Fantasy PLKK - wymiany

Wykaż się wiedzą o baskecie, sam wygraj ligę...

Moderatorzy: BARTOLINO, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 03 grudnia 2007, 19:41

Owszem, dodałem później, bo zapomniałem tego zrobić przy wystawianiu zawodniczek. Taki zapis obowiązuje w fantasy euroligi. Miał na celu zabezpieczyć przed właśnie takiego typu kombinacjami, bo przyznasz sam ze branie zawodniczki która z założenia ma od razu odejść tylko dlatego by podciągnąc eval (tzn szukamy po średnich evalach ktora z wolnych zawodnczek jest najlepsza) to takie obchodzenie przepisów nie?

Aczkolwiek zgadzam sie ze "prawo nie powinno działać wstecz" wiec uznaję ze Slobodanke możesz wymienić. (za zamieszanie przepraszam resztę grających w tej grupie)

Od razu tez mowie ze dojdą kolejne przepisy zabezpieczające przed "kombinowaniem".

1. Zawodniczki o których wiadomo że nie będą grać do końca sezonu (np Karpińska, Alexis jak odejdzie z Torunia), beda usuwane z listy wolnych zawodniczek, by nie znalazł sie chętny na wzięcie ich tylko po to by potem wymienić na kogos. Pewnie jeszcze pare fajnych zawodniczek przyjdzie do PLKK.

2. Zawodniczki które zostaną oddane w zamian za pozyskane inne, w drodze licytacji, automatycznie same trafiają na licytacje. 1-dniową. Zeby nie zaszła taka sytuacja:

o godz 21:59 osoba x oddaje swoja najlepsza zawodniczkę pod względem evalu za któraś z nowych, a o godz 22:01 ta sama osoba znów odzyskuje swoją gwiazdę, tym razem juz jako wolnego agenta, za najsłabsza ze swoich.

PS. Jeszcze raz: Greebo. Dwa "e" w środku :wink:
Ostatnio zmieniony 03 grudnia 2007, 20:10 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
betti
Senior

Postautor: betti » 03 grudnia 2007, 19:47

Dla mnie to jest kombinacja i oszukiwanie ale to nie ja jestem moderatorem i moge tylko wyrazić swoja opinię :(
Chodzi mi o wzięcie zawodniczki tak jak to zrobił Simon.
Debiutantka Roku!!!

"Rozpędź się a ściana sama Cię znajdzie" - Tomasz M.

Ave Becky!!!

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 03 grudnia 2007, 19:52

Trzeba przyznać, że miałeś sam niesamowity pomysł na który niestety nie wpadłem... szkoda

Co do kombinowania - moje zdanie jest nieco inne a mianowicie takie, że w ramach istniejących przepisów "kombinowanie" jest cnotą a nie wadą - na tym polega zabawa, żeby troszkę "działać" - a jak inaczej to robić? trenować ich nie mogę - są przepisy gry i tyle. Tak jakby się denerwować, że wczoraj Kłosińska "obiła" Sylwię w plecy z autu i rzuciła punkty - bo nie podawała "uczciwie" do swojej tylko wykorzystała gapiostwo rywalki. Inna sprawa, że Syla dostała za to w Lesznie dacha - no ale to inna bajka.

Dodam jeszcze, że naprawdę sprawa bardziej jest o powiedzmy delikatnie mówiąs "ogólną sympatyczność osoby" niż o jej potencjalne evale - zresztą polecam uwadze:

http://www.cbb.com.br/atletas_tecnicos/ ... ipo=&msb=1
http://www.russia2007.fiba.com/pages/en ... yStat.html
http://translate.google.com/translate?u ... n&ie=UTF-8

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 03 grudnia 2007, 20:10

betti pisze:Dla mnie to jest kombinacja i oszukiwanie ale to nie ja jestem moderatorem i moge tylko wyrazić swoja opinię :(
Chodzi mi o wzięcie zawodniczki tak jak to zrobił Simon.

czy aby troszkę się nie zagalopowałaś?

naprawdę chcesz mnie nazwać oszustem? - dlatego że w ramach istniejących przepisów chciałem zrobić ciekawy z punktu widzenia zarządzania manewr? Czy biorąc kredyt konsolidacyjny także oszukujemy swój poprzedni bank?

