BLK - 10 kolejka (01-04.12.2016)
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
BLK - 10 kolejka (01-04.12.2016)
Czwartek, 1.12.2016
20:00 AZS UMCS Lublin - JAS-FBG Zagłębie Sosnowiec
Sobota, 3.12.2016
16:30 TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski - CCC Polkowice
18:00 MKK Siedlce - Artego Bydgoszcz
18:00 1KS Ślęza Wrocław - Energa Toruń
Niedziela, 4.12.2016
17:00 Wisła Kraków - AZS AJP Gorzów Wlkp.
Mecz zaległy:
Środa, 14.12.2016
18:00 Widzew Łódź - Basket 90 Gdynia
20:00 AZS UMCS Lublin - JAS-FBG Zagłębie Sosnowiec
Sobota, 3.12.2016
16:30 TS Ostrovia Ostrów Wielkopolski - CCC Polkowice
18:00 MKK Siedlce - Artego Bydgoszcz
18:00 1KS Ślęza Wrocław - Energa Toruń
Niedziela, 4.12.2016
17:00 Wisła Kraków - AZS AJP Gorzów Wlkp.
Mecz zaległy:
Środa, 14.12.2016
18:00 Widzew Łódź - Basket 90 Gdynia
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0
Re: BLK - 10 kolejka (01-04.12.2016)
grając na zwolnionych obrotach, bez większej koncentracji i bez takiej jak ostatnio skuteczności za 3 (poza Simmons - genialna forma rzutowa od jakiegoś czasu) nie mieliśmy najmniejszych problemów z ograniem wicelidera i rzuceniem po raz kolejny min 80 punktów. Milo.
Gorzów starał sie grac to co jak mniemam jest u niego standardem - szybkie przejście do ataku i bardzo agresywną walkę na tablicach. Momentami te elementy wyglądając dobrze ale momentami tez wręcz karykaturalnie. Zwłaszcza jeśli chodzi o kontry bo tyleż było w nich szybkości co i chaosu. A w ataku pozycyjnym kopia tego co zaprezentowały zawodniczki z Lublina w Krakowie - ładownie się "na slepo" pod kosz a po ewentualnym pudle walka o zbiórkę. Za tydzień oba te zespoły zagrają ze sobą i nie zdziwiłbym sie gdyby skończyło sie na jakiś bokserskich urazach :)
Nie zmienia to faktu ze tegoroczny Gorzów jest o klase lepszy od tego z poprzednich rozgrywek, choć tez jeszcze mu daleko do tego Gorzowa który grał w eurolidze i sięgał po medale MP.
Gorzów starał sie grac to co jak mniemam jest u niego standardem - szybkie przejście do ataku i bardzo agresywną walkę na tablicach. Momentami te elementy wyglądając dobrze ale momentami tez wręcz karykaturalnie. Zwłaszcza jeśli chodzi o kontry bo tyleż było w nich szybkości co i chaosu. A w ataku pozycyjnym kopia tego co zaprezentowały zawodniczki z Lublina w Krakowie - ładownie się "na slepo" pod kosz a po ewentualnym pudle walka o zbiórkę. Za tydzień oba te zespoły zagrają ze sobą i nie zdziwiłbym sie gdyby skończyło sie na jakiś bokserskich urazach :)
Nie zmienia to faktu ze tegoroczny Gorzów jest o klase lepszy od tego z poprzednich rozgrywek, choć tez jeszcze mu daleko do tego Gorzowa który grał w eurolidze i sięgał po medale MP.
Ostatnio zmieniony 07 grudnia 2016, 06:50 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
oj widze ze porazka z Lublinem dalej boli
ten czeste uwagi jak to fatalnie zagral Lublin staja sie juz niesmaczne
troszeczke szacunku dla przeciwnika nie zaszkodzi
ten czeste uwagi jak to fatalnie zagral Lublin staja sie juz niesmaczne
troszeczke szacunku dla przeciwnika nie zaszkodzi
Gdzie ja powyżej napisałem ze Lublin zagrał fatalnie? Prowadzałem tylko styl gry obu drużyn i tyle. A porażka bynajmniej mnie nie boli, przywykłem do tego ze się zdarzają, dziwie się w lidze jest na naszym koncie póki co tylko jedna. Chyba to raczej Ciebie boli ze ktoś odważył się nie docenić tego sukcesu Lublinianek :)
I jeszcze o Simmons - jej dorobek "trójkowy" w 5 ostatnich spotkaniach:
- Schio 4/8
- Toruń 5/8
- Sosnowiec 5/8
- Gyor 5/8
- Gorzów 6/10
W sumie 25/42 - skuteczność niemal 60% :O
I jeszcze o Simmons - jej dorobek "trójkowy" w 5 ostatnich spotkaniach:
- Schio 4/8
- Toruń 5/8
- Sosnowiec 5/8
- Gyor 5/8
- Gorzów 6/10
W sumie 25/42 - skuteczność niemal 60% :O
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...
