EUROLIGA 2014/2015

Ligi Europejskie, Euroliga Kobiet, EuroCup Kobiet, ME oraz pozostałe rozgrywki.

Moderatorzy: ann, Ałgaja, bart_81

kristofer
Kadet

Re: EUROLIGA 2013/2014

Postautor: kristofer » 14 marca 2014, 23:10

Greebo pisze:A skąd pomysł ze mamy grac w innej hali?

choćby dlatego, że ta hala spełnia wymogi Euroligi warunkowo i jest po prostu za mała jak na klub z takimi aspiracjami ;-)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 14 marca 2014, 23:24

Czy ja wiem czy za mala? W tym sezonie momentami raczej wręcz za duza. Granie na Czyzynach to imo utopia, nie wierze by nas było na to stać. Takie hale to nie obiekty dla damskiego kosza.

A aspiracje w tej dyscyplinie to sprawa rzekłbym sezonowa, nie tylko u nas. Najlepszy przyklad to Walencja.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 15 marca 2014, 00:10

kristofer pisze:
Greebo pisze:
kristofer pisze:a Wisła mecze Euroligi będzie rozgrywała w nowej hali na Czyżynach?

Nie wiadomo czy w ogolę będzie, a jeśli już to zapewne nie na Czyżynach.

to Can-Pack odchodzi? w Krakowie lepszej hali niż obecna chyba nie ma (oczywiście poza tą, która zostanie oddana niedługo na Czyżynach)

Takie stwierdzenie padło ostatnio na antenie Radia Kraków z ust jednego z reporterów, nie wiadomo ile w tym prawdy, ale już rok temu pewne plotki się słyszało.

Granie w Czyżynach to bezsens, ile ludzi chodzi na damskiego kosza 1500? Zginęlibyśmy na tamtej hali optycznie.

Trzeba było budować halę Wiśle, jak były unijne pieniądze, nie wierzę, że nie dało się tej kasy zaoszczędzić na budowie stadionu, hali w Czyżynach, czy na centrum kongresowym - słyszało się plotki o różnych kradzieżach z budowy, pracach bez przetargów itp. Zresztą nie od dziś wiadomo, że te budowy są przepłacone. Ale co się dziwić, skoro słyszy się dziś w radio, że jakiś frajer wyrzucony z zikitu za machlojki finansowe od razu znalazł pracę w innej spółce miejskiej.

Mecz fajny, do momentu spartaczenia kontry przez McCray, później gra się posypała, pudło zalicza Tamane, Lavender, dziwna akcja z boku boiska (chyba po czasie Svitka?), gdzie zawodniczki wyglądały, jakby się zupełnie pogubiły...
Ja mam wrażenie, że Svitek nie panuje nad końcówkami ostatniej kwarty, lub dobiera złe rozegranie akcji (bądź zawodniczki źle realizują założenia).
Szkoda tego meczu, jeśli faktycznie informacje RK się potwierdzą, to zapewne długo Euroligi w Krakowie nie zobaczymy.

Adasss
Amator

Postautor: Adasss » 15 marca 2014, 00:25

Podobno cena za wynajęcie hali w Czyżynach na cały dzień i dla 9 tys. uczestników ma być rzędu 100 tys.
Nie wiem czy, i jak miałaby się zmieniać w przypadku meczu koszykówki o mniejszej liczbie widzów ... Ale przy cenach tego rzędu słabo to widzę.

Większe szanse byłyby przy męskiej siatkówce czy koszykówce, ale to musiałyby być topowe drużyny w kraju. Do tego mam wątpliwości, czy na wszystkie mecze w rozgrywka krajowych opłacało by się ją wynajmować. A tu jest ból, bo dzięki genialnej polityce zarządzających miastem nie ma u nas czegoś pośredniego między halą Wisły a halą w Czyżynach.

