TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2008/09

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 18 czerwca 2008, 09:38

pepe1 pisze:dziwią transfery nieznanych Fleisher czy Maslovski - to nie w gdyńskich stylu 8) . Choć moze okażą się gwiazdami :lol:

Fleischer wcale nie jest nieznana, gwiazdą wielką nie jest, ale to dobra, młoda europejska centerka.
A Maslovski...jeśli zgodnie z tym co Mietek rzekł dla PAP-u otrzyma szybko paszport polski (nawet tak szybko by zagra w eliminacjach do ME (choć ja bym jej do kadry nie brała;))) to z takiej sobie europejki stanie się dobrą/a może i bardzo dobrą Polką.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Gość

Postautor: Gość » 18 czerwca 2008, 09:40

bigbird pisze:Jak dla mnie to jest tak: sklad rzeczywiscie nie powala, ale pozwala patrzec z duzym optymizmem w przyszlosc. Jakby nie patrzec, na kluczowych pozycjach - rozgrywajacej i centrze - zakupilismy dwie bardzo solidne zawodniczki, jedne z najlepszych europejek: Marchanke i Fleischer. Ta pierwsza powinna byc lepsza od Waligory, ta druga od Boby. Wiec juz jest postep.
Maslowski do Euro pewnie za duzo sie nie przyda, ale jako Polka bedzie bezcenna - w swietle przepisu o dwoch Polkach na parkiecie powinna dac Leci i Paulinie cenne minuty na odpoczynek. Niewykluczone, ze bedzie od tych dwoch zawodniczek lepsza.
No i do tego mamy dwa wolne miejsca na Amerykanki. Jesli jedna z nich bedzie Catchings, a druga porzadna dwojka (np. Beard; mysle ze jak bedzie z zespolem od poczatku sezonu i nalezycie sie zintegruje to bedzie duzo wiecej pozytku z niej niz w ubieglym sezonie), to mozemy byc naprawde grozni.
A do tego jest Katia i wolne miejsce dla jeszcze jednej Europejki (mam nadzieje ze bedzie to Breitreiner albo Podrug, ktore sa naprawde wartosciowymi zawodniczkami). Wiec glowa do gory, jest dobrze! :D

jesłi Marczanka jest jedną z najlepszych Europejek - to te pojęcie Najlepsze obejmuje w takim razie kilkaset zawodniczek w całej Europie :lol: :lol:

dziwia słowa prezesa Krawczyka - że jak Maslovski dostanie polskie obywatelstwo to będzie mogła grac w kadrze .
Po cholere ?????? na pozycjiach 3 mamy Bibrzycką , Szott a na pozycji 4 mamy plejade niezlych koszykarek - Jarkowska , Wielebnowską , Mieloszyńska - to IM trzeba dac szanse niz jakiejsć ,, ni to amerykance , ni to Polce...
Precz z Maslovski w kardze...

Gość

Postautor: Gość » 18 czerwca 2008, 09:42

Ałgaja pisze:
pepe1 pisze:dziwią transfery nieznanych Fleisher czy Maslovski - to nie w gdyńskich stylu 8) . Choć moze okażą się gwiazdami :lol:

Fleischer wcale nie jest nieznana, gwiazdą wielką nie jest, ale to dobra, młoda europejska centerka.
A Maslovski...jeśli zgodnie z tym co Mietek rzekł dla PAP-u otrzyma szybko paszport polski (nawet tak szybko by zagra w eliminacjach do ME (choć ja bym jej do kadry nie brała;))) to z takiej sobie europejki stanie się dobrą/a może i bardzo dobrą Polką.

ciesze sie że zgadzasz sie ze mną co do gry w kadrze Maslovski .

to może jeszcze dajmy obywatelsta Ristic , DeForge i kilku innym co ???

