BASKET QUIZ!!... - KONIEC! Gratulacje Qiero :)

Wykaż się wiedzą o baskecie, sam wygraj ligę...

Moderatorzy: BARTOLINO, Moderatorzy

Seba
Oldboy

BASKET QUIZ!!... - KONIEC! Gratulacje Qiero :)

Postautor: Seba » 13 stycznia 2005, 00:25

Po zakończeniu zgiełku wyborczego związanego z kampanią reklamową MISS KKFORUM jakoś zrobiło się trochę nudnawo jeśli chodzi o rozrywkę forumową. Została właściwie tylko tradycyjna Liga Typerów i pomysł Qiero wyróżnień miesięcznych. Od pewnego czasu chodzi mi po głowie pomysł konkursu wiążącego się z pogłębianiem naszej wiedzy na tematy żeńskiego basketu - polskiego i światowego. Coś w rodzaju quizu, w którym co tydzień zadawać będę trzy pytania (różnie punktowane - od jednego do trzech punktów w zależnosci od skali trudności), a osoby chcące wziąść udział w zabawie będą przysyłać mi swoje odpowiedzi na maila jub priva. Wiadomo, że moja wiedza na tematy z różnych podwórek koszykarskich jest skromna, więc proponuję Forumowiczom z innych miast aktywne uczestniczenie w kształtowaniu pytań. Każdy, kto będzie chciał, by ogół uczestników zmierzył się z jego pytaniem, będzie mógł takowe (wraz z odpowiedzią) wysłać do mnie na maila, a ja będę dokonywał wyboru takich, które moim zdaniem będą najciekawsze i najbardziej warte wysiłku intelektualnego Forumowiczów. Preferować będę na pewno najciekawiej przygotowane i często zdobione zdjęciami zadania. Jeśli pytanie danego uczestnika zostanie wybrane w danym tygodniu do zabawy, otrzymuje on dodatkowy punkt w ogólnej klasyfikacji. Jesli więc będzie to wyjątkowo trudna lecz ciekawa zagadka, to jej autor dostaje z miejsca 4 punkty, a pozostałe osoby - jeśli oczywiście uda im się poradzić sobie z trudnościami - mogą liczyć na jedynie trzy. Pytania pojawiać się będą z reguły w niedzielę wieczorem, a termin przyjmowania odpowiedzi mijać będzie w piątek o północy.

Myślę, że pomysł jest godny uwagi, a szczerze mówiąc jestem bardzo ciekaw, jak będzie z poziomem tak pytań, jak i odpowiedzi ;) Oczywiście pomyślę również o jakiejś nagrodzie dla zwycięzców... chyba, że ktoś ma jakieś już pomysły... Wysłucham również wszystkich uwag dotyczących samego kształtu zabawy. Planuję rozpocząć ją w najbliższą niedzielę.

Poniżej malutki przykład/test, tego jak będzie wygladać zabawa:

Pytanie testowe 1 (za 2pkt): Jak brzmi imię i nazwisko koszykarki przedstawionej na zdjęciu? Zawodniczka ta występowała w jednej drużynie z Polką, którą jednak w naszym kraju mało kto pamięta, czy choćby kojarzy. Choć starsza od swojego brata, to zawsze mogła jedynie pomarzyć o choćby ułamku podobnego zainteresowania swoją osobą, jakim cieszy się on... Obecnie koszykarka ta współpracuje z telewizją komentując spotkania koszykówki.

Obrazek

Pytanie testowe 2 (za 1pkt): Jak nazywa się Polka, która występowała razem ze wspomnianą wyżej koszykarką w jednym klubie?

Odpowiedzi wyjątkowo można wpisywać w tym temacie - to dopiero próba kształtu zabawy.
Pozdrawiam :) .... i zachęcam do wpisywania uwag!

Ps. LINK do zabawy - http://kosz.webd.pl/kkforum/viewtopic.php?t=1255
Ostatnio zmieniony 12 marca 2006, 15:55 przez Seba, łącznie zmieniany 18 razy.

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 13 stycznia 2005, 09:12

Pomysł bardzo fajny. Mysle ze znajdzie zainteresowanie wielu forumowiczów. Ja się zapewne do takiej zabawy przyłączę.

No i już znam odpowiedzi na powyższe pytania.

Odp 1. Silke Nowitzki (DJK S. OLIVER WÜRZBURG)

Odp 2. Blanka Kamila Rębacz

Pozdro!!

