Dwie Polki na parkiecie, polemika

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Jaka regulacja jest najlepsza w PLKK?

Dwie Polki cały czas w tym młodzieżowiec 40 min.
7
13%
Dwie Polki cały czas + młodzieżowiec w II (III) kwarcie?
13
25%
Dwie Polki cały czas - niech tak zostanie
5
9%
Jedna Polka cały czas
23
43%
Brak regulacji jest dla wszystkich najlepszy
5
9%

Liczba głosów: 53

plk_ONeal
Amator

Dwie Polki na parkiecie, polemika

Postautor: plk_ONeal » 18 czerwca 2009, 22:41

Kiedyś wdałem się w polemikę z WCz Trenerem, że pomysł regulacji dwóch Polek na parkiecie jest chybiony. Teraz, po ME myślę, że na KKForum przyda się odrobina publicystyki:

Problem z wprowadzeniem młodzieżowca na parkiety FGE może nieść wiele niekorzystych sytuacji, które w znacznym stopniu obniżą poziom ligi. Nie tylko ze względów oczywistych (to byłoby krótkofalowe myślenie), ale w sensie długotrwałym i właśnie tym, który dla dobra Polskiej Reprezentacji były najlepszy jest to pomysł całkowicie chybiony.

Nie chodzi o kwestię, czy młode zawodniczki są gotowe do gry w ekstraklasie, czy też nie. Istotnie: takie nazwiska, jak Antczak, Skobel, Jujka, Idczak, Kaczmarczyk czy Tomiałowicz to dziewczyny o wielkim talencie koszykarkim, które z powodzeniem są w stanie powalczyć o miejsce w pierwszej piątce prawie wszystkich zespołów. Jednak, na podstawie przykładu z własnego podwórka, zawodniczki (wielce utalentowane i bardzo perspektywiczne) takie, jak Paździerska, Rozwadowska czy Bednarczyk w pierwszej piątce rady by sobie nie dały, chyba, że...

No właśnie, piękna, mało popularna na naszym kontynencie nauka zwana cybernetyką (nauka o systemach) wskazuje, że takowa propozycja miałaby bardzo złe skutki w reakcji klubów: mogłoby skończyć się to tak, że zespoły np. z tegorocznego play out'u celowo zatrudniają młodzież na pozycji nr 2 (tu chyba najłatwiej znaleźć), by nie doszło do sytuacji, że np. Niewrzawa ma ataku grać (bo w obronie młode dziewczyny na niskich pozycjach spisują się raczej dobrze) przeciwko doświadczonej Wlaźlak.

To może trochę zbyt wygórowany argument i może nieprawdopodobny, ale mam nadzieję, że ilustujący konsekwencje jakichkolwiek regulacji. Każda regulacja bowiem obniża poziom!

Nie wierzę, że gdyby nie było obowiązku gry dwoma Polkami na parkiecie, te nie przebiłyby się do składu. Dlaczego? Na rynku koszykarek po wprowadzeniu regulacji, że ma grać jedna (najpierw) Polka, te nagle zaczęły się dużo wyżej cenić na rynku. Kontrakty, jakie sobie życzyły, nieprzystawały do poprzedniego stanu rzeczy i w jakimś stopniu (nikogo nie obrażając) do ich koszykarkich umiejętności
(kto się nie zgodzi po ME, ręka do góry - przyp. akt.).

Gdyby natomiast regulacji tej nie wprowadzić, Polski zarabiałyby mniej, a za zaoszczędzone pieniądze działacze byliby w stanie ściągnąć zza oceanu lepsze zawodniczki (nie wierzę, by ktoś zdecydował się na "ilość" a nie "jakość"), rzeczone Polki grałyby i trenowały z zawodniczkami silniejszymi i więcej mogłyby się od nich nauczyć, dzięki czemu ich poziom gry wzrastałby szybciej. Czyż nie?

