o 3. miejsce: Energa Toruń - Orzeł Polkowice

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: o 3. miejsce: Energa Toruń - Orzeł Polkowice

Postautor: matrix » 27 kwietnia 2010, 14:08

Alicia Gladden rezygnuje...

Toruńskie koszykarki po dwóch zwycięstwach nad CCC Polkowice są blisko wywalczenia pierwszego medalu w historii. W meczach wyjazdowych zagra w Enerdze Alicia Gladden, która już w niedzielę miała lecieć do Stanów Zjednoczonych

Po meczach z Lotosem działacze toruńskiego klubu miny mieli nietęgie. Nie dość, że po pięciu spotkaniach torunianki nie zdołały awansować do finału, to jeszcze na odpoczynek miały tylko jeden dzień. Po czwartkowym pojedynku w Gdyni podopieczne Elmedina Omanicia już w sobotę rozpoczynały rywalizację z CCC.

Okazało się, że ambicja, wola walki i charakter nie uleciały z toruńskich koszykarek. Po dramatycznym pojedynku gospodynie okazały się o jeden punkt lepsze. Sobotnie spotkanie miało być ostatnim w barwach Energi dla Alicii Gladden. Amerykanka miała bowiem zaplanowany wyjazd na obóz dla zawodniczek starających się o angaż w zawodowej lidze WNBA. Bez Gladden szanse torunianek na wywalczenie brązowego medalu byłyby znacznie mniejsze. Koszykarka Energi jednak zaskoczyła nie tylko swoje koleżanki, ale też i działaczy klubu. Zdecydowała, że nie poleci za ocean, tylko zostanie z drużyną do samego końca i zrezygnowała z ligi zawodowej. - To dla nas świetna wiadomość. Świadczy o tym, że dziewczyny bardzo chcą zdobyć medal, a w drużynie panuje znakomita atmosfera - powiedział prezes toruńskiego klubu Maciej Krystek. - To, co zrobił zespół po porażce w Gdyni, jest dla mnie mistrzostwem świata.

Gladden w meczach o trzecie miejsce imponowała skutecznością. W obu była najskuteczniejszą zawodniczką Energi. W pierwszym zdobyła 18 punktów, a w drugim 15.

Teraz rywalizacja przenosi się do Polkowic. Już w środę dojdzie do trzeciego starcia CCC i Energi. Jeśli zwyciężą torunianki, to zapewnią sobie pierwszy w historii medal. Gdy to gospodynie okażą się lepsze, kolejny mecz odbędzie się w czwartek w Polkowicach. Przy bilansie 2:2 decydujące spotkanie rozegrane zostanie w sobotę w hali "spożywczaka".
www.gazeta.pl
PS.Kuba tak postępuje jedna z twoich jednosezonowych gwiazdeczek 8) dla mnie popularna Ali jest graczem sporego formatu i to pod każdym względem...
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 27 kwietnia 2010, 18:07

matrix pisze:PS.Kuba tak postępuje jedna z twoich jednosezonowych gwiazdeczek 8) dla mnie popularna Ali jest graczem sporego formatu i to pod każdym względem...

nie jest to żadna moja zawodniczka i całe szczęście 8) powodów takiej, a nie innej decyzji może być wiele, nie chcę się nad tym rozwodzić. tak czy inaczej - wole was w pełnym składzie. a czy mialem rację z prawdopodobną "jednoseznowością" okaże się jesienią. pzdr

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 28 kwietnia 2010, 17:51

No to ładnie Polkowice pojechały w II połowie. Gratulacje.
A Krawiec niby chora a gra 40 minut..nieźle..

anatol
Żak

Postautor: anatol » 28 kwietnia 2010, 17:56

A dlaczego Gajda nie grał w 3 kwarcie?jakaś kontuzja?

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 kwietnia 2010, 18:11

anatol pisze:A dlaczego Gajda nie grał w 3 kwarcie?jakaś kontuzja?

grała zdaje się trochę w czwartej.

anatol
Żak

Postautor: anatol » 28 kwietnia 2010, 18:47

matrix pisze:
anatol pisze:A dlaczego Gajda nie grał w 3 kwarcie?jakaś kontuzja?

grała zdaje się trochę w czwartej.

