anatol pisze:Dwie reprezentantki czyli kto?Pytam bo nie wiem jak ocenić wpływ tych REPREZENTANTEK na wynik ENERGI,bo z tego uśmieszku wnioskuje że te reprezentantki sa slabe może nawet slabsze od Magdy.Tylko skąd ten dobry wynik zespolu.Napewno nie za sprawą Magdy.Ale może teraz błyśnie i poprowadzi Toruń nie tylko do zwycięstwa z Odrą ale potem z Lotosem.
Jako odpowiedz zacytuję słowa Chauncey'a Billupsa - koszykarza NBA który zdobywał mistrzostwo z Detroit Pistons i który nazywany jest generałem i "Mr Big Shot"
"Dzieciom powinno wpajać się podstawy gry, aby zaraz na początku zrozumiały, że liczy się zespół, nie jeden zawodnik, który rzuca 20-40 punktów. Tu najważniejsza jest postawa całej drużyny, wspólne zgranie i koleżeństwo. Tego powinno uczyć się jak najwcześniej. Koszykówka w stylu AND1, która weszła na scenę 6 lub 7 lat temu psuje grę. To nie koszykówka. To fajna sprawa, kiedy idziesz pograć do parku. Sądzę, że w dzisiejszych czasach młodzież zbyt często myśli, że rzucając wiele punktów zdominuje mecz. Ale to nie dominacja. To oznacza, że zdobywasz punkty, a to tylko jeden aspekt gry. A czy powstrzymujesz swojego rywala? Zbierasz piłki? Walczysz o stracone piłki? Wiecie, chodzi o te małe rzeczy..."
No i według mnie Magda Radwan odpowiedzialna jest na parkiecie właśnie za te małe rzeczy. Każda drużyna musi być zbilansowana, muszą być zawodniczki które seriami potrafią zdobywać punkty ale też takie które pilnują najlepszych strzelców rywali, walczą w obronie, blokują, stawiają zasłony... Magda dodatkowo charakterologicznie doskonale wpasowała się do zespołu i to też niezwykle ważne. Ona ale także reszta rezerwowych dokładają swoją cegiełkę do zwycięstw, walcząc z pierwszą piątką na treningach, mobilizując w czasie spotkań, dlatego z dużą pewnością uważam, że bez Magdy nie byłoby tego 3 miejsca po sezonie zasadniczym. Nie lansuje się zagraniami pod publiczkę tylko robi swoje, do tego utrzymuje wysoką, RÓWNĄ formę przez cały sezon.
Jordan nie zdobywałby mistrzostwa bez Pippena, Rodmana i reszty, Energa nie osiągnęłaby najlepszego wyniku w historii bez Radwan, Waligórskiej i reszty