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 18 czerwca 2008, 10:06

Kilka uwag do wcześniejszych wypowiedzi:

1. Pawlak nie zalicza sie do "młodych" zawodniczek.

2. Jak dla mnie Marchanka absolutnie jest obecnie w 10-tce najlepszych europejskich rozgrywających. A patrząc na je statsy z Rosji i turnieju kwalifikacyjnego do IO to nie zajmuje w tej 10-tce ostatniego miejsca.

3. Fleischer.. chciałbym ja w Wiśle zamiast Boby.

4. Jak Maslovski dostanie polskie papiery to uważam ze powinna być powołana na zgrupowanie kadry, i tam udowodnić czy należy sie jej gra w eliminacjach ME. na 4-ce wcale nie jest u nas dobrze. Jarkowska czy Żurowska to zawodniczki dobre na ligę, ich wartość boleśnie zweryfikowała Dupree w ostatnich PO. Obie nie istniały na parkiecie.

5 A skład.. drugi plan wygląda więcej niż przyzwoicie. Teraz czekamy na gwiazdy.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

pepe1

Postautor: pepe1 » 18 czerwca 2008, 10:26

Greebo pisze:Kilka uwag do wcześniejszych wypowiedzi:

2. Jak dla mnie Marchanka absolutnie jest obecnie w 10-tce najlepszych europejskich rozgrywających. A patrząc na je statsy z Rosji i turnieju kwalifikacyjnego do IO to nie zajmuje w tej 10-tce ostatniego miejsca.

4. Jak Maslovski dostanie polskie papiery to uważam ze powinna być powołana na zgrupowanie kadry, i tam udowodnić czy należy sie jej gra w eliminacjach ME. na 4-ce wcale nie jest u nas dobrze. Jarkowska czy Żurowska to zawodniczki dobre na ligę, ich wartość boleśnie zweryfikowała Dupree w ostatnich PO. Obie nie istniały na parkiecie.

5 A skład.. drugi plan wygląda więcej niż przyzwoicie. Teraz czekamy na gwiazdy.

co do Pawlak - byc moze przeoczyłem - sorry...

co do Marczanki - na pewno zrobiła postęp w porównaniu s przed 3 lat gdy grała w Meblotapie. ale do np: Machowej z Czech - to Marczanka się chowa....
nie mozna porównywac Dupree do Jarkowskiej czy Żurowskiej bo DUPREE pokazałaby również Maslovski - gdzie jej miejsce....

mamy dwie bardzo dobre 4 : Wielebnowską i Mieloszyńska - które mogą grac nawet jako 3.
zgadzam się że Jarkowska czy Żurowska są dobre - ale to w końcu POLKI - i to nie pierwsze lepsze - i nie potrzeba brac pierwszej lepszej amerykanki - bo ma niby polskie korzenie - co z tego ?????

jesli juz to możnaby pokusic się o jakąs rozgrywającą - bo w POLSCE są bardzo słabe rozgrywające - własciwie ich nie ma...

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 18 czerwca 2008, 13:43

pepe1 pisze:
Greebo pisze:Kilka uwag do wcześniejszych wypowiedzi:

co do Pawlak - byc moze przeoczyłem - sorry...

co do Marczanki - na pewno zrobiła postęp w porównaniu s przed 3 lat gdy grała w Meblotapie. ale do np: Machowej z Czech - to Marczanka się chowa....
nie mozna porównywac Dupree do Jarkowskiej czy Żurowskiej bo DUPREE pokazałaby również Maslovski - gdzie jej miejsce....

mamy dwie bardzo dobre 4 : Wielebnowską i Mieloszyńska - które mogą grac nawet jako 3.
zgadzam się że Jarkowska czy Żurowska są dobre - ale to w końcu POLKI - i to nie pierwsze lepsze - i nie potrzeba brac pierwszej lepszej amerykanki - bo ma niby polskie korzenie - co z tego ?????

jesli juz to możnaby pokusic się o jakąs rozgrywającą - bo w POLSCE są bardzo słabe rozgrywające - własciwie ich nie ma...

