Karla polubiła Pabianice

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Karla polubiła Pabianice

Postautor: Wojteg » 03 lutego 2005, 09:14

Karla da Costa pierwsza Brazylijka w lidze polubiła Pabianice

Czwartek, 3 lutego 2005r.

W najbliższą sobotę w spotkaniu z AZS Poznań zadebiutuje w polskiej ekstraklasie brazylijska koszykarka, specjalistka od rzutów z dystansu.

Obrazek
Karla ze swoim narzeczonym Claudio. Fot. Kamil Jóźwiak

Obrazek
Brazylijka nie może doczekać się ligowego debiutu. Fot. Kamil Jóźwiak

Karla Costa, najlepsza koszykarka zespołu Universo/Juiz de Fora po zakończeniu ligowego sezonu w Brazylii spakowała się i razem ze swoim narzeczonym Claudio Cordeiro, dziennikarzem radiowym, przyleciała do Polski. Przyjęła ofertę gry w zespole PZU Polfa Pabianice i będzie pierwszą Brazylijką, która zagra w polskiej lidze koszykówki.

W ubiegłym roku Karla odniosła swój największy sportowy sukces. Zakwalifikowała się z reprezentacją Brazylii do Igrzysk Olimpijskich w Atenach, w których zajęła wraz z koleżankami 4. miejsce. Trzy lata wcześniej, w 2001 r. z zespołem Parana Basket, zdobyła mistrzostwo Brazylii. Jej specjalnością są rzuty z dystansu. W klasyfikacji najskuteczniejszych zawodniczek brazylijskiej ligi w rzutach za 3 pkt. Karla zajmuje czołowe miejsce.

Gdy wyruszała ze słonecznej Brazylii do naszego kraju wiedziała, że u nas jest zima. Nie była więc zaskoczona niską temperaturą i leżącym śniegiem.

– W Nowosybirsku to dopiero było zimno – powiedziała Karla. – W Polsce nie ma takiego mrozu, jest znacznie cieplej. W Rosji nie mogłam się przyzwyczaić do bardzo niskich temperatur i z tego powodu nie wspominam pobytu w Nowosybirsku zbyt dobrze.

• A jak ci się podoba w Pabianicach i w klubie PZU Polfa?

– Bardzo polubiłam moje nowe koleżanki, które przyjęły mnie bardzo sympatycznie. Z Gabi Tomą byłam już w Łodzi na ulicy Piotrkowskiej, gdzie mi się bardzo spodobało. Nauczyłam się już kilku słów w języku polskim, na przykład: „ja potrzebuję spać”, „nie umiem mówić po polsku”, „tak”, „dziękuję”. W Pabianicach jest zupełnie inaczej niż w Nowosybirsku. Znacznie lepiej. Lepsza drużyna, bardziej profesjonalne podejście do treningu i wszyscy ludzie w Pabianicach są dla mnie bardzo mili.

• W Polsce jest teraz dużo śniegu. Był on także w Nowosybirsku, czy jeździłaś kiedyś na nartach?

– Nie, jeszcze nie, ale chętnie bym spróbowała. Może po zakończeniu sezonu o tym pomyślę.

• Kiedy i gdzie rozpoczęłaś grę w koszykówkę?

– W moim rodzinnym mieście Brasilii, stolicy Brazylii, w klubie Vizinhanca. Miałam wówczas 13 lat. Szybko robiłam postępy i dwa lata później grałam już w Porte Preto w Sao Paulo. Otrzymałam powołanie do reprezentacji juniorek, w której zostałam mistrzynią Ameryki Południowej. Później ten sukces powtarzałam we wszystkich kategoriach wiekowych.

• Widziałaś derbowy mecz PZU Polfy z ŁKS. Czy na jego podstawie możesz powiedzieć o różnicy między sposobem gry w brazylijskiej i polskiej lidze?

– W Brazylii gra się inaczej. Piłka wędruje wolniej między zawodniczkami, ale gra jest bardziej kontaktowa, wymagająca większej siły. Z tego co zauważyłam, polskie koszykarki szybciej rozgrywają piłkę, grają bardziej techniczną koszykówkę. Myślę, że dam sobie radę.

• Co robisz w Pabianicach w wolnym czasie?

– Na razie bardzo dużo śpię, bo przyzwyczajam się do polskiego czasu. Korzystam też z internetu, by porozmawiać z moimi najbliższymi, a także z przyjaciółmi.

