BLK - 5 kolejka (14-15.10.2017)

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

BLK - 5 kolejka (14-15.10.2017)

Postautor: paulo2907 » 12 października 2017, 11:55

Sobota, 14.10.2017
17:00 KS JAS-FBG Zagłębie Sosnowiec - AZS Poznań
17:00 AZS-UMCS Lublin - AZS AJP Gorzów Wlkp.
Niedziela, 15.10.2017
17:00 Energa Toruń - MKK Siedlce
18:00 TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski - 1KS Ślęza Wrocław
18:00 Basket 90 Gdynia - Artego Bydgoszcz
19:00 CCC Polkowice - Wisła Kraków
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

ChrisLbn

Re: BLK - 5 kolejka (14-15.10.2017)

Postautor: ChrisLbn » 13 października 2017, 18:22

Poniżej do odsłuchania krótki wywiad z trenerem Maciejewskim przed jutrzejszym meczem Gorzowa w Lublinie.

http://radiogorzow.pl/sport/wczoraj-gre ... ro-lublin/

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 14 października 2017, 19:47

Cieszy dzisiejsze zwycięstwo Pszczółek, ale za grę w pierwszej kwarcie i końcówce czwartej kwarty trener powinien twardo i po męsku porozmawiać z niektórymi, lubelskimi koszykarkami. Pszczółki niepotrzebnie doprowadziły w szczególności do nerwowej końcówki, mając w połowie 4 kwarty kilkanaście punktów przewagi. Na plus u Pszczółek oczywiście Feyonda, nieźle zagrały też Uju, Martyna, Kati i Dajana (martwi uraz nosa Kati, doznany w walce podkoszowej ze Swords - mam nadzieję, że to jednak nic poważnego). W Gorzowie przyzwoicie zagrały Donders, Misiek i mimo wszystko Swords. Słaby występ zanotowały Spencer, Rytsikava, Pawlak i Szajtauer.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 14 października 2017, 22:39

Różne rozgrywające były już w Gorzowie przerabiane. Były świetne Richards czy Zoll, była przyzwoita Goodrich czy nieszablonowa Seekamp. Ale Spencer to zdecydowanie najsłabsza jedynka w Gorzowie odkąd ja pamiętam. Z nią na pokładzie łączenie pucharów z ligą wydaje się niemożliwe. Ale żeby nie było Dureika też szału nie robi i póki co AZS mnie rozczarowuje.

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 15 października 2017, 08:57

No myslalem ze Gorzow bedzie jednak bardziej sie stawial na wyjezdzie . Przede wszystkim liczylem na tą utalentowana Prezejl , a gdy doszla Swords to juz w ogole wygladalo to super. Tymczasem obie rozgrywajki na przemian raz jedna lepsza raz druga , tym razem lepsza Dondsers . Polki tak samo roznie , raz lepiej Ola raz Misiek , no i jak Dureice nie wpada to tez jest lipa.

Lublin ostro ciula punkty i ma juz bilans3-1 w tym cenna wygrana z CCC , i az szkoda ze przegraly z Gdynia bo przed play off znowu moze im czegos brakowac do fajnego rozstawienia.

Wciaz jednak kilka zespolow jest zagadką . Mnie osobiscie martwi postawa Energi i na tą chwile z calej osemki obstawiam moj klub najnizej.

CCC na pewno w koncu zacznie zwyżkowac choc musza szybko kogos ogarnac za Plaisance no i co z Fagbenle ?

