Elaine Powell odwołała się od dyskwalifikacji

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Elaine Powell odwołała się od dyskwalifikacji

Postautor: Marco » 31 marca 2005, 23:49

Gazeta Wyborcza pisze:Koszykarka Elaine Powell odwołała się od dyskwalifikacji

Michał Sielski 31-03-2005 , ostatnia aktualizacja 31-03-2005 18:54

Powell odwołała się od decyzji Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet, która zdyskwalifikowała ją do końca sezonu i nałożyła grzywnę 10 tys. zł. Zawodniczki nie popiera klub. - Sama musi zapłacić za swoje błędy - mówi prezes Lotosu Gdynia Mieczysław Krawczyk

Pismo, które w imieniu Powell przygotowała kancelaria adwokacka, trafiło do Komisji Odwoławczej Polskiego Związku Koszykówki. - Zapoznajemy się z dokumentami i zastanawiamy się, co zrobić. To nie jest "wiśta wio", żeby pochopnie podjąć decyzję. Pracujemy i dopiero po dokonaniu szczegółowej analizy zajmiemy stanowisko - mówi przewodniczący komisji odwoławczej PZKosz Michał Lesiński.

Swoją rozgrywającą popierają zawodniczki Lotosu, które podpisały prośbę o anulowanie kary Amerykance. Powell grała w meczach Euroligi, ale po porażce w ćwierćfinałowej rywalizacji z Czeskim Gambrinusem Brno sezon praktycznie się dla niej skończył. Koleżanki chcą, aby rozgrywająca, która dotąd decydowała o obliczu zespołu, nadal kierowała grą Lotosu. - Każdy widzi, że bez niej gramy dużo słabiej. Jeśli Elaine zabraknie w decydującej części sezonu, możemy mieć kłopoty z obroną mistrzostwa Polski [9 kwietnia Lotos gra pierwszy mecz półfinałowy z CCC Polkowice - red.]. Dlatego mamy nadzieję, że odwołanie przyniesie skutek - mówi środkowa Lotosu Małgorzata Dydek. - Swoje już odcierpiała. Widać, jak bardzo to przeżywa. Ta awantura w mediach, gromy z każdej strony... Myślę, że jest to dla niej i tak wielka kara i nauczka - dodaje Dydek.

Klub cały czas próbuje pomóc zawodniczce. Od marca pracuje z nią psycholog. - Nie możemy powiedzieć, kto to jest, bo prosił o dochowanie tajemnicy. Ale to gwiazda w swej profesji - mówi prezes Krawczyk. Najprawdopodobniej gwiazdą jest Jan Blecharz, który już wcześniej współpracował z gdyńskim klubem. - Widać efekty. Powell staje się bardziej otwarta, jak przed śmiercią matki - cieszy się Krawczyk, który nie zamierza jednak pomagać Powell w sprawie odwołania. - To, co zrobiła, jest naganne. Nie będziemy jej wspierać, sama musi naprawić swoje błędy - podkreśla.

Rozgrywająca mistrzyń Polski została zdyskwalifikowana 8 marca. W finałowym meczu Pucharu Polski z Wisłą w Krakowie najpierw sfaulowała Jelenę Skerović, a kiedy Serbka w odwecie lekko kopnęła Amerykankę, ta wymierzyła jej cios pięścią w twarz. Zakrwawiona zawodniczka Wisły opuściła parkiet przy pomocy koleżanek. Sprawą zajęła się już krakowska prokuratura. Powell w drodze powrotnej z meczu z Gambrinusem w Brnie złożyła wyjaśnienia i przyznała się do winy. Serbce zaproponowała ugodę. Przeprosiła ją i chce zapłacić, żeby zawodniczka Wisły nie wytoczyła jej z powództwa cywilnego procesu o odszkodowanie.

