Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: Co słychać w Wiśle?

Postautor: Greebo » 15 czerwca 2010, 14:53

danila pisze:dzika karta i jeszcze rozstawienie? za dużo szczęścia raczej będzie dolosowywana

Rok temu dziką karte dostał Pecs a mimo to był wysoko rozstawiony..

Obok Wisły drugą dziką kartę dostało Francuskie Mondeville (czyli nominalnie Francja miała tylko 2 miejsca.. wiec pewnie Turcy trzy)> Jako uzasadnienie FIBA podała ze te 2 zespoły były najwyżej (sposób zespołów ubiegających sie o dziką kartę) w rankingu zrobionym na podstawie europejskich występów zespołów w 3 ostatnich sezonach.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Adasss
Amator

Postautor: Adasss » 15 czerwca 2010, 20:09

The decision was taken on the basis of the ranking of the clubs from the previous three (3) seasons.

http://www.fibaeurope.com/coid_AmieKPhn ... de_on.html

No i może wreszcie skończą się opowieści dziwnej treści, ze Wisła zabrała miejsce w Eurolidze toruniankom. Czy też, że gdyby nie za mała hala, to ... . "Dzika karta" przyznana jakoby Polsce to taka "miejska legenda". FIBA jak co roku zebrała chętnych, zrobiła wstępną selekcję (spełnianie wymogów), a na koniec wzięła ranking klubowy i na jego podstawie przyznała "dzikie karty".

P.S. Miałem pewne podejrzenia skąd te pomysły, że Katarzynki miały jakiekolwiek szanse. Obejrzawszy http://www.tvk.torun.pl/portal.php?moves=true&pos=3284 jestem już prawie pewien. Sądzę, że w klubie dobrze wiedziano jakie są szanse, ale pewnie liczono, że znajdzie się jakiś "jeleń" i rzuci kasę na rzekomą euroligową szansę.

KrK
Amator

Postautor: KrK » 23 czerwca 2010, 10:10

Trwają kolejne prace przy przebudowie hali
Remont boiska obejmuje demontaż miejsc siedzących po jednym rzędzie z obydwu stron, wymianę parkietu i legarów na parkiet ewentualnie płyty panelowe, cyklinowanie nowego parkietu, wykonanie nowych barierek. Nowy parkiet, który zostanie położony będzie musial posiadać certyfikat FIBA.

www.skwk.pl

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 23 czerwca 2010, 11:28

Obrazek

Więcej zdjęć KibiceWisly.pl
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 23 czerwca 2010, 13:28

a może by tak sprzedać te klepki i by mieli na coś kase - ja bym sobie taką klepke kupił i dopasował ( jak w Alternatywy ) :mrgreen:
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

swatch
Amator

Postautor: swatch » 23 czerwca 2010, 22:02

Ojjj i co P.Pawlak będzie liczyła na treningach?!:( :P
^^

Dżi ej el ej
Młodzik

Postautor: Dżi ej el ej » 27 czerwca 2010, 00:46

M. Leciejewska: Paula chwaliła klub z Krakowa

Magdalena Leciejewska jest jak dotąd najgłośniejszym hitem transferowym Ford Germaz Ekstraklasy. Od przyszłego sezonu środkowa reprezentacji Polski zagra w zespole Wisły Can Pack Kraków.

Mateusz Starzec: Mimo młodego wieku masz sporo sukcesów na koncie. Ale chyba ostatni złoty medal było najtrudniej zdobyć?

Magdalena Leciejewska: To prawda. Ostatnie zdobyte Mistrzostwo przyszło nam zdobyć po ciężkich bojach z drużyna Torunia w półfinale i później w finale z Gorzowem. Bardzo się ciesze ze złota bo tak naprawdę chyba nikt na nas nie liczył, to nie my byłyśmy faworytami w finale. A my, jako zespół pokazałyśmy, że mamy charakter i udowodniłyśmy, co niektórym niedowiarkom ze potrafimy.

Wierzyłaś w ten sukces?

Wiedziałam że nie będzie łatwo. Tak jak wcześniej powiedziałam to nie my byłyśmy w roli faworytów, i być może to nam tez pomogło - po prostu robiłyśmy swoje.

Co mówił wam Jacek Winnicki, gdy kolejne koszykarki opuszczały zespół?

Fakt przyszedł taki moment w sezonie, kiedy nastąpiły spore zmiany personalne. Odeszły jedne, przyszły następne. Ciesze się ze trener potrafił nas w tak krótkim czasie poukładać, i zmobilizować.

Nie miałaś chęci powiedzieć „Dość – ja tez odchodzę”

Akurat kiedy następowały spore roszady kadrowe, ja byłam po artroskopii kolana, dlatego nie myślałam o tym tylko byłam zajęta szybkim powrotem na parkiet.

Pojawiały się jakieś propozycje?

Nie

Zaczynałaś w Olimpii Poznań, ale nie da się ukryć, że najwięcej podstaw dała Ci gra w SMS-ie..

Podstawy koszykówki poznałam u trenera Ryszarda Cudaka, później przyszedł czas na SMS. Wiele zawdzięczam tej szkole. Nie żałuję decyzji podjęcia nauki tam, chociaż przeżyłam tam ciężki okres kiedy doznałam kontuzji kolana, która wykluczyła mnie na pełen sezon z gry. Spotkałam tam ludzi którzy pomogli mi wrócić do pełnej dyspozycji sportowej, to właśnie trener Remigiusz Koć i Roman Skrzecz w dużej mierze przyczynili się do tego.

