Ćwierćfinały MP kadetek (Pomorskie - Warmińsko-Mazurskie)
Moderator: Moderatorzy
Ćwierćfinały MP kadetek (Pomorskie - Warmińsko-Mazurskie)
Honorowa porażka
W ćwierćfinałowych rozgrywkach o mistrzostwo Polski kadetek Łączność Olsztyn podejmowała Lotos Gdynia.
Łączność - Lotos 76:82 (27:34, 14:17, 17:15, 18:16)
Łączność: Markiewicz 18, Kasińska 4, Mińczewska 22, Ropiak 10, Grabarczyk 4 oraz Szymańska 7, Czyż 3, Szych 4, Winkowska 4, Flisiak
W tej grupie wiekowej rywalizują po dwie najlepsze ekipy z województwa pomorskiego i warmińsko-mazurskiego (z zaliczeniem wcześniejszych spotkań tych drużyn w mistrzostwach swoich regionów). Do półfinałów awansują dwa zespoły.
Koszykarki Lotosu, zdecydowane faworytki tych rozgrywek, napotkały na duży opór ze strony podopiecznych Tomasza Sztąberskiego i Alicji Oziembłowskiej. Na początku spotkania olsztynianki nawet prowadziły 9:2, ale potem do głosu doszedł zespół prowadzony przez Danutę Bibrzycką. W 14. min gdynianki wygrywały 41:27, jednak na siedem minut przed końcem ich przewaga zmalała do pięciu oczek (68:63). I kto wie, jakby potoczyły się dalsze losy tego spotkania, gdyby olsztynianki miały lepiej nastawione celowniki. Niestety, zbyt często fatalnie pudłowały, na dodatek w końcówce za pięć fauli boisko musiały opuścić trzy czołowe zawodniczki (Ropiak, Markiewicz, Czyż).
- Wynik nie jest zły - skomentował trener Sztąberski. - Nasze dziewczyny są przecież o rok młodsze od tych z Lotosu, a na domiar złego nie mogła dzisiaj zagrać kontuzjowana Agnieszka Niedźwiecka.
* Inny wynik: Truso Elbląg - Bliza Władysławowo 140:36.
Po 4 kolejkach
1. Lotos 4 8 325:209
2. Łączność 4 6 370:319
3. Truso 4 6 358:292
4. Bliza 4 4 188:421
Lech Janka (Gazeta Olsztyńska)
W ćwierćfinałowych rozgrywkach o mistrzostwo Polski kadetek Łączność Olsztyn podejmowała Lotos Gdynia.
Łączność - Lotos 76:82 (27:34, 14:17, 17:15, 18:16)
Łączność: Markiewicz 18, Kasińska 4, Mińczewska 22, Ropiak 10, Grabarczyk 4 oraz Szymańska 7, Czyż 3, Szych 4, Winkowska 4, Flisiak
W tej grupie wiekowej rywalizują po dwie najlepsze ekipy z województwa pomorskiego i warmińsko-mazurskiego (z zaliczeniem wcześniejszych spotkań tych drużyn w mistrzostwach swoich regionów). Do półfinałów awansują dwa zespoły.
Koszykarki Lotosu, zdecydowane faworytki tych rozgrywek, napotkały na duży opór ze strony podopiecznych Tomasza Sztąberskiego i Alicji Oziembłowskiej. Na początku spotkania olsztynianki nawet prowadziły 9:2, ale potem do głosu doszedł zespół prowadzony przez Danutę Bibrzycką. W 14. min gdynianki wygrywały 41:27, jednak na siedem minut przed końcem ich przewaga zmalała do pięciu oczek (68:63). I kto wie, jakby potoczyły się dalsze losy tego spotkania, gdyby olsztynianki miały lepiej nastawione celowniki. Niestety, zbyt często fatalnie pudłowały, na dodatek w końcówce za pięć fauli boisko musiały opuścić trzy czołowe zawodniczki (Ropiak, Markiewicz, Czyż).
- Wynik nie jest zły - skomentował trener Sztąberski. - Nasze dziewczyny są przecież o rok młodsze od tych z Lotosu, a na domiar złego nie mogła dzisiaj zagrać kontuzjowana Agnieszka Niedźwiecka.
* Inny wynik: Truso Elbląg - Bliza Władysławowo 140:36.
Po 4 kolejkach
1. Lotos 4 8 325:209
2. Łączność 4 6 370:319
3. Truso 4 6 358:292
4. Bliza 4 4 188:421
Lech Janka (Gazeta Olsztyńska)
Mam pytanie... co prawda prawie zupełnie nie związane z tematem, ale skoro już można się dowiedzieć czegoś w tym miejscu, to nie będę szukał innego...
