BLK - 10 kolejka (01-04.12.2016)

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

BLK - 10 kolejka (01-04.12.2016)

Postautor: paulo2907 » 01 grudnia 2016, 10:13

Czwartek, 1.12.2016
20:00 AZS UMCS Lublin - JAS-FBG Zagłębie Sosnowiec
Sobota, 3.12.2016
16:30 TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski - CCC Polkowice
18:00 MKK Siedlce - Artego Bydgoszcz
18:00 1KS Ślęza Wrocław - Energa Toruń
Niedziela, 4.12.2016
17:00 Wisła Kraków - AZS AJP Gorzów Wlkp.

Mecz zaległy:
Środa, 14.12.2016
18:00 Widzew Łódź - Basket 90 Gdynia
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: BLK - 10 kolejka (01-04.12.2016)

Postautor: Greebo » 04 grudnia 2016, 20:03

grając na zwolnionych obrotach, bez większej koncentracji i bez takiej jak ostatnio skuteczności za 3 (poza Simmons - genialna forma rzutowa od jakiegoś czasu) nie mieliśmy najmniejszych problemów z ograniem wicelidera i rzuceniem po raz kolejny min 80 punktów. Milo.

Gorzów starał sie grac to co jak mniemam jest u niego standardem - szybkie przejście do ataku i bardzo agresywną walkę na tablicach. Momentami te elementy wyglądając dobrze ale momentami tez wręcz karykaturalnie. Zwłaszcza jeśli chodzi o kontry bo tyleż było w nich szybkości co i chaosu. A w ataku pozycyjnym kopia tego co zaprezentowały zawodniczki z Lublina w Krakowie - ładownie się "na slepo" pod kosz a po ewentualnym pudle walka o zbiórkę. Za tydzień oba te zespoły zagrają ze sobą i nie zdziwiłbym sie gdyby skończyło sie na jakiś bokserskich urazach :)

Nie zmienia to faktu ze tegoroczny Gorzów jest o klase lepszy od tego z poprzednich rozgrywek, choć tez jeszcze mu daleko do tego Gorzowa który grał w eurolidze i sięgał po medale MP.
Ostatnio zmieniony 07 grudnia 2016, 06:50 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 04 grudnia 2016, 20:52

oj widze ze porazka z Lublinem dalej boli
ten czeste uwagi jak to fatalnie zagral Lublin staja sie juz niesmaczne
troszeczke szacunku dla przeciwnika nie zaszkodzi

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 grudnia 2016, 20:59

Gdzie ja powyżej napisałem ze Lublin zagrał fatalnie? Prowadzałem tylko styl gry obu drużyn i tyle. A porażka bynajmniej mnie nie boli, przywykłem do tego ze się zdarzają, dziwie się w lidze jest na naszym koncie póki co tylko jedna. Chyba to raczej Ciebie boli ze ktoś odważył się nie docenić tego sukcesu Lublinianek :)

I jeszcze o Simmons - jej dorobek "trójkowy" w 5 ostatnich spotkaniach:

- Schio 4/8
- Toruń 5/8
- Sosnowiec 5/8
- Gyor 5/8
- Gorzów 6/10

W sumie 25/42 - skuteczność niemal 60% :O
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

danpe_
Żak

Postautor: danpe_ » 04 grudnia 2016, 22:55

Również nie przejmowałbym się porażką z Lublinem, to się zdarza. Ja się cieszę, że mimo napiętego terminarza i problemów z kontuzjami Wisła Can-Pack poniosła tylko tę jedną porażkę.

Zdziwiony jestem, że mecz z trzecią drużyną tabeli był tak za przeproszeniem nudny i jednostronny. Spodziewałem się emocji, że Gorzów (przepraszam, ale pełnej nazwy tej drużyny nie odważę się pisać z pamięci) Wiśle się spróbuje postawić. Jechałem na mecz z nastawieniem zobaczenia dobrej koszykówki i wyrównanego meczu. Może ten mecz Gorzowowi nie wyszedł, nie wiem, nie śledzę ich poczynań.