No to juz wiadomo z relacji obserwtorów że PAN TRENER strzelił sobie kolejnego samobója bo znów obraził się na zawodniczki.Myślę ze po dzisiejszym meczu Koziorowicz postawi mu duże piwo.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 28 kwietnia 2010, 19:35

powiem tam - na mecz dotarłem dopiero pod koniec kwarty nr 3, także najgorsze (pierwsza połowa) mnie ominęło. może i dobrze, bo skoro i naoczni świadkowie i same koszykarki mówią, że nie było czego oglądać to widocznie tak właśnie było. to, jak w naszym zespole funkcjonowała obrona w ostatniej kwarcie to był jakiś armagedon. torunianki były bezradne jak dzieci we mgle i pozostaje mieć nadzieję na podobną defensywę jutro. piekielnie trudne zadanie przed nami bo zmęczenie sięgnie zenitu. mam jednak nadzieję, ze nieco przełamały się po fatalnym meczu nr 2 i że równie jutro podejmą rękawicę. Szkoda tylko, że Magda Radwan w taki, a nie inny sposób sfaulowała pod koniec Jeziorną, przez co jej jutrzejszy występ jest sporą niewiadomą....

Walczymy dalej!

rodgers-kibic z torunia
Kadet

Postautor: rodgers-kibic z torunia » 28 kwietnia 2010, 20:34

no coz nie pozostaje nic innego jak tylko pogratulować gospodyniom...szczerze, to po drugiej kwarcie widziałem juz medal na szyi naszych dziewczyn, ale to co stało się potem...no cóż nie chcę tego komentować...mam tylko nadzieję, że jutro uda sie odnieść wygraną....jeszcze raz gratki dla Polkowic.. a przede wszystkim dla Shannon

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 kwietnia 2010, 22:02

anatol pisze:No to juz wiadomo z relacji obserwtorów że PAN TRENER strzelił sobie kolejnego samobója bo znów obraził się na zawodniczki.Myślę ze po dzisiejszym meczu Koziorowicz postawi mu duże piwo.

niekoniecznie....wybacz anatol,ale trzeba mieć plazmę na oczach i nie chodzić na mecze Katarzynek,aby nie zauważyć ostatnio słabszej dyspozycji Agaty Gajdy(może to efekt braku klasycznej zmienniczki?) czy Patrycji Gulak(też przez dłuższą część sezonu osamotniona),która akurat przegrywa rywalizację z nomen omen z meczu na mecz lepiej grającą Fluker.
PS. a tak na marginesie anatol...chyba nie lubisz faceta,a ferment w sezonie sukcesu jest chyba niewskazany 8)
Ostatnio zmieniony 28 kwietnia 2010, 22:07 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodzio
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Bodzio » 28 kwietnia 2010, 22:06

Dramat, Dramat, Dramat ! tak w skrócie było można określić poczynania polkowiczanek w I połowie spotkania. 23 punkty w 20 minut!? Prima Aprilis za nami a kilka zawodniczek wyglądało jakby jutro wybierały się na urlop... Szczęście nie polegało na tym, że udało się lepiej bronić w II połowie i coś rzucać ale na tym, że Energa miała medale już na szyi, bo zamiast kontrolować spotkanie przy przewadze 13 pkt mogła spokojnie rozbić frajera 30 pkt do przerwy i byłoby po wszystkim. A teraz? Zobaczymy co na to trener gości, bo Polkowice odrodziły się jak feniks :) i jutro na pewno zaatakują już od rozgrzewki...(dziewczyny wyglądały na stłamszone, nie było widać woli walki )
Obrazek

Obrazek
Obrazek

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 28 kwietnia 2010, 22:18

CCC Polkowice jest nadal w grze o brązowy medal FGE. Po szaleńczym pościgu "Pomarańczowe" pokonały w środę na swoim parkiecie Energę Toruń, doprowadzając do stanu 1:2. Co do powiedzenia po spotkaniu mieli przedstawiciele obu ekip?
Elmedin Omanic (trener Energi):- Gratuluję zespołowi z Polkowic. Nie mam więcej co komentować.

Patrycja Gulak-Lipka (Energa): Bardzo szkoda tej przegranej, ponieważ byłyśmy bardzo blisko zakończenia tych rozgrywek. Głównym problemem było to, że piłki nie dochodziły pod kosz, a z tego zdobywałyśmy punkty w poprzednich meczach.. W tym momencie była świetna obrona Polkowic. Przede wszystkim zaważyła trzecia kwarta, głównie jej początek. W pierwszych paru minutach nie mogłyśmy nic trafić, nie było wręcz branych inicjatyw w kierunku kosza. Skrzętnie wykorzystały to Polkowice, trafiając raz za razem za trzy. Świetna postawa Bobbitt jak również Darii Mieloszyńskiej. Walczyłyśmy do końca. Do zobaczenia jutro.

