PLAY OFF - temat zbiorczy

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Re: PLAY OFF - temat zbiorczy

Postautor: matrix » 07 kwietnia 2013, 13:35

I tak się zdziwię, jak Winnicki "odwali" z drużyny, którąś z pań Mowlik, Skobel, Krężel, Ziętara kosztem Skorek (Magda robi dobrą robotę w Polkowicach, ale moim zdaniem jeszcze repra może poczekać). 8)

Dużo wyborów do reprezentacji jest na zasadzie: "bo nie ma już nikogo innego", ale to nie problem koszykówki tylko.

PS. Jak by ktoś nie pamiętał sam pisałem jeszcze nie tak dawno o pełnej zasadności ściągnięcia Magdy Skorek z Rybnika do Polkowic. Udany transfer!
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 07 kwietnia 2013, 14:34

a na co reprezentacja ma czekac ona ma 28 lat....co pokazala Twoim zdaniem Zietara w tym sezonie zeby ja traktowac jako pewniaka w kadrze......Skobel Mowlik stoja racze wyzej w hierarchii niz Skorek a Krezel to inna pozycja

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 kwietnia 2013, 14:38

tommiiii pisze:co pokazala Twoim zdaniem Zietara w tym sezonie zeby ja traktowac jako pewniaka w kadrze......

Ostatnie już moje zdanie drogi red. w tej kwestii. Sam pisałeś o różnicy klubowej na zasadzie z kim przystajesz.....W jakim klubie gra Magda Ziętara (uważam, ze w CCC czy Wiśle dałaby rade na tyle ile obecnie potrafi), a w jakim Skorek? Wszyscy do Polkowic lub Wisły i wszyscy do repry. Ehhh

MAM NADZIEJE, ŻE W KOŃCU TE UKŁADY I UKŁADZIKI SIĘ W TYM NISZU I LIDZE, KTÓRĄ KTOŚ DOPROWADZIŁ DO TAKIEGO, A NIE INNEGO STANU SIĘ SKOŃCZĄ! Wisła- CCC i długo długo nic. Mistrz Polski? Mistrz Bałaganu!
Ostatnio zmieniony 07 kwietnia 2013, 20:23 przez matrix, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 07 kwietnia 2013, 20:23

Nie było niespodzianki, zarówno jesli chodzi o sam wynik jak i o przebieg spotkania. Artego ewidentnie dziś nie miało sił by walczyć przez 40 minut na pełnych obrotach, starały sie, walczyły ale w obronie zostawiały bardzo duzo miejsca naszym paniom. Tak do ok 28 wynik byl jeszcze nieprzesadzony, ale 3 kolejne nasze trojki oddawana absolutnie bez jakiegokolwiek krycia załatwiły sprawe. Potem juz nawet po minach Bydgoszczanek było widać ze chca to spotkanie tylko dograć do końca.

Bohaterką tego weekendu, mimo niepowalających statystyk bez wątpienia Erin, ktora zniszczyła w obronie McBride. Ta punktowała praktycznie tylko wówczas gdy krył ja kto inny, a 14 strat w dwumeczu tez robi wrażenie.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 kwietnia 2013, 20:25

[quote="Greebo"]
Bohaterką tego weekendu, mimo niepowalających statystyk bez wątpienia Erin, ktora zniszczyła w obronie McBride. Ta punktowała praktycznie tylko wówczas gdy krył ja kto inny, a 14 strat w dwumeczu tez robi wrażenie.[/quote

przecież Twój ulubieniec matrix pisał, że Erin do tego najlepiej się nadaje i po to zostaje sprowadzana w trybie niemal awaryjnym. 8) Są w tej lidze panie (jest ich kilka), które robią jednak różnicę, grając i odpłacając się za otrzymywane gaże.

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 07 kwietnia 2013, 22:04

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 07 kwietnia 2013, 22:18

No to co, jedziemy do Polkowic.

