Co słychać w Gorzowie?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

feri
Młodzik

Re: Co słychać w Gorzowie?

Postautor: feri » 27 kwietnia 2010, 22:44

Pantczak pisze:nie no bez przesady! Miasto nie wybuduje specjalnej hali tylko dla koszykarek (bo z jakiej racji), hala będzie dzielona przez inne sporty drużynowe jak siatkówka czy piłka ręczna. Wiadomo że hala na 5 tysięcy nie będzie wypełniona zawsze w 100%, ale głupio budowac nową halę na 2,5 tysiąca jeśli obecna mieści 1200 - 1500. Jak dla mnie całkowitą głupotą byłoby budowanie hali przy Słowiance czy w innym miejscu w "centrum". bo znowu byłby problem z parkingami, sprawnym wyjazdem itp. Wystarczy że MZK będzie podstawiało autobus przed i po meczu i po problemie.

Tak właśnie się wielu wydaje, ale to totalnie błędne myślenie. Temat był wałkowany na maxa odnośnie lokalizacji stadionu narodowego, który niektórzy chcieli umieścić na peryferiach Warszawy. Otóż stadion/hala na peryferiach miasta powoduje dużo mniej sprawny wyjazd/dojazd, niż stadion/hala w centralnym punkcie miasta, przy skrzyżowaniu w różnych kierunkach, gdzie ruch rozkłada się w miarę równomiernie we wszystkich kierunkach i w miarę równomiernie pomiędzy samochody, komunikację miejską i ruch pieszy. Miałem okazję osobiście przekonać sie o tym, że tak faktycznie jest na dwóch przykładach, stadionu w samym centrum dużego miasta (80 tyś osób w mig sie rozeszło/rozjechało we wszystkie strony miasta, zero korków) i stadionie na peryferiach, który połączony z miastem był jedną totalnie zakorkowaną drogą, gdzie piesi idąc godzinę do centrum i tak byli szybciej, niż zmotoryzowani.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 28 kwietnia 2010, 08:36

O wyjazd się raczej nie powinniście martwić. U nas obecnie przez remont węzła Wzgórze wyjazd spod hali (plus Real!) jest tylko jedną uliczką i tylko w jedną stronę, gdzie do głównej ulicy trzeba się przebijać przez dwa ronda i światła. Poza pomocą policji w wyjeździe z parkingu więcej nie trzeba, korek to góra 5min i dalej śmiga się normalnie. Problemem bardziej może być lenistwo (tam jest dalekoooo...) tudzież komunikacja dla niezmotoryzowanych.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 28 kwietnia 2010, 10:49

akurat wjazd i wyjazd z pod hali w Gdyni to problem minmalny. Gorzej jest z wjazdem na autostrade. Problem hal i stadionów to temat rzeka. Ja akurat naleze do grupy osób które chca hale i stadiony na obrzerzach miast. Niby dlaczego osoby nie zainteresowane meczami maja byc pokrzywdzone??
Toruń według mnie powinie miec hale na ul Lubickiej (dawny Tormies), bo oprócz lokalizacji czyli miejsca musi byc tez zapewniony dojazd z poza miasta. Lubicka w Toruniu to taki srodek ale nie Centrum miasta. Z jednej strony PKP z drugiej duża siec połaczeń autobusów i tramwajów U nas mysla nad budową hali gdzies w okolicach Spożywczaka. Za Tor-torem
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

feri
Młodzik

Postautor: feri » 28 kwietnia 2010, 13:12

i druga sprawa jeszcze.

Pantczak pisze:Wiadomo że hala na 5 tysięcy nie będzie wypełniona zawsze w 100%, ale głupio budowac nową halę na 2,5 tysiąca jeśli obecna mieści 1200 - 1500.

Ile? Zawsze miałem ochotę to policzyć, bo takie dane wydawały mi się z księżyca. Skoro dyskutujemy o tym, to pokusiłem sie o policzenie tego na podstawie zdjęć i filmów (z Lotosu, CCC i pustej hali).

