a skład umiejętnie do niej dobrać to nie jest wielki problem. Chociaż przy tym jak cenią się niektóre zawodniczki to różnie być może :) Myśle, że przy mądrym prowadzeniu zespołu, dobrym układzie Jelenia może powalczyć o 7 miejsce... a może jakaś niespodzianka? Póki co cisza w Toruniu i Lesznie zobaczymy co wykombinują ;)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 04 sierpnia 2006, 18:44

Julia Demirer w Jeleniej Górze

Obrazek
Julia Suzan Demirer – tak brzmią pełne personalia nowej zawodniczki AZS-u Kolegium Karkonoskiego Jelenia Góra. Amerykanka, która posiada także polskie obywatelstwo, przyleci do Jeleniej Góry w połowie września. – Chcielibyśmy by Julia pokazała się z jak najlepszej strony i jej powrót do ojczyzny okazał się bardzo udany, nie tylko dla zespołu, ale także dla niej samej – powiedział Eugeniusz Sroka, wiceprezes AZS-u.

Mierząca 184 cm koszykarka może występować na pozycji niskiej i silnej skrzydłowej, a w ostatnim sezonie występowała w dwóch ligach. Najpierw broniła barw Umea Comets w lidze szwedzkiej, a po zakończonym sezonie w Skandynawii przeniosła się do ligi austriackiej. - Julia należała do wyróżniających się zawodniczek ligi austriackiej i szwedzkiej. Widać, że ma świetne wyczucie do gry na tablicach. Jest bardzo wszechstronną koszykarką, która w naszym zespole częściej będzie występowała na pozycji niskiej skrzydłowej. Ma ku temu wszelkie predyspozycje – charakteryzuje grę tej zawodniczki Rafał Sroka.

W Szwecji nowa zawodniczka Kolegium Karkonoskiego notowała średnio 13.0 punktów, a także należała do czołowych zbierających ligi. Ze średnią trzynastu zbiórek uplasowała się na drugiej pozycji w tej klasyfikacji.

Również w lidze austriackiej 25-letnia skrzydłowa spisywała się bardzo dobrze. Razem ze swoim zespołem BK Systemlogistik Duchess Klosterneuburg wywalczyła wicemistrzostwo kraju. Ona sama notowała w każdym spotkaniu blisko 18 punktów i 15 zbiórek

- Spory wpływ na zakontraktowanie tej koszykarki miała jej postawa. Julia od samego początku negocjacji wykazywała dużą chęć przyjazdu do Polski i grania w ojczystym kraju. Urodzona w Warszawie koszykarka nie stawiała także wygórowanych żądań finansowych – dodaje szkoleniowiec jeleniogórskiego klubu.

Wojciech Strzebińczyk
www.plkk.pl
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

Awatar użytkownika
gryglu2
Amator
Kontaktowanie:

Postautor: gryglu2 » 05 sierpnia 2006, 09:37

coraz bardziej wieze w to ze srodek tabeli jest do osiagniecia jak widac jelonka sie stara czyż nie? pozdro!!
Obrazek

zawodniczka
Żak

Postautor: zawodniczka » 05 sierpnia 2006, 19:42

Lakiste Barkus: Wiele meczów do wygrania
2006-08-05 15:34- Wiem, że AZS nie zaliczy minionego sezonu do udanych, ale nie mamy co patrzeć w przeszłość. Mamy teraz nowy sezon i wiele meczów do wygrania – mówi Lakiste Barkus, nowa koszykarka AZS-u Kolegium Karkonoskiego Jelenia Góra.

Co zadecydowało o tym, że podpisałaś umowę na grę w Polsce?

- Przyjęłam ofertę z Jeleniej Góry ponieważ uważam, że to wielka okazja do dalszego rozwoju mojej kariery. Poziom gry w Polsce stoi na wysokim poziomie i z roku na rok się podnosi. Wszystko za sprawą coraz większej ilości zawodniczek ze światowej czołówki, dlatego też to dobre miejsce na kontynuowanie kariery. Myślę, że pobyt w waszym kraju będzie dla mnie olbrzymim doświadczeniem.

Co wiesz o naszym kraju?

- Prawdę mówiąc to nie wiem zbyt dużo o Polsce. Szukam wszelkich informacji na temat waszego kraju w Internecie, bo jeszcze przed przylotem chciałabym lepiej poznać waszą kulturę. Wiem już, że macie piękną architekturę, a ludzie są bardzo otwarci i chętni do pomocy. Od agenta otrzymałam dużo informacji i zdjęć dotyczących Jeleniej Góry i musze przyznać, że bardzo mi się to miasto podoba. Co jeszcze wiem? To, że w Polsce jest bardzo zimno. (śmiech)

Jakbyś oceniała swoją dotychczasową karierę? Jesteś zadowolona z realizacji celów, które postawiłaś sobie na początku koszykarskiej drogi?

- Uważam, że dotychczas miałam bardzo pomyślną karierę. Co prawda marzenia o grze w WNBA nie udało mi się, przynajmniej na razie, zrealizować, to naprawdę nie mam powodów do narzekań. Miałam okazję grać u boku wielu koszykarek, które należą do najlepszych zawodniczek w Stanach Zjednoczonych. Również szkoleniowcy, którzy doskonalili moje umiejętności, należeli do najlepszych w swoim zawodzie. Teraz czekam z niecierpliwością na przyjazd do Polski i kontynuowanie pomyślnej kariery właśnie w tym kraju.