Może dodam, że na miejscu włodarzy Wisły wysłałbym maila do Gorzowa z propozycją zamiany Puter (wszystkich dostępnych) i Malinowskiej na Szajtauer :P

Fan Klub cracovii z miasta Podgrzybka czy jak mu tam coś cieniutko...

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 05 grudnia 2016, 10:42

danpe_ pisze:Również nie przejmowałbym się porażką z Lublinem, to się zdarza. Ja się cieszę, że mimo napiętego terminarza i problemów z kontuzjami Wisła Can-Pack poniosła tylko tę jedną porażkę.

Zdziwiony jestem, że mecz z trzecią drużyną tabeli był tak za przeproszeniem nudny i jednostronny. Spodziewałem się emocji, że Gorzów (przepraszam, ale pełnej nazwy tej drużyny nie odważę się pisać z pamięci) Wiśle się spróbuje postawić. Jechałem na mecz z nastawieniem zobaczenia dobrej koszykówki i wyrównanego meczu. Może ten mecz Gorzowowi nie wyszedł, nie wiem, nie śledzę ich poczynań.

Może dodam, że na miejscu włodarzy Wisły wysłałbym maila do Gorzowa z propozycją zamiany Puter (wszystkich dostępnych) i Malinowskiej na Szajtauer :P

Fan Klub cracovii z miasta Podgrzybka czy jak mu tam coś cieniutko...

A ja tam postawą Gorzowa zdziwiony nie jestem, ponieważ to nie z Wisłą przyjdzie nam walczyć o miejsce w czwórce, które jest jak najbardziej w naszym zasięgu. Dlatego kluczowe dla nas mecze to np ten tydzień temu z Artego czy za tydzień z Lublinem. W Krakowie może jakby AZS dobrze wszedł w mecz to by się próbował postawić Wiśle do końca, ale nic takiego nie miało miejsca. Jakby nie patrzeć to mamy w zasadzie 6 zawodniczek w rotacji, które czasem też są zmęczone.

A co do propozycji zamiany Szajtauer to zkwituje to szerokim uśmiechem i dodam: Trzeba było sobie wychowywać :)

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 06 grudnia 2016, 07:33

"Jakby nie patrzeć to mamy w zasadzie 6 zawodniczek w rotacji, które czasem też są zmęczone".

No właśnie, czy ta szóstka zawodniczek Gorzowa nie będzie w końcówce rundy rewanżowej oddychać przysłowiowymi rękawami? Dodatkowo zawodniczki tak mocno eksploatowane (co wyraźnie wynika ze statystyk BLK) mogą też być bardziej narażone na kontuzje (od razu zastrzegam - absolutnie żadnej tego nie życzę tylko zwracam uwagę na tę okoliczność). Terminarz też niezbyt sprzyja gorzowiankom, bo tak się złożyło, że ostatnie 3 mecze rundy rewanżowej mają naprawdę trudne - wyjazd do Bydgoszczy, mecz u siebie z Wisłą i spotkanie wyjazdowe w Lublinie. Biorąc to wszystko pod uwagę może być im naprawdę ciężko zameldować się w pierwszej czwórce przed fazą play-off.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 06 grudnia 2016, 11:14

Jasna sprawa, że łatwo Gorzowiankom nie będzie. Tym niemniej do tej pory ograliśmy wszystkie drużyny z czołówki z wyjątkiem Wisły. Inna sprawa, że oprócz meczu we Wrocławiu to reszta spotkań była w Gorzowie. Zobaczymy jak będzie z Lublinem, bo to też będzie kluczowy mecz na zakończenie I rundy.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 06 grudnia 2016, 11:39

bart_81 pisze:Jasna sprawa, że łatwo Gorzowiankom nie będzie. Tym niemniej do tej pory ograliśmy wszystkie drużyny z czołówki z wyjątkiem Wisły. Inna sprawa, że oprócz meczu we Wrocławiu to reszta spotkań była w Gorzowie. Zobaczymy jak będzie z Lublinem, bo to też będzie kluczowy mecz na zakończenie I rundy.