Polska Liga Koszykówki Kobiet staje się wielkim sukcesem zarówno marketingowym, jak i sportowym. Coraz racjonalniej wydawane pieniądze przez działaczy sprawiają, że wielkie gwiazdy coraz chętniej wybierają nasz kraj dając coraz więcej argumentów wszystkim w Polsce, by nad wspaniałym projektem WCz. Wiesława Zycha przysiąść i przyklasnąć. Oby w tym momencie, gdy popularność koszykówki w Polsce praktycznie "ciągnie" jedynie żeński basket nie zrobić kroku wstecz.

Nie wiem, jak Wy, drodzy Formułowicze, ale ja jestem przeciw. Mam nadzieję, że na tego typu dyskusję starczy czasu do przyszłego sezonu (oby rzeczowo :)).

PS: Szanowny Panie Trenerze, przepraszam, że bez zgody zdecydowałem się wkleić spore fragmenty moich marnych wypocin z naszej rozmowy, ale ponieważ nie wiem, czy Pański e-mail jest aktualny, to jednak zdecydowałem się na to dla dobra nas wszystkich - dbających o postęp polskiej koszykówki żeńskiej - wiedząc jednocześnie, że wśród formułowiczów i czytających forum jest wiele osób, którym tego typu argumentacja (i dyskusja z niej wynikająca) może się przydać w podjęciu jak najlepszych decyzji dla nas wszystkich.
PLKK: Where amazing happens... With beauty!!!

friel
Kadet

Re: Dwie Polki na parkiecie, polemika

Postautor: friel » 18 czerwca 2009, 23:49

uważam dziś że jedna polka w zupełności wystarczy natomiast zdecydowanie powinny iść jakieś regulacje co do szkolenia młodzieży to było by właściwe bo nasze polski zbyt skwapliwie skorzystały z faktu że o medale bić się trzeba i że jako takich polek jest mało więc cenić się trzeba....
nie wyobrażam sobie zespołu polskiego bez polki na parkiecie ale nie muszą być to koniecznie 2 polki
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 19 czerwca 2009, 06:11

na szczęście są spore szanse, że od nowego sezonu ten durny przepis zniknie!
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

tomisback
Amator

Postautor: tomisback » 19 czerwca 2009, 06:45

proponuje dodać do ankiety opcję: Jedna Polka cały czas + młodzieżowiec II kwarty. Bo to jest chyba opcja najbardziej prawdopodobna!

koszykarz

Postautor: koszykarz » 19 czerwca 2009, 21:47

Mi ten przepis od poczatku sie nie podobał..

Spowodowalo to tylko że apanaże niektórych zawodniczek wzrosły do 10,15,20 czy nawet 30 tyś za miesiąc co dla mnie jest NIEPOJĘTE zwłaszcza że POLKI są SŁABE po prostu - pokazały to chociażby ME...

I teraz tak :

1. Dla drużyn EUROLIGOWYCH - naturalnie że przepis SZKODZI bo praktycznie buduje się 2 składy : na PLKK i na EUROLIGĘ...

a myśle że w nowym roku Lotos i Wisła mogą poważnie zamieszać w Euro... :wink:

PS. Co do mojej ENERGI - tu i tak jest obojętne bo kłopotu z POLKAMI nie było - byleby tylko nie przepłacać w niektórych przypadkach.

2. Myśle że zdominowanie składów przez cudzoziemki jest raczej niemożliwe - bo wiekszości klubów zwyczajnie nie będzie na to stać....

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 20 czerwca 2009, 08:58

Juz kilak razy wypowiadałem sie jako przeciwnik przepisów o 2 polkach na parkiecie i o 2 juniorkach w składzie, ale zrobię to raz jeszcze, ale na wstępie zaznaczę ze nie jestem przeciwnikiem "Polek". Chciałbym by to nasze zawodniczki odgrywały na parkiecie pierwszoplanowe role, ale pod warunkiem ze wynikałoby to z ich umiejętności a nie ze sztucznych przepisów. A niestety obecnie jest to niemożliwe.