A co do groźby odejścia CP - niestety bardzo realna. Już w zeszłym roku się o tym mówiło, i to nie bez solidnych podstaw.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 15 marca 2014, 09:10

Ta cena wynajmu hali w Czyżynach chyba dość normalna... wychodzi i tak sporo taniej (w przeliczeniu na osobę/widza) niż np. wynajem Kina Kijów-Centrum. Co nie zmienia faktu, że koszykówka kobiet i hala w Czyżynach to dwa światy.
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 15 marca 2014, 20:11

Może będą kurtyny jak w Gdyni? Może wtedy zejdą z ceny, bo pojemność będzie ograniczona. Na pewno Euroliga będzie naciskać, bo ile można dawać licencję warunkowo.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 15 marca 2014, 20:32

przemoe pisze:Może będą kurtyny jak w Gdyni? Może wtedy zejdą z ceny, bo pojemność będzie ograniczona. Na pewno Euroliga będzie naciskać, bo ile można dawać licencję warunkowo.

O ile w tej Eurolidze Wisła będzie jeszcze grać w kolejnym sezonie... :roll:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 16 marca 2014, 14:59

paulo2907 pisze:O ile w tej Eurolidze Wisła będzie jeszcze grać w kolejnym sezonie... :roll:

ja bym się o to nie martwił...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 16 marca 2014, 15:15

wislakosz.pl pisze:
paulo2907 pisze:O ile w tej Eurolidze Wisła będzie jeszcze grać w kolejnym sezonie... :roll:

ja bym się o to nie martwił...

Jeżeli sugerujesz ze cp jednak zostanie (lub będzie ktoś w zamian) to milo. Ale to i tak niczego jeszcze nie gwarantuje bo trzeba jeszcze mp zgarnąć bo sam final może - choć nie musi - okazać się w tym sezonie niewystarczający.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 17 marca 2014, 18:25

Can Pack wbrew opinii, że ma się wycofać ze wspierania sportu ostatnio coraz mocniej wspiera Okocimskiego Brzesko, robią sobie tam jakąś nową Amicę (w kwestii sportu, nie
"handlu").

Ja myślę, że jest to wbrew interesom kibiców Wisły Kraków, bo czemu mają kasę ładować w jakiś klubik z niższej ligi, zamiast w wielokrotne mistrzynie Polski.

Uważam, że jako kibice Wisły powinniśmy list do Can Packa napisać, żeby ich nie sponsorował. Mam na dysku nawet chyba gotowca (a jeśli nie ja, to inni mają) wystarczy podmienić podpisy pod listem, nazwy klubów, no i oczywiście żeby nie narazić się na śmieszność słowo "kinole" na "kibole"
Może to jest jakieś wyjście?
:lol:

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 18 marca 2014, 07:23

danpe_ pisze:Can Pack wbrew opinii, że ma się wycofać ze wspierania sportu ostatnio coraz mocniej wspiera Okocimskiego Brzesko, robią sobie tam jakąś nową Amicę (w kwestii sportu, nie
"handlu").

Ja myślę, że jest to wbrew interesom kibiców Wisły Kraków, bo czemu mają kasę ładować w jakiś klubik z niższej ligi, zamiast w wielokrotne mistrzynie Polski.

Uważam, że jako kibice Wisły powinniśmy list do Can Packa napisać, żeby ich nie sponsorował. Mam na dysku nawet chyba gotowca (a jeśli nie ja, to inni mają) wystarczy podmienić podpisy pod listem, nazwy klubów, no i oczywiście żeby nie narazić się na śmieszność słowo "kinole" na "kibole"
Może to jest jakieś wyjście?
:lol:

Jakkolwiek rozumiem tę frustrację, to chyba jednak byłby spory samobój. Mówić sponsorowi kogo ma sponsorować? Ja jako sponsor odebrałbym to raczej źle. W dzisiejszych czasach takich sponsorów jak CP jednak nie ma wielu i w pewnym sensie trzeba o nich dbać. Bynajmniej nie znaczy to, że należy im czyścić buty i smażyć gofry, ale rządzić jego polityką finansową to już przesada.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 18 marca 2014, 07:31

Kolego to była ironia, nawiązanie do słynnego listu naszej konkurencji do Can Packa z apelem o zaprzestanie sponsorowania naszej drużyny :mrgreen:
Bez przesady, nikt w Krakowie by się nie zniżył do takiego poziomu - nie licząc starych dam z gorszej strony błoń.
Ale skoro CP ładuje więcej kasy w Okocimskiego, to może nie będzie tak źle, jak się ostatnio u nas mówi o przyszłości drużyny koszykarek.
Wszak głównym argumentem na nie był fakt, że ponoć Can Pack nie chce już ładować kasy w sport.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 20 marca 2014, 09:16

