Beznadziejni redaktorzy

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Beznadziejni redaktorzy

Postautor: Viallos » 07 czerwca 2004, 20:19

Podobnie jak majo pozwole sobie na umieszczenie takiego swojego wywodu.

Otóż od pewnego czasu zauważam, że bardzo dużo artykułów w gazetach zarówno lokalnych jak i ogólnopolskich pojawiają się plagiaty naszych wypowiedzi z forum.

Czy tylko mi się tak wydaje, czy też macie takie odczucie. Czasami czytając jakieś artykuły w gazetach np. relacje z meczy, czuje się jakbym czytał wczorajsze wypowiedzi kolegów z forum.

Drugą sprawą jest nie tyle wymyślanie cudownych histori (o czymś w końcu trzeba pisać), co okłamywanie czytelnika. Po prostu redaktorzy piszą relacje nie będąc nawet na meczu i co gorsza podają nieprawdziwe fakty (o ile fakt może być nieprawdziwy - widocznie może).

Ostatnią notką jaka utrwaliła mi się w pamięci to artykuł napisany na podstawie mojego podsumowania sezonu Tendexowego.

Co wy forumowicze o tym myślicie i jak z tym walczyć? Być może dzięki temu zmusimy naszych pismaków do większego wysiłku i tym samym podnieisemy ich poziom!

Awatar użytkownika
Nas
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Nas » 07 czerwca 2004, 20:33

Autor takiej skopiowanej wypowiedzi powinien poinformować redaktora gazety.

obs
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: obs » 07 czerwca 2004, 21:27

Jeżeli chodzi o lubianego przez nas Pana Walczyka, to on zasłynął z umieszczenia "naszych" relacji w Gazecie Wyborczej. Jego relacja z jakiegoś spotkania była kopią opisów meczowych ze stron www.lkslodz.pl i www.lkskosz.pl . Niektóre zdania były żywce wyrwane z Internetu. Jak będę miał chwilę to poszukam tych njusów (lkslodz.pl, lkskosz.pl i gw) to sami ocenicie.
Łódzki K.S.

Awatar użytkownika
pietroc
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: pietroc » 07 czerwca 2004, 21:32

chodzilo chyba o relacje ze sparingu ŁKS-u z Włókniarzem Pabianice przed play-offami, w czasie zgrupowania kadry. Redaktor Walczyk (ktorego na meczu NIE BYLO) napisal relacje laczac moja z www.lkslodz.pl i majoneza z www.lkskosz.pl. Niektore zdania sie wrecz pokrywaly.

Inna sprawa ze redkator Walczyk jest mistrzem w swoim fachu i nie sadze ze w najblizszym czasie ktos mogl go przebic. W ŁKS-ie jest od pewnego czasu tak (i nie mowie tego tylko o koszu) ze sa 3 wersje wiadomosci ze wszystkiego co sie dzieje w klubie:
- dla nas, znaczy sie stron internetowych, kibicow itd.
- dla prasy
- dla WALCZYKA
:D

ps. tanczymy labado labado labado
tanczymy labado MALEGO WALCZYKA :D

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 07 czerwca 2004, 22:09

A tak przy okazji nie wiem czy wszyscy widzieli, ale mamy coś specjalnego na naszym nowym forum.

Myśle że przyda się, aby wyrazić emocje odnośnie niektórych tematów frapiących nasze środowisko :dupablada:

oraz żeby coś uczcić :cyk:

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 08 czerwca 2004, 00:19

To ja proponuję coś takiego:
Przy jakiejś okazji (mecz, turniej, cośtam) musimy zgadać się poprzez privy, że piszemy kocopoły - następnie w dramatycznym tonie prowadzić niezwykle ożywioną dyskusję (tak ze 4 "odsłony: żeby wątek miał) na temat czegośtam np. niezwykle skandalicznego zachowania trenera czy koszykarki - przekrętów sędziowskich - zmiany barw klubowych przez kogoś - tak, że niby to pewne itd. itp. Materiał musi być wiarygodny - nikt się nie dziwuje ani nie zaprzecza - natomiast każdy "z wiarygodnych źródeł" potwierdza. Co i kiedy do ustalenia. Potem pozostanie tylko nabijanie się z kretyńskich wywodów prasowych, a później być może będą musieli zacząć chodzić na mecze...

