XV kolejka FGE:Energa Toruń-Lotos PKO BP Gdynia

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
ann
Administrator

XV kolejka FGE:Energa Toruń-Lotos PKO BP Gdynia

Postautor: ann » 04 grudnia 2008, 21:56

06.12.08 godz. 18:00
Ostatnio zmieniony 09 grudnia 2008, 18:40 przez ann, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 04 grudnia 2008, 21:56

Jedziemy do Torunia :) mam nadzieję, że dziewczyny nie będą zmęczone po dzisiejszym meczu :)
ObrazekObrazek

koszykarz

Postautor: koszykarz » 05 grudnia 2008, 11:04

Trener reprezentacji: Energa może pokonać Lotos

Toruńskie koszykarki mogą jutro po raz pierwszy w historii pokonać wicemistrza Polski Lotos Gdynia. - Energę stać na zwycięstwo - twierdzi trener reprezentacji Polski Krzysztof Koziorowicz.

Już w pierwszej rundzie podopieczne Elmedina Omanicia były o krok od ogromnej sensacji. W meczu w Gdyni na osiem minut przed końcem torunianki wygrywały różnicą 10 punktów. Jednak pięć rzutów z dystansu Natalii Marczanki i Olivii Tomiałowicz dało Lotosowi zwycięstwo 70:68. - Teraz będzie znacznie trudniej. Zespół z Gdyni gra lepiej niż na początku sezonu. Nie oznacza to, że nie możemy wygrać - powiedział Omanić. Rzeczywiście, w dwóch ostatnich kolejkach Lotos pokonał dwie czołowe drużyny ekstraklasy, AZS Gorzów i Wisłę/CanPack Kraków.

Do ekipy prowadzonej przez Jacka Winnickiego w trakcie rozgrywek dołączyły dwie amerykańskie koszykarki: Amanda Beard i Monique Currie. Obie są sporym wzmocnieniem wicemistrzyń Polski.

Choć torunianki w tym sezonie prezentują się bardzo dobrze, by pokonać Lotos będą musiały zagrać najlepszy mecz w sezonie. Wystarczy kilka minut bez punktów, a spotkanie może być już rozstrzygnięte. - Energa jest w stanie pokonać Lotos. Jak? Trzeba grać szybko, skutecznie i agresywnie w obronie. Trener Omanić ma świetne zawodniczki. Jeśli będą dobrze grały przede wszystkim pod koszem, mogą ograć Lotos - twierdzi Koziorowicz.

Toruński szkoleniowiec w jutrzejszym spotkaniu nie będzie mógł wystawić chorej Eweliny Gali. Coraz lepiej czuje się Monika Krawiec, która w środowym meczu Eventim Cup zaprezentowała się z bardzo dobrej strony. Kluczem do zwycięstwa będzie postawa Amerykanek w Enerdze. Muszą zagrać znacznie lepiej niż w ostatnim meczu ligowym w Polkowicach. Tam rywalki zebrały aż 16 piłek z atakowanej tablicy.

Źródło: Gazeta Wyborcza Toruń

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 05 grudnia 2008, 20:57

przydalóby sie wreszcie wygrać z Gdynią, choć napewno będzie to trudny mecz...drużyna Winnickiego jest ostatnio na fali i to ona jest faworytem.

fmaster
Żak

Postautor: fmaster » 06 grudnia 2008, 14:28

Amanda Beard? - nie znam takiej

koszykarz

Postautor: koszykarz » 06 grudnia 2008, 14:44

fmaster pisze:Amanda Beard? - nie znam takiej

też nie znam ......ale wystarczy spojrzeć na ŹRÓDŁO ....i wszystko jasne :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 06 grudnia 2008, 14:46

autor tekstu zapewne zrobił ten sam błąd co ja kiedyś tam na forum: pomylił imiona koszykarki i pływaczki.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 06 grudnia 2008, 15:17

Żałuj jest na co popatrzeć :lol: :lol: :lol: :lol:

Co do meczu. Moim zdaniem to będzie nasz najtrudniejszy pojedynek w PLKK do meczu z Wisłą. Jeżeli tu się nie potkniemy to pierwsze miejsce po sezonie zasadniczym będzie o wiele bliższe.
Obrazek

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 grudnia 2008, 15:24

hellraiser pisze:

Żałuj jest na co popatrzeć :lol: :lol: :lol: :lol:

Co do meczu. Moim zdaniem to będzie nasz najtrudniejszy pojedynek w PLKK do meczu z Wisłą. Jeżeli tu się nie potkniemy to pierwsze miejsce po sezonie zasadniczym będzie o wiele bliższe.

ja też tak o Toruniu mógłbym powiedzieć.... :lol: :lol: :lol: tylko szkoda,że z Wisłą spotkamy się już w nastepnej kolejce :lol: :lol: :lol:
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 06 grudnia 2008, 18:20

Czy to jakiś żart?? :shock: :roll: 22:10 po pierwszej kwarcie. I to "tylko", bo Energa prowadziła już 20:4! 9 strat gdynianek jak na razie...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 06 grudnia 2008, 19:55

Trudny teren wyszarpany.
Nic nam nie szło ale wygraliśmy 8) 8) 8) 8) 8)
Obrazek

JaroTS
Amator

Postautor: JaroTS » 06 grudnia 2008, 19:59

helli a ja powiem tak...Alana Beard i wszystko jasne...
WISŁA-MISTRZ POLSKI 2008!!!