Przepis gwarantujący miejsce Polkom na parkiecie jest obchodzeniem problemu. To tak jakby postawić na dziurawej drodze ograniczenie prędkości do 30km/h zamiast ja naprawić. Nie wiem czemu zawodniczki mające 25..30..35 lat maja mieć przywilej pewnej gry.. w czym ma on pomoc skoro do tej pory niewiele sie nauczyły (a grywały sporo)?

Jesli będą dobre, to i tak będą dużo grać dużo zarabiać. A póki nie są dobre, to powinny obniżyć swoje żądania finansowe, albo iść do słabszych klubów.. a jeśli któraś czuje sie nie doceniana to cóż.. nikt ich w Polsce siłą nie trzyma raczej. Niech idą do Rosji, Hiszpanii, Francji czy Włoch. Niech tam pokażą swoją klasę, niech sie rozwiną. Reprezentacji Polski na pewno to nie zaszkodzi.

Druga sprawa to kwestia młodych Polek. Tu uważam ze należy im trochę pomóc i dać im możliwość wykazania się, bo niestety trenerzy boją sie na nie stawiać (presja wyniku) a gra w I lidze średnio rozwija. Ale dotychczasowy przepis był debilny.. nie dość ze nie gwarantował im gry, to jeszcze powodował ze nie mogły nieraz występować w meczach rezerw czy juniorek bo akurat musiały sprawdzać twardość ławek tak gdzie grała 1 drużyna..

Wiec jak dla mnie należy:

a) znieść przepis o 2 Polkach na parkiecie i o 2 juniorkach w składzie
b) wprowadzić przepis o tym ze w sezonie zasadniczym w II kwarcie (lub w II i IIII) na parkiecie musi przebywać jedna młoda Polka
c) zrównać przepisy z "fibowskimi" jeśli chodzi o ilość zawodniczek spoza Europy.

(przy okazji.. w regulaminie rozgrywek PLKK na sezon 2008/09 nie było nic o tym ze zawodniczki poniżej 23-roku życia musza być Polkami..)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

friel
Kadet

Postautor: friel » 20 czerwca 2009, 14:58

a) znieść przepis o 2 Polkach na parkiecie i o 2 juniorkach w składzie
b) wprowadzić przepis o tym ze w sezonie zasadniczym w II kwarcie (lub w II i IIII) na parkiecie musi przebywać jedna młoda Polka
c) zrównać przepisy z "fibowskimi" jeśli chodzi o ilość zawodniczek spoza Europy.

chyba muszę się z Tobą zgodzić w tych punktach
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 21 czerwca 2009, 21:06

na poczatku powinna byc jedna kwarta dla młodziezy np. II potem stopniowo czyli co sezon lub dwa ta regulacje zmienic. Musimy sami wychowac zawodniczki które naprawde sa w stanie prezentowac odpowiedni poziom aby grac dłuzej niz 10 min. Dajac jednej juniorce cały mecz w szybki sposób zniszczymy morale młodych dziewczyn bo same one zaczna mocno podbijac bebenek z swoja wartościa i wysokościa kontraktów.
Wprowadzony przepis o dwoch juniorkach w składzie chyba był najwieksza bzdura w rozgrywkach FGE.

Jak na napisał Greebo
(przy okazji.. w regulaminie rozgrywek PLKK na sezon 2008/09 nie było nic o tym ze zawodniczki poniżej 23-roku życia musza być Polkami..)

