TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2008/09

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

pepe1

Postautor: pepe1 » 27 czerwca 2008, 10:47

rodgers-kibic z torunia pisze:u nas w Toruniu pewien dziennikarz sportowy z gazety wyborczej pyta sie dzieci na podworku czy czegos nie slyszaly :lol: :lol: :lol:

albo zagląda na forum klubu........ :!: :!: Jesli kibice wspomną nazwisko Chasity Melvin to na drugi dzień jest w WYBORCZEJ napisane że Melvin w Toruniu... :lol: :lol: :lol:

Kibice z Torunia proszą o zrozumienie..... - co my możemy że mamy takiego ASA........ - nie dość że ojciec dyrektor , to jeszcze Łazowy... - może chodzi mu o popularność , rozglos swojej osoby ?

Q88
Żak

Postautor: Q88 » 27 czerwca 2008, 10:57

przed sezonem ładnie to wygląda, zobaczymy jak oprócz tego na parkiecie to wyjdzie :D

Gość

Postautor: Gość » 27 czerwca 2008, 12:28

Q88 pisze:przed sezonem ładnie to wygląda, zobaczymy jak oprócz tego na parkiecie to wyjdzie :D

ogólnie sporo drużyn ,, ladnie '' wygląda ale nie dla wszystkich starczy z ,,medalowego tortu'' .

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 27 czerwca 2008, 15:56

Eve pisze:Znamy nazwisko nowej kandydatki do gry w Enerdze

Grała w Belgii, a teraz chce występować w Toruniu. I powinna być dużym wzmocnieniem.
Marta Żyłczyńska, była skrzydłowa Dudy Leszno, przyjechała do Torunia. Nie ukrywa, że chciałaby grać w Enerdze. "Katarzynki" rozpoczną przygotowania do nowego sezonu 1 sierpnia.
Żyłczyńska to jedna z najbardziej utalentowanych polskich koszykarek w ostatnich latach. Dobrze gra pod koszem, potrafi też celnie rzucać z dystansu. Jej kariera rozwinęłaby się znacznie bardziej, gdyby nie to kłopoty zdrowotne. Zawodniczka narzekała na obrzęk nóg, podejrzewano także inne urazy.
Żyłczyńska w ubiegłym sezonie grała w Belgii, ale postanowiła wrócić do kraju. Kilka dni temu koszykarka wraz z rodzicami spacerowała po deptaku w Ciechocinku i na Rynku Staromiejskim w Toruniu. I nie była to wizyta turystyczna. 27-letnia Żyłczyńska (182 cm) chciałaby grać w Enerdze - ma na to duże szanse. Jednak działacze toruńskiego klubu nie potwierdzają informacji o tym, że podpisała już kontrakt z "Katarzynkami". Taką wersję przekazują jednak działacze z byłego klubu koszykarki, Dudy. Jeden z działaczy przyznał: - Chcieliśmy, by do nas wróciła, ale wolała grać w Toruniu.
Do końca tygodnia rozstrzygnie się, czy zawodniczka będzie nową podopieczną trenera torunianek, Bośniaka Elmedina Omanica. Działacze Energi szukają jeszcze jednej wysokiej zawodniczki. Nadal nie wiadomo, czy w Toruniu zostanie Lindsay Taylor. Amerykańska środkowa jest w kontakcie z koleżankami z drużyny i liczy na to, że rozmowy w sprawie kontraktu - oczekuje podwyżki - skończą się powodzeniem."Katarzynki" pod wodzą Omanica rozpoczną przygotowania do sezonu 1 sierpnia. Tydzień później wyjadą na obóz przygotowawczy do Zakopanego.
Dzisiaj w Toruniu z prezydentem miasta Michałem Zaleskim spotka się prezes Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet Wiesław Zych. Głównym tematem rozmów ma być mecz o Superpuchar pomiędzy Wisłą/CanPack Kraków a Lotosem Gdynia. Odbędzie się 27 września w naszym mieście.

Źródło: Gazeta Wyborcza Toruń

A moze juz blizej jest jej do Gorzowa niz Torunia i to moze byc ta druga zawodniczka pokroju Anny Breitreiner :wink:
Wszystko sie okaze w przyszlym tygodniu 8)
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 27 czerwca 2008, 16:01

Marta chce grać w Toruniu,bo bliżej Jej z tąd na rehabilitację do Ciechocinka. Z kontuzjami to bije na głowe Ladę Kovalenko!!!!
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Marek1990
Kadet