Machulec to obecnie cień siebie sprzed paru lat. Właśnie z czasów jak Marczanka uczyła się PLKK w Meblotapie to Machova rządziła w Euro. Teraz to już nie te lata są. A poza Machovą to znasz jakieś super europejskie rozgrywajki? Oprócz Skerović?

Nie można powiedzieć, ale nie można też zweryfikować. Jarkowskiej i Żurowskiej Dupree już pokazała - ba, kadra pokazała, że nie bardzo im w niej idzie. Dlatego z założenia Masłowski odrzucać nie można. Niech najpierw pokaże jak gra a jak będzie cienka to sama odpadnie.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 18 czerwca 2008, 14:08

Dumerc i Lawson oraz Dalma
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 18 czerwca 2008, 14:15

jimmy pisze:Dumerc i Lawson oraz Dalma

Dla mnie Lawson jest przeciętna.. wole Aubert.. do tego jeszcze w czołówce europejskiej pewnie znalazłoby sie miejsce dla Zary, mimo wszystko dla Tichy (mimo wszystko bo dla mnie jej gra to przerost formy nad treścia) może Martinez, może ktoś jeszcze. Ogólnie marnie. A już w Polsce to tragedia.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
xavery2
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: xavery2 » 18 czerwca 2008, 14:17

Kilka dni temu na oficjalnej stronie internetowej Ford Germaz Ekstraklasy pojawiła się informacja, że MUKS Poznań znalazł możnego sponsora, który chce przekazać taką kwotę, aby drużyna mogła włączyć się do walki o europejskie puchary. - Sprawa jest już nieaktualna - zdradził serwisowi SportoweFakty.pl prezes klubu, Andrzej Jabłoński.
- Mogę tylko powiedzieć, że nasz inwestor docenił sukcesy MUKS w pracy z młodzieżą - mówił kilka dni temu Jabłoński. - Mogę zapewnić, że głównym celem drużyny w nowym sezonie będzie awans do europejskich pucharów. W przeciągu dwóch lat mamy za zadanie awansować do Euroligi. Tak zażyczył sobie nasz nowy inwestor - zapowiadał na łamach strony Ford Germaz Ekstraklasy.

Dziś już wiemy, że ambitne plany będzie trzeba odłożyć. - Z dniem 13 czerwca sponsor się wycofał i całe środki przeznaczy na męską koszykówkę - zdradził prezes. Nie oznacza to jednak, że MUKS nie wystartuje w Ekstraklasie. - 16 czerwca potwierdziliśmy nasz udział w rozgrywkach i na pewno w FGE wystartujemy. Teraz mamy czas do 15 września, do tego dnia bowiem trzeba zgłosić zawodniczki - dodał Jabłoński.

Poznańscy działacze w dalszym ciągu walczą o sponsorów, otrzymają również wsparcie z budżetu miasta. - Z Miasta otrzymamy 228 tys. zł oraz możliwość korzystania z hali - powiedział Jabłoński. - Nie jest to kwota, która pozwoli nam walczyć o awans do ósemki, a to było naszym celem w drugim sezonie startów w Ekstraklasie. W dalszym ciągu będziemy jednak robić to, co robimy najlepiej w Polsce, czyli szkolić młode koszykarki. I te pieniądze bardzo nam w tym pomogą - zakończył prezes MUKS.
www.sportowefakty.pl

chyba trzeba liczyc slowa na zamiary :wink:

- Szanujemy pieniądze naszych sponsorów i nie chcemy ich wywalać w błoto - to maksyma, która przed nowym sezonem przyświeca działaczom INEA AZS. W Poznaniu skoncentrowano się na utrzymaniu trzonu zespołu z poprzedniego sezonu, a także pozyskaniu sprawdzonych już zawodniczek.
Po sezonie 2007/2008 ważne kontrakty miały Marlena Wdowczyk i Joanna Walich, czyli liderka akademiczek, Jarkowska, która kilka dni temu zmieniła stan cywilny. Działacze szybko doszli do porozumienia z Weroniką Idczak, Natalią Mrozińską, Anną Pamułą, Małgorzatą Myćką i Moniką Siborą. Potem przyszedł czas na nowe twarze i do AZS-u trafiły dwie koszykarki, które w minionym sezonie broniły barw lokalnego rywala, MUKS - Agnieszka Skobel oraz Okeisha Howard. - Mogę zdradzić, że to Amerykanka zgłosiła się do nas - powiedział Paweł Leszek Klepka, prezes klubu. - Podczas turnieju w Izraelu skontaktował się z nami jej agent i szybko doszliśmy do porozumienia.

Z zawodniczek, które w poprzednim sezonie decydowały o obliczu drużyny, kontraktu wciąż nie mają Reda Aleliunaite-Jankowska, Paulina Dąbkowska oraz Beata Krupska-Tyszkiewicz. - Nie wyobrażam sobie drużyny bez pani Redy - przyznał Klepka. W zespole powinna zostać również Dąbkowska. - A nasz kontrakt z panią Krupską-Tyszkiewicz został wypełniony i nie wiem, gdzie będzie grała - dodał.

Być może poznański zespół wzmocnią kolejne zawodniczki, wszystko zależy jednak od pieniędzy. - Cały czas pracujemy nad pozyskaniem nowych sponsorów i jest duża szansa, że takowi się pojawią - powiedział prezes klubu. - Jakie to będą zawodniczki? Nie wiem czy Polki, czy może koszykarki z zagranicy. Z tymi drugimi jest tak, że nie do końca wiadomo, co pokażą, a my szanujemy pieniądze naszych sponsorów i nie chcemy ich wywalać w błoto - zapewnił Klepka. - A Polki same się do nas zgłaszają, bo mamy uznaną markę. U nas pieniądze może nie są najwyższe, ale zawsze wypłacone i koszykarki to wiedzą i doceniają. To nas cieszy - zakończył.
www.sportowefakty.pl

gdziol
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: gdziol » 18 czerwca 2008, 14:19

Ticha :)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 18 czerwca 2008, 14:25

czyli w przypadku MUKSU Poznań i trenera Jabłońskiego ostre lądowanie na ziemię...... Kto wierzył w europejskie puchary,a za rok Euroligę :lol: -chyba tylko Ci,którzy liczyli na mistrzostwo Europy zdobyte przez podopiecznych Benhakera :lol: . Co do przepisu o trzech kompletach strojów do wyboru w FGE jestem za,ale po meczu na parkiecie musi nastapić tradycyjna wymiana koszulek!!! :lol: :lol: :lol:
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 18 czerwca 2008, 14:36

A Krystyna Szymańska-Lara?
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 18 czerwca 2008, 14:39

nie wiem czemu Pan Kicior wspomina o Hejkovej jako jednej z kandydatek do objęcia roli trenera w Lotosie, skoro jakoś na początku czerwca podano, że podpisała kontrakt z Dynamem Moskwa.

rzymi pisze:A Krystyna Szymańska-Lara?

tak, ale kilka lat temu.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 18 czerwca 2008, 14:49

Greebo- zapomniałeś wymienić pani Palau :( zwanej dalej ulubienicą Edo.

Rozgrywających w Europie wielu fajnych nie ma, zresztą to samo dotyczy innych pozycji.
Jak dla mnie europejki Lotosu to (przynajmniej) dobre i solidne zawodniczki. Nie z półki Skery czy (tak muszę to napisać :wink:) Fernandez, ale też pewnie lepsze od Boby.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 18 czerwca 2008, 14:50

Aubet za Lawson jak najbardziej ale Zara czy Martinez... to ja juz wolę Rahmatuline na rozegraniu albo Wambe czy Milice Dabović...
tylko niech mi zaraz ktoś o dwoch hiszpańskich drewnach nie wyjedzie :lol: :wink:
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”