Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

hermes46
Kadet

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: hermes46 » 24 grudnia 2010, 23:49

yanek pisze:Wszyscy zapomnieli. Dzis urodziny ma Mirna Mazić ! Sto latek i wielu sukcesów w dalszej sportowej karierze. 8).

No fakt :lol: nie masz Jej jako znajomej na faceboku? Również wszystkiego Naj dla Mirny. Tylko czekac jak Yanek założy FC miłej Mirny :lol:
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 27 grudnia 2010, 11:13

Witam po świętach - mam nadzieję , że wszystkim upłynęły one pod znakiem spokoju przede wszystkim.

Dzisiejsze Nowości donoszą o Patrycji Gulak-Lipce - która ma ciekawą ofertę z Francji. I nie wiadomo co z nią będzie.
Szkoda bo to jedyna wysoka POLKA w drużynie. Bez niej będzie ciężej rotować trenerowi. Niemal wymusza to granie POLKAMI na pozycjach 1-2. (czyli po co Bortelova ? ona wejdzie tylko gdy Szpila wejdzie na ,,3'')
No i wobec tego chyba upiecze się Mirnie Mazić - bo strata dwóch wysokich to za dużo - zostałyby wtedy 2 centry tylko.

Kurde - ja ciągle czekam na to aż odejdzie Mazić - a odejść chcą inne :lol: :lol: :lol:

Tak samo na rozegraniu - chcę odejścia Bortelovej - a odejść chce Małaszewska..

Ciekawe co na to działacze - brak półfinału to będzie porażka klubu - bo jednak Fiba Cup - to żaden prestiż.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 27 grudnia 2010, 11:47

Koszykarz (Toruń) pisze:Tak samo na rozegraniu - chcę odejścia Bortelovej - a odejść chce Małaszewska..

Natalia obiecała,że zostanie i trzymam ją za słowo... 8) co do Patrycji Gulak-Lipki to mam mieszane uczucia,bo z jednej strony bardzo cenię tą zawodniczkę za ambicję i poświęcenie dla tego co zrobiła już dla Torunia,a z drugiej chyba sama zainteresowana zdaje sobie sprawę ze swej obecnej postawy na parkiecie,a za to na pewno dodatkowych minut od don Edo nie dostanie.Szkoda,bo już na pozycji nr 5 nie ma polskiej alternatywy,a teraz dochodzi kolejna.

Nadal nie wiadomo w jakim składzie torunianki zagrają w tych spotkaniach. Zmiany raczej są nieuniknione. Pisaliśmy już o tym, że z Energą chciałaby pożegnać się Patrycja Gulak - Lipka, która ma ciekawą ofertę z Francji. Na razie jednak nie ma decyzji, czy zostanie. Pozostałe Polki, czyli Monika Krawiec, Agata Gajda, Magdalena Radwan, Emilia Tłumak i Natalia Małaszewska, powinny w komplecie zagrać do końca sezonu.

Nieco inaczej wygląda sprawa z zawodniczkami zagranicznymi. Jelena Maksimović wcześniej wyjechała do swojego kraju z powodu problemów z wizą. Pewne miejsce mają raczej Lizanne Murphy, Veronika Bortelova, Vera Perostijska i pomimo słabej gry Alicia Gladden. Niewiadomą wydaje się za to Mirna Mazić.

www.nowosci.com.pl
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 27 grudnia 2010, 13:18

Natalia pokazała że gdy dostanie szansę to ją wykorzysta. Co do Gulak - no właśnie : ambicja i wola walki to jedno a słabsza postawa to drugie. Z tym że słabszą postawę mają ogólnie WSZYSTKIE POLKI w tym roku.