Postautor: Marek1990 » 27 czerwca 2008, 18:13

Eve pisze:Znamy nazwisko nowej kandydatki do gry w Enerdze

Grała w Belgii, a teraz chce występować w Toruniu. I powinna być dużym wzmocnieniem.
Marta Żyłczyńska, była skrzydłowa Dudy Leszno, przyjechała do Torunia. Nie ukrywa, że chciałaby grać w Enerdze. "Katarzynki" rozpoczną przygotowania do nowego sezonu 1 sierpnia.
Żyłczyńska to jedna z najbardziej utalentowanych polskich koszykarek w ostatnich latach. Dobrze gra pod koszem, potrafi też celnie rzucać z dystansu. Jej kariera rozwinęłaby się znacznie bardziej, gdyby nie to kłopoty zdrowotne. Zawodniczka narzekała na obrzęk nóg, podejrzewano także inne urazy.
Żyłczyńska w ubiegłym sezonie grała w Belgii, ale postanowiła wrócić do kraju. Kilka dni temu koszykarka wraz z rodzicami spacerowała po deptaku w Ciechocinku i na Rynku Staromiejskim w Toruniu. I nie była to wizyta turystyczna. 27-letnia Żyłczyńska (182 cm) chciałaby grać w Enerdze - ma na to duże szanse. Jednak działacze toruńskiego klubu nie potwierdzają informacji o tym, że podpisała już kontrakt z "Katarzynkami". Taką wersję przekazują jednak działacze z byłego klubu koszykarki, Dudy. Jeden z działaczy przyznał: - Chcieliśmy, by do nas wróciła, ale wolała grać w Toruniu.
Do końca tygodnia rozstrzygnie się, czy zawodniczka będzie nową podopieczną trenera torunianek, Bośniaka Elmedina Omanica. Działacze Energi szukają jeszcze jednej wysokiej zawodniczki. Nadal nie wiadomo, czy w Toruniu zostanie Lindsay Taylor. Amerykańska środkowa jest w kontakcie z koleżankami z drużyny i liczy na to, że rozmowy w sprawie kontraktu - oczekuje podwyżki - skończą się powodzeniem.
"Katarzynki" pod wodzą Omanica rozpoczną przygotowania do sezonu 1 sierpnia. Tydzień później wyjadą na obóz przygotowawczy do Zakopanego.
Dzisiaj w Toruniu z prezydentem miasta Michałem Zaleskim spotka się prezes Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet Wiesław Zych. Głównym tematem rozmów ma być mecz o Superpuchar pomiędzy Wisłą/CanPack Kraków a Lotosem Gdynia. Odbędzie się 27 września w naszym mieście.

Źródło: Gazeta Wyborcza Toruń

Po kilka razy w tygodniu Marta dzwoniła, że chce wrocić i za każdym razem słyszała "narazie musisz poczekac, jesteś na naszej liście rezerwowych..." itp... Więc niech nie pier*olą, że chcieli żeby wróciła do Leszna....

Orange Boyyy
Żak

Postautor: Orange Boyyy » 27 czerwca 2008, 18:20

Posiłki przylecą z Ameryki 26.06.2008, 15:15

Jillian Robbins, znana z występów w ekipie uniwersytetu Tulsa zasili od przyszłego sezonu CCC Polkowice. – To jest gracz z charakterem, bardzo ambitny. Takiego szukaliśmy – zapewnia trener CCC Krzysztof Koziorowicz.

Robbins ostatni sezon spędziła w Dnieprze Dniepropietrowski, zespole ukraińskiej ekstraklasy, który występował również w rozgrywkach Pucharu Europy FIBA. Amerykanka notowała w FIBA CUP bardzo dobre statystyki. Rzucała średnio 17,5 punktu. Ponadto zaliczała 9,3 zbiórki, miała też 4,3 przechwytu. W lidze ukraińskiej spisywała się nie mniej imponująco. Potwierdzeniem klasy zawodniczki może być fakt, że została uznana najlepszą zagraniczną zawodniczką ligi ukraińskiej. Amerykanka ma 24 lata, 190 centymetrów wzrostu i wielkie serce do gry. Świetnie rzuca i doskonale spisuje się w walce na tablicach. Może występować na pozycjach 4 lub 5. Jeden z amerykańskich portali poświęconych żeńskiemu basketowi napisał o niej, że zawsze jest gotowa dać zespołowi, tyle, ile ten w danym momencie potrzebuje.
- Jestem przekonany, że będziemy mieli z Jillian duży pożytek. Jeżeli uda się nam ją odpowiednio wkomponować w zespół, a zrobimy wszystko, by tak się stało, to może być prawdziwą gwiazdą – uważa trener Koziorowicz.
Robbins ma dołączyć do drużyny na początku września. Jest pierwszą zagraniczną, a piątą w ogóle nową koszykarką w szeregach „pomarańczowych”. Wcześniej klub z Polkowic podpisał kontrakty z Natalią Małaszewską, Agatą Gajdą, Darią Mieloszyńską oraz Katarzyną Bednarczyk. W kręgu zainteresowań są jeszcze dwie bądź trzy koszykarki zza granicy.
- Penetrujemy zarówno rynek amerykański, jak i europejski. Decyzję podejmiemy jednak po bardzo dogłębnej analizie, by uniknąć błędów z poprzedniego sezonu. Pośpiech nie jest w tym wypadku dobrym doradcą – zaznacza Krzysztof Korsak, prezes CCC
Jak się bawić to się bawić drzwi wyje**ć okno wstawić !!!