To prawda, ale zawodniczki z Lublina pokazują, że gra na wyjazdach dobrze im wychodzi w obecnym sezonie (bilans 3-1). Byłem w sobotę na meczu Pszczółek z Good Angels Koszyce w ramach EEWBL i muszę powiedzieć, że mimo minimalnej porażki zagrały naprawdę dobry mecz przeciwko mistrzowi Słowacji - o sukcesie drużyny z Koszyc zadecydowało większe pucharowe doświadczenie i bardziej wartościowe zmienniczki. Jeśli AZS UMCS utrzyma dyspozycję z ostatniej soboty, to może pokusić się o zwycięstwo na trudnym, gorzowskim terenie. Osobiście stawiam na bardzo wyrównany mecz, w którym na pewno ciekawie zapowiada się pojedynek Ugoka - Hurt. Nie można też zapominać o tym, że ten mecz może być także istotny z punktu widzenia udziału w Final Six PP.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 06 grudnia 2016, 14:56

ChrisLbn pisze:
bart_81 pisze:Jasna sprawa, że łatwo Gorzowiankom nie będzie. Tym niemniej do tej pory ograliśmy wszystkie drużyny z czołówki z wyjątkiem Wisły. Inna sprawa, że oprócz meczu we Wrocławiu to reszta spotkań była w Gorzowie. Zobaczymy jak będzie z Lublinem, bo to też będzie kluczowy mecz na zakończenie I rundy.

To prawda, ale zawodniczki z Lublina pokazują, że gra na wyjazdach dobrze im wychodzi w obecnym sezonie (bilans 3-1). Byłem w sobotę na meczu Pszczółek z Good Angels Koszyce w ramach EEWBL i muszę powiedzieć, że mimo minimalnej porażki zagrały naprawdę dobry mecz przeciwko mistrzowi Słowacji - o sukcesie drużyny z Koszyc zadecydowało większe pucharowe doświadczenie i bardziej wartościowe zmienniczki. Jeśli AZS UMCS utrzyma dyspozycję z ostatniej soboty, to może pokusić się o zwycięstwo na trudnym, gorzowskim terenie. Osobiście stawiam na bardzo wyrównany mecz, w którym na pewno ciekawie zapowiada się pojedynek Ugoka - Hurt. Nie można też zapominać o tym, że ten mecz może być także istotny z punktu widzenia udziału w Final Six PP.

Lublin to dla mnie nieobliczalna drużyna posiadająca najlepszą defensywę w lidze. Gorzów z kolei to trzeci atak i najlepsza gra na deskach. Pożyjemy zobaczymy. Jeśli zakręcimy się koło 70 pkt to mecz powinien być nasz. Jest natomiast szansa, że ten nasz wąski skład w styczniu się poszerzy. Trzymam za to kciuki.

papageno
Amator

Postautor: papageno » 06 grudnia 2016, 21:26

Gorzów ma 7 zawodniczek wartościowych, chyba, że nie liczycie Jaworskiej. Poza tym gra tylko w lidze, czyli maksymalnie raz w tygodniu. Połowa u siebie a wyjazdy czasem bliskie (Wrocław, Polkowice). Jeśli one mają być zmęczone, to co z zespołami które grają także w pucharach.

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 07 grudnia 2016, 07:35

papageno pisze:Gorzów ma 7 zawodniczek wartościowych, chyba, że nie liczycie Jaworskiej. Poza tym gra tylko w lidze, czyli maksymalnie raz w tygodniu. Połowa u siebie a wyjazdy czasem bliskie (Wrocław, Polkowice). Jeśli one mają być zmęczone, to co z zespołami które grają także w pucharach.

