EUROLIGA 2014/2015

Ligi Europejskie, Euroliga Kobiet, EuroCup Kobiet, ME oraz pozostałe rozgrywki.

Moderatorzy: ann, Ałgaja, bart_81

kristofer
Kadet

Re: EUROLIGA 2014/2015

Postautor: kristofer » 18 grudnia 2014, 21:47

Ałgaja pisze:
kristofer pisze:
Moim zdaniem ocena sezonu będzie musiała być negatywna. Mistrzostwo i puchar kraju tego nie zmieni, bo Wisła była budowana z myślą o Eurolidze a nie rozgrywek krajowych.

Może najlepiej rozwiązać kontrakty z europejkami i amerykankami już teraz i zamiast nich zakontraktować sobie z 4 streatballe na ligę?
Chyba każdy na R22 ma świadomość, że w naszej grupie są 4 zespoły od nas bogatsze i to sporo, więc ew. brak awansu do play-off to nie będzie klęska.

Odnośnie meczu. Do zawodniczek mam pretensje o to, że nie próbowały grać z większym życiem i bardziej agresywnie w obronie (choć pewnie jak w ataku nic nie idzie to jest to czynnik mocno deprymujący). Do Svitka mam za to, że mamy całe dwa pomysły na grę (1 - Lavender, 2-Allie z wyjścia po zasłonie) i jest to drugi mecz z rzędu, w którym rywal wiedział co my gramy, a my próbowaliśmy z uporem godnym lepszej sprawy grać to samo. Nie mamy pomysłu jak zmienić naszą grę, nawet nie próbujemy jej zmienić... Mam do niego też pretensje o to jak wygląda nasza strefa i ogólnie gra obronna. I w końcu mam pretensje o to, że zespół ewidentnie jest pod formą i brakuje mu świeżości (ani szybko nie biegamy, ani dobrze piłek nie łapiemy).
O ile przerwa świąteczna pewnie pozwoli nabrać zawodniczką trochę świeżości (zwłaszcza po Allie wydać, że nie jest cyborgiem), o tyle trudno mi uwierzyć, że Svitek będzie próbował coś zmienić, bo mam wrażenie, że on myśli, że założenia są dobre, tylko dziewczyny nie potrafią ich ostatnio realizować.
I tak na marginesie - gdy Hernandez został zwolniony to nasza gra napawała większym optymizmem niż to co pokazaliśmy dziś i tydzień temu we Francji...

moim zdaniem biorąc pod uwagę okoliczności jakie zaistniały to jak najbardziej można mówić o klęsce. Montpellier ogrywaliście zawsze, z Galatą przy okazji takiego meczu zamiast wspiąć się na wyżyny i zachęcić ludzi do chodzenia na damskiego kosza, to zrobiliście coś całkiem odwrotnego. Co innego gdyby Wisłę trapiły kontuzje, ale taka sytuacja nie ma miejsca, więc coś zostało spartolone, że im bardziej w sezon wchodzi zespół tym gorzej gra...

papageno
Amator

Postautor: papageno » 18 grudnia 2014, 22:08

Greebo pisze:
kristofer pisze:
A i jeszcze jedno: fajnie ze zagraliśmy w Kraków Arenie, fajnie ze tyle ludzi było.. ale jak dla mnie ten mecz mógłby być pierwszym i ostatnim na tej hali. Nasz dom jest na Reymonta i niech tak zostanie. Dzisiaj hala z całą pewnością nie była naszym sprzymierzeńcem.

też mam wrażenie, że gra w Kraków Arenie raczej nie pomogła a wręcz przeszkodziła.

Co do zwycięstwa drużyny z Kurska to zdecydowana przesada nazwanie jej sensacyjną, najwyżej niespodzianką i to niewielką, bo niby z kim miały Jeki przegrać jak nie z nimi.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 21 grudnia 2014, 20:41

Tak na minimalne pocieszenie Galatasray ograło dziś w lidze Fenerbahce, mimo ze na krajowym podwórko gra bez Casas (Fener bez Ndour)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 23 grudnia 2014, 20:26

bart_81 pisze:http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/488866/gramy-fatalnie-energa-torun-beretta-famila-schio-komentarze

Komentarz Omanicia po wczorajszym meczu zajebisty: "(...) Mam nadzieję, że szybko skończymy Euroligę Kobiet i będziemy mogli trochę mocniej potrenować(...)". To po co było wogóle przystępować, wtedy moglibyście się skupić od początku tylko na lidze. :roll:

Ech, za coś takiego to tylko bij, zabij ..... Najlepiej dla wszystkich chybaby było gdyby Łysol okiełznał swój język i oddzywał się jedynie podczas treningow do zawodniczek...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 02 stycznia 2015, 13:35

W srode Koszyce u nas zapewne bez Jones ale za to z Oblak i Langorne.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 07 stycznia 2015, 21:22

Swoje zrobione, mecz przyzwoity w naszym wykonaniu, zobaczymy co dalej. Koszyce rozczarowały, kadrowo wyglądają przyzwoicie (dla mnie to mniej więcej poziom ubiegłorocznych Polkowic) ale już jako zespół nie.

SPBSPB
Nowy na forum

Postautor: SPBSPB » 08 stycznia 2015, 10:30

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 08 stycznia 2015, 11:40

No wlasnie apropos tej konferencji. Edo mowi ze ma tak właściwie 3,5 zawodniczki (z wypowiedzi wynika ze w całej kadrze). Orientuje sie ktos o ktore konkretnie mu chodzi? i Co z pozostałymi kilkunastoma? Po co zostały zatrudnione - zwłaszcza te zagraniczne - skoro nie sa wartosciowe?

Juz pomijam fakt że przed sezonem kazdy kolejny transfer był zachwalany. Zwłaszcza Jackson miała podbić eurolige i podnieść swoja wartość kilkukrotnie.

Septymiusz
Młodzik

Postautor: Septymiusz » 08 stycznia 2015, 20:31

Niestety należy stwierdzić, że wypowiedzi Omanica z meczu na mecz są coraz bardziej żenujące. Dla takiego trenera to ja się dziwię, że dziewczynom w ogóle chce się grać. Co z tego, że mamy skład nie porównywalnie słabszy od prawie każdej ekipy w Eurolidze, dla większości dziewczyn to debiut w rozgrywkach europejskich i starają się jak mogą wypaść jak najlepiej nauczyć się czegoś nowego. To trener swoimi pomeczowymi wypowiedziami może z łatwością podciąć skrzydła.
Ja osobiście na mecze euroligowe nie idę nakręcony, że może Energa wygra. Chcę zobaczyć dobrą koszykówkę z obu stron i bardzo miło ogląda się takie druzyny jak Familia, Nadieżda, które pokazują coś nowego, nie jest to taka nasza szara ligowa rzeczywistość. Wole sto razy obejrzeć przegrany mecz nawet 30 punktami z Rosjankami, tak jak miało to wczoraj niż wygrana także 30 punktami z jakimś przeciętnym zespołem z Polski.
Naprawdę przykre jest to, że trener tak może sponiewierać słownie swoje koszykarki, które dają z siebie tyle ile mogą.

BARTOLINO
Administrator

Postautor: BARTOLINO » 13 stycznia 2015, 16:12

Dupree w Orenburgu w miejsce zostawione po Glory Johnson. Z kolei w Koszycach nie ma już też Phillips, a przychodzi Ta'Shauna Rodgers grająca w ostatnim sezonie WNBA w New York Liberty.
"Jeśli człowiek nie odkrył czegoś, za co gotów jest umrzeć, nie jest godzien, by żyć."

https://bartolino78.wordpress.com

kristofer
Kadet

Postautor: kristofer » 14 stycznia 2015, 22:01

dziś wysoka porażka Wisły w Rosji. Szalała Ogwumike, której zabrakło 3 asyst do triple-double. Rosjanki rozstrzelały mistrzynie Polski głównie rzutami za 3 punkty.
Na szczęście Koszyce dały jeszcze nadzieję na udział w play-off, wygrywając u siebie z Galatasaray.
Wiśle awans do play-off powinny dać dwie wygrane u siebie - z Pragą i Montpellier. Wygrana z Pragą dałaby jeszcze cień szansy na zajęcie trzeciej lokaty w grupie. Z Francuzkami może nie trzeba będzie odrabiać straty, bo może znów Koszyce pozytywnie zaskoczą.