Odwolanie sie to jej swiete prawo nie mam nic przeciwko. Ale jednoczesnie mam nadzieje ze kara nie zostanie zmniejszona . Wypowiedz Dydek uwazam za bardzo niestosowna ale ja sie wkoncu nie znam :twisted:
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Seba
Oldboy

Re: Elaine Powell odwołała się od dyskwalifikacji

Postautor: Seba » 01 kwietnia 2005, 00:27

Marco TS pisze:
Gazeta Wyborcza pisze:Koszykarka Elaine Powell odwołała się od dyskwalifikacji

(...) Koleżanki chcą, aby rozgrywająca, która dotąd decydowała o obliczu zespołu, nadal kierowała grą Lotosu. - Każdy widzi, że bez niej gramy dużo słabiej. Jeśli Elaine zabraknie w decydującej części sezonu, możemy mieć kłopoty z obroną mistrzostwa Polski [9 kwietnia Lotos gra pierwszy mecz półfinałowy z CCC Polkowice - red.]. Dlatego mamy nadzieję, że odwołanie przyniesie skutek - mówi środkowa Lotosu Małgorzata Dydek. (....)

O jaaaaa... to juz jest przesada! Wyeliminowała rywalkę z jednego z głównych rywali w walce o tytuł z gry na długi czas, a argumentem jej koleżanek jest tak GÓWNIANA bzdura :evil: ... "każdy widzi, że bez niej gramy słabiej" - to może zaapelujcie do władz związku, żeby Wam opłaciły przybycie na play-off Lisy Leslie! Trzeba było myśleć przed faktem, a nie teraz wygłaszać takie głupoty... ehhh.. a najgorsze, że ZERO potępienia zachowania koleżanki przez pozostałe zawodniczki może poskutkować (obym się mylił) juz zupełnym przekonaniem o bezkarności jakiegokolwiek bandyckiego zachowania koszykarek tego zespołu. "Poniosła już karę" ... ehhh... ręce opadają :( Jej ofiara walczy wciąż z poważnymi problemami zdrowotnymi, nie wiadomo, jaki wpływ to wydarzenie wywrze na jej dalszym koszykarskim (i nie tylko) losie, a karą dla bandytki ma być jeden nie za grany mecz w lidze i "awantura w mediach i gromy (o jakie niesprawiedliwe!!!) z każdej strony" ... boże... Dobrze, że chociaż Prezes Krawczyk dość rozsądnie nie postanowił pomagać w odwołaniu. Jeśli zostanie ono przyjęte, to moim zdaniem doczekamy się jednego z największych skandali w żeńskim baskecie od wielu, wielu lat. Już się próbuje robić z Powell ofiarę, następnym krokiem będzie wywiad którejś z koleżanek, w którym stwierdzi, że na miejscu Powell domagała by się odszkodowania od Skerovic za obtarcie naskórka na szanownej rączce rzucającej punkty dla Lotosu, bo po całej sprawie reka ta zawiodła i przez dziecinny błąd w pierwszym meczu wywaliła Lotos z Euroligi, przez co Skerovic naraziła na wielkie straty koszykówkę polską i światową!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

KIBIC
Junior

Postautor: KIBIC » 01 kwietnia 2005, 00:44

Ofiara pobicia chce grać w finale a kary nie dostała a powinna więc sprawiedliwość musi być albo dwie graja albo dwie nie grają

sprawa prosta jak dla mnie :D
Ostatnio zmieniony 01 kwietnia 2005, 10:16 przez KIBIC, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.lechiarugby.pl !!

(\_/)
(O.o)
(> <)

This is Bunny.
Copy Bunny into your signature
to help him on his way to world Domination :lol:

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 01 kwietnia 2005, 01:18

Bezczelność koleżanek z drużyny nie ma granic! Do jasnej cholery zaraz się okaże ze cała kara była jawną niesprawiedliwoscią i ofiarą całego zajścia jest powell!!! Argument o trudnosci przy obronie tytułu??? A co to nas wszystkich obchodzi do k ... nędzy?! Trzeba było trzymac czarną na łańcuchu. W głowie sie nie mieści! A tupet pani starszej Dydek także przekracza ludzkie pojęcie. Zamiast zamknac się na kłódkę i nie zaogniać sytuacji wyraża nadzieję na odwieszenie kary :shock: Hydra podnosi głowę! Cieszyć się i dziekowac bogu za łagodny wymiar kary!!! Inna sprawa ze nie wiem czy powell chciałaby przyjechać ewentualnie na finał do Krakowa-wg mnie przeżyłaby piekło jakiego nie zapomniałaby do końca zycia. Tym razem ekipa Wisły na trybunach byłaby z pewnoscia konkretniejsza :twisted:
Obrazek
Obrazek

