XV kolejka FGE:Energa Toruń-Lotos PKO BP Gdynia
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
XV kolejka FGE:Energa Toruń-Lotos PKO BP Gdynia
06.12.08 godz. 18:00
Ostatnio zmieniony 09 grudnia 2008, 18:40 przez ann, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous
-
koszykarz
Trener reprezentacji: Energa może pokonać Lotos
Toruńskie koszykarki mogą jutro po raz pierwszy w historii pokonać wicemistrza Polski Lotos Gdynia. - Energę stać na zwycięstwo - twierdzi trener reprezentacji Polski Krzysztof Koziorowicz.
Już w pierwszej rundzie podopieczne Elmedina Omanicia były o krok od ogromnej sensacji. W meczu w Gdyni na osiem minut przed końcem torunianki wygrywały różnicą 10 punktów. Jednak pięć rzutów z dystansu Natalii Marczanki i Olivii Tomiałowicz dało Lotosowi zwycięstwo 70:68. - Teraz będzie znacznie trudniej. Zespół z Gdyni gra lepiej niż na początku sezonu. Nie oznacza to, że nie możemy wygrać - powiedział Omanić. Rzeczywiście, w dwóch ostatnich kolejkach Lotos pokonał dwie czołowe drużyny ekstraklasy, AZS Gorzów i Wisłę/CanPack Kraków.
Do ekipy prowadzonej przez Jacka Winnickiego w trakcie rozgrywek dołączyły dwie amerykańskie koszykarki: Amanda Beard i Monique Currie. Obie są sporym wzmocnieniem wicemistrzyń Polski.
Choć torunianki w tym sezonie prezentują się bardzo dobrze, by pokonać Lotos będą musiały zagrać najlepszy mecz w sezonie. Wystarczy kilka minut bez punktów, a spotkanie może być już rozstrzygnięte. - Energa jest w stanie pokonać Lotos. Jak? Trzeba grać szybko, skutecznie i agresywnie w obronie. Trener Omanić ma świetne zawodniczki. Jeśli będą dobrze grały przede wszystkim pod koszem, mogą ograć Lotos - twierdzi Koziorowicz.
Toruński szkoleniowiec w jutrzejszym spotkaniu nie będzie mógł wystawić chorej Eweliny Gali. Coraz lepiej czuje się Monika Krawiec, która w środowym meczu Eventim Cup zaprezentowała się z bardzo dobrej strony. Kluczem do zwycięstwa będzie postawa Amerykanek w Enerdze. Muszą zagrać znacznie lepiej niż w ostatnim meczu ligowym w Polkowicach. Tam rywalki zebrały aż 16 piłek z atakowanej tablicy.
Źródło: Gazeta Wyborcza Toruń
-
rodgers-kibic z torunia
- Kadet
-
koszykarz
- hellraiser
- Junior
hellraiser pisze:fmaster pisze:Amanda Beard? - nie znam takiej
Żałuj jest na co popatrzeć![]()
![]()
![]()
![]()
Co do meczu. Moim zdaniem to będzie nasz najtrudniejszy pojedynek w PLKK do meczu z Wisłą. Jeżeli tu się nie potkniemy to pierwsze miejsce po sezonie zasadniczym będzie o wiele bliższe.
ja też tak o Toruniu mógłbym powiedzieć....
Czy to jakiś żart??
22:10 po pierwszej kwarcie. I to "tylko", bo Energa prowadziła już 20:4! 9 strat gdynianek jak na razie...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
- hellraiser
- Junior
Na początku meczu horror - nie wiem, czy to my graliśmy tak słabo, czy Toruń tak dobrze... Nam nic nie wpadało - przeciwniczkom rzut "siedział"...
W pewnym momencie na parkiecie grało sześć zawodniczek Energi - jak się to skończyło wszyscy wiedzą, ale Edo nie mógł się z tym pogodzić.
Cały mecz goniliśmy wynik.. Wreszcie w czwartej kwarcie wyszliśmy na prowadzenie.
Trójka Alany równo z syreną - miodzio. Dzisiaj chyba bez streetballu
Cieszy to, że dziewczyny się podniosły po miażdżącym początku.
Teraz nie pamiętam, czy Patrycja Gulak miała cztery faule już w pierwszej kwarcie?
Sędziowie popełniali błędy w obie strony, ale to żadna nowość.
Aaaaa
czekolada było dzisiaj już bardzo blisko ławki, ale jeszcze się na nią nie załapała 
W pewnym momencie na parkiecie grało sześć zawodniczek Energi - jak się to skończyło wszyscy wiedzą, ale Edo nie mógł się z tym pogodzić.
Cały mecz goniliśmy wynik.. Wreszcie w czwartej kwarcie wyszliśmy na prowadzenie.
