PTK Pabianice w I lidze

Wiadomości z niższych lig

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

PTK Pabianice w I lidze

Postautor: Wojteg » 29 października 2007, 21:25

PTK Pabianice w I lidze

Jerzy Walczyk
2007-10-29, ostatnia aktualizacja 2007-10-29 19:07

Koszykarki PTK Pabianice jednak zagrają w tym sezonie. Tyle że nie w ekstraklasie, ale w pierwszej lidze.
Przypomnijmy, że siódmy zespół PLKK poprzedniego sezonu - MTK Pabianice na początku października wycofał się z rozgrywek ekstraklasy. Powodem była pusta kasa i ogromne długi wobec zawodniczek i trenerów.

W miejsce bankruta powołano Pabianickie Towarzystwo Koszykówki, które spełniło nawet wymogi niezbędne do uzyskania licencji na występy w ekstraklasie. Jednak Polska Liga Koszykówki Kobiet ostatecznie uznała, że wyrażenie zgody na grę nowego stowarzyszenia w najwyższej klasie rozgrywkowej byłoby "niezgodne z duchem sportowej rywalizacji i dobrem dyscypliny".

- Decyzja była dla nas szokiem, ale uratujemy koszykówkę dla Pabianic - deklarował Piotr Zawirski, prezes PTK i słowa dotrzymuje. Drużyna została zgłoszona do pierwszej ligi i w sobotę zainauguruje sezon.

Rozgrywki w grupie A prowadzi Warszawski Okręgowy Związek Koszykówki, a występują w niej drużyny z dwóch województw: mazowieckiego i łódzkiego. O awans do ekstraklasy PTK będzie rywalizować z: Liderem Pruszków, Żyrardowianką, KS Piaseczno, Widzewem, AZS PW Warszawa, Basketem Warszawa, SMS II Łomianki, AZS Siedlce, Mag Rysem Zgierz, AZS UW Warszawa i Pułaskim Warszawa. Pierwszym rywalem podopiecznych Sławomira Depty będzie w sobotę w stolicy AZS Politechnika.

Trener PTK nie ukrywa, że w swojej ekipie liczy przede wszystkim na Renatę Piestrzyńską, najbardziej doświadczoną pabianicką koszykarkę. - Ważnym ogniwem będzie też Marta Błaszczyk - dodaje Depta. Szkoleniowiec liczy także na dwie młode skrzydłowe: Ewelinę Galę i Katarzyne Salską. Spodziewa się, że dalsze postępy uczynią również Katarzyna Szymańska i Aleksandra Szałecka. - Obie mają szansę, aby w przyszłości być podstawowymi zawodniczkami - zapewnia. Depta wierzy, że jego koszykarki będą walczyć o ekstraklasę. - Przed sezonem mocno pracowaliśmy, a przy tym mamy jeden z ciekawszych zespołów w lidze - zachwala szkoleniowiec.

Źródło: Gazeta Wyborcza Łódź

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 29 października 2007, 22:24

POWODZENIA Przyjaciele!!!:) No i może do zobaczenia na jakimś meczu;)
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

malkontent
Żak

Postautor: malkontent » 30 października 2007, 00:41

Fajna grupa :D Wyjazd najdalej do Siedlec...
spoko, loko, luz i spontan... :-)

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 30 października 2007, 07:49

Pabianice w I lidze?

Obrazek

Wszystko wskazuje na to, że kibice w Pabianicach nadal będą mogli emocjonować się żeńskim basketem. Po niedopuszczeniu drużyny do rozgrywek ekstraklasy, pabianiczanki wystartują w I lidze.

- Wczoraj, po długich i ciężkich rozmowach ze sponsorami, udało nam się zamknąć budżet gwarantujący start w I lidze. Dziś w Łódzkim Związku Koszykówki złożymy wszystkie niezbędne dokumenty uprawniające nas do gry w tej klasie rozgrywkowej - tłumaczy Piotr Zawirski, prezes Pabianickiego Towaszystwa Koszykówki.