Również nie przejmowałbym się porażką z Lublinem, to się zdarza. Ja się cieszę, że mimo napiętego terminarza i problemów z kontuzjami Wisła Can-Pack poniosła tylko tę jedną porażkę.
Zdziwiony jestem, że mecz z trzecią drużyną tabeli był tak za przeproszeniem nudny i jednostronny. Spodziewałem się emocji, że Gorzów (przepraszam, ale pełnej nazwy tej drużyny nie odważę się pisać z pamięci) Wiśle się spróbuje postawić. Jechałem na mecz z nastawieniem zobaczenia dobrej koszykówki i wyrównanego meczu. Może ten mecz Gorzowowi nie wyszedł, nie wiem, nie śledzę ich poczynań.
Może dodam, że na miejscu włodarzy Wisły wysłałbym maila do Gorzowa z propozycją zamiany Puter (wszystkich dostępnych) i Malinowskiej na Szajtauer
Fan Klub cracovii z miasta Podgrzybka czy jak mu tam coś cieniutko...
Zdziwiony jestem, że mecz z trzecią drużyną tabeli był tak za przeproszeniem nudny i jednostronny. Spodziewałem się emocji, że Gorzów (przepraszam, ale pełnej nazwy tej drużyny nie odważę się pisać z pamięci) Wiśle się spróbuje postawić. Jechałem na mecz z nastawieniem zobaczenia dobrej koszykówki i wyrównanego meczu. Może ten mecz Gorzowowi nie wyszedł, nie wiem, nie śledzę ich poczynań.
Może dodam, że na miejscu włodarzy Wisły wysłałbym maila do Gorzowa z propozycją zamiany Puter (wszystkich dostępnych) i Malinowskiej na Szajtauer
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
danpe_ pisze:Również nie przejmowałbym się porażką z Lublinem, to się zdarza. Ja się cieszę, że mimo napiętego terminarza i problemów z kontuzjami Wisła Can-Pack poniosła tylko tę jedną porażkę.
A ja tam postawą Gorzowa zdziwiony nie jestem, ponieważ to nie z Wisłą przyjdzie nam walczyć o miejsce w czwórce, które jest jak najbardziej w naszym zasięgu. Dlatego kluczowe dla nas mecze to np ten tydzień temu z Artego czy za tydzień z Lublinem. W Krakowie może jakby AZS dobrze wszedł w mecz to by się próbował postawić Wiśle do końca, ale nic takiego nie miało miejsca. Jakby nie patrzeć to mamy w zasadzie 6 zawodniczek w rotacji, które czasem też są zmęczone.
A co do propozycji zamiany Szajtauer to zkwituje to szerokim uśmiechem i dodam: Trzeba było sobie wychowywać :)
-
ChrisLbn
"Jakby nie patrzeć to mamy w zasadzie 6 zawodniczek w rotacji, które czasem też są zmęczone".
No właśnie, czy ta szóstka zawodniczek Gorzowa nie będzie w końcówce rundy rewanżowej oddychać przysłowiowymi rękawami? Dodatkowo zawodniczki tak mocno eksploatowane (co wyraźnie wynika ze statystyk BLK) mogą też być bardziej narażone na kontuzje (od razu zastrzegam - absolutnie żadnej tego nie życzę tylko zwracam uwagę na tę okoliczność). Terminarz też niezbyt sprzyja gorzowiankom, bo tak się złożyło, że ostatnie 3 mecze rundy rewanżowej mają naprawdę trudne - wyjazd do Bydgoszczy, mecz u siebie z Wisłą i spotkanie wyjazdowe w Lublinie. Biorąc to wszystko pod uwagę może być im naprawdę ciężko zameldować się w pierwszej czwórce przed fazą play-off.
No właśnie, czy ta szóstka zawodniczek Gorzowa nie będzie w końcówce rundy rewanżowej oddychać przysłowiowymi rękawami? Dodatkowo zawodniczki tak mocno eksploatowane (co wyraźnie wynika ze statystyk BLK) mogą też być bardziej narażone na kontuzje (od razu zastrzegam - absolutnie żadnej tego nie życzę tylko zwracam uwagę na tę okoliczność). Terminarz też niezbyt sprzyja gorzowiankom, bo tak się złożyło, że ostatnie 3 mecze rundy rewanżowej mają naprawdę trudne - wyjazd do Bydgoszczy, mecz u siebie z Wisłą i spotkanie wyjazdowe w Lublinie. Biorąc to wszystko pod uwagę może być im naprawdę ciężko zameldować się w pierwszej czwórce przed fazą play-off.