Wczoraj skompletowano finałową 8-ke, z reszta w sposób zgodny z przewidywaniami. W F8 zagrają po 3 zespoły z Turcji i Rosji, oraz mistrzowie Czech i Francji i wydaje sie ze jest to zgodne z obecnym układem sił. Rosja i Turcja posiadają dwie zdecydowanie najsilniejsze ligi na naszym kontynencie, natomiast dwa pozostałe zespoły maja ta przewagę na do pozostałymi ze stać ich na zatrzymanie u siebie sporej grupy najlepszych zawodniczek krajowych. (i to takich liczących się w Europie). Na 9 miejscu sklasyfikowana zostanie Familia Schio, a na 10-tym my, i to tez wydaje się być sprawiedliwym rozstrzygnięciem. Oba zespoły od kilku sezonów prezentują bardzo zbliżony poziom, i w tym roku było to widać po raz kolejny. Oba zespoły są cały czas znajdują się tak na granicy tej „wymarzonej” ósemki. Raz tuz pod kreska, raz tuz nad. W tym roku trochę zabrakło, może uda się w następnym.

Los Familii jest mi obojętnym, natomiast jeśli o nas to mimo wszystko zakończony sezon oceniam dość pozytywnie. Europy nie podbiliśmy, ale wstydu tez nie przynieśliśmy – ot, zrobiliśmy swoje. Za wyjątkiem tego nieszczęsnego meczu w pierwszej kolejce z Rivas byliśmy bardzo przewidywalnym zespołem. Słabszych ogrywaliśmy i to z reguły dość pewnie, a duet Fenerbahce – Orenburg był dla nas każdorazowo zbyt silny. Warto tez zauważyć ze większość tych porażek bały minimalna – wysoko przegraliśmy tylko raz – w sezonie zasadniczym w Orenburgu. Inna sprawa ze rozmiary akurat tej porażki były dla nas bardzo kosztowne. Jeden punkt stracony mniej i w PO gralibyśmy z Kayseri, a wydaje się ze z Turczynkami mięlibyśmy większe szanse, choć oczywiście nie można tez twierdzić ze okazalibyśmy się w tej konfrontacji lepsi.

Co dalej? Podstawową kwestią – oczywiście o ile zostanie CP - jest postać trenera. Przed meczami PO pisałem ze dla mnie będą one takim testem Svitka, dającym odpowiedz na pytanie czy pod jego wodza możemy liczyć w następnych sezonach na coś więcej także w europie. Takiej jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie nie dostałem, ale mimo wszystko byłbym za przedłużeniem z nim umowy. Co prawda uważam ze do Hernandeza mu trochę brakuje - zwłaszcza w kwestii prowadzenia zespołu w trakcie spotkań – tak jak już zaznaczałem brakuje mu wówczas spokoju co niejednokrotnie przekłada się na nerwowe decyzje wprowadzające, ale jednak nie jest trenerskim ignorantem. MA swoja wizje zespoły, ma charyzmę, potrafi dobrze motywować zawodniczki a w rywalizacji z Orenburgiem pokazał ze potrafi tez dobrze taktycznie przygotować zespół taktycznie do kluczowych spotkań. To że w ostatnim spotkaniu wreszcie udało nam się Rosjankom nawrzucać sporo punktów to także jego zasługa, choćby dlatego że tym razem Lavender była regularnie wyprowadzana na czyste pozycje. Wiec jeśli odzyskamy tytuł MP – to oczywiście w tym sezonie priorytet – to chętnie bym go zobaczył na naszej ławce w przyszłym sezonie, przy czym uważam ze wówczas potrzeba nam jednak min 1 więcej zawodniczki w rotacji euroligowej.

Tempo gry jakie narzucają nasze zawodniczki pod jego wodza jest momentami imponujące, ale tez kosztuje je wiele sił. W lidze, oraz w meczach ze słabszymi rywalami w eurolidze, gdy możemy grac większa rotacja jest to nasz duży atut bo jesteśmy w stanie wymęczyć większość rywali. Ale juz z Orenburgiem czy Fenerbahce było odwrotnie. Zarówno przewaga fizyczna jak i dłuższa ławka wartościowych zawodniczek była po stronie rywali, i to te zespoły wytrzymywały mecze w lepszej kondycji. Wiec imo jeśli chcemy zwiększyć szanse w rywalizacji z takimi zespołami to jednak musimy mieć te 8 wartościowych zawodniczek. A obecnie ta 8-ma, czyli Paula, była wpuszczana głownie po to by Kryska miała chwile odpoczynku. A nie o to chodzi.