Mecz bez historii. Zresztą to bardzo dobrze, po tym, co pokazali dziś kopacze nie miałem ochoty na dodatkowe nerwy.
Nie zgodzę się z Greebo, że dopiero od 28 widać było, że wygramy ten mecz. Moim zdaniem po pierwszych 10 pkt widać już było, kto dziś wygra. Kwestią czasu było wypracowanie sobie przez Wisłę przewagi. Na nic zdało się froterowanie parkietu przez moją ulubioną zawodniczkę z zespołu przyjezdnych 8)
Wygrana mogła być wyższa, ale dzisiaj rezerwowe nie błyszczały - powiem więcej momentami odniosłem wrażenie, ze nie wiedzą w obronie jak mają grać i jak się ustawiać.

Zastanawia mnie jedno: jak to było ze zwolnieniem Józka, jeśli chodzi o relacje koszykarki - trener. Widać, że zmiana trenera jednak kilku zawodniczkom służy - i to tym, po których bezlitośnie "jechałem" przez większą część sezonu. Teraz wypada zwrócić honor. Szczególnie mam tu na myśli Katarzynę Krężel, która coś zaczęła grać, a przecież przez pierwszą rundę jej postawa powodowała u mnie napady wściekłości ;) Podobnie sprawa się ma z Paulą, w końcu rzuca! Ponadto pochwalić trzeba Dorę, która pod koszem od momentu wygrania meczu w Bydgoszczy radzi sobie całkiem nieźle - nadal lepiej w rzucaniu, niż w zbieraniu. Dobrze współpracuje z Erin. Anke też coś od siebie dorzuca, a tego jej przecież brakowało w wielu meczach w tym sezonie.
Nie ma już grania na Tinę, cały zespół się stara w obronie, jak i w ataku - praktycznie wszyscy punktują. To bardzo ważne.
Łyżka dziegdziu w beczce miodu - dlaczego tak mało ogrywana jest Daria? Przecież - podobnie jak Anke - jak ma dobry dzień, to potrafi sadzić trójki. To może być istotnym atutem w meczach finałowych.

Trzymam kciuki, aby przez ten tydzień dyspozycja naszej kadry się pięła. Liczę też na powrót Alany, taki obrońca będzie przydatny - szczególnie przeciwko Ogwumike.
Chciałbym, aby Klub wydał jakieś oświadczenie w kwestii jej zdrowia. Tyle, że nie wiem kto teraz jest do tego upoważniony.

Na koniec - w obliczu osłabienia naszego zespołu kontuzją Alany mieliśmy szczęście, iż u przeciwników zabrakło Charity Szczechowiak, której oczywiście życzę powrotu do zdrowia.

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 07 kwietnia 2013, 23:12

Plan transmisji meczów finałowych:

http://wislakosz.pl/index.php/newsy/ekstraklasa-kobiet/item/869

Plan finałowych transmisji:

13.04.2013 TVP Sport - 12:50
14.04.2013 TVP Sport - 19:15
20.04.2013 TVP Sport - 15:20
21.04.2013 TVP Sport - 17:30

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 08 kwietnia 2013, 08:31

danpe_ pisze:Nie ma już grania na Tinę, cały zespół się stara w obronie, jak i w ataku - praktycznie wszyscy punktują. To bardzo ważne.
.

Mam nadzieję ze sie mylę, ale to równe "punktowanie" skończy sie w sobotę kiedy rywal nie będzie nam zostawiał tyle miejsca i czasu a pod koszem rywalki nie będa o głowę niższe. Zresztą w tych meczach w których Artego miało jeszcze trochę sił, to bynajmniej dorobek Polek nie powala na kolana (zwłaszcza mecz nr 3)

Podobnie sprawa się ma z Paulą, w końcu rzuca!

