BASKET QUIZ! Pytania - tydzień pierwszy

Wykaż się wiedzą o baskecie, sam wygraj ligę...

Moderatorzy: BARTOLINO, Moderatorzy

Seba
Oldboy

BASKET QUIZ! Pytania - tydzień pierwszy

Postautor: Seba » 16 stycznia 2005, 22:22

Witam! Zgodnie z tym, co obiecałem dziś pojawiają sie pierwsze pytania w naszej nowej zabawie. Niestety nikt póki co nie odważył się spróbować stworzyc własną zagadkę i co za tym idzie "zarobić" dodatkowych punktów, więc pierwsze śliwki robaczywki będą mojego dzieła. Dziś dość mało efektownie, tylko jedno pytanie ozdobione ładnym zdjęciem, fotka użyta do zagadki numer dwa niestety jest słabej jakości, ale pewnie i tak lepsza niewiele by ułatwiła zadanie Konkursowiczom ;) Przypominam, że temat ten jest zamknięty aż do piątku, do północy, a odpowiedzi można przysyłać do mnie na maila ( sebastian.kovacs@wp.pl ), bądz też na priva!

Przypomnę również regulamin zabawy:

REGULAMIN

1. "BASKET QUIZ" trwać będzie 21 tygodni, w tym czasie podane zostaną 63 pytania - po dwadzieścia jeden za trzy, dwa i jednym punkcie. Do zdobycia będzie więc 126 punktów + dodatkowe za stworzenie pytania wykorzystanego w zabawie;

2. Tematy "quizowe mieścić się będą w dziale "Koszykarki", którego nazwa zostanie trochę zmieniona. Temat na nowy tydzień zakładany będzie każdorazowo w niedzielę około północy i natychmiast zamykany. Co tydzień podawane będą po trzy zagadki związane z koszykówką polską i nie tylko. Starać się będę aby pytanie miało jakiś związek z naszym krajem, choćby pośredni. W tworzeniu zadań aktywną (mam nadzieję!) rolę pełnić będą uczestnicy zabawy, którzy na maila mogą wysyłać mi stworzone przez siebie pytania. Będę wybierał najciekawsze, a gdy pytanie danej osoby pojawi się oficjalnie w Konkursie, gracz ten dostaje dodatkowy punkt (jesli pytanie będzie więc trudne - za 3 pkt, twórca otrzymuje razem 4 punkty).

3. Odpowiedzi na zagadki przesyłać do mnie można do północy w piątek w danym tygodniu albo na maila, albo na priv. Po tym terminie otworzę temat z pytaniami i poinformuję o wynikach, odpowiedziach i ewentualnie o autorze zagadek. Każde naruszenie zasad zabawy może zakończyć się karą - odjęciem trzech punktów, poinformowanie kogoś o swoich odpowiedziach bądz inne bardzo poważne naruszenie regulaminu może zakończyć się dyskwalifikacją.

4. Główną nagrodą, dzięki uprzejmości Viallosa, będzie kalendarz zespołu Polfa Pabianice podpisany przez wszystkie koszykarki. Myślę, że to bardzo cenna pamiątka i uatrakcyjnienie zabawy!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 16 stycznia 2005, 22:31

A oto już pytania:

PYTANIE 1 (za 3pkt): Największym bezprzecznie sukcesem tej zawodniczki jest zdobycie tytułu mistrzyń Europy, choć nie można powiedzieć, by była wtedy główną autorką sukcesu. Nagle jednak z dość mało znanej koszykarki w swoim kraju doświadczyła wielkiej chwały przejawiającej się nawet wysłaniem po całą ekipę samolotu prezydenckiego! W tym najbardziej dla NIEJ pamiętnym roku występowała w uniwersyteckim zespole w USA, pózniej los rzucał JĄ do róznych krajów. Nie zrobiła wielkiej kariery, szybko przestała się "łapać" do reprezentacji swojego kraju, a JEJ spore umiejętności doceniać mogli kibice między innymi Finlandii i Szwecji. To właśnie w lidze szwedzkiej występuje obecnie, gdzie jest niekwestionowaną gwiazdą, zdobywajac często nawet po 25-30 punktów. Pewnie jak do tej pory nikomu nie udało się jeszcze domyśleć o kogo chodzi, więc jeszcze jedna, główna wskazówka... Posiada siostrę-blizniaczkę, która swego czasu zaliczyła nawet epizod w WNBA, w Detroit Shock. Dla JEJ siostry najbardziej pamiętny będzie jednak dokładnie ten sam rok, co dla naszej bohaterki ;)