Trójka Alany równo z syreną - miodzio. Dzisiaj chyba bez streetballu
Cieszy to, że dziewczyny się podniosły po miażdżącym początku.
Teraz nie pamiętam, czy Patrycja Gulak miała cztery faule już w pierwszej kwarcie?
Sędziowie popełniali błędy w obie strony, ale to żadna nowość.
Aaaaa

Rzeczywiście Beard zagrała fenomenalnie w drugiej połowie. To był jej popis. Kiedy Energa złapała techniczny za sześć zawodniczek? Omanic też dostał dacha? Skoro nie mógł się pogodzić z tą sytuacją, to byłoby to normalne.
Mam jednak taką uwagę - myślę, że tą sprawą powinna zająć się PLKK. W drugiej połowie zerkając czasem na relację live (bardziej byłem już wtedy pochłonięty oglądaniem meczu w Gorzowie) dostrzegłem, że w składzie Lotosu są cztery zawodniczki zagraniczne! Nie pamiętam już które dokładnie, ale wzrok mnie nie mylił. Zresztą potwierdzają to statstyki pomeczowe - łączny czas gry Pawlak, Leciejewskiej i Tomiałowicz (inne Polki nie grały, chyba że np Snicyna albo Marczanka dostały w tym tygodniu polskie obywatelstwo
) to 77 minut i 50 sekund, czyli przez ponad dwie minuty na parkiecie była tylko jedna Polka! Jakie będą tego konsekwencje? Myślę, że jakieś powinny być. Tylko gdzie w tej sytuacji byli sędziowie? W końcu - jeśli kojarzę - każdy tego typu incydent powinien być karany dachem i jest niemożliwe, aby więcej niż trzy zagraniczne były choćby przez sekundę na parkiecie! No ale panowie z gwizdkiem tego nie dostrzegli i wyszło, że wszystko odbyło się legalnie... Jest to zły precedens na przyszłość - teraz każdy może powiedzieć, że Lotos grał sobie w Toruniu przez ponad dwie minuty czterema zagranicznymi, nic im nie zrobiono, to i my możemy...
Mam jednak taką uwagę - myślę, że tą sprawą powinna zająć się PLKK. W drugiej połowie zerkając czasem na relację live (bardziej byłem już wtedy pochłonięty oglądaniem meczu w Gorzowie) dostrzegłem, że w składzie Lotosu są cztery zawodniczki zagraniczne! Nie pamiętam już które dokładnie, ale wzrok mnie nie mylił. Zresztą potwierdzają to statstyki pomeczowe - łączny czas gry Pawlak, Leciejewskiej i Tomiałowicz (inne Polki nie grały, chyba że np Snicyna albo Marczanka dostały w tym tygodniu polskie obywatelstwo
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
-
walczacy z wiatrakami
- Żak
paulo2907 pisze:Rzeczywiście Beard zagrała fenomenalnie w drugiej połowie. To był jej popis. Kiedy Energa złapała techniczny za sześć zawodniczek? Omanic też dostał dacha? Skoro nie mógł się pogodzić z tą sytuacją, to byłoby to normalne.![]()
Mam jednak taką uwagę - myślę, że tą sprawą powinna zająć się PLKK. W drugiej połowie zerkając czasem na relację live (bardziej byłem już wtedy pochłonięty oglądaniem meczu w Gorzowie) dostrzegłem, że w składzie Lotosu są cztery zawodniczki zagraniczne! Nie pamiętam już które dokładnie, ale wzrok mnie nie mylił. Zresztą potwierdzają to statstyki pomeczowe - łączny czas gry Pawlak, Leciejewskiej i Tomiałowicz (inne Polki nie grały, chyba że np Snicyna albo Marczanka dostały w tym tygodniu polskie obywatelstwo) to 77 minut i 50 sekund, czyli przez ponad dwie minuty na parkiecie była tylko jedna Polka! Jakie będą tego konsekwencje? Myślę, że jakieś powinny być. Tylko gdzie w tej sytuacji byli sędziowie? W końcu - jeśli kojarzę - każdy tego typu incydent powinien być karany dachem i jest niemożliwe, aby więcej niż trzy zagraniczne były choćby przez sekundę na parkiecie! No ale panowie z gwizdkiem tego nie dostrzegli i wyszło, że wszystko odbyło się legalnie... Jest to zły precedens na przyszłość - teraz każdy może powiedzieć, że Lotos grał sobie w Toruniu przez ponad dwie minuty czterema zagranicznymi, nic im nie zrobiono, to i my możemy...
jedno pytanie? byłeś na meczu? może poporostu robiący statystyki dali d...
na parkiecie przez cały mecz były dwie Polki więc spokojnie
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”