Tak sobie sprawdziłem to "rzucanie" Pauli pod wodza Golanskiego:

Bourges - 6 pkt
Gorzów - 3, 0 i 2 pkt
Bydgoszcz - 3 (w PP), 0 i 12
Polkowice - 7

Srednia coś kolo 4 pkt, niczym się nie różniąca od wcześniejszych dokonań, czy to w lidze czy w euorlidze. Wiec ten zacytowany tekst to takie dorabianie ideologii na postawie 1 występu.
Ostatnio zmieniony 08 kwietnia 2013, 08:52 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 08 kwietnia 2013, 08:35

Odnośnie weekendu to dobrze, że oba mecze udało się wygrać dość pewnie, bez nerwowych końcówek.
To co widać w zespole pozytywnego to rzeczywiście fakt, że dziewczyny ze sobą sporo rozmawiają (sądzę np. że Kryśka z Paulą przez cały sezon w sytuacjach meczowych nie rozmawiały z sobą tyle co w ten weekend;-)) i są zmotywowane. Na pewno przyczyniła się do tego osoba trenera a raczej "trenera" tzn. panie wiedzą, że liczyć trzeba głównie na siebie i swoje pomysły.. choć żeby bardzo nie czepiać się Golańskiego to wczoraj mecz prowadził ok, zmiany były sensowne, czas brał mądrze i tylko dziwi fragment, w którym Paula a nie Erin kryła McBride (i ta wtedy rzuciła 7 punktów), jeśli to miała być chwila odpoczynku dla Erin to lepiej było ją posadzić na ławce..

Co do dyspozycji poszczególnych zawodniczek po odejściu Józka to ciężko to sensownie oceniać:
na pewno Paula wczoraj rzucała, ale przedwczoraj nie rzucała ;-)
Wydaje się, że Kasia Krężel gra teraz pewniej w ataku (choć w lidze i u Hernandeza ona grała przyzwoicie), tyle że jak pomyślę sobie o tym, że w przyszły weekend ma ona kryć którą z zagranicznych zawodniczek Polkowic to strach się bać (mam nadzieję, że Golański o tym pamięta).
Dora zagrała fajnie w weekend, ale tu też obawiam się, że po prostu Bydgoszcz to był dla niej rywal idealny, przeciwniczki do walki podkoszowej żadne.. niemniej ustawiała się dobrze na boisku, więc w tym szukać można nadziei na finał.
No i Anke..oby sprawdziło się hasło, że "play-off to czas weteranów".. i tu przypomina się styczniowy meczu z Bydgoszczą, wtedy Anke miała tak samo czyste pozycje do rzutu jak wczoraj, a nic nie wpadało.

No to teraz finał, dla większości naszych podstawowych zawodniczek finał kolejny w karierze, dla jednej pierwszy.. faworytem nie jesteśmy, ale walczyć trzeba ;-) Na dziś fajnie, że mamy pewną euroligę w przyszłym sezonie.

I jeszcze cytaty z Dziennika Polskiego

Alana ma wrócić do treningów od poniedziałku. Jeżeli nie będzie żadnych boleści przez dwa-trzy dni, to mam nadzieję, że będzie gotowa na finały - stwierdził Golański.

i na koniec.. jak uważam, że panią Justynę Krupę da się czytać, tak nie wiem gdzie była myślami pisząc o meczu sobotnim:
Cichą bohaterką tego meczu była Paulina Pawlak, która zagrała mimo urazu pleców. - Czuję jeszcze trochę ból, ale cieszę się, że udało mi się wystąpić - mówiła.

Dzięki temu, że odciążyła Erin Phillips na rozegraniu, Australijka mogła skoncentrować się na powstrzymywaniu McBride. - Zagrałyśmy bardzo dobrze w obronie. Zatrzymałyśmy rywalki, właściwie nic nie mogły zdziałać pod naszym koszem. Tak właśnie powinnyśmy pracować w defensywie do końca tego sezonu - podkreślała Pawlak.

mnie się wydaje, że jednak większość meczu to rozgrywał ktoś zupełnie inny :roll:
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 08 kwietnia 2013, 11:50

danpe_ pisze:Nie ma już grania na Tinę, cały zespół się stara w obronie, jak i w ataku - praktycznie wszyscy punktują. To bardzo ważne.
.

jeśli to będzie utrzymane Wisła jest mistrzem Polski, bo do tego ma personalne predyspozycje. Parkiet jednak wszystko zweryfikuje.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”