To prawdziwy zalążek talentów: Bibrzycka, Pawlak. Jak to się dzieje, że właśnie stamtąd Lotos wydobyło się tyle gwiazd?

Każdy klub ma swoją politykę. Polityką Lotosu jest stawianie na młode, zdolne koszykarki. Tak właśnie stało się z "Bibą", Paula czy mną gdzie dostałyśmy możliwość trenowania i grania z najlepszymi.

Przejdźmy już do tego co wydarzyło się praktycznie zaraz po zakończeniu sezonu - transfer do Krakowa. Paulina Pawlak namówiła?

W minimalnym stopniu na pewno. Znam się z Paulą już dość długi czas, grałyśmy razem już w SMS, Lotosie i reprezentacji. Sporo rozmawiałyśmy, Paula bardzo chwaliła sobie klub z Krakowa, dlatego kiedy pojawiła się taka możliwość, stwierdziłam - dlaczego by nie spróbować.

Czy nie chciałaś wyjechać zagranicę?

Była taka opcja, ale zwyciężyła obecna.

Ale chyba szkoda opuszczać Gdynię?

5 lat spędziłam w Gdyni, na pewno nie łatwo było spakować się i wyjechać. Wiele przeżyłam tu wspaniałych chwil, poznałam ciekawych ludzi, i to właśnie tu udało mi się skończyć szkołę (obrona jeszcze przede mną).

Kilka dni temu dowiedzieliśmy, iż Wisła zagra w Eurolidze. Nie bałaś się, że stracisz kontakt z europejską koszykówką?

Miałam nadzieję, że Wisła dostanie dziką kartę.

Na zakończenie porozmawiajmy o kadrze. Co dał Polsce wyjazd do USA?

Miałyśmy okazję zmierzyć się z wymagającymi przeciwnikami oraz poznać zwyczaje panujące w klubach WNBA.

Warto było lecieć?

Myślę, że tak.

Trwa wielkie przygotowanie do Eurobasketu. Jak ocenisz kadrę powołaną przez Dariusza Maciejewskiego?

Nie do mnie należy ocena. Przed nami obozy a na nich wiele pracy.

Na co stać Polki za ponad rok?

Trudno powiedzieć – jest nowy sztab szkoleniowy oraz wiele nowych twarzy w drużynie. A co będzie - zobaczymy.

Możesz obiecać, że zagracie o medal?

Bardzo bym chciała i tego życzę sobie i drużynie.

polskikosz.pl

zibiz
Żak

Postautor: zibiz » 03 lipca 2010, 13:56

Wygląda na to, że grupy Euroligi rozlosowano
http://www.fibaeurope.com/draws/

pitterr
Nowy na forum

Postautor: pitterr » 03 lipca 2010, 14:39

I to te grupy są dla Wisły więcej niż pomyślne :mrgreen:

Adasss
Amator

Postautor: Adasss » 03 lipca 2010, 14:47

No to może po takim a nie innym losowaniu warto jednak jeszcze poszukać dobrej europejki na 3/4? Bo po tym jak odpadła opcja z Mieloszyńską to jedyna możliwość. A warto wykorzystać szansę na wygranie grupy drugi rok z rzędu i najlepiej z jak największą liczbą zwycięstw.

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 03 lipca 2010, 15:22

Ależ piękne losowanie :D, chyba lepszego już nie mogło być - słabe zespoły, w zasadzie z trudemznaleźć mozna by pośród przeciwników zespół dorównujący Wiśle.

Trzeba to wykorzystać i zrobić bilans 10-0 żeby z potegami walczyc na dalszym etapie rywalizacji.

koza
Nowy na forum

Postautor: koza » 03 lipca 2010, 16:50

Ale Wisła ma fuksa!!!!: :shock: drugi rok z rzędu :lol:

KrK
Amator

Postautor: KrK » 03 lipca 2010, 17:03

koza pisze:Ale Wisła ma fuksa!!!!: :shock: drugi rok z rzędu :lol:

Jakiego fuksa? hmm?
Wisła sama sobie zagwarantowała tak dobre miejsce w podziale na koszyki! To dzięki ubiegłemu FF ELW krakowianki nie mogły trafić na większość najlepszych drużyn. Trzeba grać na takim poziomie jak Wisła aby mieć "co roku fuksa".

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 03 lipca 2010, 17:18

KrK pisze:
koza pisze:Ale Wisła ma fuksa!!!!: :shock: drugi rok z rzędu :lol:

Jakiego fuksa? hmm?
Wisła sama sobie zagwarantowała tak dobre miejsce w podziale na koszyki! To dzięki ubiegłemu FF ELW krakowianki nie mogły trafić na większość najlepszych drużyn. Trzeba grać na takim poziomie jak Wisła aby mieć "co roku fuksa".

O czym Ty mówisz? Przecież Wisła mogła trafić na: Salamanke, Schio, Galatasaray i jeszcze Orenburg - gdyby miała wybitnego pecha..ale miała szczęscie w losowaniu dlatego ma tak łatwą grupę.

koszykarz

Postautor: koszykarz » 03 lipca 2010, 17:38

Losowanie dla Wisły - rzeczywiście szczęśliwe... Znowu fuksa. Żadnych poteg. W innych grupach są mniej więcej po 2-3 silniejsze zespoły niż Wisła. a w Grupie A - NAJSŁABSZEJ grupie - Wisła i chyba Koszyce - ale też niewiadomo co oni zmontujĄ...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”