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 27 czerwca 2008, 20:04

matrix pisze:Marta chce grać w Toruniu,bo bliżej Jej z tąd na rehabilitację do Ciechocinka. Z kontuzjami to bije na głowe Ladę Kovalenko!!!!

A jak sie ma sprawa z Kovalenko?? Jest zdrowa czy kontuzjowana?? Zostaje w Toruniu czy odchodzi gdzie indziej?? Czekam na rozbudowaną relacje o tej koszykarce!
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 27 czerwca 2008, 20:57

MARAS pisze:
matrix pisze:Marta chce grać w Toruniu,bo bliżej Jej z tąd na rehabilitację do Ciechocinka. Z kontuzjami to bije na głowe Ladę Kovalenko!!!!

A jak sie ma sprawa z Kovalenko?? Jest zdrowa czy kontuzjowana?? Zostaje w Toruniu czy odchodzi gdzie indziej?? Czekam na rozbudowaną relacje o tej koszykarce!

W Toruniu nikt nic nie wie :wink: :wink: Na dzień dzisiejszy to podstawowa 4,bo innych nie widać :lol: :lol: :lol: Lada to moja ulubiona koszykarka!!!
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Gość

Postautor: Gość » 27 czerwca 2008, 21:17

tez ja lubie, ale na jej miejsce potrzebujemy znacznie lepszej zawodniczki, o wiekszych umiejetnosciach. inaczej znów g**** wyjdzie z przedsezonowych zapowiedzi.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 28 czerwca 2008, 12:33

robimy małe sprzątanko
temat o kadrze jest tutaj
http://kosz.webd.pl/kkforum/viewtopic.p ... 040#171040

i tam dalsze dyskusje na ten temat.
Ostatnio zmieniony 28 czerwca 2008, 12:42 przez ann, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

mawi
Żak

Postautor: mawi » 28 czerwca 2008, 21:32

Anna Breitreiner: Finał to byłoby coś!
Wpisał: Robert
27.06.2008.
Nowa koszykarka KSSSE AZS PWSZ Gorzów chciałaby trzeci raz zagrać w Polsce w finale ligi.
Zatrudnioną właśnie przez gorzowski klub zawodniczkę zastaliśmy w drodze na oglądanie ze znajomymi półfinałowego meczu mistrzostw Europy w piłce nożnej Niemcy - Turcja. Anna oczywiście trzymała kciuki za swoich rodaków, wkrótce sama zagra w seniorskiej kadrze o awans do europejskiego czempionatu. Potem wraca do Polski, gdzie bardzo jej się podoba. Jednak już nie do Gdyni, a do Gorzowa. Z występami w KSSSE AZS PWSZ koszykarka wiąże bardzo ambitne plany.

Fot. Mateusz Skwarczek / AG Ireneusz Klimczak: Anna jak doszło do Twoich rozmów z gorzowskim klubem i ostatecznie do podpisania kontraktu?

Anna Breitreiner: Skontaktował się ze mną trener gorzowskiej drużyny, przedstawił mi ofertę. Propozycja od początku wyglądała bardzo dobrze. Poza tym podoba mi się styl gry waszego zespołu. Poznałam go nieźle wychodząc na boisko przeciwko AZS PWSZ jeszcze jako zawodniczka Gdyni. Uznałam, że to będzie dobry wybór i dlatego złożyłam mój podpis pod umową.
Teoretycznie przenosisz się z drugiego polskiego zespołu do trzeciego, bo Gorzów w minionym sezonie był tuż za Gdynią, ale pewnie grając w Polsce już zauważyłaś, że Lotos i Wisła Kraków to kluby z najlepszymi zawodniczkami i z największymi pieniędzmi. W Gorzowie mówią w tej chwili, że zakontraktowali wielką gwiazdę jaka wcześniej w AZS PWSZ nigdy nie grała.

- Przyjemnie to słyszeć, ale nie powiedziałabym, że jestem gwiazdą. To będzie duże wyzwanie. To dobrze, chcę tego. Zdaję sobie sprawę, że Gdynia, czy Kraków mają o wiele większe budżety. W tych zespołach grają najlepsze koszykarki z USA. Ale nie wolno już na starcie się poddawać. Chciałabym z moją nową drużyną powalczyć o jak najwięcej. Może o finał, może nawet o zwycięstwo. O to o co grałam z Lotosem w dwóch ostatnich sezonach. Wiem, że to byłby dla Gorzowa ogromny sukces.