Na tą chwile Artego i Gdynia fajnie z przodu i ostro z aspiracjami do medali , dalej moze byc roznie : Wisla , Sleza , Gorzow maja potencjal podony , LUBLIN tez choc dla mnie wciaz jakos krotka lawka ,wspomniane CCC bedzie pewnie gonic...no i mam nadzieje ze ENERGA tez , ale tu musza być zmiany , mysle ze po zakonczeniu gry w pucharach przyjdzie jakas pani z USA oraz ktos za MIRIAM Uron inle bo gra slabo

PS .Kristina Alikina w Siedlcach

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 15 października 2017, 09:15

ChrisLbn pisze:Cieszy dzisiejsze zwycięstwo Pszczółek, ale za grę w pierwszej kwarcie i końcówce czwartej kwarty trener powinien twardo i po męsku porozmawiać z niektórymi, lubelskimi koszykarkami. Pszczółki niepotrzebnie doprowadziły w szczególności do nerwowej końcówki, mając w połowie 4 kwarty kilkanaście punktów przewagi. Na plus u Pszczółek oczywiście Feyonda, nieźle zagrały też Uju, Martyna, Kati i Dajana (martwi uraz nosa Kati, doznany w walce podkoszowej ze Swords - mam nadzieję, że to jednak nic poważnego). W Gorzowie przyzwoicie zagrały Donders, Misiek i mimo wszystko Swords. Słaby występ zanotowały Spencer, Rytsikava, Pawlak i Szajtauer.

a moze tez cichą bohaterka byla Mistygacz ktora jak byla na boisku to Lublin mial wskaznik /- 16 dzieki niej , na + oczywiscie

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 15 października 2017, 13:44

Kosz-ykarz pisze:a moze tez cichą bohaterka byla Mistygacz ktora jak byla na boisku to Lublin mial wskaznik /- 16 dzieki niej , na + oczywiscie

Dorota grała wczoraj dobrze w obronie, słabo niestety w ataku. Dlatego powyższy wskaźnik dla niej trochę mnie zaskoczył, ale nie będę z tym polemizować. Co do urazu Kati - wg nieoficjalnej na razie informacji, jest on niegroźny i wiele wskazuje na to, że będzie mogła zagrać w następnej kolejce BLK.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 15 października 2017, 14:07

Przyjemnie jest przeczytać taki komentarz w Lublinie, tym bardziej, że jego autorem jest dziennikarz lokalnej prasy w Gorzowie.

"Śledząc popisy 22-letniej Amerykanki Feyondy Fitzgerald myśleliśmy sobie, ile trzeba mieć szczęścia (i wiedzy) w doborze mniej znanych koszykarek z USA. Nasza rozgrywająca Miah Spencer kolejny raz zagrała przeciętnie (2/8 z gry), gdy przebywała na boisku jej współczynnik +/- był najgorszy ze wszystkich uczestniczek tego pojedynku, bo minus 15. To jej pierwszy sezon w Europie i ewidentnie to nie jest dla 23-latki otwarcie jak marzenie, choć podobno poleciła ją Stephanie Talbot. O rok młodsza Fitzgerald prezentuje się o niebo lepiej, ale z tego cieszy się AZS UMCS. Dziś ich jedynka dała aż 29 pkt (11/20 z gry, 3/7 za 3 pkt). Jeszcze chwila i będziemy żałować, że Talbot zamiast polecać Spencer, nie namówiła na pozostanie w Gorzowie swojej rodaczki z Australii Nicole Seekamp. Przykład Fitzgerald pokazuje, że po prostu trzeba graczy na kluczowe pozycje uważniej wybierać".

http://gorzow.wyborcza.pl/gorzow/7,3684 ... grywa.html

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 15 października 2017, 17:51

W Gdyni do przerwy poziom prawie palyoffowy. Dużo fizyczności, dużo obrony, myślenie w ataku. Trochę sędziowie apteka, ale trzeba się dostosować. Fajna ta Stankovic, Hekrt korzysta z ławki :o
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 15 października 2017, 19:27