Zatem odpowiednio realizujesz sportowe cele…

- Myślę że realizuję je w sposób zadowalający. Dobrze poznałam koszykówkę i postępowanie w tym sporcie na parkiecie jak i poza nim. Jedną rzeczą jest możliwość gry w koszykówkę i zdobywanie kolejnych umiejętności, drugą znać tę dyscyplinę. Znam obie strony tego sportu. Dodatkowo uczę się bardzo szybko nowych rzeczy i myślę, że dobrze adoptuję się do nowych sytuacji i otoczenia.

Uważasz, że z zespołem z Jeleniej Góry jesteście w stanie bić się o czołowe pozycje w lidze czy może będziecie walczyły tylko o utrzymanie?

- Jestem sportowcem i zawsze walczę o najwyższe cele. W każdym spotkaniu będę grała na maksimum swoich umiejętności i zawsze dam z siebie wszystko. Wierzę, że taką postawą zarażę pozostałe koleżanki z zespołu i wiele zdziałamy w nowym sezonie. Na bieżąco jestem informowana o ruchach kadrowych w mojej nowej drużynie i uważam, że będzie nas stać na wiele. Wiem, że AZS nie zaliczy minionego sezonu do udanych, ale nie mamy co patrzeć w przeszłość. Mamy teraz nowy sezon i wiele meczów do wygrania.

Jakie masz plany na najbliższe tygodnie?

- Obecnie zaczynam realizować program mentora w moim rodzinnym mieście. Kocham pracować z dziećmi i pomagać im realizować ich marzenia, aby mogły być zadowolone z życia. Pokazuje im na swoim przykładzie jak postępować w życiu. Przekonuję, że nie muszą być tylko anonimowymi postaciami w społeczeństwie, ale także mogą być przykładem dla innych. To bardzo wdzięczna praca. Ich radość daje mi wiele satysfakcji.

Co z przygotowaniami do nowego sezonu?

- Do czasu przylotu do Polski będę trenowała indywidualnie. Mam już sprawdzony od kilku lat system przygotowań, który przygotował mi mój trener z uniwersytetu. Od września będę już trenowała z całym zespołem.

Nadal myślisz o grze w zawodowej lidze WNBA?

- Tak i na pewno jeszcze nie zrezygnowałam ze starań o angaż w WNBA. Ciężko pracuję i mam naprawdę duże serce do gry. Potrzebuję tylko szansy, aby to udowodnić. Wierzę, że kiedyś tę szansę otrzymam.

Mogłabyś w kilku słowach z charakteryzować swoją osobę?

- Jestem bardzo otwartą osobą, która w wolnych chwilach lubi poczytać ksiązki czy też spotkać się z przyjaciółmi. Zawsze staram się zawiązywać nowe przyjaźnie i podobnie będzie w Polsce. Mam wielu znajomych na całym świecie i mam nadzieję, że to grono powiększy się o przyjaciół z Polski. W wolnym czasie oglądam filmy i zbieram informacje o różnych kulturach. Grając w Islandii też wszystko chciałam wiedzieć o tym kraju. Podobnie jest w przypadku Polski, ponieważ uważam, że trzeba korzystać z możliwości zwiększania swojej wiedzy, którą potem będę mogła przekazać moim podopiecznym.

Masz swojego koszykarskiego idola?

- Mam kilku ulubionych graczy, na których się wzoruję, ale bezdyskusyjnie idolem jest Michael Jordan. On był najlepszy ze wszystkich ludzi, którzy kiedykolwiek grali w koszykówkę. Nie było takiej rzeczy, której on nie potrafiłby wykonać na boisku. To wielki gracz!

Wojciech Strzebińczyk

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 07 września 2006, 19:37

Jelenia Góra już z Amerykankami
2006-09-07 19:56
Lakiste Barkus i Julia Demirer zgodnie z planem wylądowały dzisiaj w Pradze, skąd odebrali je działacze AZS-u Kolegium Karkonoskiego Jelenia Góra. Trzecia z zakontraktowanych już zawodniczek zza Oceanu - Jocelyn Penn - dołączy do drużyny na poczatku października.

- Obie koszykarki zadebiutują w naszych barwach podczas najbliższego weekendu, kiedy to rozegramy dwa sparingowe mecze z CCC Polkowice - mówi Rafał Sroka. - Nie będzie to jednak prawdziwy sprawdzian ich umiejętności, bowiem trudno wymagać od koszykarek rewelacyjnych występów po męczącej, całodziennej podróży i braku czasu na aklimatyzację. Niemniej cieszymy się, że są już z nami i wspólnie będziemy się przygotowywać do nowego sezonu - dodał szkoleniowiec jeleniogórskiego klubu.

Wojciech Strzebińczyk
www.plkk.pl

sawa_JGora
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: sawa_JGora » 08 września 2006, 13:06

ann pisze:Jelenia Góra już z Amerykankami
2006-09-07 19:56
Lakiste Barkus i Julia Demirer zgodnie z planem wylądowały dzisiaj w Pradze, skąd odebrali je działacze AZS-u Kolegium Karkonoskiego Jelenia Góra. Trzecia z zakontraktowanych już zawodniczek zza Oceanu - Jocelyn Penn - dołączy do drużyny na poczatku października.

- Obie koszykarki zadebiutują w naszych barwach podczas najbliższego weekendu, kiedy to rozegramy dwa sparingowe mecze z CCC Polkowice - mówi Rafał Sroka. - Nie będzie to jednak prawdziwy sprawdzian ich umiejętności, bowiem trudno wymagać od koszykarek rewelacyjnych występów po męczącej, całodziennej podróży i braku czasu na aklimatyzację. Niemniej cieszymy się, że są już z nami i wspólnie będziemy się przygotowywać do nowego sezonu - dodał szkoleniowiec jeleniogórskiego klubu.

Wojciech Strzebińczyk
www.plkk.pl

Dzisiaj o 16.00 odbędzie się prezentacja zawodniczek w SP 11.. :):):)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”