Co do zagranicznych - z Mazić nie wiadomo - choć już...dawno powinno być wiadomo 8) (OUT) . Mnie martwi postawa Gladden - połowa sezonu za nami a ona nie trafiła jeszcze rzutu za 3 pkt !!! Jest wszechstronna - ok - ale od niej oczekujemy punktów . Można powiedzieć że ONA już nie jest anonimowa . Ale co np: powiedzieć o CARTER z CCC ? gra 3 rok w CCC i to jak gra... Bym ja zamienił na pakiecik Mazić - Bortelova i jeszcze bym dopłacił - bo kogoś takiego jak Carter potrzeba drużynie by zaczęła wreszcie grać..
Zresztą EVAL Alicii Gladden mówi sam za siebie . rok temu 14,9 , a teraz 7,5 - dramat. Z gwiazdy ligi zrobiła nam się przeciętna zawodniczka i to bardzo przeciętna.
Jest jeszcze EVAL innej zawodniczki , który drastycznie spadł. z 13,1 do 8,0 . To eval Moniki Krawiec.
Dwie nasze liderki mocno zawodzą - niestety . Trzeba trzymać kciuki by było tylko lepiej. :P

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 27 grudnia 2010, 13:32

Koszykarz (Toruń) pisze:Co do Gulak - no właśnie : ambicja i wola walki to jedno a słabsza postawa to drugie. Z tym że słabszą postawę mają ogólnie WSZYSTKIE POLKI w tym roku.

Jeżeli Gulak-Lipka ma słabszą formę to chyba trener jako pierwszy powinien postarać się wydobyć ją z tego dołka, od tego w końcu chyba jest. Nie wydaje mi się by gorzej pracowała na treningach, by odpuszczała, to nie ten typ zawodniczki. Może gorsza dyspozycja tkwi w psychice a może przeszkodziły wojaże z reprezentacją? Edo powinien przynajmniej dawać jej sygnały, że w nią wierzy i podobnie jak z Gladden powinien dawać jej okazje do gry, tylko tak może się dziewczyna przełamać. Były mecze że w ogóle nie wchodziła na parkiet więc nie dziwię się jej że jest nieco sfrustrowana. To że Pati może być pożyteczna pokazały ubiegłosezonowe play-offy i jest gotowa dać z siebie wszystko by w Toruniu znowu był dobry wynik na koniec. Ja ze swojej strony wolałbym żeby ona była zmienniczką na poz. 4-5 niż Mazić.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 27 grudnia 2010, 13:42

To , że Gulak może dać drużynie więcej niż MAZIĆ - to każdy wie. Gulak lepiej rzuca za 3 pkt , Gulak lepiej rzuca osobiste . Reszta jest mniej więcej po równo. Bo woli walki czy ambicji Mirnie też nie można odmowić. Tylko że nie ma z tego pożytku drużyna. Patrząc na tegoroczny skład - Gulak powinna mieć miejsce w wyjściowej piątce - lub EDO powinien grać na dwa zagraniczne nasze wieże. Mazić ani razu nie zasłużyla by wyjść w wyjściowym składzie.

yanek
Żak

Postautor: yanek » 27 grudnia 2010, 19:41

Koszykarzu czy ty napisałeś, że Monika Krawiec "mocno" zawodzi ? Weź w końcu odczep się od tych statystyk i spójrz na parkiet.

Odnośnie Gladden to ona taka dziwna jest w tym sezonie - wszystko co robi na parkiecie podczas meczu jest takie inne. Moim zdaniem problem leży w psychice i ona sobie musi sama z tym poradzić. Może jej wyjazd na świeta do domu dobrze zrobi. Po cichu (teraz to w sumie już głośno) na to liczę.
:)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 27 grudnia 2010, 21:10

yanek pisze:Odnośnie Gladden to ona taka dziwna jest w tym sezonie - wszystko co robi na parkiecie podczas meczu jest takie inne. Moim zdaniem problem leży w psychice i ona sobie musi sama z tym poradzić. Może jej wyjazd na świeta do domu dobrze zrobi. Po cichu (teraz to w sumie już głośno) na to liczę.