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 13 stycznia 2005, 10:25

Ja odpowiedzi nie znałem ale jak cos wspomniałes o braie to od razu ą skojarzyłem-podobna jest :)
A co do quizu-pomysł bardzo fajny. Myśle ze na początek każdy z forumowiczów powinien przedstawic kilka pytań z zakresu wiedzy o własnym klubie, druzynie (historycznej bądź teraźniejszej). Proponuję aby Seba jako pomysłodawca był "bankiem" dla nadsyłanych pytań. Następnie po jakiejś sensownej selekcji pytań, należałoby stworzyć test który stopniowo powinniśmy redagować, co 3dni. Aby nie było zbyt łatwo, czas na nadsyłanie odpowiedzi byłby krótki np 1 dzień od umieszcenia pytań. Tak ja bym to wstepnie widział. ????
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kyS
Kadet

Postautor: kyS » 13 stycznia 2005, 11:44

a ja sie na historii zenskiej koszykowki nie znam, bo interesuje sie nia od dawna, ale taki quiz daje ludziom podobnym do mnie dowiedzenia sie czegos nowego, gratulacje!
Obrazek

CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie
ZnaczyNigdySieNieZaczelo
GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie
SkonczyloSieBoSieNieZaczelo
CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy

Awatar użytkownika
GURU
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: GURU » 13 stycznia 2005, 12:12

Ja podobnie jak Kys nie za bardzo znam sie na historii koszykówki (chyba ze obejmuje ona kilka ostatnich sezonów), więc zeby mogła wziąć udział wieksza grupa osób mozna zrobić jakiś podział tego quizu, np na historie koszykówki, koszykówke polską i zagraniczną, itp.

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 13 stycznia 2005, 12:27

Pomysł bardzo fajny. Przyznaję się bez bicia że nie znałem odpowiedzi na pytanie testowe. Coś mi tam świtało że może to być niemka ale tylo ze względu że kilka naszych rodaczek grało w Niemczech.
Co do przyszłości zabawy to jestem oczywiście za!. Przychyliłbym się jednak do propozycji GURU żeby jakoś rozgraniczyć quiz na część krajową i zagraniczną. Nie zgadzam się natomiast z propozycją Mikey'a aby skrócić czas odpowiedzi do 1 dnia.
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 13 stycznia 2005, 12:37

Wojteg pisze:Pomysł bardzo fajny. Mysle ze znajdzie zainteresowanie wielu forumowiczów. Ja się zapewne do takiej zabawy przyłączę.

No i już znam odpowiedzi na powyższe pytania.

Odp 1. Silke Nowitzki (DJK S. OLIVER WÜRZBURG)

Odp 2. Blanka Kamila Rębacz

Pozdro!!

:) Cieszę się, że pomysł się spodobał. Co do Twoich odpowiedzi, to masz jedynie częściową rację. Oczywiście na zdjęciu jest starsza siostra Dirka Novitzkiego - Silke, była zawodniczka Wurzburga. Jednak odpowiedz na pytanie drugie jest mylna. Blanka Rebacz, mimo polskiego nazwiska, z tego co mi wiadomo jest jednak Niemką, a prawidłową odpowiedzią jest Sylwia Czerniak. Zawodniczka ta występowała w niemieckim zespole do roku 1997, przyjechała między innymi wraz z koleżankami do Polski rozegrać sparing z zespołem Olimpii (Wągrowiec'96).

Mikey - co do pytań... nie jest potrzebne ich wysłanie mi wszystkich od razu. Mają być one naprawdę dopracowane, ciekawe i na tyle trudne, by nie tak łatwo było znależć na nie odpowiedz przez proste wpisanie google.pl ;) Lepiej więc stopniowo przygotowywać je w trakcie trwania zabawy, a ja z tygodnia na tydzień będę się starał wybierać najciekawsze. Jeśli takich nie będzie to też nie problem - jestem na to przygotowany. Co do czasu na odpowiedz... to jest sprawa do dyskusji. Na pewno nie ma sensu zamieszczać kolejnych zagadek częściej niż raz w tygodniu, tak, by wszyscy zdążyli się zapoznać. Nie mogę zmuszać jednak wszystkich uczestników zabawy do wchodzenia na Forum w określonym terminie, bo przecież nie każdy może. Myślę więc, że okres nadsyłania odpowiedzi od poniedziałku do piątku nie jest złym pomysłem, pod warunkiem, że faktycznie by odpowiedzieć trzeba się będzie trochę postarać. Jak widać po pytaniach testowych nie zawsze odpowiedz jest taka prosta, jak się wydaje ;)

