Ćwierćfinały MP kadetek (Pomorskie - Warmińsko-Mazurskie)

Newsy dotyczące rozgrywek młodzieżowych

Moderator: Moderatorzy

Waldi
Kadet

Ćwierćfinały MP kadetek (Pomorskie - Warmińsko-Mazurskie)

Postautor: Waldi » 12 marca 2005, 16:01

Honorowa porażka

W ćwierćfinałowych rozgrywkach o mistrzostwo Polski kadetek Łączność Olsztyn podejmowała Lotos Gdynia.

Łączność - Lotos 76:82 (27:34, 14:17, 17:15, 18:16)
Łączność: Markiewicz 18, Kasińska 4, Mińczewska 22, Ropiak 10, Grabarczyk 4 oraz Szymańska 7, Czyż 3, Szych 4, Winkowska 4, Flisiak

W tej grupie wiekowej rywalizują po dwie najlepsze ekipy z województwa pomorskiego i warmińsko-mazurskiego (z zaliczeniem wcześniejszych spotkań tych drużyn w mistrzostwach swoich regionów). Do półfinałów awansują dwa zespoły.
Koszykarki Lotosu, zdecydowane faworytki tych rozgrywek, napotkały na duży opór ze strony podopiecznych Tomasza Sztąberskiego i Alicji Oziembłowskiej. Na początku spotkania olsztynianki nawet prowadziły 9:2, ale potem do głosu doszedł zespół prowadzony przez Danutę Bibrzycką. W 14. min gdynianki wygrywały 41:27, jednak na siedem minut przed końcem ich przewaga zmalała do pięciu oczek (68:63). I kto wie, jakby potoczyły się dalsze losy tego spotkania, gdyby olsztynianki miały lepiej nastawione celowniki. Niestety, zbyt często fatalnie pudłowały, na dodatek w końcówce za pięć fauli boisko musiały opuścić trzy czołowe zawodniczki (Ropiak, Markiewicz, Czyż).
- Wynik nie jest zły - skomentował trener Sztąberski. - Nasze dziewczyny są przecież o rok młodsze od tych z Lotosu, a na domiar złego nie mogła dzisiaj zagrać kontuzjowana Agnieszka Niedźwiecka.

* Inny wynik: Truso Elbląg - Bliza Władysławowo 140:36.
Po 4 kolejkach
1. Lotos 4 8 325:209
2. Łączność 4 6 370:319
3. Truso 4 6 358:292
4. Bliza 4 4 188:421

Lech Janka (Gazeta Olsztyńska)

seven
Nowy na forum

Postautor: seven » 12 marca 2005, 20:02

Mam pytanie Waldi, jaki jest system rozgrywek ćwierćfinałowych w Pomorsko-Warmińsko-Mazurskim? Zaliczone po dwa mecze z województw i mecz i rewanż z dwoma pozostałymi? Czyli w sumie z zaliczonymi wynikami z województw 6 meczy? I jakie były wyniki między Truso, a Lącznością?

Waldi
Kadet

Postautor: Waldi » 12 marca 2005, 22:00

System taki jak napisałeś. Truso - Łączność po jednej wygranej. Wyników nie pamiętam, ąle w małych punktach chyba lepsza była Łączność.

seven
Nowy na forum

Postautor: seven » 12 marca 2005, 22:41

Dzięki serdeczne - pozdrawiam

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 12 marca 2005, 22:45

Mam pytanie... co prawda prawie zupełnie nie związane z tematem, ale skoro już można się dowiedzieć czegoś w tym miejscu, to nie będę szukał innego... ;)

Czy ktoś może wie coś o juniorkach ze Szczecina i Kołobrzegu? Szczerze mówiąc obu zespołów nigdy nie widziałem na oczy i kompletnie nie wiem, czego się spodziewać. Ponoć Kołobrzeg wielkiego poziomu nie prezentuje... Czy ktoś może posiada jakieś wiadomości o wynikach i składach tych drużyn? Są one kolejnymi rywalami Olimpii w drodze do finałów...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz!
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Gość

Postautor: Gość » 14 marca 2005, 20:10

Seba pisze:Mam pytanie... co prawda prawie zupełnie nie związane z tematem, ale skoro już można się dowiedzieć czegoś w tym miejscu, to nie będę szukał innego... ;)

Czy ktoś może wie coś o juniorkach ze Szczecina i Kołobrzegu? Szczerze mówiąc obu zespołów nigdy nie widziałem na oczy i kompletnie nie wiem, czego się spodziewać. Ponoć Kołobrzeg wielkiego poziomu nie prezentuje... Czy ktoś może posiada jakieś wiadomości o wynikach i składach tych drużyn? Są one kolejnymi rywalami Olimpii w drodze do finałów...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz!