Co już wiesz o AZS PWSZ?

- To zespół grający szybką koszykówkę, mocno opartą na kontrataku i twardej obronie. Właśnie taki styl bardzo mi odpowiada. Ostatnio gorzowianki ograły w europejskich pucharach moją byłą drużynę z Wasserburga. Mój trener obejrzał AZS PWSZ kilka razy i wypowiadał się o organizacji gry w samych dobrych słowach. O mieście jeszcze za wiele nie mogę powiedzieć, ale wkrótce to się zmieni.

Podobno bardzo Ci zależało na grze w europejskich pucharach, bez nich nie byłoby kontraktu w Gorzowie.

- To był warunek. Polska liga to wysoki poziom, ale chcę również w każdym sezonie grać w Europie. Tam się sprawdzać w międzynarodowej rywalizacji. To nowe doświadczenia i wydaje mi się, że jednak też większe wymagania. Pierwsze pytanie zadałam więc waszemu trenerowi o europejskie puchary. To był jeden z najważniejszych punktów naszych rozmów.

Bliskość granicy Twojego kraju też była ważna?

- W tej chwili nie będę miała problemu, aby szybko dotrzeć do Berlina i zdać resztę egzaminów na tamtejszym Uniwersytecie, ale tak naprawdę odległość siedziby mojej nowej drużyny od domu nie miała większego znaczenia. Ważna jest jakość zespołu, styl gry, o którym już wcześniej wspominałam. Mam nadzieję, że w Gorzowie będę dobrze się czuła.

Czeka Ciebie zupełnie inny sezon niż te w Lotosie. W Gorzowie bardzo liczą, że będziesz jedną z najważniejszych postaci na boisku i poza nim. Odpowiada ci taka rola? Z naszą drużyną też masz ochotę walczyć o kolejny medal w Polsce?

- To zaszczyt i duma, że w Gorzowie tak liczą na mnie. Przychodzę do was i podejmuję to wyzwanie, aby nie tylko grać w koszykówkę, ale jak najwięcej osiągnąć. Na szczęście nie widzę tutaj jakiejś olbrzymiej presji. To dobrze. Na pewno wychodząc na boisko zrobię wszystko co w mojej mocy, aby AZS PWSZ wygrywał i przy okazji będę dobrze się bawić. Oczywiście chcę grać o medale, pokonać Wisłę lub Lotos i zagrać w finale. Brąz też nie będzie zły, ale seria finałowa to byłoby to.

W Twoim życiorysie jest sporo o grze w tenisa. Bardzo dobrą tenisistką jest również Justyna Żurowska. Możemy liczyć na jakieś towarzyskie pojedynki także na korcie?

- O, to ciekawe. Sama nie grałam w tenisa już chyba ze trzy lata. Kiedyś wiele godzin spędzałam na korcie i to był naprawdę fajny czas, ale teraz już z tym koniec. Choć okazjonalnie, towarzysko, dla zabawy, dlaczego nie? Chętnie pogram w Gorzowie, w wolnej chwili i w tenisa, bo to też moja ulubiona gra.

Kiedy zobaczymy Ciebie w naszym mieście?

- Teraz jest czas dla reprezentacji. Będę w barwach Niemiec próbować dostać się do finałów mistrzostw Europy. Zaczynamy w połowie sierpnia, ostatni mecz mam 13. września. Potem kilka dni na odpoczynek i 19. melduję się w Gorzowie. Dwa dni później zaczynamy ligę. Wtedy wszyscy poznamy się znacznie lepiej.

*Anna Breitreiner - niespełna 24-letnia koszykarka z Niemiec, jedna z najlepszych zawodniczek w Europie, w polskiej ekstraklasie właśnie zamieniła Lotos Gdynia na gorzowski KSSSE AZS PWSZ

Rozmawiał Ireneusz Klimczak

friel
Kadet

Postautor: friel » 28 czerwca 2008, 21:49

no jak anna zapoda nam jakieś swoje koleżanki i zalatwi nam z nimi kontrakty to może finał bedzie:P

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 28 czerwca 2008, 21:59

Czytając artykuły o Anna Breitreiner mam wrażenie że są związane z nią oczekiwania jakby sprowadzili kogoś pokroju Tamika Catchings.

Bez urazy Niemka to bardzo fajna zawodniczka mimo że nieco jednostronna ale czy jedna z najlepszych w Europie??? Zależy jak szeroka jest ta czołówka.
:P :P :P :P :P
Obrazek

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 28 czerwca 2008, 22:04

Skoro tak lubi styl gorzowski to może ją wreszcie bronić nauczycie :)
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”