20 kolejka FGE:ROW Rybnik - Energa Toruń 68-75

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Re: 20 kolejka FGE:ROW Rybnik - Energa Toruń 68-75

Postautor: paulo2907 » 07 lutego 2010, 19:11

Drugą połowę Energa wygrała 46:23. Krężel zdobyła tylko 2 pkt, i to z wolnych. Ten mecz jest świetnym dowodem na to, jak ważna jest szeroka ławka. Trudno wygrać, grając przez większość mecz tą samą piątką.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 07 lutego 2010, 19:13

Rybnik ewidentnie spuchł w czwartej kwarcie, a Krężel i Boddie nie miały sił na 40 minut.
Ostatecznie frajersko przegrany mecz w ostatniej kwarcie (9:28). Chciaż Bell misi mieć ma jakiś problem, bo Orczyk na pewno by o niej nie zapomniał, gdyby nie złapała kontuzji.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 07 lutego 2010, 19:14

szkoda mi Rybnika bo naprawde zasługiwał na zwycięstwo ;) a tak okrojonym składzie postawił się zespołowi, który mierzy w pierwszą 4 plkk
a co do Egenti... gwiazdą i liderem zespołu już jest, a w całej plkk...myślę, że też zmierza do tego by zostać najlepszą ;]

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 07 lutego 2010, 19:16

Ehh, akurat postawiłem z handicapem +7 dla Rybnika. Liczyłem, że Toruń wygra większą różnicą punktów a tu proszę - wyszło na remis. Ale i tak gratulacje za pogoń i ostateczną wygraną.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Re: 20 kolejka FGE:ROW Rybnik - Energa Toruń

Postautor: bart_81 » 07 lutego 2010, 19:17

koszykarz pisze:Chyba śmiało można powiedzieć że CHARITY EGENTI to już jedna z gwiazd ligi

A i owszem, bardzo udał się Wam ten transfer..Jednak jej coraz lepsza gra z pewnością spowoduje, że po sezonie będzie miała full ofert z silniejszych zespołów..

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 lutego 2010, 20:32

Energa Toruń wygrała w Rybniku!
(jp)

To był najefektowniejszy mecz toruńskich koszykarek w tym sezonie. Energa w czwartej kwarcie zmiażdżyła Utex ROW Rybnik i odrobiła blisko 20-punktową stratę.

UTEX ROW - ENERGA 68:75 (20:17, 25:12, 14:18, 9:28)
UTEX ROW: Krężel 22 (2), Koc 11, Boddie 9, Sibora 5 (1), Bell 0 oraz Hampton 19 (1), Jaroszewicz 2. ENERGA: Egenti 28 (3), Krawiec 12 (1), Gajda 11 (1), Gladden 9, Gulak 2 oraz Fluker 13 (1), Radwan, Waligórska, Jasnowska i Pilav 0.

Problemy dla toruńskiego zespołu zwiastowała już pierwsza kwarta. Doskonale zaczeła ją zwłaszcza Katarzyna Krężel, po której akcjach Utex wygrywał 8:2. Potem torunianki wydawały się coraz mocniejsze. Najpierw zmniejszyły straty do zaledwie punktu (13:14 po akcji Agaty Gajdy w 7. minucie), a potem nawet wyszły na prowadzenie. Na początku drugiej kwarty rozgrywająca Energi trafiła z dystansu, za chwilę jej wyczyn skopiowała Charity Eenti i było 23:22.

Duet bez odpowiedzi
To były jednak miłe złego początki. Gospodynie przypomniały sobie bowiem błyskawicznie, że z dystansu także świetnie sobie radzą. W pierwszej kwarcie próbowały tego tylko raz, ale w drugiej najpierw dwukrotnie trafiła Krężel, a potem jeszcze Devanei Hampton. Torunianki pieczołowicie pilnowały Nikitę Bell, ale zapomniały o jej wyższej rodaczce, która jest jedną z najlepszych środkowych w PLKK. Ten duet Utexu zupełnie rozmontował defensywę Energi. Krężel w pierwszej połowie miała na koncie 18 punktów, Hampton 16, a gospodynie już w 16. minucie uzyskały dwucyfrową przewagę (36:25).

Skuteczności w ogóle była bardzo dużym atutem gospodyń w tym meczu (do przerwy znacznie powyżej 50 procent), czego, niestety, nie można powiedzieć o "Katarzynkach. Toruński zespół do przerwy trafił zaledwie 9 z 32 rzutów z gry. Przy takiej precyzji niewiele pomagała nawet wyraźna przewaga pod tablicami. Tym bardziej, że rybniczanki grały znacznie lepiej zespołowo. Whitney Boddie do przerwy miała już dziewięć asyst, prawie dwa razy więcej niż cała Energa. Nadzieje na korzystny wynik gasły z każdą minutą, a drugą połowę "Katarzynki” rozpoczynały z 16-punktową stratą.

Lider czwartej kwarty
Straty można było odrobić, ale potrzebny był lider, który pociągnie zespół w ofensywie. Tymczasem w trzeciej kwarcie wciąż go brakowało i zdobywanie punktów szło "Katarzynkom” mozolnie. Za to coraz lepiej wyglądała defensywa Energi i od połowy trzeciej kwarty gospodynie punkty zdobywały już niemal wyłącznie z wolnych. Inna sprawa, że Krężel i Hampton były już bardzo wyeksploatowane, bo niemal nie siadały na ławce rezerwowych (pierwsza zagrała 40 minut, druga 36.).