Jeśli chodzi o personalia to jak dla mnie sytuacja wygląda tak:

- Lavender, Quigley, Ouvina, Szott, Żurowska – ta piątka chętni bym widział w następnym sezonie. Ich umiejętności nie sa oczywiście równe, ale zważywszy na wszelkie ograniczenia formalne i możliwości potencjalnych zastępstw ich wartość dla nas porównywalna. Oczywiście żadna z nich nie jest Az na tyle istotna by się na nia finansowo „wykrwawiać”, imo ich zarobki powinny być zbliżone do obecnych.

- McCray – powinna odejść, ambicji jej nie mogę odmówić, w ostatnim meczu nawet zagrała przyzwoicie, ale jednak zawodniczka spoza europy powinna ciągnąc gre zespołu a nie tylko być jego uzupełnieniem.

- Tamane – dla mnie największy znak zapytania. Często zdecydowanie bardziej efektywna niż efektowna, ale jednak parę jej pudeł było bardzo bolesnych. Tu bym się wstrzymał z decyzja na jej występy w fazie PO ligi, a także na to kto będzie dostępny na rynku.

- Pawlak, Skobel, Krężel, Jujka – tutaj tez decyzja uzależniona powinna być od tego jak się spiszą w końcówce sezonu, jakie będą miały oczekiwania finansowe i jakie będą zasady gry „polkami” w lidze w następnym sezonie. W każdym wszystkie one powinny być rozpatrywane w kontekście głownie własnego podwórka, choć w wypadku Skobel można mieć tez jeszcze ciut większe nadzieje.

A kto do Wisły? To w dużej mierze zależy od tego czy dalej będzie obowiązywał przepis o dwóch Polkach (jak tak to znów pewnie ograniczymy się do 5 zagranicznych) i czy uda się namówić do powrotu Ewke (lub ew. Bibe). W każdym razie jeśli zatrzymamy tą powyżej podaną piątkę, to potrzebujemy jeszcze: jednej podkoszowej i to najlepiej takiej PF/C a nie typowej środkowej – Ewka byłaby wiec i pod tym względem rewelacyjna, wysokiej trójki oraz zawodniczki na SG ale takiej która może odciążyć Kryske na rozegraniu. I przynajmniej ejdna z tych dwóch ostatnich zawodniczek powinna dobrze rzucać z dystansu (w tym elemencie nie istniejemy w tym sezonie, jedna Quigley to za mało). I jak dla mnie taki fajny zestaw – choć pewnie nierealny finansowo – to byłoby cos na zasadzie”: Lavender, Kobryn, Zurowska, Stricklan, Szott, Quigley, Dabovic, Ouvina + 2-3 Polki „na lige”

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 20 marca 2014, 10:21

rozstrzygnięcia dobre dla polskich klubów - w turnieju finałowym trzy zespoły z Turcji i Rosja oraz przedstawiciele ligi czeskiej i francuskiej, a więc krajów, które w rankingu są przed Polską. Zatem nie powinno to rzutować na zmniejszenie polskich zespołów w Eurolidze.

Skład grup turnieju finałowego Euroligi wygląda dość zaskakująco:
w grupie A - trzy zespoły tureckie Fenerbahce, Galatasaray, Kayseri oraz Spartak
w grupie B - gospodarz UMMC oraz Praga, Bourges i Nadieżda

grupa B wydaje się być bardzo mocna i w sumie każdy może wygrać z każdym, jednak to Jekaterynburg jest faworytem do półfinału, a reszta będzie się biła o drugie miejsce w półfinale.

W grupie A obawiam się, że zespoły tureckie mogą Spartaka wyeliminować z półfinałów (najpierw zagra z nim Galata, następnie Kayseri oraz Fenerbahce)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 20 marca 2014, 10:30

Czeszki w rankingu klubowym raczej były za nami. Wiec lepiej by Praga za duzo punktow tam nie zdobyła.

Wróć do „Rozgrywki w Europie/ME”