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Jasna sprawa, że łatwo Gorzowiankom nie będzie. Tym niemniej do tej pory ograliśmy wszystkie drużyny z czołówki z wyjątkiem Wisły. Inna sprawa, że oprócz meczu we Wrocławiu to reszta spotkań była w Gorzowie. Zobaczymy jak będzie z Lublinem, bo to też będzie kluczowy mecz na zakończenie I rundy.
-
ChrisLbn
bart_81 pisze:Jasna sprawa, że łatwo Gorzowiankom nie będzie. Tym niemniej do tej pory ograliśmy wszystkie drużyny z czołówki z wyjątkiem Wisły. Inna sprawa, że oprócz meczu we Wrocławiu to reszta spotkań była w Gorzowie. Zobaczymy jak będzie z Lublinem, bo to też będzie kluczowy mecz na zakończenie I rundy.
To prawda, ale zawodniczki z Lublina pokazują, że gra na wyjazdach dobrze im wychodzi w obecnym sezonie (bilans 3-1). Byłem w sobotę na meczu Pszczółek z Good Angels Koszyce w ramach EEWBL i muszę powiedzieć, że mimo minimalnej porażki zagrały naprawdę dobry mecz przeciwko mistrzowi Słowacji - o sukcesie drużyny z Koszyc zadecydowało większe pucharowe doświadczenie i bardziej wartościowe zmienniczki. Jeśli AZS UMCS utrzyma dyspozycję z ostatniej soboty, to może pokusić się o zwycięstwo na trudnym, gorzowskim terenie. Osobiście stawiam na bardzo wyrównany mecz, w którym na pewno ciekawie zapowiada się pojedynek Ugoka - Hurt. Nie można też zapominać o tym, że ten mecz może być także istotny z punktu widzenia udziału w Final Six PP.
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
ChrisLbn pisze:bart_81 pisze:Jasna sprawa, że łatwo Gorzowiankom nie będzie. Tym niemniej do tej pory ograliśmy wszystkie drużyny z czołówki z wyjątkiem Wisły. Inna sprawa, że oprócz meczu we Wrocławiu to reszta spotkań była w Gorzowie. Zobaczymy jak będzie z Lublinem, bo to też będzie kluczowy mecz na zakończenie I rundy.
To prawda, ale zawodniczki z Lublina pokazują, że gra na wyjazdach dobrze im wychodzi w obecnym sezonie (bilans 3-1). Byłem w sobotę na meczu Pszczółek z Good Angels Koszyce w ramach EEWBL i muszę powiedzieć, że mimo minimalnej porażki zagrały naprawdę dobry mecz przeciwko mistrzowi Słowacji - o sukcesie drużyny z Koszyc zadecydowało większe pucharowe doświadczenie i bardziej wartościowe zmienniczki. Jeśli AZS UMCS utrzyma dyspozycję z ostatniej soboty, to może pokusić się o zwycięstwo na trudnym, gorzowskim terenie. Osobiście stawiam na bardzo wyrównany mecz, w którym na pewno ciekawie zapowiada się pojedynek Ugoka - Hurt. Nie można też zapominać o tym, że ten mecz może być także istotny z punktu widzenia udziału w Final Six PP.
Lublin to dla mnie nieobliczalna drużyna posiadająca najlepszą defensywę w lidze. Gorzów z kolei to trzeci atak i najlepsza gra na deskach. Pożyjemy zobaczymy. Jeśli zakręcimy się koło 70 pkt to mecz powinien być nasz. Jest natomiast szansa, że ten nasz wąski skład w styczniu się poszerzy. Trzymam za to kciuki.
Gorzów ma 7 zawodniczek wartościowych, chyba, że nie liczycie Jaworskiej. Poza tym gra tylko w lidze, czyli maksymalnie raz w tygodniu. Połowa u siebie a wyjazdy czasem bliskie (Wrocław, Polkowice). Jeśli one mają być zmęczone, to co z zespołami które grają także w pucharach.
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
papageno pisze:Gorzów ma 7 zawodniczek wartościowych, chyba, że nie liczycie Jaworskiej. Poza tym gra tylko w lidze, czyli maksymalnie raz w tygodniu. Połowa u siebie a wyjazdy czasem bliskie (Wrocław, Polkowice). Jeśli one mają być zmęczone, to co z zespołami które grają także w pucharach.