To czemu nie 8? doliczmy Stelmach która gra mniej więcej tyle samo co Jaworska. Ale nie przesadzajmy chodziło o zawodniczki, które grają więcej powiedzmy przynajmniej te 15-20 minut w meczu bo od tego zależy jak bardzo są eksploatowane liderki. Drużyny, które grają w pucharach zbudowały składy pod puchary i zauważ, że tam minuty rozkładają się na więcej zawodniczek.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 07 grudnia 2016, 08:37

Niby AZS UMCS ma szerszy skład i dziewięcioosobową rotację, ale dorobek Mistygacz i Dobrowolskiej jest bardzo mizerny, zwłaszcza biorąc pod uwagę średnią minut tej pierwszej. No chyba, że trener jest z jakichś powodów zadowolony z ich gry i wykonywanych zadań, ale mówię - statystycznie wygląda to dość kiepsko. Niewiele lepiej Jujka i Szumełda-Krzycka, które - co by nie powiedzieć - posiadają bogate CV i powinny w znacznie większym stopniu decydować o grze drużyny. Póki co jednak są mniej przydatne niż w poprzednim sezonie i tylko utwierdzają w przekonaniu (takie spostrzeżenie nie jest nowością), że najlepsze lata mają już za sobą.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 07 grudnia 2016, 09:46

paulo2907 pisze:Niby AZS UMCS ma szerszy skład i dziewięcioosobową rotację, ale dorobek Mistygacz i Dobrowolskiej jest bardzo mizerny, zwłaszcza biorąc pod uwagę średnią minut tej pierwszej. No chyba, że trener jest z jakichś powodów zadowolony z ich gry i wykonywanych zadań, ale mówię - statystycznie wygląda to dość kiepsko. Niewiele lepiej Jujka i Szumełda-Krzycka, które - co by nie powiedzieć - posiadają bogate CV i powinny w znacznie większym stopniu decydować o grze drużyny. Póki co jednak są mniej przydatne niż w poprzednim sezonie i tylko utwierdzają w przekonaniu (takie spostrzeżenie nie jest nowością), że najlepsze lata mają już za sobą.

Mam nieco odmienną opinię w tej kwestii. Faktycznie całościowy dorobek (zwłaszcza punktowy) nie jest zbyt okazały w przypadku Doroty i Agaty, ale trzeba też pamiętać, że przykładowo Dorota w trudnych chwilach dla zespołu, w meczu w Gdyni, w którym z powodu kontuzji nie mogły zagrać Dominika, Uju i Aliyyah potrafiła rzucić 3 trójki i zebrać 10 piłek przy tak wysokich podkoszowych jak Swords i Grigalauskyte. Również Agata zapisała się na plus w meczu w Krakowie zdobywając w tym spotkaniu 3 punkty, gdzie jak wiadomo w końcowym rozrachunku liczył się każdy punkt. Zgadzam się natomiast z grubsza z opinią co do Marty i Oliwii i nadal liczę na ich lepszą grę niż obecnie (w przypadku Marty widać już było pewną poprawę jakości gry w ostatnim meczu z Koszycami). W przypadku zaś Pani Kapitan to powinna ona popracować mocniej nad rzutami z dystansu, bo z pewnością stać ją na znacznie lepszą skuteczność z gry niż 27,8%.

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 07 grudnia 2016, 14:22

Moim zdaniem druzyny z Gorzowa , Lublina , Torunia , Bydgoszczy i Gdyni posiadaja podobny potencjal i prezentują podobny poziom . Rola POLEK w drużynach jest jednak znikoma (Mcbride jako Polka ale jednak naturalizowana) . W kazdej z tych wymienionych drużyn to zawodniczki ciagna drużyne . W kazdej z tych drużyn są po 3 mocne zagraniczne , a reszta wiadomo , 2 Polki z przymusu ( ja bym to zlikwidowal dawno)

Kroczek z przodu umieszczam Slęze na tą chwile , choc tez maja mozna powiedziec te 8 seniorek ale te 8 seniorek jest bardzo zblizonych do siebie umiejetnosciami , w innych druzynach są dosc mocne dysproporcje.

Z przodu zdecydowanie Wisła a Polkowice mi ciezko ocenic.../ uwazam jednak ze bedą z czasem tylko lepsi bo jednak potencjal maja ogromny - dużo zalezy od..boskiej Valerii czy tego nie schrzani.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”