Gość

Postautor: Gość » 01 kwietnia 2005, 07:23

Mikey pisze: Trzeba było trzymac czarną na łańcuchu.

a mi się to w głowie ni mieści..jak można? I Ty śmiesz mówić,że to było złe zachowanie?Jaki dajesz przykład? W czym jesteś od niej lepszy pisząc coś takiego?? Przejawy rasizmu na tym forum są chwilami przerażające...
Pytam się jeszcze raz w czym ktoś kto przezentuje rasistwoskie przekonania i jeszcze je wyraża w ten sposób jest lepszy od EP??

Gość

Postautor: Gość » 01 kwietnia 2005, 07:49

KIBIC pisze:Ofiara pobicia chce grać w finale a kary nie dostała a powinna więc sprawiedliwość musi być albo dwie graja albo dwie nie grają
sprawa prosta jak la mnie :D

Bzdury wypisujesz!!Skerovic dostała kare adekwatną do sytuacji czyli dyskwalifikacje w meczu.A bandycki napad Powell i tak został potraktowany delikatnie.Powinna dostać zakaz gry w Polsce dożywotnio.Jeżeli kara zostanie anulowana bandyci dostaną przyzwolenie na istnienie w sporcie.A swoją drogą dziwie się,że sponsor klubu pozwala na takie zachowanie zespołu.Choć właściwie to jedna klika.Przecież w sprawie przekrętów w LOTOSIE powstała komisja śledcza.Wszyscy po jednych pieniądzach!!!!!

Gość

Postautor: Gość » 01 kwietnia 2005, 07:55

Anonymous pisze:

a mi się to w głowie ni mieści..jak można? I Ty śmiesz mówić,że to było złe zachowanie?Jaki dajesz przykład? W czym jesteś od niej lepszy pisząc coś takiego?? Przejawy rasizmu na tym forum są chwilami przerażające...
Pytam się jeszcze raz w czym ktoś kto przezentuje rasistwoskie przekonania i jeszcze je wyraża w ten sposób jest lepszy od EP??

Skoro to ci się w głowie nie mieści to główka niezbyt pojemna.Zły przykład to dała twoja ulubienica.Jest osobą publiczną i powinna się zachowywać jak człowiek,a zachowała się jak zwierzę kierujące się instynktem zabójcy.

Gość

Postautor: Gość » 01 kwietnia 2005, 08:01

Anonymous pisze:Zły przykład to dała twoja ulubienica.Jest osobą publiczną i powinna się zachowywać jak człowiek,a zachowała się jak zwierzę kierujące się instynktem zabójcy.

nigdzie nie napisałam,że to jest moja ulubienica, powstrzymałam się od komentarza na temat jej zachowania... moja wypowiedź piła tylko i wyłącznie przejawów dyskryminacji rasowej... rozumiem, że tylko ososby publiczne dają przykłąd i tylko one muszą uważac na to, co robią i mówią. Smutne to, a moje pytanie kończące ostatni post nadal aktualne...

gość

Postautor: gość » 01 kwietnia 2005, 08:04

Od każdej decyzji każdy ma prawo się odwołać. Jednak teksty Dydek, że już swoje odcierpiała itd.. to już jest lekka przesada. Została ukarana 8 marca czyli nawet jeszcze nie minął miesiąc a dla Dydek to już jest wystarczająco. Fajnie.
Zresztą jak w ogóle ktoś śmiał ukarać kogokolwiek ze "stolicy żeńskiego basketu"????? :twisted: przecież to jest nie do pomyślenia. Pewnie tam na górze się pomylili i niedługo przeproszą i odwieszą czarną.
Co do wypowiedzi Mikeya to jestem takiego samego zdania: Trzymać czarną na łańcuchu.
Przecież nawet takie znakomitości trenerskie jak Huciński też są rasistami, bo jak inaczej nazwać wypowiedź, że Powell jest przedstawicielem wyższej rasy????

Gość

Postautor: Gość » 01 kwietnia 2005, 08:13

gość pisze:Przecież nawet takie znakomitości trenerskie jak Huciński też są rasistami, bo jak inaczej nazwać wypowiedź, że Powell jest przedstawicielem wyższej rasy????