Jeśli łódzki związek wyrazi zgodę na włączenie drużyny do pierwszoligowych rozgrywek, koszykarki z Pabianic swój pierwszy mecz rozegrają już w sobotę. Ich rywalem będzie Politechnika Warszawa. Później klub będzie musiał nadrobić pięć kolejek, które do tej pory rozegrano w I lidze.

- Najważniejsze, żebyśmy mogli grać. Zaległe spotkania da się nadrobić - uspokaja trener Sławomir Depta. - Drużyna będzie inna od tej, która miała grać w ekstraklasie. Musieliśmy rozstać się z Ukrainkami, na których miała się opierać nasza gra. Ale cieszę się, że reszta koszykarek zgodziła się na pozostanie w drużynie i jestem pewien, że zrobią wszystko, by ekstraklasa szybko wróciła do naszego miasta.

(bap) - Express Ilustrowany

Gość

Postautor: Gość » 30 października 2007, 11:01

Na 99% nie zagraja w sobote z Politechnika poniewaz Politechnika gra w piatek zalegly mecz z SMS II Lomianki!

Żołnierz niezal.

Postautor: Żołnierz niezal. » 30 października 2007, 18:13

Jeszcze kiedyś wrócimy do prawdziewej I ligi!!!!!

pietrek
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: pietrek » 30 października 2007, 21:16

Żołnierz niezal. pisze:Jeszcze kiedyś wrócimy do prawdziewej I ligi!!!!!

...ekstraklasy, chyba miales na mysli...
alez oczywiscie, wszyscy w to wierza i trzymaja kciuki za pabianicki basket.

Awatar użytkownika
Siero
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Siero » 31 października 2007, 19:05

pietrek pisze:

pod dowodzeniem Reni wrócimy bardzo szybko :) licze na nasze juniorki :D
MRKS Włókniarz Pabianice http://mrks.wlokniarz.info/

Żołnierz niezal.

Postautor: Żołnierz niezal. » 31 października 2007, 20:22

pietrek pisze:

Zdecydowanie miałem na myśli prawdziwą I ligę. dziś to się nazywa ekstraklasa. jutro może super ekstraklasa. a dla mnie to poprostu I lga. Prawdziwa I liga

Awatar użytkownika
BasketFan
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: BasketFan » 01 listopada 2007, 21:03

malkontent pisze:Fajna grupa :D Wyjazd najdalej do Siedlec...

No to super :!: :!:
Tam jeszcze nie byliśmy :lol:
Jakby co to jedziesz z nami,nie :!: :?:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyn

pietrek
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: pietrek » 02 listopada 2007, 15:57

Fajne wyjazdy. Na wiekszosc z nich moznaby jechac pociagiem prosto z Pabianic (lub z Łodzi) w kierunku Warszawy. Wiekszosc z tych miejscowosci jest wlasnie na tej trasie pociagu polozonych. A do Zgierza tramwajem (jesli nie jest za daleko od tramwaju na hale, ale przejsc sie mozna). No i na Widzew tez blisko.

I mam jeszcze pytanie: czy bedziecie dalej chodzili, ubrani w barwy N-B-Z, na sektor A i krzyczeli "Włókniarz" itp.?
Czy moze tylko pozostanie samo ogladanie?
Bo wiem juz, ze kilka osob, po tym calym zamieszaniu, maja mieszane odczucia w tym kierunku.

malkontent
Żak

Postautor: malkontent » 02 listopada 2007, 16:06

No nie wiem czy z Wami czy sam, ale napewno na kilku meczach w stolicy i okolicy bede :wink:
spoko, loko, luz i spontan... :-)

Awatar użytkownika
BasketFan
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: BasketFan » 02 listopada 2007, 19:05

pietrek pisze:I mam jeszcze pytanie: czy bedziecie dalej chodzili, ubrani w barwy N-B-Z, na sektor A i krzyczeli "Włókniarz" itp.?
Czy moze tylko pozostanie samo ogladanie?