To czemu nie 8? doliczmy Stelmach która gra mniej więcej tyle samo co Jaworska. Ale nie przesadzajmy chodziło o zawodniczki, które grają więcej powiedzmy przynajmniej te 15-20 minut w meczu bo od tego zależy jak bardzo są eksploatowane liderki. Drużyny, które grają w pucharach zbudowały składy pod puchary i zauważ, że tam minuty rozkładają się na więcej zawodniczek.
Niby AZS UMCS ma szerszy skład i dziewięcioosobową rotację, ale dorobek Mistygacz i Dobrowolskiej jest bardzo mizerny, zwłaszcza biorąc pod uwagę średnią minut tej pierwszej. No chyba, że trener jest z jakichś powodów zadowolony z ich gry i wykonywanych zadań, ale mówię - statystycznie wygląda to dość kiepsko. Niewiele lepiej Jujka i Szumełda-Krzycka, które - co by nie powiedzieć - posiadają bogate CV i powinny w znacznie większym stopniu decydować o grze drużyny. Póki co jednak są mniej przydatne niż w poprzednim sezonie i tylko utwierdzają w przekonaniu (takie spostrzeżenie nie jest nowością), że najlepsze lata mają już za sobą.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
-
ChrisLbn
paulo2907 pisze:Niby AZS UMCS ma szerszy skład i dziewięcioosobową rotację, ale dorobek Mistygacz i Dobrowolskiej jest bardzo mizerny, zwłaszcza biorąc pod uwagę średnią minut tej pierwszej. No chyba, że trener jest z jakichś powodów zadowolony z ich gry i wykonywanych zadań, ale mówię - statystycznie wygląda to dość kiepsko. Niewiele lepiej Jujka i Szumełda-Krzycka, które - co by nie powiedzieć - posiadają bogate CV i powinny w znacznie większym stopniu decydować o grze drużyny. Póki co jednak są mniej przydatne niż w poprzednim sezonie i tylko utwierdzają w przekonaniu (takie spostrzeżenie nie jest nowością), że najlepsze lata mają już za sobą.
Mam nieco odmienną opinię w tej kwestii. Faktycznie całościowy dorobek (zwłaszcza punktowy) nie jest zbyt okazały w przypadku Doroty i Agaty, ale trzeba też pamiętać, że przykładowo Dorota w trudnych chwilach dla zespołu, w meczu w Gdyni, w którym z powodu kontuzji nie mogły zagrać Dominika, Uju i Aliyyah potrafiła rzucić 3 trójki i zebrać 10 piłek przy tak wysokich podkoszowych jak Swords i Grigalauskyte. Również Agata zapisała się na plus w meczu w Krakowie zdobywając w tym spotkaniu 3 punkty, gdzie jak wiadomo w końcowym rozrachunku liczył się każdy punkt. Zgadzam się natomiast z grubsza z opinią co do Marty i Oliwii i nadal liczę na ich lepszą grę niż obecnie (w przypadku Marty widać już było pewną poprawę jakości gry w ostatnim meczu z Koszycami). W przypadku zaś Pani Kapitan to powinna ona popracować mocniej nad rzutami z dystansu, bo z pewnością stać ją na znacznie lepszą skuteczność z gry niż 27,8%.
-
Kosz-ykarz
- Junior
Moim zdaniem druzyny z Gorzowa , Lublina , Torunia , Bydgoszczy i Gdyni posiadaja podobny potencjal i prezentują podobny poziom . Rola POLEK w drużynach jest jednak znikoma (Mcbride jako Polka ale jednak naturalizowana) . W kazdej z tych wymienionych drużyn to zawodniczki ciagna drużyne . W kazdej z tych drużyn są po 3 mocne zagraniczne , a reszta wiadomo , 2 Polki z przymusu ( ja bym to zlikwidowal dawno)
Kroczek z przodu umieszczam Slęze na tą chwile , choc tez maja mozna powiedziec te 8 seniorek ale te 8 seniorek jest bardzo zblizonych do siebie umiejetnosciami , w innych druzynach są dosc mocne dysproporcje.
Z przodu zdecydowanie Wisła a Polkowice mi ciezko ocenic.../ uwazam jednak ze bedą z czasem tylko lepsi bo jednak potencjal maja ogromny - dużo zalezy od..boskiej Valerii czy tego nie schrzani.
Kroczek z przodu umieszczam Slęze na tą chwile , choc tez maja mozna powiedziec te 8 seniorek ale te 8 seniorek jest bardzo zblizonych do siebie umiejetnosciami , w innych druzynach są dosc mocne dysproporcje.
Z przodu zdecydowanie Wisła a Polkowice mi ciezko ocenic.../ uwazam jednak ze bedą z czasem tylko lepsi bo jednak potencjal maja ogromny - dużo zalezy od..boskiej Valerii czy tego nie schrzani.
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”