Oto zaś ONA - na malutkiej fotce po prawej...
Obrazek

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 16 stycznia 2005, 22:39

PYTANIE 2 (za 2pkt): Rok 1979 z pewnością zapisał się złotymi zgłoskami w historii zespołu AZS Katowice. W tym sezonie bowiem drużyna ta wywalczyła awans do pierwszej ligi (obecnie ekstraklasy). Dwie postaci z tamtego teamu warte są przypomnienia, bo choć kariera AZSu Katowice w najwyższej klasie rozgrywek trwała dość krótko (spadł z ligi w 1982 roku), to bohaterowie naszej zagadki wywarli przez następne wiele lat olbrzmi wpływ na całą, polską, żeńską (i nie tylko) koszykówkę. O te dwie osoby właśnie pytam... Kto był wtedy trenerem awansującego AZSu i pod jakim nazwiskiem najbardziej zapadła w pamięć wszystkim kibicom największa gwiazda beniaminka (w 1979 roku nazywająca się Jodłowska) ?

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 16 stycznia 2005, 22:44

PYTANIE 3 (za 1pkt): Osoby widocznej na zdjęciu przedstawiać chyba nikomu nie trzeba, to Krystyna Szymańska-Lara, prawdziwa legenda polskiej i europejskiej koszykówki. Krysia ciągle zachwyca swoją grą, pokazując, że czas się dla niej zatrzymał - oby na zawsze. Wiele osób wywarło wpływ na rozwój kariery naszej MISStrzyni, w szkole podstawowej wypatrzyła JĄ Pani Irena Sitarz, a potem w wieku trzynastu lat trafiła do PIERWSZEGO klubu, gdzie trenowała pod okiem Pana Stanisława Kozińskiego. Moje pytanie brzmi właśnie - jak nazywał się TEN PIERWSZY klub Krysi?

Obrazek

Pozdrawiam i zapraszam do wysyłania mi odpowiedzi! APELUJĘ również o zastosowanie się do regulaminu, czyli nie psucie sensu zabawy ;) Odpowiedzi można przysyłać do północy w najbliższy piątek.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 24 stycznia 2005, 14:03

Skończył się czas udzielania odpowiedzi w pierwszym tygodniu, więc pora na podsumowanie - najpierw rozwiązania zagadek ;)

Pytanie 1 - Było to pytanie, gdzie na początku trzeba było trochę ruszyć głową ;) Napisałem, że zawodniczka ta zdobyła mistrzostwo Europy i że posiada siostrę-bliżniaczkę, dla której rok zdobycia tego mistrzostwa jest równie pamiętny co dla bohaterki zagadki... To chyba było proste - obie musiały więc występować w tej mistrzowskiej drużynie. I jakto siostry-blizniaczki była duża szansa, że nazywały się identycznie. Teraz do znalezienia rozwiązania wystarczały jedynie google. Najpierw trzeba znależć składy mistrzowskich zespołów z ostatnich lat. Można było sobie odpuścić rok 1999, bo w naszym zespole raczej blizniaczek nie było.. hehe... Rosjanki i Francuzki są raczej znanymi drużynami, więc dość szybko można odrzucić pochodzenia bohaterki z tych państw. Zostają Litwinki... no i ewentualnie Ukraina, ale to już było dość dawno temu, więc raczej Litwinki... Tu są składy - http://www.terra.es/personal/jlpenag/bk_euro2.htm Jak widać w drużynie tej występowały dwie koszykarki nazywające się identycznie. Czyli jesteśmy w domu! Wystarczy teraz sprawdzić, która aktualnia występuje w Szwecji... JURGITA KAUSAITE - tak brzmi prawidłowa odpowiedz! Swoją droga dla mnie trochę dziwne, że, obserwując drogę koszykarską tej zawodniczki, nikt w Polsce się nie zainteresował, by ściągnąć ją (albo siostrę) do swojego zespołu. W obliczu tego, że grało i gra u nas wiele słabych, mało znanych i wcale nie tak tanich koszykarek to jest trochę dziwne. Występy Jurgi w Finlandii czy Szwecji wskazują, że nie jest to droga koszykarka, a patrząc na jej wyniki można było się spodziewać, że w Polsce zrobiłaby podobna karierę jak Daiva Jodeikaite. Zresztą widziałem jak Jurgita grała, wiec wiem co mówię ;) Obecnie mimo już 35 lat rzuca w meczach często nawet powyżej 30 punktów (nie tak dawno aż 38!).