Awatar użytkownika
Wojteg
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Wojteg » 08 czerwca 2004, 10:04

No cóż można powiedzieć w tym temacie. Redaktorzy są tacy jacy są. Szukają sensacji. Czasem coś "podkolorują", czasem pominą się z prawdą, czasem piszą relacje z meczów patrząc na statystyki :lol: :lol: :lol:, ale czasami piszą bardzo dobre artykuły.

Trzeba się z tym pogodzić i czytać niektóre artykuły z "przymrużeniem oka"
:wink: :wink: :wink:

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 08 czerwca 2004, 10:56

simon pisze:To ja proponuję coś takiego:
Przy jakiejś okazji (mecz, turniej, cośtam) musimy zgadać się poprzez privy, że piszemy kocopoły - następnie w dramatycznym tonie prowadzić niezwykle ożywioną dyskusję (tak ze 4 "odsłony: żeby wątek miał) na temat czegośtam np. niezwykle skandalicznego zachowania trenera czy koszykarki - przekrętów sędziowskich - zmiany barw klubowych przez kogoś - tak, że niby to pewne itd. itp. Materiał musi być wiarygodny - nikt się nie dziwuje ani nie zaprzecza - natomiast każdy "z wiarygodnych źródeł" potwierdza. Co i kiedy do ustalenia. Potem pozostanie tylko nabijanie się z kretyńskich wywodów prasowych, a później być może będą musieli zacząć chodzić na mecze...

Stwierdzam iż to bardzo ciekawa inicjatywa!!! Jestem zdecydowanie za!!!!
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

kibic

Postautor: kibic » 08 czerwca 2004, 14:47

Jeśli chodzi o pismaków to możemy spodziewać się, ze będzie jeszcze gorzej. Teraz już gazety nie płacą za napisanie relacji czy sprawozdania z meczu. Teraz liczy się tylko sensacja. Jeśli uda się jakiemuś redaktorowi napisać jakiegoś "newsa" bez względu na to czy to jest prawda czy nie to sprzeda się więcej numerów a co za tym idzie firma zarobi więcej kasy. Wtedy taki pismak też dostanie premie. Inną sprawą jest fakt odpowiedzialnosci za to co sie pisze.

Adam
Żak

Postautor: Adam » 11 czerwca 2004, 09:12

Sytuacja, gdy ktoś pisze relacje z meczu TYLKO na podstawie relacji z Forum wydaje mi się tak abstrakcyjna, że aż nierealna, bo z reguły jeżeli trzeba napisać coś o meczu, na którym się nie było, to o wiele lepiej jest polegać na zdaniu trenera czy zawodniczek danego klubu niż kogoś, kogo opinia jest delikatnie mówiąc... niepewna (propozycja Simona:) ). Szczególnie, jeżeli we większości redkacji gazet telefony są do swobodnej dyspozycji redaktorów. A już na pewno mogę wam zagwarantować, że red. Walczyk też taką możliwość posiada :) Czemu więc dzieje się tak jak się dzieje? Lenistwo? Hmm....

Adam
Żak

Postautor: Adam » 11 czerwca 2004, 09:14

kibic pisze:Jeśli chodzi o pismaków to możemy spodziewać się, ze będzie jeszcze gorzej. Teraz już gazety nie płacą za napisanie relacji czy sprawozdania z meczu. Teraz liczy się tylko sensacja. Jeśli uda się jakiemuś redaktorowi napisać jakiegoś "newsa" bez względu na to czy to jest prawda czy nie to sprzeda się więcej numerów a co za tym idzie firma zarobi więcej kasy. Wtedy taki pismak też dostanie premie. Inną sprawą jest fakt odpowiedzialnosci za to co sie pisze.

Nie ma to jak opinia eksperta :shock:

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 11 czerwca 2004, 18:42

(propozycja Simona:)

nie chodziło mi o przeinaczenie całego meczu - bo to nie ma szans powodzenia - ale o dodanie paru "pikantnych" szczewgułów, tab by zrobić tylko z redaktorzyny matołka... :)

Sam-Wiesz-Kto

Postautor: Sam-Wiesz-Kto » 11 czerwca 2004, 22:07

simon pisze:

nie chodziło mi o przeinaczenie całego meczu - bo to nie ma szans powodzenia - ale o dodanie paru "pikantnych" szczewgułów, tab by zrobić tylko z redaktorzyny matołka... :)

