Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Kuba
Oldboy

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: Kuba » 18 lutego 2010, 13:19

anatol pisze:
Kuba pisze:tak mnie naszła taka refleksja odnośnie postawy Energi w ostatnich spotkaniach - czy aby forma podopiecznych Omanicia nie przyszła za wcześnie? wszak mamy dopiero luty, playoff zaczynają się dopiero za ok. miesiąc. wg mnie logicznym powinno być, ze teraz forma nie powinna być najlepsza - czy tylko mnie się wydaje? no, chyba żeby aktualna dyspozycja Energi to był dopiero przedsmak tego, co w czeka nas w playoff :shock:

No nie do końca masz racje.Bo jeśli CCC zliczy jakąś wtope a ENERGA wygra wszystko to z 3 miejsca w PO ma olbrzymią szanse na wejście do czwórki.Natomiast każda konfrontacja z Wisłą nie ważne z którego miejsca daje tylko iluzoryczne szanse awansu.

nie rozumiem jednak co to wszystko ma wspólnego z tym, o czym napisałem wcześniej? Chodzi Ci o to, że Energa celowała z formą na luty, żeby wykorzystać to, że inni będą w dołku? ale gdzie tu sens na 'dłuższą metę'? jak przyjdzie do rozstrzygnięć, to forma odejdzie w zapomnienie i Energę pokonać może nawet i drużyna z szóstego miejsca, która formę szykowała na playoff. nie twierdzę tym samym, że Energa bedzie bez formy za miesiąc i odpadnie w pierwszej rundzie niezależnie od tego z kim przyjdzie jej grać.

Fakty są takie - Enerdze zostały do rozegrania jeszcze tylko 3 mecze: Leszno i Gdynia na wyjeździe, oraz ŁKS na zakończenie u siebie.
Orzeł - aż pięć spotkań do rozegrania! Brzeg, Bydgoszcz, Rybnik, Leszno - to na wyjeździe i jedynie AZS Poznań na własnym parkiecie
Wisła - cztery spotkania: ŁKS, MUKS i Lider w Krakowie i wyjazd do Gorzowa.
Gdyby była potrzeba tworzenia 'małej tabeli' dla tych trzech drużyn to kolejność będzie taka:
3. Orzeł (3:1)
4. Energa (2:2)
5. Wisła (1:3)

aktualna tabela:
3. Energa 21meczów, 36pkt
4. Orzeł 19meczów, 33pkt
5. Wisła 20meczów, 33pkt

rozpatrywać można kilka scenariuszy:
1) Scenariusz chyba najbardziej prawdopodobny: Energa przegrywa tylko w Gdyni, Orzeł na czysto a Wisła traci punkty tylko w Gorzowie. 3. Orzeł43pkt, 4. Energa 41pkt, 5. 40pkt.

2) Scenariusz prawdopodobny: Orzeł notuje jedną wpadkę (na co liczą w Toruniu), ale Enerdze nie udaje się wywieźć dwóch punktów z Gdyni, a zdeterminowana Wisła wygrywa swoje spotkanie w Gorzowie. 3. Orzeł 42pkt, 4. Wisła 41pkt, 5. Energa 41pkt (kolejność 4-5 zależeć będzie od stosunku punktów obu zespołów. póki co - Wisła ma lepszy i jeśliby wygrała wszystko do końca, a Energa przegrała w Gdyni, to w tej kwestii nic nie powinno się zmienić)

3) Scenariusz realny: Orzeł z jedną wpadką, Energa i Wisła na czysto do końca: 3. Energa 42pkt, 4. Orzeł 42pkt, 5. Wisła 41pkt.

Jeśli Orzeł nie przegra niczego - nie musi obracać się za siebie i bez patrzenia na Toruń jest 3. w tabeli. w wypadku porażki - liczyć na Lotos i na to, że nie będą kombinować tylko będą chcieli wygrać z Energą. i ten mecz wydaje się być kluczowy - 10.03.10 Lotos - Energa.