wiesz... jak chcesz, ale uważam że troszkę przegiełaś z tekstem

Ps. Oczywiście możecie się nie martić, mam gdzieś wymianę "oszukańczej" zawodniczki na kogokolwiek - dziękuję (zwłaszcza za miły epitet) i pozdrawiam

Ps.
Taki zapis obowiązuje w fantasy euroligi.

nie czytuje fansów euroligi

sprawę uważam za wyjaśnioną i zamkniętą - pozdrawiam :D

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 04 grudnia 2007, 18:34

Choć Simon uznał sprawę za zamkniętą pozwolę sobie zabrać głos w tej sprawie, bo to ja przewidziałem zamiary Simona.
Drogi Simonie zgadzam się z Tobą co do tego, że w regulaminie PLKK nie było o tym ani słowa. Tylko zacytuję tutaj wpis Greebo na temacie o wymianach w Eurolidze: "zasady jak w PLKK". A następnie wpis również Greebo przy pierwszej licytacji w Eurolidze: "Uwaga: chąc pozyskać którąś z nich, należy podać zawodniczkę oferowaną w zamian (musi ona znajdoawać się w kadrze zespołu w momencie wklejenia tego postu)". Stąd nasze zdziwienie Twoim działaniem. Natomiast Betti zdecydowanie przesadziła z tym oszustem.
Chciałem też zauważyć, że to jest zabawa w gronie osób w dużej części znających się a nie bank i branie kredytu. Dlatego oprócz regulaminu są też nigdzie nie zapisane, ale będące w sumieniu każdego z grających zasady FAIR PLAY. Czy Twoje postępowanie było zgodne z tymi zasadami? Cóż, widać mamy inne sumienie, bo moje nie pozwalałoby na taki trick. A może zasady gry FAIR już dawno uciekły do lamusa, a ja nie nadaje się do obecnych czasów. Jednak po Tobie spodziewałem się czegoś innego. Stawiałem sobie Ciebie za wzór człowieka postępującego według tych zasad. Dlatego teraz czuję się bardzo zawiedziony i wiele straciłeś w moich oczach.

Jeszcze słowo do Greebo. Nie bardzo rozumiem wpis: "Aczkolwiek zgadzam sie ze "prawo nie powinno działać wstecz" wiec uznaję ze Slobodanke możesz wymienić. "
Wydawało mi się, że regulamin jest równy dla wszystkich. W zaistniałej sytuacji ta licytacja powinna odbyć się według starych zasad. Jak ktoś z pozostałych grających chce zastosować podobny trick jak Simon w tej licytacji ma do tego pełne prawo. Nie wiem czy ktoś chętny się znajdzie, ale nie powinno być to zabronione. Jeśli stanie się inaczej to oznacza, że regulamin nie jest równy dla wszystkich tylko uznaniowy. Dla mnie wtedy gra z lekka traci sens...

Greebo pisze:2. Zawodniczki które zostaną oddane w zamian za pozyskane inne, w drodze licytacji, automatycznie same trafiają na licytacje. 1-dniową.

Czy nie spowoduje to zbyt dużego zamieszania??? Może dojść do sytuacji, że będzie licytacja po licytacji, potem licytacja po licytacji po licytacji itd.
W dodatku i tak może dojść do sytuacji o której wspomniałeś. Ktoś oddaje w 1 licytacji zawodniczkę z wyższym evalem i trafia ona na licytację 1-dniową. Ta sama osoba bierze tą zawodniczkę w tej licytacji oddając inną z niższym evalem, którą poprzedniej licytacji by nie wygrał.
Wydaję mi się, że wystarczyłoby zastrzeżenie o braku możliwości wzięcia do drużyny z powrotem zawodniczki, którą oddaje się na licytacji przez określony okres czasu (np. 3 tygodnie). Jak jest to zawodniczka dobra z pewnością przez ten okres chętni na jej usługi się znajdą. A jak jest kiepska to nie warto robić dodatkowej licytacji, bo i tak nikt jej nie będzie chciał.
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 grudnia 2007, 19:00