Chyba stary nie rozumiesz, że w ten sposób podkopujesz dołek pod całą dyscyplinę? Co ci to da, że dziennikarz popełni błędy? To, że dyscyplina stanie się jeszcze mniej wiarygodna? Skoro już i tak kasę to mają tylko trzy kluby?
A zastanów się może, czy czasem kopiując treść całego artykułu nie popełniasz przestępstwa? Może taki Walczyk dostaje wierszówkę za opublikowanie artykułu, a Ty kopiując ten artykuł mu nie płacisz? A może to Agora SA w jego wypadku ma prawo do decydowania, gdzie artykuł będzie opublikowany? I może nie życzy sobie, by był publikowany gdzie indziej, niż na portalu gazeta.pl?
W każdym bądź razie gratuluję dobrego samopoczucia...

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Saletra

Postautor: Saletra » 11 czerwca 2004, 22:35

tak to prawda redaktorzy sa fatalnii jestem z Poznanai i przycylam sie w pelni do opini ze redaktorzy pisza relacje nie bedac nawet na meczu gdy np wynik brzmii 76 :52 to ddaja krotka notke ze sepol wygral dzieki detrminacji i obronie zespolowej i na podstawie poszczegolnych kwart dopisjua kiedy dany zespol "uciekl " innemu itp kiedy to czytam chce mi sie smaic i plkaca zarazem po porstu paranoja nie bede wypisywal ktore gazety tak robia ale mysle ze kibice wz wielkopolskie osakonale zdaja sobie sprawe o kim pisze......

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 11 czerwca 2004, 23:20

Sam-Wiesz-Kto pisze:
simon pisze:

Chyba stary nie rozumiesz, że w ten sposób podkopujesz dołek pod całą dyscyplinę? Co ci to da, że dziennikarz popełni błędy? To, że dyscyplina stanie się jeszcze mniej wiarygodna? Skoro już i tak kasę to mają tylko trzy kluby?
A zastanów się może, czy czasem kopiując treść całego artykułu nie popełniasz przestępstwa? Może taki Walczyk dostaje wierszówkę za opublikowanie artykułu, a Ty kopiując ten artykuł mu nie płacisz? A może to Agora SA w jego wypadku ma prawo do decydowania, gdzie artykuł będzie opublikowany? I może nie życzy sobie, by był publikowany gdzie indziej, niż na portalu gazeta.pl?
W każdym bądź razie gratuluję dobrego samopoczucia...

Sam-Wiesz-Kto napisał:
no nie wiem...

Oczywiście nie podkopują redaktorzy, którzy w sposób niekompetentny "relacjonują" w ten sposób, że można te wypociny w zasadzie dowolnie przemieszczać między meczami i nikt się nie skapnie, przeinaczają fakty, są pozbawieniu wiedzy merytorycznej na temat dyscypliny etc. - oni nie, tylko ja "podkopuję"? stary - to moje hobby, a ich praca - a wygląda odwrotnie. Jeśli zaś chodzi o kopiowanie tekstów, to wybacz ale g*** mnie obchodzi co życzy sobie Agora, gazeta i wszyscy święci razem wzięci - periodyk ten to ogólnodostępne media, które w dowolnej liczbie, rozmiarze i wszystkim jeszcze można każdemu dowolnie i gdziekolwiek CYTOWAĆ (broń boże kopiować) zaopatrując oczywiście materiał w źródło pochodzenia.
a Ty kopiując ten artykuł mu nie płacisz?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: daj spokój z JW - nie płacę równierz Mickiewiczowi, Słowackiemu, Kochanowskiemu, Rejowi - a teksty wszystkich w/w wykorzystuję w mniejszym lub większym stopniu (oczywiście podając źródło :wink: ) - JW jak przyznasz chyba troszkę blado wypada w tym towarzystwie. Uwaga - nie sprowadzajmy wątku do jednego JW - może on wcale nie jest najgorszy, chociaż czasem bywa na meczach - a wielu nie bywa i pisze...
Co ci to da, że dziennikarz popełni błędy?
nic, mnie nic - ale może jemu to coś da, może w przyszłości będzie opierał taksty o fakty poiparte wiedzą merytoryczną a nie o ploty poparte sensacyjnym tonem. Powtarzam - nie dziennikarz, ale całe środowisko
W każdym bądź razie gratuluję dobrego samopoczucia.

w każdym razie dziękuję i nawzajem

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”