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 07 grudnia 2008, 00:38

Na początku meczu horror - nie wiem, czy to my graliśmy tak słabo, czy Toruń tak dobrze... Nam nic nie wpadało - przeciwniczkom rzut "siedział"...
W pewnym momencie na parkiecie grało sześć zawodniczek Energi - jak się to skończyło wszyscy wiedzą, ale Edo nie mógł się z tym pogodzić.
Cały mecz goniliśmy wynik.. Wreszcie w czwartej kwarcie wyszliśmy na prowadzenie.
Trójka Alany równo z syreną - miodzio. Dzisiaj chyba bez streetballu :twisted:
Cieszy to, że dziewczyny się podniosły po miażdżącym początku.
Teraz nie pamiętam, czy Patrycja Gulak miała cztery faule już w pierwszej kwarcie?
Sędziowie popełniali błędy w obie strony, ale to żadna nowość.

Aaaaa :!: czekolada było dzisiaj już bardzo blisko ławki, ale jeszcze się na nią nie załapała :cry:
ObrazekObrazek

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 07 grudnia 2008, 04:27

Rzeczywiście Beard zagrała fenomenalnie w drugiej połowie. To był jej popis. Kiedy Energa złapała techniczny za sześć zawodniczek? Omanic też dostał dacha? Skoro nie mógł się pogodzić z tą sytuacją, to byłoby to normalne. :)
Mam jednak taką uwagę - myślę, że tą sprawą powinna zająć się PLKK. W drugiej połowie zerkając czasem na relację live (bardziej byłem już wtedy pochłonięty oglądaniem meczu w Gorzowie) dostrzegłem, że w składzie Lotosu są cztery zawodniczki zagraniczne! Nie pamiętam już które dokładnie, ale wzrok mnie nie mylił. Zresztą potwierdzają to statstyki pomeczowe - łączny czas gry Pawlak, Leciejewskiej i Tomiałowicz (inne Polki nie grały, chyba że np Snicyna albo Marczanka dostały w tym tygodniu polskie obywatelstwo :lol: ) to 77 minut i 50 sekund, czyli przez ponad dwie minuty na parkiecie była tylko jedna Polka! Jakie będą tego konsekwencje? Myślę, że jakieś powinny być. Tylko gdzie w tej sytuacji byli sędziowie? W końcu - jeśli kojarzę - każdy tego typu incydent powinien być karany dachem i jest niemożliwe, aby więcej niż trzy zagraniczne były choćby przez sekundę na parkiecie! No ale panowie z gwizdkiem tego nie dostrzegli i wyszło, że wszystko odbyło się legalnie... Jest to zły precedens na przyszłość - teraz każdy może powiedzieć, że Lotos grał sobie w Toruniu przez ponad dwie minuty czterema zagranicznymi, nic im nie zrobiono, to i my możemy...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

walczacy z wiatrakami
Żak

Postautor: walczacy z wiatrakami » 07 grudnia 2008, 09:09

paulo2907 pisze:Rzeczywiście Beard zagrała fenomenalnie w drugiej połowie. To był jej popis. Kiedy Energa złapała techniczny za sześć zawodniczek? Omanic też dostał dacha? Skoro nie mógł się pogodzić z tą sytuacją, to byłoby to normalne. :)
Mam jednak taką uwagę - myślę, że tą sprawą powinna zająć się PLKK. W drugiej połowie zerkając czasem na relację live (bardziej byłem już wtedy pochłonięty oglądaniem meczu w Gorzowie) dostrzegłem, że w składzie Lotosu są cztery zawodniczki zagraniczne! Nie pamiętam już które dokładnie, ale wzrok mnie nie mylił. Zresztą potwierdzają to statstyki pomeczowe - łączny czas gry Pawlak, Leciejewskiej i Tomiałowicz (inne Polki nie grały, chyba że np Snicyna albo Marczanka dostały w tym tygodniu polskie obywatelstwo :lol: ) to 77 minut i 50 sekund, czyli przez ponad dwie minuty na parkiecie była tylko jedna Polka! Jakie będą tego konsekwencje? Myślę, że jakieś powinny być. Tylko gdzie w tej sytuacji byli sędziowie? W końcu - jeśli kojarzę - każdy tego typu incydent powinien być karany dachem i jest niemożliwe, aby więcej niż trzy zagraniczne były choćby przez sekundę na parkiecie! No ale panowie z gwizdkiem tego nie dostrzegli i wyszło, że wszystko odbyło się legalnie... Jest to zły precedens na przyszłość - teraz każdy może powiedzieć, że Lotos grał sobie w Toruniu przez ponad dwie minuty czterema zagranicznymi, nic im nie zrobiono, to i my możemy...

jedno pytanie? byłeś na meczu? może poporostu robiący statystyki dali d... :roll:
na parkiecie przez cały mecz były dwie Polki więc spokojnie :lol:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”