ME U-20, Gdynia 2009

Newsy dotyczące rozgrywek młodzieżowych

Moderator: Moderatorzy

koszykarz

Re: ME U-20, Gdynia 2009

Postautor: koszykarz » 12 lipca 2009, 16:36

mam nadzieję że te wszystkie komentarze nie są dziełem jednej osoby. Ja niestety nie mam możliwości oglądania tych ME - i naszego brylanciku czyli Eweliny Gali.
Czekam na relacje osób z Trójmiasta (Rzymiego , moze Hellraisera) .

Cieszą pochlebne slowa o Ewelinie - na pewno jest to najwiekszy polski talent w swoim roczniku - i szkoda by było by zawiść , i inne tego typu rzeczy spowodowały że się dziewczyna zmarnuje.

Nie chce wierzyć w te ,,maniery'' co niektórych zawodniczek choc niektóre z nich maja ku temu przesłanki... :wink:

Na pewno do takich zawodniczek NA PEWNO NIE NALEŻY Gala - bo jest to skromna , pracowita i jak na swój wiek bardzo dojrzała dziewczyna. Mam nadzieję - a właściwie jestem tego pewien - że osiągnie w koszykówce jak najwięcej - bo jej się to po prostu należy .

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 12 lipca 2009, 17:22

Byłem na meczu z Łotwą. Ewelina Gala wygląda jakby wakacje spędziła w silowni - prezentuje ostry, ofensywny basket, nie boi się wejść w gąszcz zawodniczek, które w tej kategorii wiekowej przestawia niezależnie od ich wzrostu.

Poza tym rozsądnie grała Agnieszka Kaczmarczyk. Dla mnie jednak zdecydowanie najzdolniejszą w tym roczniku jest Agnieszka Skobel, która dopiero wraca do formy po zatruciu. Jako jedyna w tej drużynie potrafi kryć każdy swego i w sterfie. Potrafi przykryć supersnajperkę rywalek, a po za tym myśli i kreuje grę. Gdy widzi, że poza nią nikt mocno nie broni, włącza się w ataku. Gala musi udowodnić w rozgrywkach ligowych, że świetna dyspozycja wśród juniorek przekłada się na seniorskiego kosza. Ma zadatki na świetnego gracza. W moim odczuciu obok Skobelka to jedyna tak obiecująca zawodniczka. Widać, że dużo w ciągu sezonu nauczyła się Kaczmarczyk (w moim odczuciu zdecydowanie najlepsza gorzowska Polka ostatnich finałów MP).
Reszta kadry jest daleko w cieniu, z którego do dobrego poziomu najbliżej według mnie Żanecie Durak. Potencjału na wielką koszykarkę nie ma, ale solidnego ligowego klepacza już tak.

Zdecydowanie zawiodła mnie Olivka, która całkowicie się zablokowała w ataku. Wzmocniła siłę, aktywna na własnej tablicy, pewnie wprowadza piłki, ale im blizej atakowanego kosza, tym gorzej.
Z Łotwą beznadziejnie zagrała Paulina Antczak, popełniając błąd na błędzie, stratę za stratą. Dlaczego nie zagrała Sosna?

Nie rozumiem co to za center (Rozwadowska), który właściwie nie ma manewrów podkoszowych i kompletnie nie rzuca.

Natomiast wspomnieć należy od jedynej świecącej pełnym blaskiem gwieździe spotkania - Babkinie. Była egzekutorką, włączała się rzutem w odpowiednich momentach. Cała taktyka ustawiona jest pod nią (pod względem taktycznym Łotyszki biły nas na głowę). To już gracz europejskiej (seniorskiej) klasy. Tylko patrzeć jak z Anete Jekabsone stworza jeden z najgroźniejszych duetów Europy.
U nas gracza tego pokroju nie ma. :(
(Litwinki mają jeszcze lepszą Gintare Petronyte)
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

malkontent
Żak

Postautor: malkontent » 12 lipca 2009, 22:51

Brak rozgrywajacej to jakas norma juz :( Szkoda ze nie chca grac zespolowo i jak zwykle wychodzi zazdrosc ze ktos jest lepszy. Patrzac na statystyki innych zespolow zawodniczki rzucaja po 30pkt nawet, jesli komus idzie to sie do niego podaje pilke i pozniej cieszy ze zwyciestwa. To czytajac te kilka opini polfinalu z Polska nie widze i sensu wyjazdu nad zatoke.
spoko, loko, luz i spontan... :-)

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 12 lipca 2009, 22:57

koszykarz pisze:Czekam na relacje osób z Trójmiasta (Rzymiego , moze Hellraisera) .

byłem tylko na meczu z Litwą, pozostałych dwóch nie oglądałem.
ObrazekObrazek

tara

Postautor: tara » 13 lipca 2009, 09:23

a moim zdaniem w kadrze jest kilka zawodniczek ktore nie powinny w niej byc a sa tylko ze wzgledu na uklady

jao

Postautor: jao » 13 lipca 2009, 09:26

Czy ktos moze wie co sie dzieje z Kasia Bednarczyk na mpjs radzila sobie niezle a teraz jej nie ma?? czy jakas kontuzja ??