i tu akurat strzeliłeś w dychę,a ja dodatkowo myśląc o Ali(jeśli coś w człowieku siedzi to ani rusz do przodu) proponuję działaczom ściągnąć do Torunia drugą czarnoskórą koszykarkę i może jest to banał,ale z banałów składa się całość!!! z przykrością muszę też stwierdzić mając pełen szacunek do Mirny Mazić,że takich koszykarek zagranicznych,jak ona to my akurat w Toruniu mieliśmy co najmniej koło 30 i rozstania były raczej bez żalu z obydwu stron.Monia natomiast nawet przy słabszej dyspozycji jest nie do ruszenia,bo drugiej takiej dziewczyny również pod względem czysto mentalnym to my w tym kraju ciężko możemy szukać. 8)
PS.oprócz umięśnionego pana już dawno proponowałem zatrudnienie na etat klubowy psychologa,bo zaręczam ci yanek,że nie ze wszystkim człowiek sobie sam poradzi zwłaszcza,jeśli jest się tak daleko od bliskich.....na poprawę po przylocie do Polski też liczę i to chyba nie tylko ja,bo prezes Krystek i spółka są nad wyraz cierpliwi.Nie może być przecież tak,że Alę(w ubiegłym sezonie liderka drużyny) do niedawna wszyscy po pleckach poklepywali,a teraz,jak nie idzie dziewczyna ma być odstawiona na boczny tor.

szunaj67
Nowy na forum

Postautor: szunaj67 » 28 grudnia 2010, 08:17

Za "Nowościami" informuje że grę w Toruniu zakończyły Mirna Mazic i Patrycja Gulak-Lipka.
W ich miejsce działacze szukać będą jednej zawodniczki.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 grudnia 2010, 11:49

szunaj67 pisze:Za "Nowościami" informuje że grę w Toruniu zakończyły Mirna Mazic i Patrycja Gulak-Lipka.
W ich miejsce działacze szukać będą jednej zawodniczki.

no to tracimy kapitana zespołu....,ale liczę,że Pati prędzej czy później do Torunia jeszcze wróci.

jordan
Nowy na forum

Postautor: jordan » 28 grudnia 2010, 12:36

informacja trafiła już na oficjalną stronę: http://www.energa-katarzynki.pl/informa ... czk-energi

za to o Mirnie ani słowa

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 28 grudnia 2010, 14:00

Patrycji życzę powodzenia . Myślę , że w tym przypadku nikt nie palił za nikim mostów i Patrycja jeszcze zagra w naszych barwach.
No to pod kosze bida - zwłaszcza że EDO nieraz grał bez...centrów. A teraz do czasu przyjścia nowej ,,4'' będzie trzeba grać na 2 centry.
Szkoda że działacze nie zredukowali OBWODU a wzięli się za wysokie. Akurat pod koszem była dobra proporcja : 4 wysokie : Gulak i Mazić na 4 oraz Vera i Jelena na 5.
A teraz będzie mało. Za to obwód bardzo rozbudowany - tam też jest co najmniej o JEDNĄ zawodniczkę za dużo.

PS. Co do Moni - napisałem że obok Ali Gladden - to nasze liderki - które w tym roku grają słabiej. Źle pisałem ?

W naszym zespole brakuje liderki - właściiwie teraz trzeba liczyć że będzie nią nowa ,,4'' z USA

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 grudnia 2010, 14:03

Koszykarz (Toruń) pisze:W naszym zespole brakuje liderki - właściiwie teraz trzeba liczyć że będzie nią nowa ,,4'' z USA

to staje się i potrzebą i koniecznością,aby to wszystko prawidłowo zaczęło się "ZAZĘBIAĆ"...

Zawodniczka grająca na pozycji silnej skrzydłowej dzisiaj wylatuje do Francji, gdzie w godzinach wieczornych odbędzie pierwszy trening z dziewiątym zespołem tamtejszej ekstraklasy - Charleville-Mézieres.