Dobrze nikt nie wpadł ze mozna na przykład było zakontraktowac np. dwie Łotyszki. Ciekawi mnie sytuacja co by władze koszykarskie z tym fantem zrobiły?
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

plk_ONeal
Amator

Postautor: plk_ONeal » 22 czerwca 2009, 10:36

hermes46 pisze:na poczatku powinna byc jedna kwarta dla młodziezy np. II potem stopniowo czyli co sezon lub dwa ta regulacje zmienic. Musimy sami wychowac zawodniczki które naprawde sa w stanie prezentowac odpowiedni poziom aby grac dłuzej niz 10 min. Dajac jednej juniorce cały mecz w szybki sposób zniszczymy morale młodych dziewczyn bo same one zaczna mocno podbijac bebenek z swoja wartościa i wysokościa kontraktów.
Wprowadzony przepis o dwoch juniorkach w składzie chyba był najwieksza bzdura w rozgrywkach FGE.

Z całym szacunkiem, drogi hermesie46, obawiam się, że sam sobie zaprzeczyłeś: właśnie regulacja takowa sprawia, że dziewczyny zaczną "podbijać będenek"! I przez to będą grać słabiej, bo i tak przecież miejsce im się należy!

To jest właśnie wielki błąd regulacji!

hermes46 pisze:Jak na napisał Greebo

Dobrze nikt nie wpadł ze mozna na przykład było zakontraktowac np. dwie Łotyszki. Ciekawi mnie sytuacja co by władze koszykarskie z tym fantem zrobiły?

Nic! Przepisy są głupie i tyle. A koszykówka jest za pięknym sportem, by ją komplikować i sprawiać, że kibice oglądają zbyt żenujące widowiska. Jeśli liga pójdzie w górę, a juniorki będą trenować z pierwszą drużyną, to zobaczą, do jak wysokiego poziomu będą musiały dojść i będą uporczywie to robić. Uda się (w wersji pesymistycznej) jednej na dziesięć, ale to da nam młodzież na europejskim poziomie!

Jedyne, co PZKosz i PLKK powinny robić, to regulacje na poziomie koszykówki młodzieżowej. Drodzy formułowicze, kto się nie zgadza, ręka do góry, ale poziom MP Juniorek i Juniorek Starszych z roku na rok jest coraz niższy (pomimo tego, że w tych drugich grywały dziewczyny z Ekstraklasy!). I tu ew. powinny być coraz lepsze warunki za wyszkolenie młodzieży np. zwiększając premie za medale. Dodatkowo, to pomysł zaczerpnięty z Czech, do wieku młodziczek dziewczyny powinny obowiązkowo grać jeden na jeden na całym placu. To uczy defensywy!

Pomysłów na pomoc młodym zawodniczkom, na pomoc takim klubom, które nie mają u siebie ekstraklasy a chcą szkolić młodzież do Juniorek Starszych, może być mnóstwo. Ale nie te aktualne i absurdalne, które koniec końców dają efekt odwrotny.

Prędzej zróbmy już chociażby (chociaż ja jestem przeciwnikiem tego pomysłu) Młodą Ekstraklasę U-22, ale niech ktoś zmieni aktualne durne przepisy.

flash
Młodzik

Postautor: flash » 22 czerwca 2009, 13:54

Trzy lata obowiązywania przepisu wystarczają zdecydowanie do tego, by stwierdzić, że Polki nie zasłużyły sobie niczym na taki handicap. Jeśli już komuś należy stworzyć takie udogodnienie, to tylko i wyłącznie młodym zawodniczkom, ale max do wieku juniorki starszej. Z tym, że istnieje ryzyko, że przy tak niewielkiej konkurencji jaka u nas jest, nagle taka zblazowana nastolatka może dyktować klubowi Bóg wie jakie warunki, bo doskonale będzie zdawać sobie sprawę z tego [o tym będzie przypominać jej na każdym kroku agent(ka)], że jak nie w jednym, to w drugim klubie zapłacą jej tyle, ile chce...
bball

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 26 czerwca 2009, 10:36

A co byście powiedzieli na zrównanie wszystkich ingerencyjnych przepisów z europejskimi, tak by kluby nie musiały budować 2 składów przez co ponosić koszty - natomiast zgrać z ligą wzorem "młodej ekstraklasy" dodatkowe rozgrywki, z których punkty byłyby doliczane do tabeli seniorskiej?