Lemoniada
Nowy na forum

Postautor: Lemoniada » 13 lipca 2009, 14:59

tara pisze:a moim zdaniem w kadrze jest kilka zawodniczek ktore nie powinny w niej byc a sa tylko ze wzgledu na uklady

O jakich zawodniczkach mowa?

tara

Postautor: tara » 13 lipca 2009, 15:10

Mickow, Rozwadoska, Cymer - moim zdaniem

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 13 lipca 2009, 19:48

tara pisze:Mickow, Rozwadoska, Cymer - moim zdaniem

nie ma w kadrze takiej zawodniczki jak "Rozwadoska" ...

walczacy z wiatrakami
Żak

Postautor: walczacy z wiatrakami » 14 lipca 2009, 06:57

z jakichś powodów te trzy zawodniczki są w kadrze więc nie ma co marudzić. I co najważniejsze walczą czego czasami brak u pozostałych (to oczywiście moje odczucia)
Za wczorajszy mecz wielkie brawa dla Pauliny. Ona jedyna z trójki wysokich podjęła walkę. Pozostałe dwie Panie jak dla mnie przeszły obok meczu (zmęczenie dniem wolnym?) Szkoda bo obie są naprawdę dobre i potrafią grać lepiej.

a tak w ogóle brawa za walkę w drugiej połowie dla całej drużyny. Chyba wszystkie wczoraj były na parkiecie i walczyły jak lwice (w drugiej połowie przypominam) i nawet coś tam wychodziło. W każdym razie emocje były :wink:
W tym miejscu Wielkie podziękowania dla Pani trener, że raczyła zauważyć, że w drużynia ma więcej niż 6 no 7 zawodniczek :evil:

ja tylko zadaję sobie pytanie czemu "odpuszczono" pierwszą połowę? :(
i na dobre i na ZŁE!!!

shejk

Postautor: shejk » 14 lipca 2009, 10:03

Ja uwazam ,ze nie tyle moze co odpuscily, nie bylo widac ,ze maja w dup*e nic nam nie sedzialo, kosz wszystko wypluwal, nie moglismy znalezc lekarstwa na ich obrone, sypaly sie faule pod koszem ktorych na poczatku sedziowie nie gwizdali! Moim zdaniem Kaczmarczyk troche za bardzo w pewnym momencie sobie zaufala i chciala grac SAMA nie tedy droga. Durak ŻAL drze sie tylko na kolerzanki jakby byla wielkim graczem, Skobel dobry mecz, uwazam ,ze Gala za malo grala , widac owszem u niej zmeczenie juz bo jednak od turnieju we Francji ciagnie gre i jest liderem, ale powinna byla wejsc wczesniej bo pozniej w 6minut rzucila 11 pkt i rzucala siue na kazda pilke w obronie dwie dobre akcje, zdecydowanie za malo grala. Ale jak ewelina powiedziala na konferencji nie mozemy rozpamietywac tego meczu i grac dalej

st
Żak

Postautor: st » 14 lipca 2009, 11:25

są gdzieś w necie info z konferencji?

walczacy z wiatrakami
Żak

Postautor: walczacy z wiatrakami » 14 lipca 2009, 11:55

to zadam inne pytanie: czemu tak agresywnie jak w drugiej połowie nie grały w pierwszej ???
(do połowy drugiej kwarty nasz zespół miał tylko 3 faule cytuję trzy!!!!)

mam dziwne wrażenie, że podobnie jak seniorki dziewczyny chyba nie do końca są dobrze przygotowane do turnieju. Oby nie skończyło się jak na Łotwie :(
i na dobre i na ZŁE!!!

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 14 lipca 2009, 15:24

mnie cieszy co innego ze fajnie jest czytac pochlebne komentaze o pabianicko-toruńskiej koszykarce :lol:
Z drugiej strony widac ze sezon spedzony w Toruniu nie poszedł na marne. Od Skoblito za duzo nie wymagam gdyz ta dziewczyna jeszcze nie miała przerwy i urlopu bo praktycznie jest ciagle w sezonie!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Kej

Postautor: Kej » 14 lipca 2009, 18:54

No dzisiaj Galka slabiej, Skobel i Kaczmarczyk..mysle ,ze dziewczyny sa zmeczone, Skobel wiadomo caly sezon w ruchu, Gala jednak ciagnie ten zespol juz jakis czas i jest numerem jeden, wiec dzis mozna jej darowac ze podwinela jej sie noga ma dobre akcje ale widac ,ze pada jak mucha na lawke, widac zmeczenie i to nie male. Trzeba pochwalic Sosenke! super mecz!! I madziare!! paula rozwadowska moglaby troche dac w obronie bo w atalku widac powoli gra coraz lepiej. Jednak jak mowiono wczesniej przydalaby sie nam lepszaq rozgrywajaca. Mecz byl na dobrym poziomie laski sa ambitne i tego im nie mozna zarzucic WALCZYLY!!

Wróć do „Koszykówka młodzieżowa”