Guru - co do podziału... pomysł wart rozważenia! Można tak zrobić, by w każdym tygodniu zabawy pojawiło się po jednym pytaniu z koszykówki polskiej, światowej i historii basketu (choć sporo pytań z dwóch poprzednich dziedzin też przecież dotyczyć będzie historii). Myślę, że czas trwania zabawy to 21 tygodni... ładna liczba. Tak więc w tym czasie pojawiłoby się 21 pytań z każdego działu (po 7 za trzy, dwa i jeden punkt).

Pozdrawiam wszystkich przyszłych uczestników zabawy, jesli ktoś już zaczął tworzyć zagadki, to zachęcam do ich przysyłania. Najlepiej na sebastian.kovacs@wp.pl ... Mam nadzieję, że wybiorę najlepsze!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 13 stycznia 2005, 13:36

Seba pisze::) Cieszę się, że pomysł się spodobał. Co do Twoich odpowiedzi, to masz jedynie częściową rację. Oczywiście na zdjęciu jest starsza siostra Dirka Novitzkiego - Silke, była zawodniczka Wurzburga. Jednak odpowiedz na pytanie drugie jest mylna. Blanka Rebacz, mimo polskiego nazwiska, z tego co mi wiadomo jest jednak Niemką, a prawidłową odpowiedzią jest Sylwia Czerniak. Zawodniczka ta występowała w niemieckim zespole do roku 1997, przyjechała między innymi wraz z koleżankami do Polski rozegrać sparing z zespołem Olimpii (Wągrowiec'96).

Rzeczywiście. Ale wtopiłem :oops: :oops:

Ale mam nadzieję, że będę miał możliwość rehabilitacji, poprzez kolejne konkursowe pytania. :)

kołysanka
Nowy na forum

Postautor: kołysanka » 13 stycznia 2005, 14:13

mi również pomysł bardzo się podoba, wprawdzie moja wiedza koszykarska nie jest zbyt rozległa, ale to jest właśnie szansa żeby się sprawdzić i przy okazji tę wiedzę poszerzyć o fakty i ciekawostki. czekam na kolejne pytania, kto wie, może uda mi się nawet na jakieś odpowiedzieć?:) fajnie, że wychodzicie z takimi ciekawymi inicjatywami, pozdrawiam!:)

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 13 stycznia 2005, 14:39

Odp 1. Silke Nowitzki ( siostra Dirka)
Odp2. niewiem :cry:
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 13 stycznia 2005, 16:51

MARAS pisze:Odp 1. Silke Nowitzki ( siostra Dirka)
Odp2. niewiem :cry:

I to jest właśnie powód dla którego temat quizowy zaraz po podaniu przeze mnie trzech pytań będzie zamykany aż do północy w piątek. Uniknie się wtedy bałaganu i popsucia sensu zabawy.

Ps. Maras - to były jedynie pytania testowe, mające pokazać jak mniej więcej wyglądać będzie cała zabawa. Odpowiedzi już były znane, niemniej gratuluję "trafienia" siostry Dirka ;)

kołysanka pisze:mi również pomysł bardzo się podoba, wprawdzie moja wiedza koszykarska nie jest zbyt rozległa, ale to jest właśnie szansa żeby się sprawdzić i przy okazji tę wiedzę poszerzyć o fakty i ciekawostki. czekam na kolejne pytania, kto wie, może uda mi się nawet na jakieś odpowiedzieć? fajnie, że wychodzicie z takimi ciekawymi inicjatywami, pozdrawiam!

Cieszę się bardzo, że aż tak wielu osobom podoba się pomysł. Mam nadzieję, że nie wszystkie pytania okażą się aż tak trudne i wszyscy wspólnie dzięki nim dowiemy się wielu interesujących szczegółów ze świata koszykówki. Również pozdrawiam i do zobaczenia w temacie związanym z QUIZEM.

Przypominam, że pierwsze zagadki już w NIEDZIELĘ!

