Postautor: Hersi » 08 marca 2005, 11:34
Piją i biją
Co się dzieje z koszykarkami Lotosu?
Skandal, wstyd, szok - te słowa najczęściej pojawiają się w komentarzach po finale koszykarskiego Pucharu Polski kobiet.
Zamiast o popisowych akcjach zawodniczek Lotosu Gdynia i Wisły Can-Pack Kraków, wszyscy dyskutują o krwawej bijatyce Elaine Powell (29 l.) z Jeleną Skerović (24 l.).
Na niespełna dwie minuty przed końcem rozgrywanego w Krakowie meczu (Lotos wygrał 50:42) atakująca kosz gdynianek Skerović została potrącona przez Powell i upadła na parkiet. Leżąc kopnęła Amerykankę, na co ta wpadła w furię. Rzuciła się z pięściami na rywalkę, uderzając ją kilka razy mocno w twarz. Wybuchła awantura i mecz został przerwany na kilka minut. Powell wykluczono z gry, a Skerović z zakrwawioną twarzą również musiała opuścić parkiet. Ma złamaną kość jarzmową, grozi jej operacja.
- Przez cały mecz coś wisiało w powietrzu - opowiada kapitan Lotosu, Agnieszka Bibrzycka. - Atmosfera była niezwykle nerwowa, bo sędziowie dopuścili do bardzo ostrej gry. W końcu Powell nie wytrzymała. Rozmawiałam z nią po meczu i żałowała swojego zachowania. Mówiła, że Skerović prowokowała ją od początku spotkania i po prostu puściły jej nerwy.
Prezes Lotosu, Mieczysław Krawczyk, jest zaskoczony zachowaniem Amerykanki.
- Od tej strony zupełnie jej nie znałem - przyznał. - Zachowanie Powell było naganne i my jako klub bardzo z tego powodu ubolewamy. Zawodniczce jest wstyd, zdaje sobie sprawę, że jako kobieta i jako ściągnięta zza oceanu gwiazda powinna służyć zupełnie innym przykładem. Nie chcę jej usprawiedliwiać, ale dziewczyna niedawno przeżyła rodzinną tragedię. Nie otrząsnęła się jeszcze po śmierci matki i to na pewno miało znaczenie.
Już dziś może okazać się, że Lotos w tym sezonie nie będzie już mógł skorzystać z usług Amerykanki.
- Koszykarce grozi dyskwalifikacja od 1 meczu do 2 lat i grzywna od 3 do 15 tysięcy złotych - zdradza Grzegorz Ziembicki z Polskiej Ligi Koszykówki Kobiet. - Kończymy zbierać materiały dowodowe i decyzję podejmiemy dziś o godzinie 12.
Działacze Wisły domagają się surowej kary.
- Wysłaliśmy pismo do PLKK, w którym domagamy się ukarania Powell - mówi prezes Wisły, Ludwik Miętta-Mikołajewicz. - Moim zdaniem powinna zostać zdyskwalifikowana do końca sezonu. Tak brutalnych zachowań nie można tolerować. Prawie 45 lat jestem w koszykówce, ale czegoś takiego nie widziałem.
Prezes Wisły zamierza również złożyć dzisiaj w prokuraturze rejonowej doniesienie o przestępstwie. Za pobicie Skerowić koszykarce Lotosu grozi od 3 miesięcy do 5 lat pozbawienia wolności.
Prowadziła po pijaku
To nie pierwsze kłopoty wychowawcze Lotosu z amerykańskimi gwiazdami. Dwa tygodnie temu Deanna Nolan (26 l., na zdj.) została przyłapana na jeździe pod wpływem alkoholu. Miała prawie 1 promil we krwi.
autor: Michał Chojecki, Maciej Krzyżanowski Super Express