Kobiety już nad obręczą !!

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

kula
Amator
Kontaktowanie:

Kobiety już nad obręczą !!

Postautor: kula » 13 marca 2005, 11:29

Do niecodziennego wydarzenia w meczach koszykówki żeńskiej na naszym kontynencie doszło we Włoszech.
Amerykanka Michelle Snow jako pierwsza na świecie jedną z akcji zakończyła efektownym wsadem piłki do kosza.

Wydarzenie miało miejsce podczas jednego z meczy tamtejszej ligi pomiędzy Lavezzini Basket Parma, a zespołem Chieti. Zespół gospodyń wygrał pewnie, to spotkanie 75:65, a bohaterka wieczoru pierwsza koszykarka, która w oficjalnym meczu zakończyła akcje wsadem zanotowała na swoim koncie 22 punkty.

Wiem, że ta akcja przyciągnie uwagę osób, które nigdy nie interesowały się koszykówką . Zaczynałam naukę w wieku 16 lat od piłki tenisowej, potem zwijałam w kulę T-shirt, tak by imitował piłkę do kosza i dopiero po tych próbach zaczęłam wsadzać do kosza prawdziwą piłkę" – powiedziała Michelle Snow .

Pierwszą zawodniczką na świecie, której udała się taka akcja, była Amerykanka Lisa Leslie (lipiec 2002 rok).

W naszym kraju wielokrotnie piłkę wsadzała do kosza Małgorzata Dydek. Ostatni raz uczyniła, to podczas styczniowego Meczu Gwiazd Era Basket Ligi rozegranym w Pruszkowie.

Autor: Łukasz "kula" Klin.
www.probasket.pl

Waldi
Kadet

Postautor: Waldi » 13 marca 2005, 11:34

No to która w końcu była pierwsza na świecie, Snow czy Leslie? :lol:

Gdynanin

Postautor: Gdynanin » 13 marca 2005, 12:07

Waldi pisze:No to która w końcu była pierwsza na świecie, Snow czy Leslie? :lol:

Leslie można nawet gdzieś ściągnąć w archiwum WNBA ten filmik.(zresztą z przegranego meczu_)

Waldi
Kadet

Postautor: Waldi » 13 marca 2005, 13:20

Gdynanin pisze:
Waldi pisze:No to która w końcu była pierwsza na świecie, Snow czy Leslie? :lol:

Leslie można nawet gdzieś ściągnąć w archiwum WNBA ten filmik.(zresztą z przegranego meczu_)

O tym to ja wiem :) ale to było pytanie do autora informacji, bo czytając ją za bardzo nie wiadomo która zawodniczka była pierwsza :wink:

Autor

Sprostowanie

Postautor: Autor » 13 marca 2005, 14:39

Fakt panowie źle przetlumaczyłem z włoskiego na nasz i głupio wyszło. To wszystko co pisze w tekście jest dokładnie za La Gazetta dello Sport. Pozdrawiam narazie.

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 13 marca 2005, 14:43

Ej właśnie, zaraz. Skoro i Gośka pakowała wielokrotnie piłkę, to chyba Ona jest 1wszą zawodniczką robiącą wsad :?: Ale skoro Leslie tesh zapakowała i to w 2002 to może chodzi o to, że w Europie jest to pierwszy wsad kobiety. Ale wtedy to Polka raczej byłaby pierwsza. Osochosi?? :roll:
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

Hersi
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Hersi » 13 marca 2005, 15:07

Z tego co pamiętam to na początku lat 90-tych któras z Brazylijek robiła wsady do kosza, ale jej nazwiska, niestety, nie pamiętam. Poszukam później na necie, bo widziałem artykuł o tym.

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 13 marca 2005, 15:43

A Stiepanowa czasem wcześniej nie "zapakowała"?

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 13 marca 2005, 15:44

simon pisze:A Stiepanowa czasem wcześniej nie "zapakowała"?

Chyba na siłowni :? :? :? :? :?

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 13 marca 2005, 15:46

hellraiser pisze:

Chyba na siłowni :? :? :? :? :?
:wink: jasne...
tylko coś gdzieś czytałem kiedyś o jakimś pierścionku z brylantem dla Stiepanowej za 1 wsad w rozyjskiej lidze, i to było... no właśnie nie pamiętam - parę miesięcy temu chyba...

Autor

Odnośnie tekstu

Postautor: Autor » 13 marca 2005, 15:55

Panowie ja podaje tak jak udało mi się z La Gazetta dello Sport przetłumaczć ich artykuł. Alfą i omegą nie jestem. Mam nadzieje że nie macie mi za złe. Ta Snow według gazety wsad zrobiła jako pierwsza na naszym kontynencie. A na świecie wedle nich zrobiła to Leslie. Małgosia Dydek wiele razy robiła paczkę ale nie w oficjalnych meczach. A "Ptysia" przykład podałem z patryiotyzmu polka też potrafi o.

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Re: Odnośnie tekstu

Postautor: hellraiser » 13 marca 2005, 16:00

A ja pamietam taki wsad.Pawlak biegła z piłką wyskoczyał do góry i już chciała zapakować ale odbiła piłkę o tablice a do niej wyskoczyła Perlińska i zapakowała z powietrza.To chyba na meczu reprezentacji było ale nie pamiętam kiedy....

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Re: Odnośnie tekstu

Postautor: simon » 13 marca 2005, 16:05

Autor pisze:Panowie ja podaje tak jak udało mi się z La Gazetta dello Sport przetłumaczć ich artykuł. Alfą i omegą nie jestem. Mam nadzieje że nie macie mi za złe. Ta Snow według gazety wsad zrobiła jako pierwsza na naszym kontynencie. A na świecie wedle nich zrobiła to Leslie. Małgosia Dydek wiele razy robiła paczkę ale nie w oficjalnych meczach. A "Ptysia" przykład podałem z patryiotyzmu polka też potrafi o.
nie no, co ty - spoko - ale po prostu komentuje artykuł...

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 13 marca 2005, 16:11

Nie wiem, czy była pierwsza, ale w każdym razie na własne zmęczone oczy widziałem wsad w jej wykonaniu na rozgrzewce meczu Rosjanek podczas meczu mistrzostw Europy w 1997 roku. Z tego, co pamiętam tak się rozpędziła wtedy, że trzy razy pod rząd, nabiegając na kosz przy swojej kolejce, "pakowała" piłkę z góry... i to całkiem solidnie i z gracją ;) Kolega się "zaczaił" wtedy na następne próby z aparatem, ale gdy to zobaczyła po prostu dała sobie spokój i już więcej nie zaszalała :(
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”