Krzysztof Koziorowicz (trener CCC): Było to nietypowe spotkanie. Do przerwy dominacja Torunia. A po przerwie - my możemy tylko w taki sposób grać, jesteśmy mniejsze. Mamy grać szybko, w obronie bardzo agresywnie, wyprzedzać. Nie możemy stać za, bo w tym momencie Fluker czy Egenti mają łatwe granie i tak to wyglądało do przerwy. Jutro kolejne zawody, nie będą one łatwe. Nie ma co tutaj roztrząsać tego spotkania. Czy zespół się odblokował po tej drugiej połowie? Były trzy spotkania i każde było inne. Pierwsze było bardzo wyrównane i nieszczęśliwie przegrane. W drugim cały czas dominował Toruń, był tylko moment, gdy się zerwaliśmy. Dzisiaj dwie pierwsze kwarty były byle jakie. Mam nadzieję, że to pójdzie w tym kierunku, ale wolałbym nie uprzedzać faktów.

Anna Pietrzak (CCC): Tak naprawdę dopiero zaczęłyśmy grać w drugiej połowie. Szkoda że tak nie było od pierwszych minut, ale taka jest koszykówka, że nie zawsze wszystko wychodzi. Dobrze, że się podniosłyśmy w tej drugiej połowie i wygrałyśmy, bo jest to bardzo cenna wygrana. Mamy mało czasu - jutro znów gramy.
http://www.sportowefakty.pl

Awatar użytkownika
pafelek
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: pafelek » 28 kwietnia 2010, 22:30

28.04.2010 CCC Polkowice [72] - [62] Energa Toruń

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wiecej fot: http://www.mojepolkowice.pl/photogallery.php?album_id=46

koszykarz

Postautor: koszykarz » 29 kwietnia 2010, 09:13

co do Gajdy - no chyba po prostu wychodzi zmęczenie ... ja nie mam żadnych pretensji do niej . podobnie może być z Pati Gulak.

co do Fluker - no wreszcie coś wniosła w ataku - i te rzuty za 3 pkt.

może nasze dziewczyny chcą świętować brąz w Toruniu ? :P

anatol
Żak

Postautor: anatol » 29 kwietnia 2010, 09:52

matrix pisze:
anatol pisze:No to juz wiadomo z relacji obserwtorów że PAN TRENER strzelił sobie kolejnego samobója bo znów obraził się na zawodniczki.Myślę ze po dzisiejszym meczu Koziorowicz postawi mu duże piwo.

niekoniecznie....wybacz anatol,ale trzeba mieć plazmę na oczach i nie chodzić na mecze Katarzynek,aby nie zauważyć ostatnio słabszej dyspozycji Agaty Gajdy(może to efekt braku klasycznej zmienniczki?) czy Patrycji Gulak(też przez dłuższą część sezonu osamotniona),która akurat przegrywa rywalizację z nomen omen z meczu na mecz lepiej grającą Fluker.
PS. a tak na marginesie anatol...chyba nie lubisz faceta,a ferment w sezonie sukcesu jest chyba niewskazany 8)

Co do formy Gajdy to opinie mogą być różne.A co do sukcesu to rzeczywiście 4 miejsce jst takowym tylko że była nie powtarzalna szansa nie tylko na brąz ale nawet na finał.A ten wasz GENIUSZ mecz w Gdyni poddał już na początku a wczoraj zdjął podstawową rozgrywającą po 1 min gry w 3 kwarcie i nie dał jej grać pomimo że totalnie nie szło.Ja po prostu myślę że PAN TRENER ocenił że 4 miejsce w tym sezonie wystarczy bo strach myśleć co by musiał osiągnąć za rok.

koszykarz

Postautor: koszykarz » 29 kwietnia 2010, 10:36

my FINAŁ przegraliśmy w TORUNIU - gdzie nie udało się dogonić Lotosu - a była szansa. a 5 mecz w GDYNI nie mieliśmy szans wygrać bo fatalnie dziewczyny rzucały no i zmęczenie wyszło. Więc ANATOL - weź się ogarnij . przy stanie 44-17 Omanić wpuścił rezerwy , a ty liczyłeś jeszcze na zwycięstwo ??? :lol: :lol: :lol: No sorry...

Brąz będzie SUPER WYNIKIEM - a Omanić śmiało w tym roku odwalił kawał dobrej roboty. Bo nikt się nie spodziewał , że ENERGA może być wyżej niż 5 miejsce - gdzie wielu przewidywało.

Można gdybać co by było gdybyśmy mieli dłuższą lawkę (Waligórska , Gala choćby) - pewnie byłby finał bo Gajda i Egenti miałyby zmienniczki. A tak jest walka o brąz (oby udana)

W tym roku wyniki bronią OMANICIA i tyle...

PS. Zawsze można snuć wnioski , ze ktoś może grać słabiej bo - może chodzi o zaległości finansowe. Ale najpierw niech dziewczyny zrobia swoje a po sezonie rozliczy sie resztę...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”