W czwartej kwarcie trener Elmedin Omanić znalazł wreszcie lidera w swoim zespole. Od pierwszej akcji jak natchniona grała Egenti: blokowała, odbierała piłki, zbierała z tablic, ale przede wszystkim zdobyła 12 punktów z rzędu dla Energi. Rybniczanki były bezsilne w defensywie i w 36. minucie po akcji Tyeshy Fluker nasz zespół po raz drugi w tym meczu objął prowadzenie. I tym razem już go nie oddał do końcowej syreny.
http://www.pomorska.pl
PS.Dziewczyny z Torunia(o moim skołatanym sercu nie wspominając 8) ) wróciły z dalekiej podróży dosłownie i w przenośni...
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 07 lutego 2010, 21:16

jedna z boleśniejszych porażek jakie Rybnik poniósł bo jak sie prowadzi 16pkt .... no ale taki jest urok sportu tylko ze szkoda że to my doświadczyliśmy , jak sie gra tylko 6 zawodniczkami to cóż powiedzieć co do Bell w meczu kontuzji nie było chyba coś już wcześniej :)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 lutego 2010, 21:44

taktycznie źle to rozegrał taki coach,jak Orczyk....Pan trener przy wysokim prowadzeniu swoich podopiecznych najwyraźniej zapomniał,ze ma jeszcze w składzie koszykarkę Suknarowską i Stanek,co przy nie w pełni dysponowanej Nikicie było niemal niezbędne!!! no,ale pewne prowadzenie z faworytem może przysłonić wszystko... 8)

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 07 lutego 2010, 22:06

pewnie planował je wpuścić na ostatnią minute ino sie nie doczekał

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 lutego 2010, 22:13

a i patent Maciejewskiego jest jeszcze do skopiowania,gdzie zawodniczka druzyny pewnie prowadzącej wypuszcza sobie piłkę(czas wtedy biegnie oczywiście) i czeka do chwili aż dobiegnie jedna z rywalek...

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 08 lutego 2010, 11:29

Rybnik znów przegrał zwycieski mecz!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 08 lutego 2010, 11:42

hermes46 pisze:Rybnik znów przegrał zwycieski mecz!

racja,ale pora aby Orczyk(choć zaraz odezwą się głosy ile dobrego ten pan robi dla Rybnika) trochę zastanowił się nad własną osobą i swoimi decyzjami,a nie zwalał wszystko na zawodniczki i ich większe lub mniejsze kłopoty...Dlaczego nie pojawiła się na parkiecie Suknarowska czy Stanek pozostanie tylko jego słodką tajemnicą..... :shock: no,ale ja nie będę z tego powodu płakał przecież. 8)

koszykarz

Postautor: koszykarz » 08 lutego 2010, 12:48

a co to nasze zmartwienie , że Rybnik przegrał wygrany mecz ? :lol: :lol: :lol:

Trzeba się cieszyć że NASZE wygrały tzn. Charity nam wygrała mecz i tyle...

Co do ORCZYKA - dla mnie to najsłabszy trener patrząc na szkoleniowców i ich podejście. Ewentualnie Trześniewski jeszcze...(Trześniewskiego ,,warsztat'' z przeszłości bazuje tylko na tym że jak zdobywał medale z ŁKS czy Pabianicami - to SKŁAD go ratował a nie jego fach)

Podobnie z ORCZYKIEM - to skład ratuje jego - dla ORCZYKA najważniejszy jest ... paszport... Nieważne jak gra jakaś Amerykanka , z zalożenia jest lepsza od POLKI. To DEWIZA tego trenera....

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 08 lutego 2010, 14:20

wszędzie,gdzie spojrzę to widzę słowa "Nie macie szans na TOP 4" na które ja spokojnie odpowiem: teoretyczne szanse są cały czas,a kibice z Torunia niech się cieszą postawą drużyny,która w lidze w roku 2010 kroczy od zwycięstwa do zwycięstwa...Już słyszę głosy,że Gdynia i Kraków sprowadzą Nas na ziemię..... 8) nie mogę juz się tego doczekać!!!

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 08 lutego 2010, 15:39

matrix pisze:wszędzie,gdzie spojrzę to widzę słowa "Nie macie szans na TOP 4" na które ja spokojnie odpowiem: teoretyczne szanse są cały czas,a kibice z Torunia niech się cieszą postawą drużyny,która w lidze w roku 2010 kroczy od zwycięstwa do zwycięstwa...Już słyszę głosy,że Gdynia i Kraków sprowadzą Nas na ziemię..... 8) nie mogę juz się tego doczekać!!!

Akurat te słowa mają swoje podstawy w postaci Waszego bilansu z czołową czwórką, która wynosi obecnie 1-5. Nie ma rady jak drużyna nie wygrywa z TOP4 to nijak sie tam nie znajdzie..chyba że pokonacie Lotos i Wisłę to wtedy pierwszy pospiesze z gratulacjami.. 8)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”