Nowy terminarz II rundy play off

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 07 kwietnia 2005, 21:46

O ile pamięć mnie nie myli, to żałoba narodowa była ogłoszona również w 1997 roku po wielkiej powodzi :? .
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 07 kwietnia 2005, 21:58

Seba pisze:Nie, nie Kuba - w Polsce trzecim przypadkiem, o ile mnie pamięć nie zawodzi, były nie tak dawne olbrzymie powodzie. Wtedy to z tego co się orientuję trzeci raz wprowadzono żałobę narodową.

ja nie mówie, ze żałoba po Madrycie była trzecią w kolei ;-) w kolejnosc nie wnikam, ale mówię, ze takowa była po zamachach w Hiszpanii.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 07 kwietnia 2005, 22:01

Hmmmm.. Kuba jesteś pewien, że w Polsce była to żałoba narodowa? To chyba niemożliwe, bo wywołać ją chyba mogą jedynie wydarzenia związane bezpośrednio z naszym krajem. Po za tym słyszałem coś o trzech przypadkach jedynie wprowadzenia wcześniej takiej żałoby.

Pozdrawiam.
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 07 kwietnia 2005, 22:06

Seba pisze:Nie, nie Kuba - w Polsce trzecim przypadkiem, o ile mnie pamięć nie zawodzi, były nie tak dawne olbrzymie powodzie. Wtedy to z tego co się orientuję trzeci raz wprowadzono żałobę narodową.

Bingo Seba przypomniales mi o tym o czym zapomnialem! Chodzilo o powodzie w roku 1997. Dzieki za odswiezenie pamieci :D
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 07 kwietnia 2005, 22:18

Nie nie Kuba po zamachach w Madrycie byla zaloba narodowa ale w Hiszpanii ale napewno nie u nas. Skoro nie bylo zaloby po zamachach na WTC które byly b. tragiczne w skutkach niz te w Madrycie to napewno bo zamach sprzed roku tez nie bylo zaloby narodowej.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 08 kwietnia 2005, 11:08

A mi się wydaje, ze Kwachu ogłosił żałobe po zamachach. Nie była ona tak długa jak teraźniejsza (jeden dzien chyba) ale jestem niemalze pewny, ze była. Nawet przypominam sobie, że spodziewałem sie tego dnia jakiegoś filmu w TV, który z powodu żałoby nie został ukazanyc i że rozmawiałem ze znajomą tamtego dnia na gg i się zastanawialismy dlaczego kwasniewski ogłosił ją teraz, a nie zrobił tego po WTC, gdzie było tragiczniej.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 08 kwietnia 2005, 11:59

IAR 12-03-2004, ostatnia aktualizacja 12-03-2004 20:54

Prezydent Aleksander Kwaśniewski ogłosił od godz. 19 w piątek do godz. 24 w sobotę żałobę narodową w Polsce. Oznacza to opuszczenie flag do połowy masztu na wszystkich gmachach publicznych. Jest to wyraz solidarności z ofiarami czwartkowych zamachów w Madrycie

http://serwisy.gazeta.pl/swiat/1,53501,1962792.html

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 08 kwietnia 2005, 13:00

Ale dociekliwy jestes no masz racje Kuba!
Ale to byla zaloba bardziej symboliczna nie zwiazana bezposrednio z Polska. A te które wymienilem wczesniej byly 4 wiec ta trzeba traktowac w specjalnych kategoriach.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 08 kwietnia 2005, 13:56

uzupełniając wpis Seby zawierający zabawne sytuacje z życia naszego Ojca:

Karol Wojtyła lubił jeździć na nartach w sportowym ubraniu. Kiedyś po długiej, wyczerpującej jeździe, wstąpił do jakiegoś gazdy na mleko. Gazda przez pewien czas mu się przyglądał, a potem z zapytał.
-A wyśta skąd?
-A z Krakowa- odparł Karol
-A coście wy za jedni?
-Kardynał- odparł ciekawości z uśmiechem narciarz
Góral zmylony świeckim strojem, w dodatku wiedział, że jego gość jeździ dobrze na nartach, ani przez chwilkę nie przypuszczał, że to może być tak wysoki dostojnik kościelny. Pokręcił więc niedowierzająco głową i rzekł:
-A wyśta taki kardynał, jak ja Ojciec święty!
___