Czy ktoś może wie coś o juniorkach ze Szczecina i Kołobrzegu? Szczerze mówiąc obu zespołów nigdy nie widziałem na oczy i kompletnie nie wiem, czego się spodziewać. Ponoć Kołobrzeg wielkiego poziomu nie prezentuje... Czy ktoś może posiada jakieś wiadomości o wynikach i składach tych drużyn? Są one kolejnymi rywalami Olimpii w drodze do finałów...
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz!
Czy ktoś może wie coś o juniorkach ze Szczecina i Kołobrzegu? Szczerze mówiąc obu zespołów nigdy nie widziałem na oczy i kompletnie nie wiem, czego się spodziewać. Ponoć Kołobrzeg wielkiego poziomu nie prezentuje... Czy ktoś może posiada jakieś wiadomości o wynikach i składach tych drużyn? Są one kolejnymi rywalami Olimpii w drodze do finałów...
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']
-
Gość
Seba pisze:Mam pytanie... co prawda prawie zupełnie nie związane z tematem, ale skoro już można się dowiedzieć czegoś w tym miejscu, to nie będę szukał innego...
UKS 41 Szczecin - przyzwoity zespół prowadzony przez Adama Sella - dwie wysokie zawodniczki - jedna ok. 190-192, druga trochę niższa. Nieźle obstrzelany zespół z dystansu i głodny sukcesów - nie weszły do półfinałów ani w ubiegłym sezonie, ani dwa sezony temu mimo, że miały zespół na "ósemkę". No, ale jak się jest połączony z Wielkopolską to naprawdę ciężko się przebić. Myślę jednak, że Cudny zna dobrze ten zespół i nie ma co się obawiać - zwłaszcza jak się szykuje na złoto w juniorkach, a przeszkodzić mu chyba tylko może Gdynia, która się porządnie "wzmocniła", a dodatkowo ma kilka niezłych wychowanek.
aaaaaa... dzięki wielkie, już kojarzę - te "dwie wieże" mnie naprowadziły
Wiedziałem, że gralismy z tym zespołem, ale potworna skleroza mi jakoś nie pozwalała przypomnieć jego kształtu, a niestety nie mogłem być na niedawnym sparingu w Kutnie. Teraz już wiem. Faktycznie bardzo ciekawa drużyna, może troszeczkę szwankowała (wtedy, kiedy z nimi graliśmy) jeszcze technika, ale na pewno warunki fizyczne do pozazdroszczenia. Znowu nasza "centerka" jedyna - Basia Iwanowska będzie musiała walczyć pod koszami z rywalkami o 10 cm wyższymi i o prawie 20 kg cięższymi
No ale myślę, że jakoś damy radę
Swoją drogą problemem takiego zespołu, jak szczeciński, oprócz, jak piszesz trudnej drogi eliminacyjnej do finałów (bo zgodzę się, że zasługują na nie), jest brak zespołu ligowego w swoim mieście
Młode koszykarki nie mają żadnych wzorów do podglądania na codzień, o perspektywach nie wspomnę. Stąd też, mimo z pewnością bardzo dobrej pracy trenerskiej, ich rozwój nie jest aż tak pełny, jakby mógł być. No ale to problem nie tylko Szczecina niestety...
A co do faworytek tegorocznych finałów - dla mnie zdecydowanie Gdynia. Skład silny dwa lata temu (brąz podczas mistrzostw Polski kadetek) został jeszcze wzmocniony posiłkami z Ostrowa. Na dodatek raczej znajdzie potwierdzenie mojej teorii, że najpełniej wyszkolić można młodą zawodniczkę przy silnym zespole ekstraklasowym (nie tylko większe pieniądze, zaplecze, ale i wzory do naśladowania i realne perspektywy kariery). No ale w walce o złoto oczywiście Olimpia się takżenie podda
Nie lekceważyłbym również ogranych w pierwszej lidze juniorek MUKSa.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za słowa przybliżające naszego nastepnego rywala. A może widziałeś w akcji Kołobrzeg? Z nimi chyba nigdy nie gralismy, słyszałem jedynie od coacha, że są jednak niespecjalnie silni?
A co do faworytek tegorocznych finałów - dla mnie zdecydowanie Gdynia. Skład silny dwa lata temu (brąz podczas mistrzostw Polski kadetek) został jeszcze wzmocniony posiłkami z Ostrowa. Na dodatek raczej znajdzie potwierdzenie mojej teorii, że najpełniej wyszkolić można młodą zawodniczkę przy silnym zespole ekstraklasowym (nie tylko większe pieniądze, zaplecze, ale i wzory do naśladowania i realne perspektywy kariery). No ale w walce o złoto oczywiście Olimpia się takżenie podda
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za słowa przybliżające naszego nastepnego rywala. A może widziałeś w akcji Kołobrzeg? Z nimi chyba nigdy nie gralismy, słyszałem jedynie od coacha, że są jednak niespecjalnie silni?