No poczułem się wreszcie jak za starych dobrych czasów. Poziom godny zespołów z dwóch pierwszych miejsc tabeli. Zdecydowały detale, dwie wątpliwe akcje Stankovic (blok był z faulem, a potem ewidentny ofens rolowania) na 3 minuty do końca zrobiły sytuację -8 i od tego zaczęła się nerwówka. Niestety dziś Copper w decydujących momentach brakło zimnej głowy, a obie trójki Ani były tak z pół minuty za późno. Niemniej jednak kultura gry dzisiaj, gdy dostaliśmy przeciwnika cwanego i ogranego wywołuje u mnie stary dobry banan na twarzy. W Artego mimo wszystko Stankovic to kawał gracza, sensownie uzupełnia ja dość wolna Stallworth a na obwodzie sto strzelb. I tylko na Justynę trochę żal patrzeć jak z Poboży Herkt ma więcej pożytku.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 15 października 2017, 19:53

Piękny weekend dla Wisły:) wyprawy na Dolny Śląsk udane :)
Brawo dziewczyny, brawo trener! Fajna rotacja i mądrze prowadzony mecz!
A polkowicki dream team...coz chyba za szybko niektórzy przyznali im złoto...ciekawe ile jeszcze cierpliwości ma Valeria? Bo póki co powrót trener D. do Polski bardzo nieudany...
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 15 października 2017, 19:56

W Polkowicach panie z przytupem zakończyły bardzo udany wiślacki weekend. Mecz w Jekach mógł sugerować że pomału nasza gra idzie w górę, ale mimo słabej dyspozycji Polkowic poki co w tym sezonie spodziewałem sie ze to miejscowe wygrają. I to dość łatwo. Tam nam się praktycznie nigdy dobrze nie gralo a jednak skład personalny mają od nas mocniejszy. Tymczasem - analogicznie jak wczoraj piłkarze w nieodległym Wrocławiu - nasze panie od początku przejęły inicjatywę i za wyjątkiem końcówek obu połów dominowały na parkiecie. Zaryzykuje tezę ze był to nasz najlepszy wyjazdowy mecz w lidze od finałów z Bydgoszczą, dający nadzieję ze ten sezon może nie byc dla nas bardzo smutny.

Swietna Labuckiene, bardzo dobre (mimo sporej ilości strat) Reid i Leo, dobre Polki. Nic do gry nie wniosły dzis właściwie tylko Sonia bo nawet Antic cos tam od siebie do wygranej dołożyła.

A Polkowice wyglądają poki co jak przed rokiem. Mają silny fizycznie skład, ale ze zdecydowaną dominacją strefy podkoszowej nad obwodem. Dziś podobała mi sie u nich właściwie jedynie Brytyjka, i to tylko w pierwszej połowie gdy jej gra była dla nas chyba zaskoczeniem. W drugiej połowie gdy juz nauczyliśmy sie przeciwko niej bronić (tzn nie podochodzi do niej blisko gdy jest daleko do kosza) tez mocno zblakła.

Brawo panie, moj plan min na najbliższe 3 mecze juz wykonany, ale mam nadzieje ze na 1 zwycięstwie sie nie skończy.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

sidewinder
Nowy na forum

Postautor: sidewinder » 16 października 2017, 09:05

ann pisze:Brawo dziewczyny, brawo trener! Fajna rotacja i mądrze prowadzony mecz!

"fajna rotacja"? chyba oglądaliśmy inne mecze... drugi mecz grany 8 osobowym składem... do tego w drugiej połowie przy 4 faulach Sonji skład okrojony do 7 zawodniczek... oby dziewczyny omijały kontuzje i wytrzymały takie granie. Wydaje mi się jednak że jak tak dalej będzie prowadzony zespół to na koniec sezonu braknie sił.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 16 października 2017, 09:28

Mamy 8 zawodniczek, to gramy 8-ma. Wpuszczanie Niedźwieckiej czy Miłoszewskiej w tym meczu to byłby sabotaż.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

sidewinder
Nowy na forum

Postautor: sidewinder » 16 października 2017, 09:47

sabotażem to jest granie 8 zawodniczkami, jak się gra mecze co 3/4 dni i podróżuje w międzyczasie po parę tysięcy km...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”