UKS 41 Szczecin - przyzwoity zespół prowadzony przez Adama Sella - dwie wysokie zawodniczki - jedna ok. 190-192, druga trochę niższa. Nieźle obstrzelany zespół z dystansu i głodny sukcesów - nie weszły do półfinałów ani w ubiegłym sezonie, ani dwa sezony temu mimo, że miały zespół na "ósemkę". No, ale jak się jest połączony z Wielkopolską to naprawdę ciężko się przebić. Myślę jednak, że Cudny zna dobrze ten zespół i nie ma co się obawiać - zwłaszcza jak się szykuje na złoto w juniorkach, a przeszkodzić mu chyba tylko może Gdynia, która się porządnie "wzmocniła", a dodatkowo ma kilka niezłych wychowanek.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 14 marca 2005, 23:06

aaaaaa... dzięki wielkie, już kojarzę - te "dwie wieże" mnie naprowadziły ;) Wiedziałem, że gralismy z tym zespołem, ale potworna skleroza mi jakoś nie pozwalała przypomnieć jego kształtu, a niestety nie mogłem być na niedawnym sparingu w Kutnie. Teraz już wiem. Faktycznie bardzo ciekawa drużyna, może troszeczkę szwankowała (wtedy, kiedy z nimi graliśmy) jeszcze technika, ale na pewno warunki fizyczne do pozazdroszczenia. Znowu nasza "centerka" jedyna - Basia Iwanowska będzie musiała walczyć pod koszami z rywalkami o 10 cm wyższymi i o prawie 20 kg cięższymi :? No ale myślę, że jakoś damy radę ;) Swoją drogą problemem takiego zespołu, jak szczeciński, oprócz, jak piszesz trudnej drogi eliminacyjnej do finałów (bo zgodzę się, że zasługują na nie), jest brak zespołu ligowego w swoim mieście :( Młode koszykarki nie mają żadnych wzorów do podglądania na codzień, o perspektywach nie wspomnę. Stąd też, mimo z pewnością bardzo dobrej pracy trenerskiej, ich rozwój nie jest aż tak pełny, jakby mógł być. No ale to problem nie tylko Szczecina niestety...

A co do faworytek tegorocznych finałów - dla mnie zdecydowanie Gdynia. Skład silny dwa lata temu (brąz podczas mistrzostw Polski kadetek) został jeszcze wzmocniony posiłkami z Ostrowa. Na dodatek raczej znajdzie potwierdzenie mojej teorii, że najpełniej wyszkolić można młodą zawodniczkę przy silnym zespole ekstraklasowym (nie tylko większe pieniądze, zaplecze, ale i wzory do naśladowania i realne perspektywy kariery). No ale w walce o złoto oczywiście Olimpia się takżenie podda ;) Nie lekceważyłbym również ogranych w pierwszej lidze juniorek MUKSa.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za słowa przybliżające naszego nastepnego rywala. A może widziałeś w akcji Kołobrzeg? Z nimi chyba nigdy nie gralismy, słyszałem jedynie od coacha, że są jednak niespecjalnie silni?

seven
Nowy na forum

Postautor: seven » 15 marca 2005, 12:55

Seba pisze:aaaaaa... dzięki wielkie, już kojarzę - te "dwie wieże" mnie naprowadziły ;) Wiedziałem, że gralismy z tym zespołem, ale potworna skleroza mi jakoś nie pozwalała przypomnieć jego kształtu, a niestety nie mogłem być na niedawnym sparingu w Kutnie. Teraz już wiem. Faktycznie bardzo ciekawa drużyna, może troszeczkę szwankowała (wtedy, kiedy z nimi graliśmy) jeszcze technika, ale na pewno warunki fizyczne do pozazdroszczenia. Znowu nasza "centerka" jedyna - Basia Iwanowska będzie musiała walczyć pod koszami z rywalkami o 10 cm wyższymi i o prawie 20 kg cięższymi :? No ale myślę, że jakoś damy radę ;) Swoją drogą problemem takiego zespołu, jak szczeciński, oprócz, jak piszesz trudnej drogi eliminacyjnej do finałów (bo zgodzę się, że zasługują na nie), jest brak zespołu ligowego w swoim mieście :( Młode koszykarki nie mają żadnych wzorów do podglądania na codzień, o perspektywach nie wspomnę. Stąd też, mimo z pewnością bardzo dobrej pracy trenerskiej, ich rozwój nie jest aż tak pełny, jakby mógł być. No ale to problem nie tylko Szczecina niestety...