Co by nie mówić - nie wszystko zależy od Torunia. i mam nadzieję, że do samego końca sezonu zasadniczego tak właśnie będzie ;-)

anatol
Żak

Postautor: anatol » 18 lutego 2010, 14:11

Dokładnie chodziło mi o to co stwierdziłeś na początku czyli że mecze w tej fazie rozgrywek mogą okazać się dla Energi najważniejsze.Choć oczywiście to tylko dywagacje.A jeśli chodzi o walke torunianek z 3 miejsca to nawet bez szczytu formy powinny dać sobie rade z 6 zespołem.Natomiast ja osobiście będę trzymać kciuki za przeciwnika Wisły w PO.Wszyscy zachłystują się sukcesami w Europie jakby w PLKK dawano zwycięstwa za darmo.Może się okazać że w przyszłym sezonie DZIKEJ KARTY już Wisła nie dostanie.

koszykarz

Postautor: koszykarz » 18 lutego 2010, 14:48

Kuba - poważnie - liczę na wasze jakieś wpadki w meczach które wam zostały. Bo bez Coleman i Ford (zresztą to był tylko chwyt marketingowy) spokojnie Energa by miała szansa was przejść w PO.
a już na pewno bardziej was niż Wisłę - bo jednak Wisła to Wisła...

Jeśli dziewczyny z Torunia utrzymają formę to możemy wygrać i w GDyni (historycznie) , a i liczę ,zę Polkowice gdzieś potracą punkty...

3) Scenariusz realny: Orzeł z jedną wpadką, Energa i Wisła na czysto do końca: 3. Energa 42pkt, 4. Orzeł 42pkt, 5. Wisła 41pkt.

Jeśli Orzeł nie przegra niczego - nie musi obracać się za siebie i bez patrzenia na Toruń jest 3. w tabeli. w wypadku porażki - liczyć na Lotos i na to, że nie będą kombinować tylko będą chcieli wygrać z Energą. i ten mecz wydaje się być kluczowy - 10.03.10 Lotos - Energa.

Co by nie mówić - nie wszystko zależy od Torunia. i mam nadzieję, że do samego końca sezonu zasadniczego tak właśnie będzie ;-)

PS . a ja bym chciał taki scenariusz : Polkowice - gdzieś wtopią . a Lotos nam ,,da '' wygrać . i w ten sposób LOTOS ,,teoretycznie'' ma jeszcze łatwiejszego rywala w półfinale - bo NAS (z 3 miejsca.) tak więc WILK SYTY i OWCA CAŁA :lol: :lol: :lol:

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 18 lutego 2010, 15:30

koszykarz dobre kombinowanie, ale tu trzeba grać a nie liczyć, że ktos nam cos odpusci, albo liczyć, że to inni zaczna kombinować ( choc nikogo raczej bym o to nie podejrzewał 8) )

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 18 lutego 2010, 15:40

rodgers-kibic z torunia pisze:koszykarz dobre kombinowanie, ale tu trzeba grać a nie liczyć, że ktos nam cos odpusci, albo liczyć, że to inni zaczna kombinować ( choc nikogo raczej bym o to nie podejrzewał 8) )

przecież Energa nie ma szans!!!(gdzieś już to czytałem... 8),są tacy,którzy mają wszystkie wyniki rozpisane do końca? ) i niech tak pozostanie....
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Wasz Pan 666

Postautor: Wasz Pan 666 » 18 lutego 2010, 19:40

koszykarz chyba tak bedzie! Za duze ryzyko zeby wpadac na Orzełek w półfinale. No ale to jeszcze z 3 tygodnie i bedzie wszytko jasne :mrgreen:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 19 lutego 2010, 21:57

