W otchłań krok po kroku

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

W otchłań krok po kroku

Postautor: Viallos » 19 lipca 2004, 10:24

Koncepcja stworzenia nowego Meblotapu miała spoczywać na barkach trenera Anatolija Bujalskiego. Oczywiście koncepcja personalna, bo kolejną próbę ogarnięcia kwestii organizacyjnych i finansowych wziął na siebie sekretarz lubelskiego AZS Robert Żołnierowicz. Po wizycie Bujalskiego w Lublinie można wątpić, czy cokolwiek wyjdzie z gry w ekstraklasie. Szkoleniowiec przedstawił warunki współpracy nie do zaakceptowania przez klub. W dodatku żadna z dotychczasowych zawodniczek Meblotapu nie zamierza w nim grać dalej, a kilka ma już nowe kluby.

Koszykarki Meblotapu AZS Chełm po zakończeniu rozgrywek rozjechały się do domu i ich kontakt z chełmskim klubem się urwał. Ostatnie "nowe" kierownictwo klubu poszło w zapomnienie. Zostały zadłużenia i z trudem wywalczone prawo dalszej gry w ekstraklasie. Ale żeby grać, trzeba spełnić trzy podstawowe warunki. Musi istnieć klub, muszą być odpowied-nie pieniądze i musząbyć zawodniczki. Dziś spełniony jest tylko jeden warunek - rolę klubu ponownie w swoje ręce wziął AZS Lublin, prawowity właściciel miejsca w lidze i kilku wychowanek. Finanse to tradycyjnie niewystarczające (choć istotne) dotacje Meblotapu i nadzieja na pieniądze z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Chełmie. No i nadzieje, że ktoś jeszcze coś dorzuci. Zawodniczki? - stan zerowy, bo wychowanki wolą dać sobie spokój z wyczynowym uprawianiem sportu, niż szamotać się kolejny rok, o czym otwarcie mówią, a co można przeczytać obok.
Tymczasem lubelski klub po uregulowaniu długów w PLKK i stołecznej centrali, zgłosił zespół do rozgrywek. Na tej podstawie został ujęty w terminarzu, z którego wynika, że 16 października w pierwszej kolejce zagra w sali beniaminka AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski.
Robert Żołnierowicz jeszcze przed wizytą Bujalskiego miał nadzieję na sklejenie drużyny, która utrzyma się w lidze, bo o innych sukcesach nie ma co marzyć. - Jesteśmy już po pierwszych rozmowach z kierownictwami Meblotapu i Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej. Na dniach podpiszemy stosowne umowy. Zajmiemy się szukaniem dalszych sponsorów, a z czasem oficjalnie przekażemy zespół do miejscowego AZS,
działającego przy PWSZ. Jak będą pieniądze, znajdą się i zawodniczki, a trener Bujalski obiecał pomoc i w tym zakresie. Posiłki z Białorusi i rozsądny, realny plan, zachęciłby pewnie i nasze wychowanki, żeby jeszcze raz zaryzykowały pozostanie w klubie.
Tymczasem sytuacja zmieniła się diametralnie po czwartkowych rozmowach z Bujalskim. - Zaproponował nam kontraktowe warunki o 20 procent przekraczające poprzednie - komentuje Żołnierowicz, który obecnie pozostał sam przy "akcji Meblotap". - Zawodniczki też miałyby być kosztowniejsze niż uzgadnialiśmy wcześniej. A rozpoczynanie przygotowań na wariackich papierach nas nie interesuje, bo nie ukończylibyśmy rozgrywek z pewnością. Bujalski ma jeszcze raz zastanowić się nad wcześniejszymi ustaleniami. Chętna do powrotu do Me-blotapu byłaby Adams, ale... ona też czeka na kontrakt wyższy o 20 procent.
Prawdę mówiąc wygląda więc na to, że kolejna drużyna przechodzi do historii.

