Euroliga-1 kolejka

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 17 października 2008, 15:19

Endrju pisze:Rozumiem cie jezeli chodzi o reprezentacje czy puchary... bo podobnie ja to odczuwam... ale w innej dyscyplinie :wink:
Widzisz i tak to wlasnie juz jest... jezeli nie odnosi sie sukcesów na wlasnym podwórku wtedy priorytetem staje sie reprezentacja czy zespoly wystepujace w Pucharach.
(takie same mam odczucia co do pilki noznej ;) gdzie bardziej interesuje mnie Reprezentacja czy wystepy Lecha i Wisly w pucharach niz mecze Gorzowskiej druzyny w lidze;)

Co do koszykówki uwierz ze bardziej ciesza pokonywane malymi kroczkami male "levele" niz duuzyyy krok do przodu a pozniej spadek.
I tym wlasnie roznimy sie od np Lotosu... w którym co rok pokladane sa wielkie nadzieje a wychodzi zawsze to samo...
Wiec uwierz ze zwyciestwa z Lotosem czy Wisła bardziej ciesza niz wygranie grupy w Pucharze Fiba w tamtym sezonie ;)
Obrazek

To fajnie, że tak wierzysz w swoją drużynę, której progresja wyników w ostatnich latach jest dość wyraźna, jednak mam dwa "ale". Po pierwsze - ten wykres już kiedyś umieściłeś na forum, nawet pamiętam, że skomentowałem go. Zatem niepotrzebnie powtarzasz się. Tym bardziej - i to po drugie - że to jest wątek poświęcony Eurolidze, więc ta grafika zupełnie nie jest związana z tematem. Ma rację Przemoe, że na poziomie międzynarodowym wykonanie kolejnego kroku jest dużo, dużo trudniejsze. Skoro sam uważasz, że Lotos tak bardzo jedzie po równi pochyłej w rozgrywkach międzynarodowych, to zwycięstwo AZS-u z gdyniankami w lidze (oczywiście pomijając, że historyczne) nie powinno cieszyć Cię aż tak bardzo, bo po prostu spada jego ranga.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 17 października 2008, 15:29

przemoe pisze:
Endrju pisze:Co do koszykówki uwierz ze bardziej ciesza pokonywane malymi kroczkami male "levele" niz duuzyyy krok do przodu a pozniej spadek.
I tym wlasnie roznimy sie od np Lotosu... w którym co rok pokladane sa wielkie nadzieje a wychodzi zawsze to samo...

Wykres wygląda bardzo fajnie, tylko ma jeden feler. Każdy kolejny kroczek jest dwa razy trudniejszy od poprzedniego a jak wchodzimy w zabawy w zaistnienie w Europie to nawet ze cztery razy trudniejszy. Nas też kiedyś cieszyły i te małe kroczki bo innych nie było. Teraz macie do wyboru albo wskoczyc level wyżej albo nie miec się z czego cieszyc bo co to za radocha trzeci raz zdobyc brąz.

PS. Sorry za brac c' - nowy komp

Jezeli chodzi o zaistnienie w Europie to duzo oczywiscie zalezy od budżetu klubu i madrego nim gospodarowania. Gdyby Lotos proporcionalnie do swojego budzetu osiagał takie wyniki jak AZS dysponujac swoim budzetem to by co roku był w 4ce Euroligi ;)

PS (jeszcze dwoch brazowych medalni nie zdobylismy... wec 3-go w tym sezonie napewno nie zdobedziemy ;)) i osobiscie dla mnie drugi brazowy medal nie bedzie jakims duzym powodem do euforii :D
Jednak krok mozna bedzie zrobic do przodu np. awansujac do 1/4 Pucharu Fiba :D (mały ale zawsze jakis kroczek na przód).

Skoro sam uważasz, że Lotos tak bardzo jedzie po równi pochyłej w rozgrywkach międzynarodowych, to zwycięstwo AZS-u z gdyniankami w lidze (oczywiście pomijając, że historyczne) nie powinno cieszyć Cię aż tak bardzo, bo po prostu spada jego ranga.

Nie uwazam ze Lotos jezdzi po rowni pochylej. Uwazem ze stoi w miejscu ;)
Co roku sa wielkie nadzieje w Gdyni i co roku wychodzi to samo... :roll: [/quote]
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

koszykarz

Postautor: koszykarz » 17 października 2008, 16:15

to temat o Eurolidze - więc czemu tu jest tyle Gorzowa skoro nie gra Eurolidze ???

Nudne to juz.....

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 17 października 2008, 16:16

koszykarz pisze:to temat o Eurolidze - więc czemu tu jest tyle Gorzowa skoro nie gra Eurolidze ???

Nudne to juz.....

Bo nie o Toruniu... :lol: :lol: :lol:
Do tego w kazdym poscie jest zachaczany temat wystepu Lotosu ;) i to nie ja rozpoczełem temat Gorzowa tylko ktos inny wiec na kazdy argument odpowiadam ;)

Wiec zakonczmy ten temat ;) Bez odbioru :D
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Wiślak PB
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Wiślak PB » 17 października 2008, 18:08

Nie ma szans. Ten wykres jasno pokazuje , że teraz czas na srebro albo złoto :D Te 2 wygrane mogą być początkiem końca finałów Lotos - Wisła... a kluczem do takiego rozwiązania może być runda zasadnicza .

Pamiętam jak 2 lata temu trener Lenczyk po pierwszych 5 zwycięstwach pod rząd Bełchatowa na inauguracje sezonu piłkarskiego rozmawiał z dziennikarzami (to było dokładnie w magazynie orange ekstraklasa na tvn-ie ) na temat : Czy ten zespół już stać na walkę o najwyższe cele w lidze ?
Wtedy śmiałem się mu " prosto w twarz " będąc przekonanym o tym , że mistrzem musi zostać Legia lub Wisła jak w ostatnich 6 czy 7 latach...
Sytuacja jest dość podobna Legia , Wisła i teoretycznie słabszy Bełchatów - Lotos , Wisła i teoretycznie słabszy Gorzów.Dlatego nie chcąc popełnić tego samego błędu Gorzów od meczu z Wisła traktuje jako poważnego rywala.
Niestety dla zespołu z Gorzowa w koszykówce obowiązują trochę inne prawa niż w piłce , tutaj jest jeszcze faza play - off . I tu może pojawić się przeszkoda, której AZS nie będzie w stanie przeskoczyć. (tj. bezpośrednie pojedynki z Wisłą lub Lotosem )Dlatego jak wyżej napisałem kluczowe znaczenie powinna mieć runda zasadnicza.Jeżeli tutaj Gorzowianki nie popełnią błędów w poszczególnych meczach a w tych najważniejszych jeszcze raz wzniosą się na wyżyny swoich możliwości i umiejętności to się zacznie dopiero wtedy :).

Jedno jest pewne - dzięki zaistniałej sytuacji w.w. etap rozgrywek o MP stał się dużo ciekawszy i bardziej emocjonujący niż w poprzednich latach co jest ( dla mnie przynajmniej ) super sprawą. Jest to zasługa AZS-u i za to szacuneczek :)
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki" H. Reyman

Michu23
Młodzik

Postautor: Michu23 » 17 października 2008, 18:34

Nie ma sie co łudzić - Kraków i Gdynia w pelnych składach odprawią z kwitkiem drużyne z Gorzowa...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”