Bardzo poważna kontuzja byłej zawodniczki Energi

Była koszykarka Energi Toruń doznała poważnej kontuzji. Ewelina Gala, która ostatnie dwa sezony spędziła w ekipie Energi kilkanaście dni temu odeszła do Lotosu Gdynia. Ale już w tym sezonie grać w nim nie będzie - uraz jest zbyt groźny. Podczas meczu w Lesznie zawodniczka uznawana za jeden z większych talentów w polskiej koszykówce kobiet upadła na parkiet i nie była w stanie sama się podnieść. Pierwsza diagnoza lekarska nie była optymistyczna - kontuzja kolana. Później przeprowadzono bardziej dokładne badania. Te wykazały skomplikowane zerwanie więzadeł krzyżowych. Oznacza to, że przesądzone jest, iż Gala już w tym sezonie nie pojawi się na parkiecie. Zdaniem lekarzy istnieje też spore prawdopodobieństwo, że była zawodniczka Energi będzie musiała pożegnać się z zawodowym uprawianiem sportu. Jednak więcej będzie można powiedzieć po operacji, która odbędzie się w ciągu dwóch najbliższych tygodni.
www.gazeta.pl
PS. Ewelina trzymaj się i wracaj przede wszystkim do zdrowia!!!

clarins
Nowy na forum

Postautor: clarins » 19 lutego 2010, 23:23

MATRIX dlaczego nie dowiecie się od samej Eweliny jak jest naprawdę tylko przepisujecie te bzdury z gazety .Facet ,który to pisał nie ma pojęcia o dziennikarstwie.Nie wiem też czemu maja służyć jego wymyślone wiadomości.

Didi23
Nowy na forum

Postautor: Didi23 » 20 lutego 2010, 00:13

Ten wasz Torun jest jak jakis zywy cyrk. Nie wklejajcie takich postow ktore pokazuja na jak zalosnym poziomie stoi wasza energa i cala jej otoczka. niech ten dziennikach sie douczy bo kazdy debil wie ze krzyzowe moga byc naderwane lub zerwane i jak sa zerwane to nie ma ze skomplikowanie zerwane i juz krzyz na droge koniec kariery tak bylo 30lat temu.

Mozecie potwierdzic sobie te informacje ,ale sa prawdziwe:
Ewelina miala rekontrukcje kolana dokladnie w piatek tydzien temu. Bedzie gotowa na przyszly sezon. I kontuzja nie wykluczna jej z uprawiania sportu. Przyszly sezon Gala bedzie,pewnie w Lotosie. Teraz zyczmy jej wytrwalosci w rehabilitacji! Bo ta nie jest latwa w tych przypadkach i musi byc dobrze poprowadzona. I dajmy jej odpoczac co? Bo sami sie nakrecacie a mowicie ,ze to ja. Dajcie jej spokoj bo kreujecie ja troche na zla osobe wymieniajac sie opiniami tak na prawde opierajacymi sie na wlasnych glupich domyslach, i gdzie Ewelina sie nie przewinie kazdy bedzie myslal o niej dziwnie zeby nie napisac zle ,bo wy ja tak kreujecie a to na prawde sympatyczna i normalna dziewczyna.

Zeby Was nie denerwowac juz uciekam sobie!
Pozdrawiam

koszykarz

Postautor: koszykarz » 20 lutego 2010, 19:14

DIDI23 - już myślałem , że nie będę musiał czytać twoich głupich wypocin.. a jednak :lol: :lol: :lol:
To ty nakręciłeś to wszystko na tym forum - odnośnie Gali... To ty obrażasz i obrażałeś Toruński klub - a tak naprawdę nie miałeś prawa... Bronisz Gali to jej broń... Ja ją uważałem i uważam za sympatyczną dziewczynę - bo takie wrażenie sprawiała bynajmniej...
Dziwne , że to FORUMOWICZE z INNYCH KLUBÓW mówili i mówią , że taka z niej ,,gwiazdka'' , że ma ,,mniemanie o sobie itp. To jest zastanawiające - skąd wiedzą :roll:

koszykarz

Postautor: koszykarz » 22 lutego 2010, 19:53

Będzie medal toruńskich koszykarek?

(jp) źródło - POMORSKA.PL

Koszykarki Energi mają szansę stać się największą od lat sensacją w Polskiej Lidze Koszykówki Kobiet. Czy możemy w Toruniu myśleć nawet o medalu?

