TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

plk_ONeal
Amator

Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Postautor: plk_ONeal » 11 października 2009, 19:57

matrix pisze:
ann pisze:
Nie wiem,ale nie ustąpię i będę walczył o nie sprowadzanie tzw. "śmieci"(koszykarki przeciętne) do Polski....

a z kim i jak Ty chcesz walczyć? jakąś petycję napiszesz i będziesz zbierał podpisy? każdy klub ma swoją politykę kadrową i chyba nic nam do tego. a śmieci nawet w cudzysłowie to zdecydowanie za mocne określenie.

Zgodzę się(każdy klub i nie tylko :lol: patrzy przez pryzmat własnego nosa),ale PLKK lub inny władny do tego organ powinien coś z tym fantem zrobić....chyba,że wszystkim jest dobrze,bo pieniadze za wykupienie licencji wpadaja przecież tam gdzie trzeba? 8)

Drogi Martix, drodzy formułowicze,
wierutna bzdura, Szanowny Kolego z Pięknego Miasta Kopernika! Błędy popełniać można, a nie popełnia ich tylko ten, co nic nie robi (lepszy działacz Twoim zdaniem?? :) ).
Jednak optowanie za dodatkowym przepisem jest absurdalne!!! Gdyby wprowadzić Open w lidze, to Polki zarabiałyby mniej (wreszcie) i proporcjonalnie do własnych umiejętności, a kluby miałyby więcej pieniędzy np. na scouting (i kontrakty)!!
Nie mnóżmy bytów ponad potrzebę, powiedział William Ockham!! Czwarte prawo cybernetyki: im system bardziej złożony, tym częściej generuje błędy i się psuje... Znieśmy przepis o Polkach na parkiecie by żyło się lepiej... wszystkim :D

hermes46 pisze:Ann o poltyce kadrowej mozesz mówic lub pisac w przypadku 5-6 klubów, które wprowadzajac nawet opcje OPEN nie sciagna 9-10 zawodniczke tylko pozostana przy 3-4. Tak dziwnie sie składa ze to dotyczy najlepszych klubów w Polsce.

Dokładnie!!!!
Jeśli się przepis zniesie, to wtedy nikt nie pójdzie w ilość, tylko jakość!! Moją głowę kładę pod toporem jeśli tak się nie stanie... (chyba, że jakiś działacz będzie mieć dość mojej osoby, zrobi mi na złość i ściągnie 10 zagranicznych :) )

Kiedyś o tym pisałem (i nawet - odziwo! - wywołałem, małą bo małą, ale dyskusję tutaj. viewtopic.php?f=2&t=9512
PLKK: Where amazing happens... With beauty!!!

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 11 października 2009, 21:02

jabym głowy pod topór nie kładł bo znajac naszych pseudo-działaczy mozemy sie wszystkiego spodziewac. :lol: :mrgreen:
Lukas jak najbardziej popieram kluby w których wiekszośc to Polki!!!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

.:Lukas:.
Żak

Postautor: .:Lukas:. » 12 października 2009, 13:47

hermes46 pisze:jabym głowy pod topór nie kładł bo znajac naszych pseudo-działaczy mozemy sie wszystkiego spodziewac. :lol: :mrgreen:
Lukas jak najbardziej popieram kluby w których wiekszośc to Polki!!!

A niby czym Polki zasługują sobie na to, żeby stanowić większość w kadrze zespołu PLKK ??? I to bez różnicy, które miejsce w tabeli zajmuje ten zespół...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 14 października 2009, 08:29

.:Lukas:. pisze:A niby czym Polki zasługują sobie na to, żeby stanowić większość w kadrze zespołu PLKK ??? I to bez różnicy, które miejsce w tabeli zajmuje ten zespół...

forma większości Naszych rodzimych koszykarek zależy od tego,że poprostu mało grają oglądając często z ławy popisy zagranicznych koleżanek....Ciekawi mnie naprzykład,jak będzie wykorzystany w przyszłości potencjał zawodniczek U 20,które na ostatnich ME zajęły moim zdaniem bardzo dobre piąte miejsce.... :wink:
Nie ma czegoś bez przyczyny... 8)
a czym sobie zasługują?,a no tym,aby w przyszłości stanowić o sile reprezentacji narodowej... :lol:
Przykład znamienny: Siatkówka!!!
Mężczyźni: zabrakło magicznej trójki Świderski-Winiarski-Wlazły,a Castellani znalazł i wykorzystał potencjał jeszcze innych zawodników typu Bartmann,Jarosz...
Kobiety: zabrakło Mirek,Skowrońskiej,Rosner i też było bardzo dobrze
PS. Proszę mnie źle nie zrozumieć....nie jestem przeciwnikiem pobytu zawodniczek zagranicznych w Polsce!!!,ale jeśli są to panie pokroju Philips,Cohen czy Burse od których naprawdę jest się czego uczyć.... :wink:
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 19 października 2009, 07:01