Dziennik Wschodni

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 19 lipca 2004, 13:22

Ciężko powiedzieć, co oznacza to 20% więcej. Po drugei jakoś sobie nie wyobrażam sytuacji w której ludzie zdeterminowani ratować klub w swoim mieście odchodzą od stołu negocjacji z trenerem i kładą na wszystkim krzyżyk z powodu tych 20%. NIe sądzę też żeby trener, który ostatnio miał poważnego pecha w doborze pracodawców, z powodu tych samych 20% rezygnował ze stabilnej posady. Chyba że budżet który udało się w Lublinie zapewnić jest zupełnie na przetrwanie ( co samo w sobie nie jest niczym nagannym, a wręcz przeciwnie), a trenerowi proponowano np: połowę zeszłorocznych poborów. Wtedy chęć podwyżki o 20% jest skokiem o 120% w stosunku do oczekiwań działaczy. Ale ti tylko takie moje gdybanie, które nie zmienia faktu, że życzę drużynie z Lublina ( Chełma ) jak najlepiej.

Awatar użytkownika
Viallos
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: Viallos » 19 lipca 2004, 22:10

Ja również mam nadzieje że to nie koniec kosza w Chełmie czy Lublinie. Bo liga nam się coś ostatnio mocno kurczy.

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 19 lipca 2004, 22:13

Szkoda by było gdyby w takiej ładnej hali nie było spotkań, a i wyjazdy do Chełma były egzotyczne i ta knajpa "Bida" po drodze... :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Matii
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Matii » 20 lipca 2004, 10:57

Mikey pisze:Szkoda by było gdyby w takiej ładnej hali nie było spotkań, a i wyjazdy do Chełma były egzotyczne i ta knajpa "Bida" po drodze... :)

Mikey ale taka sama knajpe macie na wylocie z Lodzi. Pamietam bo jak jechalem na meczyk do was to tam wstapilem :lol: cos mi sie wydaje ze to juz koniec.

Waldi
Kadet

Postautor: Waldi » 20 lipca 2004, 14:45

Z artykułu wynika, że klub rozpadnie się (a może lepiej - nie powstanie) przez Bujalskiego. :shock: :roll: Dosyć dziwna śpiewka. Zawsze mi się wydawało, że nie ma trenerów niezastąpionych. W stabilnym klubie jeśli dany trener nie chce pracować to zatrudnia się innego.
Wydaje mi się, że tu chodzi jednak o coś innego np. o licencję na grę w ekstraklasie, ale to są tylko moje domysły.

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 20 lipca 2004, 15:11

Matii pisze:
Mikey pisze:Szkoda by było gdyby w takiej ładnej hali nie było spotkań, a i wyjazdy do Chełma były egzotyczne i ta knajpa "Bida" po drodze... :)

Mikey ale taka sama knajpe macie na wylocie z Lodzi. Pamietam bo jak jechalem na meczyk do was to tam wstapilem :lol: cos mi sie wydaje ze to juz koniec.
No tak ale jesli ta knajpa o której mówisz jest na wylocie z ŁOdzi w stronę Chełma to co mi po niej skoro juz do Was nie bedziemy jeździć :(
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Matii
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Matii » 20 lipca 2004, 16:42

Mikey pisze:
Matii pisze:

No tak ale jesli ta knajpa o której mówisz jest na wylocie z ŁOdzi w stronę Chełma to co mi po niej skoro juz do Was nie bedziemy jeździć :(

No tez fakt :(

Awatar użytkownika
majoneez
Kadet

Postautor: majoneez » 21 lipca 2004, 21:24

Coś tam wypali w końcu. Jak nie tak, to owak i do Chełma się przejedziemy na meczyk :wink:

Awatar użytkownika
MARIO
Kadet

Postautor: MARIO » 22 lipca 2004, 06:44

majoneez pisze:Coś tam wypali w końcu. Jak nie tak, to owak i do Chełma się przejedziemy na meczyk :wink:

Przy okazji warto zwiedzić chełmskie podziemia - polecam.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”