Energa w liczbach
PUNKTY: Gladden - 16,3; Egenti - 16,0; Krawiec - 12,4; Gajda 10,1; Fluker - 9,7
ZBIÓRKI: Egenti - 7,5; Gulak-Lipka - 5,8; Gladden - 5,0; Fluker - 4,3; Krawiec - 3,7
ASYSTY: Gajda - 4,0; Gladden - 2,7; Krawiec - 1,9; Waligórska - 1,4; Gulak-Lipka - 1,4
PRZECHWTY: Krawiec - 3,3; Gladden - 2,4; Gajda - 2,2; Egenti - 1,9; Waligórska - 1,9
SKUTECZNOŚĆ Z GRY: Egenti - 49 proc.; Gladden - 48 proc.; Gajda, Radwan, Krawiec - po 46. proc.

Przed sezonem takie marzenia wydawały się mrzonką, jeszcze dwa miesiące temu nikt takiej perspektywy nie brałby poważnie pod uwagę. Ale teraz Energa jest bez wątpienia najbardziej efektownie grającym zespołem w PLKK, którego w play off obawiają się wszyscy faworyci.

Początek sezonu był przeciętny, po porażce z Odrą Brzeg na głowę trenera i jego podopiecznych posypały się gromy. Pytanie o miejsce w półfinale wydawały się wtedy wręcz śmieszne. Ale zespół cały czas się rozwijał. Wiele pomogły z pewnością mecze w Pucharze FIBA, dzięki którym mało doświadczony zespół dojrzał i okrzepł, a także z pewnością uwierzył w swoje możliwości.

Obrona to podstawa

Rolę szkoleniowca w tym procesie trudno przecenić. Do pracy Elmedina Omanicia można było mieć zastrzeżenia w poprzednim sezonie, ale teraz Bośniak udowadnia, że na koszykówce kobiecej zna się, jak mało kto. Przede wszystkim nauczył swoje podopieczne defensywy, bardzo charakterystycznej, zmiennej, w której koszykarki bardzo płynnie przechodzą od strefy do krycia indywidualnej. Z taką obroną na razie kompletnie nie poradziła sobie Wisla Can Pack (26/52 z gry i 24 straty) i Tęcza Leszno (17/57 i 18). Jeżeli teraz dodamy do tego ponad 50-procentową skuteczość z gry w ostatnich meczach, to efektowne zwycięstwa przestają być niespodzianką.

Omanić także zaufał zmienniczkom. Jeszcze niedawno wielu zarzucało mu, że ponad miarę eksploatuje podstawowe koszykarki, a z rezerwowych korzysta sporadycznie lub wcale. Dziś Energa to zespół dziesięciu zawodniczek, z których każda potrafi wnieść wiele do gry. Natalia Waligórska po słabej pierwszej części sezonu (zastąpić ją miała Katarina Ristić), teraz doskonale się sprawdza w roli zmienniczki Agaty Gajdy. Jest także Magdalena Radwan, która świetnie broni, a w ataku gra spokojnie, choć czasami zbyt ostrożnie, jak na swoje możliwości.

Spory udział w ostatnich sukcesach ma także Arkadiusz Szyderski, który odpowiada za przygotowanie kondycyjne zespołu. Dziś nie ma zespołu w PLKK, który byłby w stanie zabiegać torunianki. Jest dokładnie odwrotnie: w czwartej kwarcie przeciwniczki zwykle odliczają sekundy do końca meczu, a biegające jak charty torunianki jeszcze podkręcają tempo. Przed tygodniem żal było patrzeć na Wisłę Can Pack w ostatnich minutach, czołowy zespół Eurpligi po prostu nie wytrzymał kondycyjnie presji "Katarzynek".