NaszeMiasto.pl >> Łódź (Łódzkie) >> Sport

Kanadyjka i Nigeryjka odmienią ŁKS Siemens AGD?
(mk)

Dzisiaj 03:01:36 , Aktualizacja dzisiaj 03:01:36

Wszystko wskazuje na to, że już wkrótce drużyna koszykarek ŁKS Siemens będzie mieć nowe oblicze.
Mogą je nadać Nigeryjka Ugochukwu Oha (od piątku trenuje przy al. Unii) oraz 22-letnia Kanadyjka Stephany Eliza Skrba (188 cm), która zaakceptowała już warunki kontraktu i dziś przybędzie do Łodzi. Skrba była wiodącą zawodniczką w reprezentacji Kanady U-18 i U-20. Z powodzeniem grała w zespole Michigan, w lidze uniwersyteckiej. Ostatnio natomiast występowała w Hiszpanii, w CREF Madryt i w minionym sezonie grała średnio po 31 minut, zdobywając po 17 punktów. Rozstała się z klubem z uwagi na jego kłopoty finansowe.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 19 października 2009, 10:01

czyli idą zagraniczne idą....w ŁKS liczba urośnie do 5,a w bydgoskim Artego już wkrótce też do 5. :wink:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 19 października 2009, 13:09

krysti10 pisze:to Anja Grgin jest kompletnym niewypałem 5 spotkań = 30 min na parkiecie , 4 zdobyte punkty i średnii eval. -0.8 :roll:

dlatego idą nastepne,a jak łódzcy działacze stracą cierpliwość to wyślą Anję do domku... :lol:

koszykarz

Postautor: koszykarz » 19 października 2009, 13:20

Odra rezygnuje z pucharów...

jedną z przyczny - poza kasą - jest fakt że maja wąska kadrę - a przecież na Fiba podobnie jak na Euroligę mogą mieć tylko max.2 2 Amerykanki. a mają 4. Więc to ich troche tłumaczy.

Natomiast teraz decyzja czy gra ENERGA czy ORZEŁ.

Na miejscu ENERGI : wolałbym by działacze kombinowali nad jakąś dobrą środkową na ligę a nie pchali się do Europy. Bo z czym ? Chomać czy Gulak ? :lol: :lol: :lol:

tomisback
Amator

Postautor: tomisback » 19 października 2009, 13:27

koszykarz pisze:Odra rezygnuje z pucharów...

Tyle że CCC już tam gra :lol:

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 19 października 2009, 13:31

www.plkk.pl pisze:KS Odra rezygnuje
2009-10-19 13:08

Działacze KS Odry Brzeg podjęli dziś decyzję o rezygnacji z gry w FIBA EuroCup. – Z przykrością informuję, że KS Odra Brzeg nie wystąpi w tym sezonie w europejskich pucharach - mówi Bolesław Garnczarczyk.

- Na naszą rezygnację złożyły się dwa czynniki. Pierwszy to taki, że nie udało się pozyskać dodatkowych środków finansowych, a drugi to zbyt wąska kadra polskich zawodniczek. Niestety zgodnie z obowiązującymi przepisami w pucharach nie możemy korzystać ze wszystkich zakontraktowanych Amerykanek [w składzie zespołu mogą być jedynie dwie zawodniczki z USA – dop. red.]. Co prawda rozglądaliśmy się z trenerem Zyskowskim za polskimi, wolnymi zawodniczkami i takowe są m.in. Anna Szyćko, jednakże wiązałoby się to z dodatkowymi kontraktami na ten sezon. Nasz budżet, z powodu braku tytularnego sponsora, na taki ruch nie pozwala. Niemniej jednak nie wykluczam, że w niedalekiej przyszłości, jeśli ponownie furtka do rozgrywek europejskich się dla nas otworzy, to z niej skorzystamy – wyjaśnił swoją decyzję prezes klubu.