BARTOLINO pisze:
Jeszcze słowo do Greebo. Nie bardzo rozumiem wpis: "Aczkolwiek zgadzam sie ze "prawo nie powinno działać wstecz" wiec uznaję ze Slobodanke możesz wymienić. "
Wydawało mi się, że regulamin jest równy dla wszystkich. W zaistniałej sytuacji ta licytacja powinna odbyć się według starych zasad. Jak ktoś z pozostałych grających chce zastosować podobny trick jak Simon w tej licytacji ma do tego pełne prawo. Nie wiem czy ktoś chętny się znajdzie, ale nie powinno być to zabronione. Jeśli stanie się inaczej to oznacza, że regulamin nie jest równy dla wszystkich tylko uznaniowy. Dla mnie wtedy gra z lekka traci sens...

Regulamin jest równy dla wszystkich. Tyle, ze w momencie w którym simon dokonał wymiany Perlińskiej na Maksimovic tego zapisu ze można oddawać tylko zawodniczki które były w zespole w momencie rozpoczęcia licytacji w nim nie było. Co więcej, nie obowiązywał on także podczas pierwszej licytacji w sezonie. Wprowadziłem go dopiero w eurolidze, ale simon w nią nie gra, więc nie miał obowiązku jej znać (zresztą reguły euroligi opierały sie na regułach PLKK, a nie na odwrót). Dlatego przyjąłem że działał zgodnie z zasadami (gdyby wcześniej wiedział to zapewne nie oddawał by Perlińskiej za Tuvic) Moj błąd ze zapomniałem dopisać tego ograniczenia wcześniej i za to ze swojej strony przepraszam.

Greebo pisze:Czy nie spowoduje to zbyt dużego zamieszania??? Może dojść do sytuacji, że będzie licytacja po licytacji, potem licytacja po licytacji po licytacji itd.
W dodatku i tak może dojść do sytuacji o której wspomniałeś. Ktoś oddaje w 1 licytacji zawodniczkę z wyższym evalem i trafia ona na licytację 1-dniową. Ta sama osoba bierze tą zawodniczkę w tej licytacji oddając inną z niższym evalem, którą poprzedniej licytacji by nie wygrał.
Wydaję mi się, że wystarczyłoby zastrzeżenie o braku możliwości wzięcia do drużyny z powrotem zawodniczki, którą oddaje się na licytacji przez określony okres czasu (np. 3 tygodnie). Jak jest to zawodniczka dobra z pewnością przez ten okres chętni na jej usługi się znajdą. A jak jest kiepska to nie warto robić dodatkowej licytacji, bo i tak nikt jej nie będzie chciał.

Nie sadze. Obecnie są 4 zawodniczki do wymiany, nie sadze by na wszystkie znaleźli sie chętni, a jeśli nawet ,to w ciągu 2-3 kolejnych licytacji zejdzie się do poziomu zwodniczek na które nie będzie chętnych. Ograniczenie ze nie wolno brać swoich zawodniczkę działałoby połowicznie, bowiem mogłoby dojść do wyścigu o zawodniczki które oddali inni uczestnicy na zasadzie kto pierwszy ten lepszy, a tego wolałbym uniknąć.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 04 grudnia 2007, 19:11

Odpowiedź drugą przyjmuję. Pewnie by tak było...
Natomiast co do pierwszej nadal się nie zgadzam. W tej sytuacji Simon jest uprzywilejowany. I nie podejmuję tutaj rozstrzygać czy ktoś będzie chętny na Brazylijkę i czy ktoś dokonałby podobnego manewru co Simon. Tylko chodzi mi o sytuację, że w tej licytacji jedna osoba znalazła się w korzystniejszej sytuacji od innych. Nie jest to sprawiedliwe. I nie neguję, że Simon nie wiedział. Tylko w wyniku swojej niewiedzy został uprzywilejowany. Dlatego zaproponowałem, żeby w tej licytacji obowiązywały podobne zasady dla wszystkich a nie tylko dla Simona. Zresztą może i tak nikt inny na to się nie zdecyduje, ale chodzi o sam przepis. Szanse powinny być równe dla wszystkich. Dobra koniec, zrobisz jak uważasz...
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 grudnia 2007, 19:15

żeby nie było niedomówień, to chce doprecyzować jeszcze jedna sprawę: usuwanie zawodniczek które odejdą z PLKK (wyjazd za granice, ciąża, przewlekła kontuzja).