• Kto jest twoim najlepszym przyjacielem?

– Tayara, koleżanka z drużyny Juiz de Fora. Spędzałam z nią cały wolny czas. Razem trenowałyśmy, odpoczywałyśmy, chodziłyśmy na wspólne posiłki.

• Jak spędzałaś czas między treningami w Brazylii?

– Chodziłam do kina, robiłam zakupy, odpoczywałam na plaży. Lubię też pograć w piłkę nożną i pływać.

• Jakie lubisz filmy?

– Komedie i melodramaty. U nas najbardziej popularne są telenowele, w których grają nasi najlepsi aktorzy. Moimi ulubionymi są Fernanda Montenegro i Rodrigo Santoro, który grał między innymi w „Aniołkach Charliego”.

• Czy masz w Brazylii samochód?

– Jeżdżę peugeotem 306. Uważam się za dobrego kierowcę. Jeżdżę ostrożnie, niezbyt szybko, tak jak wymaga tego sytuacja.

• Jakie potrawy lubisz najbardziej?

– Uwielbiam włoską kuchnię, ale także lubię steki. Bardzo smakował mi brizol w restauracji „Grill Chata”, która znajduje się naprzeciwko hali sportowej. Jadłam go już dwa razy.

• Jak długo zamierzasz pozostać w Pabianicach?

– Za wcześnie o tym mówić, ale jeżeli w Pabianicach będzie mi się podobało, a klubowi działacze będą zadowoleni z mojej gry, to niewykuczone, że mogę zostać w Polsce dłużej.

•••

Karla Cristina Martines Da Costa

Data ur.: 25.09. 1978 r.

Miejsce ur.: Brasilia

Wzrost: 173 cm

Waga: 66 kg

Imię matki: Nanci

Imię ojca: Vagner.

Ma dwóch starszych braci: 32-letniego Andre i 30-letniego Rodrigo.

Największe sportowe osiągnięcie: IV miejsce w Igrzyskach Olimpijskich w Atenach.

Grała w zespołach: Porte Preto (Sao Paulo), Campinas (Sao Paulo), Botafogo (Rio de Janeiro), Paran Basket, Dom Bosco, AA Guaru, Dynamo Nowosybirsk i Universo/Juiz de Fora.

(mm) - Express Ilustrowany

gostekk

Postautor: gostekk » 03 lutego 2005, 09:57

Już niedługo będziemy wiedzieli czy tak samo jak Karla polubiła Pabianice tak Pabianice polubią Karlę. Czy sprawdzi się na parkiecie czy kolejny raz okaże sie kupiono przeciętnego gracza. Osobiście Życzę jej aby wprowadziła się jak najlepiej. Powodzenia!!

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 03 lutego 2005, 10:18

Myślę ze imię matki i ojca w kwestionariuszu powyżej było niezwykle cenną informacją :lol: Bez tego ani rusz :D
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Re: Karla polubiła Pabianice

Postautor: Szymon » 03 lutego 2005, 11:56

Wojteg pisze:
• Jakie potrawy lubisz najbardziej?

– Uwielbiam włoską kuchnię, ale także lubię steki. Bardzo smakował mi brizol w restauracji „Grill Chata”, która znajduje się naprzeciwko hali sportowej. Jadłam go już dwa razy.

Bardzo dobry wybór! Faktycznie można tam smacznie zjeść. Kiedy kolega Norbert przyjeżdża do nas na mecz, to zawsze tam idziemy na posiłek :wink: :lol: :lol: :lol: :lol:

A Ty Mikey nie czepiaj się tej ankiety!!! :wink: :lol:

A tak na poważnie, mam nadzieję że ten transfer bedzie trafiony i Karla zostanie u nas na dłużej.
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Dziwak

Postautor: Dziwak » 03 lutego 2005, 12:30

" Jakie lubisz filmy?

– Komedie i melodramaty. U nas najbardziej popularne są telenowele, w których grają nasi najlepsi aktorzy. Moimi ulubionymi są Fernanda Montenegro i Rodrigo Santoro, który grał między innymi w „Aniołkach Charliego”.

Lubi to co ja ....WIĘCEJ TELENOWEL ALE TAKICH PRAWDZIWYCH TYPU MARIA Z PRZEDMIEŚCIA czy ZBUNTOWANY ANIOŁ a nie żadnych polskich podróbek jak "M jak miłość "czy "Klan"

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”