Przypomnijmy, że brzeżanki w FIBA EuroCup miały zastąpić drużynę Wisły Can-Pack Kraków, która rywalizować będzie na parkietach Euroligi.

Mariusz Kolekta

jak dla mnie jedynym ewentualnym kandydatem zostaje Energa, ewentualnie Pruszków (choć tu wątpie...)

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 19 października 2009, 13:37

tomisback pisze:
koszykarz pisze:Odra rezygnuje z pucharów...

Tyle że CCC już tam gra :lol:

jest jeszcze taka ewentualność że Polkowice zostaną przeniesione do 2 zespołowej aktualnie grupy Wisły.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Marek1990
Kadet

Postautor: Marek1990 » 20 października 2009, 12:49

Szukają następczyni McCracklin

Sherry McCracklin, która miała wzmocnić siłę podkoszową zespołu Tęczy Super-Pol Leszno jest już w samolocie i wraca do ojczyzny. Amerykanka nie spełniła pokładanych w niej nadziei. Trwają poszukiwania innego gracza.

McCracklin zagrała tylko w trzech spotkaniach, w których spędziła na parkiecie zaledwie 18 minut. W tym czasie jedyne, co jej się udało, to zebrać 4 piłki.

Decyzja o rozstaniu z zawodniczką zza oceanu nastąpiła po sobotnim spotkaniu ligowym z Wisłą Can-Pack Kraków.

Dzisiaj, czyli we wtorek o godzinie 9.00 McCracklin wsiadła do samolotu w Poznaniu. Być może, że nie poleci prosto do Stanów Zjednoczonych, bo ponoć ktoś w Europie chciał ją również zaprosić na testy.

W Lesznie będą poszukiwać i poszukują następczyni. Drużynie wciąż potrzebna jest wysoka zawodniczka.

- Musi dobrze rzucać i zbierać piłki. Takiego gracza szukamy. McCracklin, choć miała dobre referencje z ligi greckiej nie potrafiła się u nas odnaleźć. W tej chwili spływają nowe oferty. Już teraz jest ich dziesięć. Nie jest powiedziane, że będzie to Amerykanka, bo są na przykład dwie oferty z Nigerii. Wśród tych ofert nie ma koszykarek, które grałyby w Polsce - mówi Jarosław Krysiewicz, trener Tęczy Super-Pol Leszno.

Wiadomo też, że będzie to zawodniczka, na którą będzie stać nasz klub, a więc w tych samych pieniądzach co McCracklin.

- Pewnie, że chciałoby się gracza z nazwiskiem, ale takie koszykarki się cenią, a mi nic nie wiadomo, by ktoś chciał w tej chwili nam pomóc finansowo. Liczę, że wreszcie trafimy na takiego gracza, który sprawdzi się w naszej lidze i zagra na takich warunkach na jakie nas aktualnie stać - dodał Krysiewicz.

W Lesznie wierzą, że taką koszykarkę uda się ściągnąć najpóźniej do przyszłego tygodnia, tak by mogła zagrać już 30 października w meczu Tęczy Super-Pol z ŁKS Siemens AGD Łódź.

www.panoramaleszczynska.pl

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 20 października 2009, 14:28

McCracklin czyli pierwsza odrzucona....

Awatar użytkownika
Mały
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Mały » 20 października 2009, 15:30

Włodarze klubu już szukają zawodniczki, która mogłaby zastąpić 32-letnią Biryuk. - Szukamy topowego gracza na pozycję numer dwa, ale nie ukrywam, że rujnuje to nasze plany zakontraktowania centra na drugą część sezonu

zrodlo: sportowefakty.pl

nieciekawie :?

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 20 października 2009, 15:44

To już pewne. Drużyna Energi Toruń zastąpi Wisłę Can-Pack Kraków w rozgrywkach FIBA EuroCup Women. Torunianki zagrają w grupie E gdzie za rywali będą miały drużyny Mann Filter Saragossa i Jolly JBS Sibenik.

"Katarzynki" pierwszy mecz rozegrają 19 listopada br. w Sibeniku z miejscowym Jolly JBS.
www.plkk.pl
PS. Teraz to nie wiem dlaczego,ale mam mieszane uczucia związane z grą Energi Toruń w europejskich pucharach. Moze to dlatego,ze to pierwszy i historyczny raz. :wink:

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”