Jeśli jakaś osoba ma taka zawodniczkę w składzie, to może ją wymienić na inna także w drodze licytacji, nawet jak ta już nie będzie grać w PLKK. Dopiero w tym momencie usunę ją z gry. Licytacja została wprowadzona właśnie po to, by preferować te osoby, które z przypadków "losowych" straciły swoje gwiazdy (mają one duży eval, więc są duże szanse na przebicie innych ofert). W tamtym sezonie kilka osób traciło jakiekolwiek szanse w zabawie właśnie z powodu braku takiej możliwości.

jeśli zawodniczka po skreśleniu jej z listy wolnych agentów wróci do PLKK, to będzie traktowana jak każdy nowy nabytek -> licytacja.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 grudnia 2007, 19:19

Hmm, wydaje mi sie (nie sprawdzałem) ze simon i tak wybrał zawodniczkę z najwyższym evalem wśród dostępnych, wiec nawet gdybym zniósł na tą licytacje to ograniczenie, to i tak byłby uprzywilejowany, nie? Więc w tym względzie by się nic nie zmieniło, natomiast mogłoby dojść do kolejnego tego typu zamieszania z innymi osobami. Podtrzymuje więc swoją decyzje.

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 04 grudnia 2007, 19:21

Greebo pisze:Hmm, wydaje mi sie (nie sprawdzałem) ze simon i tak wybrał zawodniczkę z najwyższym evalem wśród dostępnych, wiec nawet gdybym zniósł na tą licytacje to ograniczenie, to i tak byłby uprzywilejowany, nie? Więc w tym względzie by się nic nie zmieniło, natomiast mogłoby dojść do kolejnego tego typu zamieszania z innymi osobami. Podtrzymuje więc swoją decyzje.

Nie do końca. Jest zawodniczka z wyższym evalem.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 grudnia 2007, 19:27

No tak, pewnie Misiuk :lol:

Dobra, to w tej lidze (i tylko w tej) w tej licytacji (i tylko w tej) znoszę tą nieszczęsną zasadę.

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 04 grudnia 2007, 19:34

Tylko bez nazwisk proszę :wink: .... Dzięki za zrozumienie :) . Pozdr

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 04 grudnia 2007, 21:26

1. nie czytałem przepisów WNBI i nie miałem pojęcia o czymś takim

2. nie mam zamiaru licytować - zatem dyskusja o uprzywilejowaniu jest bezprzedmiotowa

3. Proszę o wymianę Slobodanki na Szyćko - niech ze Slobodanką ktokolwiek robi sobie co zechce

4. Nie myślałem, że coś takiego może wzbudzić takie ciśnienie - przepraszam, aczkolwiek sam już nie wiem za co... - ale ogólnie za zamieszanie, za to że się ekscytowałem grą, za kreatywne zarządzanie zespołem - mam teraz dylemat co robić żeby znów w realu nie "stracić w czyichś oczach" z powodu gry w bierki... Zresztą życzyłbym osobiście sobie zawsze tylko takie rozczarowania mieć w życiu.

5. Naprawdę uważam, że przepisy są po to aby w ich ramach starać się osiągać cele - rozumiem, że jak jest napisane że lizytacja do 22.00 to jakby ktoś zalicytował o 21.55 to też by było źle... Może zatem uściślić, że 22 znaczy 20 - a "wymiana dowolnej zawodniczki swojego zespołu" - znaczy "wymiana NIEdowolnej zawodniczki swojego zespołu"

I ostatne - jak się dowiedziałem, że coś takiego wogóle jest - i że komuś to przeszkadza że tak chciałem zrobić - wycofałem się niezwłocznie - dla mnie naprawdę to było "pierwsze słyszę".

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 05 grudnia 2007, 21:54

Licytacja:

Magdalena Skorek G/F (eval 5,1) za Marquetta Dickens G/F (USA).

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 05 grudnia 2007, 22:05

Licytacja kolejna (do jutra 22)

Ałła Yurlagina G
Magdalena Skorek G/F

Zmiany powprowadzam jutro, dzis nie mam sił :/

Wróć do „Fantasy PLKK oraz Basket Quiz”