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']
Seba pisze:aaaaaa... dzięki wielkie, już kojarzę - te "dwie wieże" mnie naprowadziłyWiedziałem, że gralismy z tym zespołem, ale potworna skleroza mi jakoś nie pozwalała przypomnieć jego kształtu, a niestety nie mogłem być na niedawnym sparingu w Kutnie. Teraz już wiem. Faktycznie bardzo ciekawa drużyna, może troszeczkę szwankowała (wtedy, kiedy z nimi graliśmy) jeszcze technika, ale na pewno warunki fizyczne do pozazdroszczenia. Znowu nasza "centerka" jedyna - Basia Iwanowska będzie musiała walczyć pod koszami z rywalkami o 10 cm wyższymi i o prawie 20 kg cięższymi
No ale myślę, że jakoś damy radę
Swoją drogą problemem takiego zespołu, jak szczeciński, oprócz, jak piszesz trudnej drogi eliminacyjnej do finałów (bo zgodzę się, że zasługują na nie), jest brak zespołu ligowego w swoim mieście
Młode koszykarki nie mają żadnych wzorów do podglądania na codzień, o perspektywach nie wspomnę. Stąd też, mimo z pewnością bardzo dobrej pracy trenerskiej, ich rozwój nie jest aż tak pełny, jakby mógł być. No ale to problem nie tylko Szczecina niestety...
A co do faworytek tegorocznych finałów - dla mnie zdecydowanie Gdynia. Skład silny dwa lata temu (brąz podczas mistrzostw Polski kadetek) został jeszcze wzmocniony posiłkami z Ostrowa. Na dodatek raczej znajdzie potwierdzenie mojej teorii, że najpełniej wyszkolić można młodą zawodniczkę przy silnym zespole ekstraklasowym (nie tylko większe pieniądze, zaplecze, ale i wzory do naśladowania i realne perspektywy kariery). No ale w walce o złoto oczywiście Olimpia się takżenie poddaNie lekceważyłbym również ogranych w pierwszej lidze juniorek MUKSa.
Niestety zespołu z Kołobrzegu nie znam zupełnie...
Seba pisze:"Młoda" Biba grała już w Starachowicach i daliśmy radęDo szerokiego grona faworytek dodałbym też Pałac Młodzieży Tarnów. No ale koniec tego offtopicu
Pozdrawiam.
No niestety Pałac Młodzieży Tarnów już nie - z województw małopolskiego i podkarpackigo awansowały do ćwierćfinałów Stal Stalowa Wola i Wisła Kraków, a Tarnów po dwóch turniejach zajął trzecie miejsce
-
krakowiaczka
krakowiaczka pisze:Pozdrawiam.
No niestety Pałac Młodzieży Tarnów już nie - z województw małopolskiego i podkarpackigo awansowały do ćwierćfinałów Stal Stalowa Wola i Wisła Kraków, a Tarnów po dwóch turniejach zajął trzecie miejsce
Nie Wisla Krakow, a Korona z malopolskiego[/quote]
Co prawda temat rozpoczęty został jako Cwierćfinał kadetek, ale potem pisaliśmy już o juniorkach i będę się upierał, że w juniorkach jednak Wisła, a nie Korona
-
krakowiaczka
Nie Wisla Krakow, a Korona z malopolskiego[/quote]
Co prawda temat rozpoczęty został jako Cwierćfinał kadetek, ale potem pisaliśmy już o juniorkach i będę się upierał, że w juniorkach jednak Wisła, a nie Korona
Natomiast niezmiernie się cieszę, że Korona weszła do ćwierćfinałów MP w kadetkach
[/quote]
No jak tak to wszystko sie zgadza. POzdrawiam
No jak tak to wszystko sie zgadza. POzdrawiam
Wracając do tematu:
Wyniki
ZALICZONE WYNIKI
Truso Elbląg - Łączność Olsztyn 86:84, 80:90
Lotos GTK Gdynia - Bliza Władysławowo 83:41, 78:40
26 luty 2005 rewanż 12 marzec 2005
Lotos GTK Gdynia - Truso Elbląg 82:52, 72:84
Bliza Władysławowo - Łączność Olsztyn 71:120, 55:96
5 marzec 2005 rewanż 19 marzec 2005
Truso Elbląg - Bliza Władysławowo 140:36, 83:44
Łączność Olsztyn - Lotos GTK Gdynia 76:82, 57:77