A w jakie barwy mamy się ubierać :?:
Dla niektórych ten klub zwasze był , jest i pozostanie "Włókniarzem Pabianice" z N-B-Z barwami. :!: :!:
Dopóki bedzie istniał, to tak będzie.
Bez względu na to jak się klub nazywał, to zawsze dopingowany był "Włókniarz" :!: :!:
Nigdy na meczach nie krzyczano "PZU","Polfa" .itp.
Tak więc nie widzę możliwości, żeby teraz krzyczeć "Hartmann" Pabianice.
Poczytaj wpisy "starych" :lol: kibiców (Belfer, Szymon) w innym dziale, to zrozumiesz dlaczego jest TYLKO WŁÓKNIARZ :!: :!:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym
następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyn

pietrek
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: pietrek » 02 listopada 2007, 20:08

Nie no ja to rozumiem i zawsze bede rozumial. Zawsze jak chodzilem na mecze to sie nigdy nie dziwilem dlaczego akurat Włokniarz i mi tego tlumaczyc nie trzeba. I nie chodzilo mi o te nazwy.
Chodzilo mi o to, ze sam jestem "Włokniarzem" i sie chcialem dowiedziec czy po tych wszystkich zmianach ktos bedzie jeszcze chodzil dopingowac koszykarki, zeby wiedziec czy mam isc z szaliczkiem na "A" czy po prostu jako widz, czy sie cos tam jeszcze bedzie dzialo. Czyli jak, bedziecie, bedzie sie mozna przylaczyc do dopingu w barwach Włokniarza?
Po prostu po tych wszystkich wypowiedziach myslalem,ze juz nie beda chodzili kibice Włókniarza. A slyszalem o tym juz od kilku Włókniarzy. Jeden mi powiedzial, ze na mecz moze pojsc, ale nie na sektor A, bo ma swoj honor (nie wiem o co mu dokladnie chodzilo). Poza tym Szymon tez mowil, ze za czesto nie bedzie chodzil. I po tym wlasnie zwatpilem.

Gość

Postautor: Gość » 03 listopada 2007, 10:21

pietrek pisze:Nie no ja to rozumiem i zawsze bede rozumial. Zawsze jak chodzilem na mecze to sie nigdy nie dziwilem dlaczego akurat Włokniarz i mi tego tlumaczyc nie trzeba. I nie chodzilo mi o te nazwy.
Chodzilo mi o to, ze sam jestem "Włokniarzem" i sie chcialem dowiedziec czy po tych wszystkich zmianach ktos bedzie jeszcze chodzil dopingowac koszykarki, zeby wiedziec czy mam isc z szaliczkiem na "A" czy po prostu jako widz, czy sie cos tam jeszcze bedzie dzialo. Czyli jak, bedziecie, bedzie sie mozna przylaczyc do dopingu w barwach Włokniarza?
Po prostu po tych wszystkich wypowiedziach myslalem,ze juz nie beda chodzili kibice Włókniarza. A slyszalem o tym juz od kilku Włókniarzy. Jeden mi powiedzial, ze na mecz moze pojsc, ale nie na sektor A, bo ma swoj honor (nie wiem o co mu dokladnie chodzilo). Poza tym Szymon tez mowil, ze za czesto nie bedzie chodzil. I po tym wlasnie zwatpilem.

No więc jak Szymon nie będzie przychodził na sektor A, ktoś inny nie będzie przychodził na sektor A bo ma swój honor, to Ty przychodź :!: :!:
Weź swoich kolegów, wszystkich sympatyków, weź wszystkich, którzy wiedzą co to jest WŁÓKNIARZ i...
...dopingujcie :!: :!: :!:
BYŁ, BEDZIE, JEST, ZAWSZE MRKS :!: :!: :!:
Z tego co wiem to nikt nigdy nikogo nie zmuszał do przyjścia na sektor A, ani z niego nie wyganiał.
Mimo, że klubu o tej nazwie nie ma już na mapie polskiego basketu, to on nadal żyje i żył bedzie dzięki takim kibicom jak ty, którzy nie zapomną :!: :!:

Wróć do „I/II liga”