A więc miejsca siedzące:

krzesełka
-niebieskie: 282 szt.
-VIP: 54 szt.
razem 336 szt.

rozkładane
- tam gdzie klub kibica max 17 w rzędzie x 6 rzędów: 102 miejsca
- obok klubu kibica 16 x 6: 96 miejsc
- z drugiej strony boiska rozkładana mniejsza 8 x 6: 48 miejsc
- obok (tam gdzie siedzi gość od okrzyków "ręce") 17 x 6: 102 miejsca
- mała ławka obok zawodniczek gości: 15 miejsc
- balkony ok. 28

razem miejsc siedzących: max 712

do tego na topowych meczach ok. 40-50 osób stojących na balkonach, ok. 50 stojących za krzesełkami i kilkanaście- kilkadziesiąt dodatkowo stojących w przejściu lub siedzących na schodach. No i nie da rady aby wyszło, że Chopin zmieści więcej niż 850 ludzi pękając w szwach.
1500 to zmieścisz, jak dodatkowo ustawisz 650 naszych cheerleaderek jedna obok drugiej na całym boisku.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 28 kwietnia 2010, 22:10

musi byc wiecej tych miejsc bo 800 to wymogi licencyjne a jakos nie słyszałem zeby Gorzów dostawał licencje warunkowa!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 03 maja 2010, 12:24

Sezon sie skończył, emocje opadły.
Pozwolę sobie na osobistą ocenę i podsumowanie tego sezonu przez pryzmat gry poszczególnych zawodniczek.

pozycja nr 1: Kasia Dźwigalska i Samantha Richards

Indywidualnie Sam zrobiła duży postęp i w wielu meczach była naszym motorem napędowym. Bardzo chciałbym żeby została w naszej drużynie, bo wie o co chodzi w naszej grze i może być jeszcze lepsza. Poza tym znalezienie dobrej jedynki nie jest łatwe. Kaśka też wywiązywała się ze swojej roli poprawnie, zwłaszcza w obronie daje radę. Z Sam uzupełniają sie bardzo dobrze i dlatego pozycja rozgrywającej to jest ta, której bym w Gorzowie nie zmieniał.

pozycje nr 2-3: Yulia Dureika, Luda Sapova, Sidney Spencer

Generalnie jestem zadowolony z naszego obwodu. Sapova to był strzał w dziesiątkę i gdyby udało się ją zatrzymać byłoby super. Yulia też ze swojej roli zmienniczki wywiązała się dobrze. Twarda i nieustępliwa w obronie, kilka pkt tez dorzuciła zawsze. Z kolei Sidney trochę mnie zawiodła, ma dobry rzut,a le praktycznie nic poza tym. Jej gra jest zbyt statyczna i mało kreatywna, mimo że widać było że Jej zależy i się stara. Jednak dla mnie jest zawodniczką do wymiany.

pozycja nr 4: Aga Kaczmarczyk, Justyna Żurowska

Obydwie miały lepszy sezon od poprzedniego a to już dobrze o nich świadczy. Justyna w Eurolidze pokazała że nie tylko w plkk potrafi dobrze grać. Aga w następnym roku powinna być jeszcze lepsza..Obydwie jak najbardziej do pozostania w klubie.

pozycja nr 5: Izabela Piekarska, Jela Vidacić, Nicky Anosike

To był nasz największy problem w tym sezonie, który uwidocznił się zwłaszcza w finałowych meczach. Najpierw Vidacic, zupełny niewypał. Piekarska nawet miała niezły sezon jako całość, ale strasznie irytują mnie jej głupie faule, straty i rzuty za 3pkt. Anosike kosztowała nas niemało i zarabiała na pewno najwięcej w drużynie. A to co pokazała to mogę określić jako ponury żart..Zupełnie nie radziła sobie z wysokimi centrami czy to Wisły czy Lotosu. Gracz tego formatu nie może tak grać. Dlatego pozycja nr 5 to ta, na której wymieniłbym dwie zawodniczki. Jedna powinna być topową(ale ograną w Europie) zawodniczką z WNBA a druga solidną Europejką.

Tak więc ja osobiście podziękowałbym 3 paniom: Anosike, Spencer i Piekarska. Przy czym Piekarską pożegnałbym wtedy jak udałoby się sprowadzić dobrą Polkę na poz 2-3. Resztę starałbym się zatrzymać choć na pewno nie będzie to łatwe w niektórych przypadkach.

feri
Młodzik

Postautor: feri » 03 maja 2010, 12:40

Bart, właściwie nie muszę mojego podsumowania pisać, tylko mogę śmiało podpisac się pod Twoim. Uważam tylko jeszcze że koniecznie potrzebujemy jeszcze jedną zawodniczkę mogącą grać z powodzeniem na 1. Bo w przypadku kontuzji Sam lub Dźwigalskiej nia ma kto zmieniać na 1. Czy Skobel (jak przyjdzie) może grac też na 1?