Awatar użytkownika
kyS
Kadet

Postautor: kyS » 13 stycznia 2005, 17:10

Seba pisze: (...)Również pozdrawiam i do zobaczenia w temacie związanym z QUIZEM.

no wlasnie?! a temat bedzie w aktualnosciach czy w hyde parku?
Obrazek

CokolwiekPomiedzyLudzmiKonczySie

ZnaczyNigdySieNieZaczelo

GdybyPrawdziwieSieZaczeloNieSkonczylobySie

SkonczyloSieBoSieNieZaczelo

CokolwiekPrawdziwieSieZaczynaNigdySieNieKonczy

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 13 stycznia 2005, 22:04

Może przy okazji wprowadzić jakąś punktację za udzielenie prawidłowej odpowiedzi i prowadzić ranking uczestników konkursu? Wtedy odpowiedzi należałoby wysyłać na priv do Seby, a wątek powinien być zablokowany, tak aby ktoś roztargnniony nie chlapnął odpowiedzi i nie spalił zabawy? :D :wink:

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 13 stycznia 2005, 22:13

majoneez pisze:Może przy okazji wprowadzić jakąś punktację za udzielenie prawidłowej odpowiedzi i prowadzić ranking uczestników konkursu? Wtedy odpowiedzi należałoby wysyłać na priv do Seby, a wątek powinien być zablokowany, tak aby ktoś roztargnniony nie chlapnął odpowiedzi i nie spalił zabawy? :D :wink:

:( I po co ja się męczę pisząc wszystko od samego początku jak najdokładniej skoro nikt tego nie czyta? :( Streściłeś te wszystkie zasady, które w postach powyżej starałem się przedstawić... Na jutro postaram się w możliwie zwięzłej i przystępnej formie napisać wstępną wersję regulaminu.

kyS pisze:no wlaśnie?! a temat bedzie w aktualnosciach czy w hyde parku?

Temat quizowy pojawi się najprawdopodobniej w Hyde Parku, chyba, że znajdę dla niego jakieś lepsze miejsce. Na pewno nie będą to "Aktulności", gdzie zajmujemy się jedynie sprawami bieżącymi.

Proszę również osoby, które przygotowały już ewentualnie jakieś zagadki do przesyłania ich na mojego maila - sebastian.kovacs@wp.pl

Pozdrowionka!

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 14 stycznia 2005, 14:46

REGULAMIN (wersja próbna)

1. "BASKET QUIZ" trwać będzie 21 tygodni, w tym czasie podane zostaną 63 pytania - po dwadzieścia jeden za trzy, dwa i jednym punkcie. Do zdobycia będzie więc 126 punktów + dodatkowe za stworzenie pytania wykorzystanego w zabawie;

2. Tematy "quizowe mieścić się będą w dziale "Koszykarki", którego nazwa zostanie trochę zmieniona. Temat na nowy tydzień zakładany będzie każdorazowo w niedzielę około północy i natychmiast zamykany. Co tydzień podawane będą po trzy zagadki związane z koszykówką polską i nie tylko. Starać się będę aby pytanie miało jakiś związek z naszym krajem, choćby pośredni. W tworzeniu zadań aktywną (mam nadzieję!) rolę pełnić będą uczestnicy zabawy, którzy na maila mogą wysyłać mi stworzone przez siebie pytania. Będę wybierał najciekawsze, a gdy pytanie danej osoby pojawi się oficjalnie w Konkursie, gracz ten dostaje dodatkowy punkt (jesli pytanie będzie więc trudne - za 3 pkt, twórca otrzymuje razem 4 punkty).

3. Odpowiedzi na zagadki przesyłać do mnie można do północy w piątek w danym tygodniu albo na maila, albo na priv. Po tym terminie otworzę temat z pytaniami i poinformuję o wynikach, odpowiedziach i ewentualnie o autorze zagadek. Każde naruszenie zasad zabawy może zakończyć się karą - odjęciem trzech punktów, poinformowanie kogoś o swoich odpowiedziach bądz inne bardzo poważne naruszenie regulaminu może zakończyć się dyskwalifikacją.

4. Główną nagrodą, dzięki uprzejmości Viallosa, będzie kalendarz zespołu Polfa Pabianice podpisany przez wszystkie koszykarki. Myślę, że to bardzo cenna pamiątka i uatrakcyjnienie zabawy!

Proszę zgłaszać swoje uwagi dotyczące regulaminu, oraz chętnych o wysyłanie mi swoich pytań, które mogą się pojawić już w tę niedzielę!

Przypominam adres mailowy - sebastian.kovacs@wp.pl

Pozdrawiam!

Wróć do „Fantasy PLKK oraz Basket Quiz”