Gdy przychodzili do ks. biskupa Karola Wojtyły jego znajomi z wojennych czasów i kiedy onieśmieleni zaczynali mówić: „Ekscelencjo”, wtedy wypalał im prosto z mostu: „ Wyście zapomnieli jak mi na imię?! Karol jestem i koniec”
___

Kiedy po Krakowie rozeszła się wieść, że 29 maja 1967 roku arcybiskup Karol Wojtyła został kardynałem, ojciec Leon Knabit, benedyktyn z Tyńca, pogratulował nominowanemu w typowy dla księży sposób: ukląkł na jedno kolano i pocałował go w rękę. Ku zaskoczeniu ojca Leona świeżo upieczony kardynał zrobił dokładnie to samo. „ Proszę Księdza Kardynała” –zawołał zmieszany i zażenowany benedyktyn. „A co, nie wolno mi?”- odparł z figlarnym uśmiechem Papież.
___

Proboszczem jednej z ponad dwustu parafii w Rzymie jest Polak. Gdy jakiś dziennikarz zauważył, iż jest to chyba rzeczą niezwykłą, wtedy proboszcz zacytował słowa Ojca św. Jan Pawła II : „Pan Bóg zrobił Rzymianą dwa żarty: jednego Polaka zrobił papieżem, a drugiego rzymskim proboszczem!”
___

Ojciec Jan Andrzej Kłoczowski, dominikanin, zapytał kiedyś Papieża, czy dojdzie do skutku planowane w roku jubileuszowym 2000, spotkanie przedstawicieli trzech wielkich religii: „ Czy na Górze Synaj pojawili się chrześcijanie, muzułmanie i Żydzi?”- dociekał zakonnik. „ Ty się nie wymądrzaj, ty się módl!” –odpowiedział Ojciec Święty.
___

Podczas pielgrzymki w 1999 roku Ojciec Święty zachorował i z tego powodu odwołano jego wizytę w Gliwicach. Papież nie dopuścił do tego, aby to śląskie miasto było jedynym miejscem na trasie jego pielgrzymki, którego nie odwiedził. Niespodziewanie w ostatnim dniu wizyty, 17 czerwca, przybył do Gliwic, a zebranemu tłumowi wiernych dziękował za „święta cierpliwość do Papieża”. Posługując się gwarą śląską, Jan Paweł II tak oto dialogował z tłumem:
-Widać, że Śląsk cierpliwy i twardy, bo ja bym z takim Papieżem nie wytrzymał. Ma przyjechać, nie przyjeżdża, potem znowu ni ma przyjechać- przyjeżdżo
Wierni:
-Nic nie szkodzi
-No to dobrze ze nic nie szkodzi, to jakoś ze spokojnym sumieniem wrócę do Rzymu.
___

Ks. Mieczysław Maliński, przyjaciel Ojca Świętego, podczas jednej ze swoich wizyt w domu papieskim nie posiadał się ze zdumienia, kiedy siostra usługująca do stołu Papieżowi, przyniosła gospodarzowi na kolację rybę, a jemu podała na talerzy kurczaka. Ks. Mieczysław zapytał:
-Dlaczego
-Dostałeś kurczę, bo kurczę jest tańsze- oznajmił z uśmiechem Ojciec Święty
___

W 1992 roku ojciec Leon Knabit został zaproszony na kolację do Ojca Świętego w pałacu watykańskim. W pewnym momencie Papież nieoczekiwanie zapytał:
-To ile ojciec ma właściwie lat?
-Sześćdziesiąt trzy-odparł Benedykt
-O to ja w tym wieku byłem już Papieżem-odrzekł Jan Paweł II
-Wiem o tym. Wiem i bardzo mi wstyd- powiedział ojciec Leon i obaj wybuchnęli śmiechem
___

Pracownicy Watykanu nie mogli pogodzić się z tym , że nowy Papież nie chce korzystać z lektyki papieskiej, zwanej sedia gestatoria.
-Bez sedia gestatoria Ojciec Świety nie będzie widziany, może wiec jakiś podest- nie dawali za wygraną watykańczycy.
-Na podest nie wejdę, nie jestem mistrzem olimpijskim-oznajmił Jan Paweł II
___

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”