Pewna znakomitość w świecie psychologii dziecięcej okazała się być pedofilem.. czy to znacza, że teraz już tak można? Bo to przecież znakomitość w swoich fachu była..
Poza tym Huciński nie mówł że Powell jest przedstawicielką wyższej rasy tylko większego, potęrzniejszego kraju

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 01 kwietnia 2005, 08:17

Anonymous pisze:

A mnie mało interesuje co sie tobie buraczku w głowie nie mieści. Bo póki co to powell złamała prawo i tak jak 99% forumowiczów będę pietnował jej chamskie, ordynarne zachowanie bez ogródek. Co do rasizmu... jesteś chyba niepoważny(a). Nazwanie kogoś "czarną" to przejaw dyskryminacji??? chyba w życiu nie spotkałes sie z prawdziwymi rasistami, zreszta nie mam ochoty tłumaczyc sie komus kto szuka tematu zastepczego zeby odwrócic kota ogonem. powell jest osoba publiczną, pobiła z premedytacja druga osobę, więc nie folguj sobie gosciu i nie porównuj nazwania kogos "czarną" z prymitywnym, bezczelnym chamskim atakiem na druga osobę, zakończonym wyrządzeniem szkody na zdrowiu. A co do łańcucha który bardzo cie poruszył-podobne zdanie mamy tu wszyscy na temat dydek- czy to tez przejaw rasizmu?
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 01 kwietnia 2005, 08:26

Anonymous pisze:
gość pisze:Przecież nawet takie znakomitości trenerskie jak Huciński też są rasistami, bo jak inaczej nazwać wypowiedź, że Powell jest przedstawicielem wyższej rasy????

Pewna znakomitość w świecie psychologii dziecięcej okazała się być pedofilem.. czy to znacza, że teraz już tak można? Bo to przecież znakomitość w swoich fachu była..
Poza tym Huciński nie mówł że Powell jest przedstawicielką wyższej rasy tylko większego, potęrzniejszego kraju
potężniejszego jeśli już analfabeto. A co ma zresztą do rzeczy jakimi słowami wyraził się huciński? sama jego wypowiedź jako osoby publicznej śmierdziała nacjonalizmem.
Obrazek

Obrazek

Gość

Postautor: Gość » 01 kwietnia 2005, 08:27

Mikey pisze: A co do łańcucha który bardzo cie poruszył-podobne zdanie mamy tu wszyscy na temat dydek- czy to tez przejaw rasizmu?

tylko w tym przypadku napiasałbyć,że Gosie Dydek, bądź same Dydek należy... a nie tą białą... jasne, skoro problemu nie dostrzegasz znaczy się, że go nie ma.Raz jeszcze napisze,że smutne to.
I nigdy nie mówiłam, że zachowanie EP popieram.Więcej.Tak samo twierdzę, żę było to zachowanie niegodne.Niemniej równie mocno bulwersuje mnie nierówność traktowania.

Gość

Postautor: Gość » 01 kwietnia 2005, 08:30

Mikey pisze:potężniejszego jeśli już analfabeto. A co ma zresztą do rzeczy jakimi słowami wyraził się huciński? sama jego wypowiedź jako osoby publicznej śmierdziała nacjonalizmem.

Nie masz czego się czepiać, czep się błędu.Jasne.Tylko potem nie pisz o odwracaniu kota ogonem. Nazywanie mnie analfabetą pomijam, ale uświadomiło mi to z osobą jakiego pokroju mam do czynienia, więc dyskusję z mojej strony uważam, za zakończoną.

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 01 kwietnia 2005, 08:43

Anonymous pisze:
Mikey pisze:potężniejszego jeśli już analfabeto. A co ma zresztą do rzeczy jakimi słowami wyraził się huciński? sama jego wypowiedź jako osoby publicznej śmierdziała nacjonalizmem.

Nie masz czego się czepiać, czep się błędu.Jasne.Tylko potem nie pisz o odwracaniu kota ogonem. Nazywanie mnie analfabetą pomijam, ale uświadomiło mi to z osobą jakiego pokroju mam do czynienia, więc dyskusję z mojej strony uważam, za zakończoną.
cieszy nas to bardzo :D
Obrazek

Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”