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 03 maja 2010, 13:40

feri pisze:Bart, właściwie nie muszę mojego podsumowania pisać, tylko mogę śmiało podpisac się pod Twoim. Uważam tylko jeszcze że koniecznie potrzebujemy jeszcze jedną zawodniczkę mogącą grać z powodzeniem na 1. Bo w przypadku kontuzji Sam lub Dźwigalskiej nia ma kto zmieniać na 1. Czy Skobel (jak przyjdzie) może grac też na 1?

Pewnie by mogła ale tylko na takiej zasadzie jak np Dureika, czyli na kilka minut jak jest taka konieczność.
Myślę jednak, że ważniejsze od sprowadzania kolejnej rozgrywającej jest posiadanie dwóch dobrych centrów. Bo ten sezon obnażył właśnie tą naszą największą słabość. Chyba, że będą fundusze i na jedno i na drugie..

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 04 maja 2010, 19:26

Sezon ogórkowy się zaczał więc czas na wstępne przymiarki do nowego sezonu. Jaki wy byscie widzieli sklad ?
Moj osobiscie niezbyt wygorowany ale za to realny:

1. Samantha Richards, Katarzyna Dźwigalska
2-3 Julia Dureika - Katka Zohnova - Agnieszka Skobel - Luda Sapova
4. Justyna Żurowska, Aga Kaczmarczyk
5. Rebecka Brunson, Kruszyna ;)

Byloby bez wielkich rewolucji... szybko by sie panie zgraly ;D

Oczywiscie to tylko moje wymysly ; )
Ostatnio zmieniony 04 maja 2010, 19:28 przez Endrju, łącznie zmieniany 1 raz.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 04 maja 2010, 19:27

Brunson już zajęta :)
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
zancia_a
Kadet

Postautor: zancia_a » 04 maja 2010, 19:36

Zamiast Katki lub Dureiki jakaś Amerykanka sypiąca za trzy a za Brunson Kobryn lub jakaś zarąbista Europejka i spoko ;D
Kozak w necie - pizda w świecie!
Obrazek

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 04 maja 2010, 20:47

Jeśli na obwodzie byłaby Amerykanka, to na środku widziałbym np A. Veremeenko.

feri
Młodzik

Postautor: feri » 04 maja 2010, 21:16

zancia_a pisze:Zamiast Katki lub Dureiki jakaś Amerykanka sypiąca za trzy a za Brunson Kobryn lub jakaś zarąbista Europejka i spoko ;D

"Amerykanka sypiąca za trzy" - Dee Taurasi
może być? ;)

PS. Jakieś 1,5 mln PLN 8)

Awatar użytkownika
zancia_a
Kadet

Postautor: zancia_a » 04 maja 2010, 21:25

Nie! Raczej nie w naszym klubie taki samograj...
Kozak w necie - pizda w świecie!
Obrazek

Awatar użytkownika
tadziu
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: tadziu » 04 maja 2010, 21:38

W zależności od tego na jakie pozycje będą potrzebne nowe nabytki mam swoje wersje. Biorąc pod uwagę optymistyczną wersję czyli pozostanie większości zespołu, wzmocnienia widziałbym na pozycjach: 2-3 oraz 5. W związku z tym moimi takimi cichymi typami są:
-przypisywana wielokrotnie (chyba za wcześnie, ale mam nadzieję, że okaże się to prawdą) Skoblito
-wspomniana przez bart_81 Anastazja V.
- moje malutkie życzenie "bożonarodzeniowonoworoczne" Kaśka Douglas
- a jak się uda wyrwać z Fene Vardarli (w przypadku odejścia Sam) lub Yilmaz to będę równie szczęśliwy

Życzeń jest wiele, ale na wypisywanie ich nadejdzie czas, gdy dowiemy się kto zostaje, a komu należy życzyć powodzenia.

Hic amor, haec patria est. !POLSKA!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”