Oczywiście nie komplety, tylko np. jakaś punktacja na koniec sezonu zasadniczego - ileś dla mistrza, ileś dla czołówki, ileś za wogóle komplet występów - no i zero za "olanie" inwestowania w młode.

Oczywiście właściwa walka o MP w play-off już bez dodatków.

plk_ONeal
Amator

Postautor: plk_ONeal » 26 czerwca 2009, 11:15

simon pisze:A co byście powiedzieli na zrównanie wszystkich ingerencyjnych przepisów z europejskimi, tak by kluby nie musiały budować 2 składów przez co ponosić koszty - natomiast zgrać z ligą wzorem "młodej ekstraklasy" dodatkowe rozgrywki, z których punkty byłyby doliczane do tabeli seniorskiej?

Oczywiście nie komplety, tylko np. jakaś punktacja na koniec sezonu zasadniczego - ileś dla mistrza, ileś dla czołówki, ileś za wogóle komplet występów - no i zero za "olanie" inwestowania w młode.

Oczywiście właściwa walka o MP w play-off już bez dodatków.

Odpada: to dopiero byłoby budowanie dwóch składów i młode laski musiałyby zacząć syto zarabiać :)

Młoda ekstraklasa jest złym pomysłem, (a) gdyż trzeba zakontraktować więcej dziewczyn, (b) zacznie się niezdrowa walka o młode w całym kraju (c) wycieczka juniorek lub juniorek starszych z Polkowic do Gdyni to ogromne koszty.

Ale i tak zaznaczam, tak jak poprzednio, że to i tak o niebo lepszy pomysł, niż absurdalne przepisy działające obecnie!

Ech, a najlepiej by było, by każdy sobie rzepkę skrobał jak mu się podoba :)

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 26 czerwca 2009, 11:35

plk_ONeal pisze: absurdalne przepisy działające obecnie!

oczywiście chodziło Ci o nie-działające... :wink:

najbardziej godny szczerego wyśmiania w/g mnie jest oczywiście ten o "sekcji turystycznej" czyli 2 młodych w składzie (czytaj - na ławce) - mogą być z łapanki byleby były młode i zgłoszone do rozgrywek...

ale... możnaby wywalić cały ten niedziałający przepis i wprowadzić po prostu limit minut na boisku - i do wyboru i starcia stanowisk - w jednym meczu lub w rundzie w sumie. Jasne że to jak każde stymulowanie rynku wywołuje złe efekty uboczne - znaczy 16-latki będą podpisywały kontrakty przez menadżerów...

ot taka koncepcja w celu przedyskutowania

plk_ONeal
Amator

Postautor: plk_ONeal » 26 czerwca 2009, 19:31

simon pisze:

oczywiście chodziło Ci o nie-działające... :wink:

:):)

Ech, Simon, ja to jestem specjalistą od krytykowania, pomysłów w sumie nie mam żadnych :lol: :lol: dlatego w czort rozwaliłbym wszystkie przepisy i mam silną intuicję, że tak byłoby najlepiej...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 26 czerwca 2009, 19:36

simon pisze:

ale... możnaby wywalić cały ten niedziałający przepis i wprowadzić po prostu limit minut na boisku - i do wyboru i starcia stanowisk - w jednym meczu lub w rundzie w sumie. Jasne że to jak każde stymulowanie rynku wywołuje złe efekty uboczne - znaczy 16-latki będą podpisywały kontrakty przez menadżerów...
a

Jakimś rozwiązaniem tego problemu mogłoby byc wprowadzenie górnej granicy wynagrodzeń dla młodych zawodniczek.. tylko pewnie prezesi znaleźliby setki sposób by ten przepis obejść (lewa aksa pdo stołem, premie itd..)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”