Pytanie 2 - Jeśli chodzi o zawodniczkę, to nie było problemów - MARTA JODŁOWSKA-STAROWICZ, pózniejsza wielokrotna reprezentantka Polski i jedna z najlepszych naszych rozgrywających, podpora Wisły Kraków. Niestety tylko jedna osoba potrafiła wskazać również osobę trenera, który wtedy wprowadził AZS Katowice do ekstraklasy. Potem zaś wywarł i wywiera tak wielki wpływ na polski basket. Tym coachem był... TADEUSZ HUCIŃSKI. O jego dokonaniach nie muszę chyba wspominać, zdążył bowiem w ciagu tych wielu lat swoimi kontrowersyjnymi poczynaniami narobić sobie tyle wrogów, co przyjaciół ;) Oto malutka reklama tej osoby - http://www.sld-up.pl/index.php?view=1&a ... 110&rsid=0

Pytanie 3 - W tym przypadku również wystarczały google - co prawda aktualnie nie wiem czemu strona, na której można znależć informację o jednej ze słynniejszych osobistości wywodzących się z szukanego miasta, nie działa, ale... http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Kry ... idzica&lr= Tym pierwszym zespołem Krystyny Szymańskiej-Lary był MKS NIDZICA. Do tego klubu trafiła w wieku 13 lat i z niego trzy lata pózniej przeszła prosto na salony najwyższej klasy rozgrywek, do Polonii Warszawa.

Teraz klasyfikacja...

Jedna osoba jak już wspomniałem odpowiedziała na wszystkie pytania prawidłow! Tym Forumowiczem jest... fanfary... QIERO!!! WIELKIE GRATULACJE!!! Dwóm osobom zabrakło tylko jednego punkcika - za osobę trenera Hucińskiego. Podali za to nazwisko Marty Starowicz, więc postanowiłem zamiast dwóch "oczek" za pytanie numer dwa przyznać im po jednym. Są nimi Szymon i Kołysanka. Czwarte miejsce w pierwszym tygodniu zajął Wojteg, który niestety nieprawidłowo podał pierwszy klub Krysi Szymańskiej-Lary, pisząc o Polonii Warszawa.

Oto więc klasyfikacja:
1. Qiero 6 punktów;
2. Kołysanka i Szymon po 5 punktów;
4. Wojteg 4 punkty.

Wszystkie pytania w pierwszym tygodniu były mojego autorstwa, więc nie ma póki co dodatkowych, bonusowych punktów za stworzenie zagadki. To się zmieni od drugiego etapu zabawy, bo mam już kilka propozycji, z których dwie z pewnością znajdą się wśrod pytań. Pytania te zostaną ogłoszone dziś wieczorem... Nagrody bardzo atrakcyjne, straty do uczestników na razie niewielkie, więc myślę, że dobrym pomysłem jest dołączenie do naszej zabawy!

DZIĘKUJĘ BARDZO tym, którzy już postanowili wziąść udział!
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 24 stycznia 2005, 18:25

Czwarte miejsce w pierwszym tygodniu zajął Wojteg, który niestety nieprawidłowo podał pierwszy klub Krysi Szymańskiej-Lary, pisząc o Polonii Warszawa.

Oto więc klasyfikacja:
1. Qiero 6 punktów;
2. Kołysanka i Szymon po 5 punktów;
4. Wojteg 4 punkty.

No cóż, pierwsze koty za płoty.
Jeśli chodzi o pytania to najmniej trudności przysporzyło mi pytanie pierwsze. Z drugim i trzecim było już gorzej i widać, że się na jednym wyłożyłem :D.
Nie poddaję się jednak i na pewno nie zrezygnuję z udziału w konkursie.

Sam konkurs to dla mnie fajna zabawa, jednak najbardziej się cieszę z tego, że poprzez takie pytania można poznać trochę historii koszykówki. Dla mnie jako dość młodego kibica (niestety koszykówka zenska poważnie interesuje się dopiero od 6 lat) to także duża dawka nowej wiedzy.

Pozdro dla organizatora konkursu.

Awatar użytkownika
qiero
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: qiero » 24 stycznia 2005, 18:35

Szkoda, że tak mało osób wzięło udział w pierwszym etapie, bo naprawdę dużo można się przy tej zabawie nauczyć. Ja już przygotowałem i wysłałem Sebie kolejną dawkę propozycji pytań. Wymyślajcie pytania związane ze swoim klubem i dajcie tym samym poznać trochę jego historii.
ULUBIEŃCY BOGÓW UMIERAJĄ MŁODO, LECZ PÓŹNIEJ ŻYJĄ WIECZNIE W ICH TOWARZYSTWIE

Wróć do „Fantasy PLKK oraz Basket Quiz”