A co do faworytek tegorocznych finałów - dla mnie zdecydowanie Gdynia. Skład silny dwa lata temu (brąz podczas mistrzostw Polski kadetek) został jeszcze wzmocniony posiłkami z Ostrowa. Na dodatek raczej znajdzie potwierdzenie mojej teorii, że najpełniej wyszkolić można młodą zawodniczkę przy silnym zespole ekstraklasowym (nie tylko większe pieniądze, zaplecze, ale i wzory do naśladowania i realne perspektywy kariery). No ale w walce o złoto oczywiście Olimpia się takżenie podda ;) Nie lekceważyłbym również ogranych w pierwszej lidze juniorek MUKSa.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za słowa przybliżające naszego nastepnego rywala. A może widziałeś w akcji Kołobrzeg? Z nimi chyba nigdy nie gralismy, słyszałem jedynie od coacha, że są jednak niespecjalnie silni?

Niestety zespołu z Kołobrzegu nie znam zupełnie... :( A Gdynia wzmocniła się nie tylko Ostrowem, ale także Bibrzycką ( Bytom - SMS), Głocką (Olsztyn - SMS) i Jujką (Jelenia Góra - SMS), że o Kaśce Motyl nie wspomnę, ale cóż kto bogatemu zabroni? MUKS na pewno będzie silny - dodam jeszcze od siebie MOS Wrocław, Osę Zgorzelec i być może SKS 12 W-wa. :D

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 15 marca 2005, 14:24

"Młoda" Biba grała już w Starachowicach i daliśmy radę ;) Do szerokiego grona faworytek dodałbym też Pałac Młodzieży Tarnów. No ale koniec tego offtopicu ;)

Pozdrawiam.

seven
Nowy na forum

Postautor: seven » 15 marca 2005, 21:16

Seba pisze:"Młoda" Biba grała już w Starachowicach i daliśmy radę ;) Do szerokiego grona faworytek dodałbym też Pałac Młodzieży Tarnów. No ale koniec tego offtopicu ;)

Pozdrawiam.

No niestety Pałac Młodzieży Tarnów już nie - z województw małopolskiego i podkarpackigo awansowały do ćwierćfinałów Stal Stalowa Wola i Wisła Kraków, a Tarnów po dwóch turniejach zajął trzecie miejsce :wink:

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 15 marca 2005, 21:24

uuuuuu... a co się stało z tym zespołem? :shock: Przecież ten rocznik jeszcze dwa lata temu to była ścisła krajowa czołówka... hmmm... jakaś zapaść? Transfery? Dziwne...

krakowiaczka

Postautor: krakowiaczka » 15 marca 2005, 22:06

Pozdrawiam.[/quote]
No niestety Pałac Młodzieży Tarnów już nie - z województw małopolskiego i podkarpackigo awansowały do ćwierćfinałów Stal Stalowa Wola i Wisła Kraków, a Tarnów po dwóch turniejach zajął trzecie miejsce :wink:[/quote]

Nie Wisla Krakow, a Korona z malopolskiego

seven
Nowy na forum

Postautor: seven » 17 marca 2005, 00:02

krakowiaczka pisze:Pozdrawiam.

No niestety Pałac Młodzieży Tarnów już nie - z województw małopolskiego i podkarpackigo awansowały do ćwierćfinałów Stal Stalowa Wola i Wisła Kraków, a Tarnów po dwóch turniejach zajął trzecie miejsce :wink:[/quote]

Nie Wisla Krakow, a Korona z malopolskiego[/quote]
Co prawda temat rozpoczęty został jako Cwierćfinał kadetek, ale potem pisaliśmy już o juniorkach i będę się upierał, że w juniorkach jednak Wisła, a nie Korona :D :lol: :D Natomiast niezmiernie się cieszę, że Korona weszła do ćwierćfinałów MP w kadetkach :lol:

krakowiaczka

Postautor: krakowiaczka » 17 marca 2005, 11:26

Nie Wisla Krakow, a Korona z malopolskiego[/quote]
Co prawda temat rozpoczęty został jako Cwierćfinał kadetek, ale potem pisaliśmy już o juniorkach i będę się upierał, że w juniorkach jednak Wisła, a nie Korona :D :lol: :D Natomiast niezmiernie się cieszę, że Korona weszła do ćwierćfinałów MP w kadetkach :lol:[/quote]

No jak tak to wszystko sie zgadza. POzdrawiam

Waldi
Kadet

Postautor: Waldi » 23 marca 2005, 10:18

Wracając do tematu:

Wyniki

ZALICZONE WYNIKI

Truso Elbląg - Łączność Olsztyn 86:84, 80:90
Lotos GTK Gdynia - Bliza Władysławowo 83:41, 78:40

26 luty 2005 rewanż 12 marzec 2005
Lotos GTK Gdynia - Truso Elbląg 82:52, 72:84
Bliza Władysławowo - Łączność Olsztyn 71:120, 55:96