Energa do przerwy dramat. Stracić 58 punktów przez 20 minut i to na dodatek koszykarki to dramat. Ostatecznie setka nie pękła, choć niewiele zabrakło.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 15 stycznia 2015, 07:24

No co, piękno sportu. Galatasaray wygrało u nas, wygrało w Montpellier, było plisko przywiezienia kompletu punktów zarówno z Kurska jak i Jeków a wczoraj przegrało dość pewnie. Koszyce zrobiły to co i my powinniśmy byli zrobić w Krakowie chcąc myśleć o wygranej - zatrzymały zespół turecki na 50pkt i tym samym po raz drugi w tym sezonie okazały się naszym sprzymierzeńcem. Teraz nasze szanse na awans znów wyglądają duzi lepiej, teoretycznie już nawet 1 wygrana z Montpellier może dac nam awans - zwłaszcza gdyby to było zwycięstwo 11 punktowe lub wyższe.

Tyle tylko że mimo siły grupy byłoby to klasyczne wczołgiwanie się do PO a nie wchodzenie z podniesionym czołem. Efekt szczęśliwego splotu wydarzeń a nie naszej dobrej gry. A nie o to w tym wszystkim chodzi. Jeśli mamy być zadowolenie z tego sezonu to musimy przede wszystkim sami grac dużo lepiej, także z tymi czołowymi zespołami, bo to co wczoraj zaprezentowaliśmy wołało o pomstę do nieba. I tylko niewielkim usprawiedliwieniem może być ta - równie kompromitująca dla profesjonalnego zespołu - ponad 30 godzinna podróż do Kurska.

Oba zespoły zagrały radosny mecz, praktycznie bez większej obrony (w sumie w całym spotkaniu było tylko 19 fauli :O) a w takiej sytuacji z reguły wygrywa i to wysoko drużyna o większym potencjale ofensywnym i tak tez było i wczoraj. To co zagraliśmy w obronie to była żenada. Oczywiście Kursk ciężko zatrzymać gdy ma swój dzień, bo ich siła ataku w europie ustępuje co najwyżej Jekom. Praktycznie wszystkie zawodniczki sa świetnie wyszkolone technicznie, ciężko je "wybronić" gra 1 na 1, a wczoraj pokazały tez ze od pierwszego meczu poziom ich zgrania poszedł o dwa pietra w gore ale mimo to nie można pozwolić az na taką ilość całkowicie czystych pozycji rzutowych. Przecież zdecydowana większość ich celnych trojek była oddawana z absolutnie czystych pozycji, i to po za ledwie kilku sekundowych akcjach a już szczytem nieudolności była nasza strefa. Rywalkom -podobnie jak i zawodniczkom Galatasaray w Krakowie udawało sie doprowadzać do sytuacji w których dwie ich zawodniczki byly kryte przez jedna nasza biegająca pomiędzy nimi. Koszykarski kryminał.

Apropos strefy.. może mi ktoś wytłumaczyć po co nasz trener zdecydował się na nią po wziętym przez rywali czasie ok 4 minuty drugiej kwarty, w sytuacji gdy akurat w tym fragmencie gry Kursk miał naprawdę spore problemy w ataku a tym co ich ratowało były zbiorki w ataku a dodatkowo my po 5 punktach z rzędu nieco nadrobiliśmy straty? Jak zobaczyłem jak chcemy wówczas bronić to sobie pomyślałem ze prosimy sie o powtórkę z końcówki 1 kwarty gdy dostaliśmy 3 trojki w minute. I bynajmniej nie cieszyłem sie gdy moje odczucie po chwili stało się faktem.

Za tydzień mecz z Praga,. Mecz ciężki, ale mecz który musimy wygrać jeśli chcemy by nas w miarę poważnie w tej zabawie traktowano.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 21 stycznia 2015, 21:01

No wreszcie. Taką grę Wisły chce oglądać zawsze, taka gra daje nam prawo myśleć o awansie do F4. Kapitalny mecz naszych zawodniczek z WNBA i Peronyte. Pare rzeczy (zwłaszcza gra na bronionej desce) oczywiście można a wręcz należny poprawić ale ogólnie to jest to o co chodziło. Oby taka forma utrzymała sie jak najdłużej.

papageno
Amator

Postautor: papageno » 22 stycznia 2015, 00:21

Wisła wygrała mecz nie mając żadnej zbiórki ofensywnej!

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 22 stycznia 2015, 03:18

Ile druzyn wychodzi z grupy? Bo z tego co patrze to Wisla zaciekawy terminarz nie ma, a Greebo piszesz o F4...
chyba ze ja cos zle kalkuluje. ( Jak Galata wygra u siebe z wami to was przeskakuje?)
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Wróć do „Rozgrywki w Europie/ME”