Gulak-Lipka była niezadowolona z liczby minut spędzanych na parkiecie w zespole Katarzynek i to było głównym powodem tej decyzji. Zawodniczka w toruńskim klubie grała od 2008 roku i wywalczyła z Katarzynkami w poprzednim sezonie brązowy medal mistrzostw Polski. W bieżącej rywalizacji wystąpiła w trzynastu spotkaniach Ford Germaz Ekstraklasy, w których spędziła na parkiecie średnio 16 minut. Pełniła też funkcję kapitana zespołu.
Reklama

Nowy klub Polki to tegoroczny beniaminek. W jedenastu spotkaniach odniósł pięć zwycięstw. Daje to dziewiąte miejsce na czternaście ekip. Od stycznia w toruńskiej ekipie zabraknie też Mirny Mazić. Chorwatka nie zachwyciła swoją grą.

W ich miejsce toruńscy działacze sprowadzą najprawdopodobniej jedną zawodniczkę.
(KG)
www.nowosci.com.pl

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 28 grudnia 2010, 15:03

Jak zauważyłem - na pozycji Gulak w klubie francuskim gra Kristen Mann - zatem ciężka przeprawa czeka PATI by grać więcej minut. Ale życzę powodzenia.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 grudnia 2010, 15:41

Patrycja wystąpiła dla Torunia w 74 spotkaniach ligowych zdobywając 513 punktów.

Rozwiązanie kontraktu z podstawową skrzydłową z poprzedniego sezonu jest niespodzianką. Nikt w Enerdze nie ukrywał, że będą zmiany w składzie, ale raczej spodziewano się pożegnań z zagranicznymi koszykarkami.

Gulak sama poprosiła o zwolnienie. Skrzydłowa do Torunia trafiła 2,5 roku temu z Lotosu Gdynia. Pierwsze dwa sezony w Enerdze miała udane, uwieńczone brązowym medalem w lidze i testami w reprezentacji Polski. Nie przypuszczała zapewne, że kilka miesięcy później będzie miała problemy, żeby oderwać się od ławki rezerwowych. Ten sezon był dla niej nieudany. Miała tylko kilka naprawdę dobrych występów (m.in. z Lotosem i Artego). W pozostałych spotkaniach grała nerwowo, po 2-3 nieudanych akcjach traciła głowę i popełniała seriami proste błędy. W efekcie trener Elmedin Omanić wolał stawiać na tej pozycji na niższą Emilią Tłumak. Zdarzało się, że Gulak całe mecze oglądała z ławki rezerwowych.

Prezes Maciej Krystek liczył, że uda się jeszcze koszykarkę nakłonić do zmiany decyzji. Spotkał się z Gulak przed świętami, ale decyzja zapadła już wcześniej. - Patrycja powiedziała, że ma już przygotowany nowy kontrakt i nie było sensu utrudniać jej kariery. Rozstaliśmy się w zgodzie i powiedzieliśmy jej, że zawsze będzie mile widziana w Toruniu - podkreślił Krystek. Gulak od stycznia będzie grać w klubie we Francji.
Wszystko wskazuje na to, że do Torunia w styczniu nie wróci Mirna Mazić. Chorwacka skrzydłowa miała jeden z najlepszych kontraktów, ale do jego wysokości niewspółmierny był jej udział w wynikach. Mazić spędzała na boisku niespełna kwadrans, dobrze spisywała się w obronie, ale gorzej w ofensywie (5,6 pkt, 46% z gry). Klub właśnie finalizuje rozwiązanie kontraktu z Chorwatką.

W drużynie pozostanie prawdopodobnie Natalia Małaszewska, która narzekała na ilość minut na parkiecie. - Żadna z pozostałych nie zgłosiła chęci rozwiązania kontraktu - podkreśla Krystek.

Dołączyć do składu ma silna skrzydłowa, której szuka Omanić. Zapewne będzie to Amerykanka, a to oznacza, że albo ona, albo Alicia Gladden nie zagrają w Pucharze Europy (mogą tam występować jedynie dwie koszykarki spoza Europy, a pozycja Lizanne Murphy jest pewna).

www.pomorska.pl

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”