Deklaracji nie będzie

Sytuacja w tabeli dla Energi zrobiła się idealna. Już tylko kataklizm (czyli porażka u siebie z ŁKS Łódź) mogłaby zepchnąć nasz zespół poza pierwszą czwórkę. To oznacza, że w pierwszej rundzie "Katarzynki" będą miały przewagę parkietu. A to jeszcze nie koniec: jeżeli uda się wygrać dwa ostatnie miejsce, to będzie trzecie miejsce i znacznie łatwiejszy rywal w play off.

Trener Elmedin Omanić unika jednak deklaracji. - Naszym celem jest zwycięstwo z Lotosem Gdynia i na tym się koncentrujemy. Jak uda się to zrealizować, to wtedy pomyślimy co dalej - mówi szkoleniowiec.

Teraz jednak torunianki mają pewien problem. Ze względu na przełożenie meczu z Wisłą Can Pack Kraków na kolejny mecz będą czekać prawie 20 dni. Przed trenerem Omaniciem trudne zadanie: musi sprawić, żeby fantastyczna forma jego podopiecznych nie uciekła w tym czasie.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 22 lutego 2010, 20:26

Nie będę pisał o powodach(prawie każdy może je dostrzec przecież) ostatnich sukcesów toruńskiej Energi(siedem porażek z rzędu to już było i to nie tak znowu dawno,ale osiem zwycięstw w Ekstraklasie to chyba najstarsi górale nie pamiętają :lol: ),bo drużyna tak naprawdę jeszcze nic nie osiągnęła,a z doświadczenia wiem,że należy do tego wszystkiego podchodzić spokojnie. Teraz to tak naprawdę obawiam się o formę dziewczyn,bo te 20 dni to strasznie długo bez poważnego meczu. Ciężko też będzie znaleźć chętnego na sparing....liczę być może na kadetów-juniorów toruńskich klubów,że zechcą tak,jak przed laty(za czasów Piotra Błajeta też) spróbować swoich sił z toruńskimi Katarzynkami...oby tak dalej chciałoby się powiedzieć,ale spokojnie....długa i wyboista jeszcze droga przed Nami 8)
PS. Jednym z kilku powodów(niewymienionym zresztą w artykule Pomorskiej :shock: ) dobrej postawy i to bardzo widocznym jest na przykład to,że Energa posiada zupełnie inne Amerykanki(dawno nie widziałem takiej formy w okresie styczeń-luty!!!) niż jeszcze sezon temu i to zarówno pod względem sportowym,jak i mentalnym(panie Gladden i Egenti idealnie wpasowały się w tą ekipę,a i z Fluker będzie jeszcze lepiej)....o tych dziewczynach mogę pisać i mówić tylko same dobre rzeczy...Agata Gajda i Magda Radwan(nowe koszykarki w klubie) to też jest to czego tej drużynie było potrzeba... 8) Pierwsza runda słabsza,ale w końcu dosyć idealnie "zatrybiło" to wszystko...i jeszcze jedno jest to nomen omen 13(1992-2001,2002-2003,2006-2010) sezon torunianek z szóstym trenerem(Błajet x2,Zawadka,Broczek,Raczyński,Prabucki i Omanić) w Ekstraklasie....czy feralny? czy szczęśliwy?

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 22 lutego 2010, 21:29

Myślę że 4 miejsce jest całkiem realne jednak do medalu jeszcze daleko... (no chyba ze wyeliminujecie Wisle w 1 rundzie PO :)).

Pozatym
. Dziś nie ma zespołu w PLKK, który byłby w stanie zabiegać torunianki.

Żarty : - )
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

koszykarz

Postautor: koszykarz » 22 lutego 2010, 22:30

no jasne - jak można było pominąć Gorzów :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jeśli wygramy w GDYNI - to droga do półfinalu bliska...
a może i Polkowice jeszcze gdzieś wtopią (Leszno , Bydgoszcz) i wcale zwycięstwo w Gdyni nie będzie potrzebne.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 22 lutego 2010, 22:41

już jest dobrze,bo wszystko jest w rękach i nogach popularnych Katarzynek,a do ostatniej kolejki jeszcze tak nie było....jedno jest pewne,że w tej lidze nie ma nic pewnego..... 8)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”