Meblotap - Polfa 49:93

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 30 października 2005, 22:05

A może mi ktos powie dlaczego Szemraj nie łapie sie do meczowej dziesiątki :?: :?:
JESTEM DUMNY, ŻE KIBICUJE TEJ DRUŻYNIE !!!

Zyzia
Żak

Postautor: Zyzia » 30 października 2005, 23:27

Koszykówka. Ekstraklasa kobiet. Pretendująca do mistrzostwa Polski Polfa Pabianice była poza zasięgiem Azotów Meblotapu AZS. W sobotę w Chełmie nie pozwoliła akademiczkom na nawiązanie równorzędnej walki, pokonała je różnicą 44 punktów

Już po dwóch kwartach przewaga zespołu z Pabianic sięgnęła 30 punktów (49:19) i losy meczu były oczywiście rozstrzygnięte. Zwłaszcza druga kwarta (30:9 dla drużyny gości) była prawdziwym pogromem. Spotkanie pokazało, jaka różnica dzieli czołowe ekipy i pozostałe, które najprawdopodobniej nie będą w stanie wedrzeć się do pierwszej czwórki. Polfa prezentuje się jako zespół bardzo mocny i potwierdziła opinię, że jest jednym z głównych kandydatów do tytułu mistrzowskiego.

Trudno ocenić, czy dominacja gości na parkiecie wynikała z prawdziwej różnicy między rywalami, czy też pewien wpływ miała na to dekoncentracja chełmianek po tym, jak wywalczyły sobie w pierwszych kolejkach bezpieczną pozycję w środku tabeli. Nie ulega wątpliwości, że Polfa miała wielką przewagę w grze podkoszowej. Dzięki swoim wysokim koszykarkom - Gabrieli Tomie, Leonie Krystofovej, Agnieszce Pałce - opanowała tablice. O przewadze pabianiczanek w tym elemencie gry świadczy fakt, że pod chełmskim

koszem miały prawie tyle samo zbiórek (16), co gospodynie (18).

Gdy wynik spotkania były już przesądzony, w trzeciej kwarcie, zawodniczki Azotów Meblotapu zagrały znacznie lepiej. Ta część meczu była dość wyrównana, ale nie mogło to już w żaden sposób wpłynąć na końcowy rezultat. W ostatniej kwarcie sytuacja wróciła do "normy" i Polfa zwiększyła jeszcze dystans punktowy.

W meczach, które pozostały do końca pierwszej rundy, każdy ewentualny sukces będzie właściwie dla chełmianek pewnego rodzaju nadwyżką. Nie muszą w nich na szczęście szukać punktów niezbędnych, aby się znaleźć w pierwszej ósemce. O lepszą grę będzie jednak łatwiej, gdy wzrośnie ich siła pod koszem. Nadzieje na to wiąże się z przybyciem amerykańskiej środkowej Kimberly Watson. Oczekiwana lada dzień koszykarka do soboty nie dotarła do Chełma.

AZOTY MEBLOTAP AZS CHEŁM 49

POLFA PABIANICE 93

KWARTY

10:19, 9:30, 17:19, 13:25

Azoty Meblotap AZS: Sazonenko 10 (2), Szyćko 10, Marczanka 8, Hołowczyc 5, Zdziesińska 4 oraz Piątkowska 4, Chomicka 3 (1), Szymczak-Górzyńska 3, Piestrzyńska 2

Polfa: Pałka 16, Lamparska 10 (2), Pantelejewa 9, Krystofova 7, Wlaźlak 4 oraz Toma 17, Costa 16 (2), Krupska-Tyszkiewicz 10, Kudlak 4

mp - Gazeta Wyborcza

Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Gwynbleidd » 31 października 2005, 11:43

Najważniejsze że wygrana,bardzo dobrze sie prezentuje zespół,i to prawda ze takie pewne wygrane powinny grać młode... :D :)
Z Wyrazami Szczerej Niewdzięcznosci,Za To Ze Byłem Z Wami. A Teraz Jesteście Przeciwko MNIE!!!Obrazek

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 01 listopada 2005, 20:26

nooo - dopiero dziś, ale za to gorące gratulacje dla Pabianic :D

misiek_pabianice
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: misiek_pabianice » 01 listopada 2005, 22:38

Kowalik pisze:A może mi ktos powie dlaczego Szemraj nie łapie sie do meczowej dziesiątki :?: :?:

Na spotkaniu trener powiedzial ze w meczu z Jelenia góra włókniarz nie powinien stracic wiecej niz 45 punktow i chyba dlatego nie grala Szemraj.
www.managerzone.com

MRKS WLOKNIARZ PABIANICE - div5.???

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 02 listopada 2005, 12:45

misiek_pabianice pisze:
Kowalik pisze:A może mi ktos powie dlaczego Szemraj nie łapie sie do meczowej dziesiątki :?: :?:

Na spotkaniu trener powiedzial ze w meczu z Jelenia góra włókniarz nie powinien stracic wiecej niz 45 punktow i chyba dlatego nie grala Szemraj.

Wydaje mi się, że to nie jest najlepszy argument.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 02 listopada 2005, 17:16

Kowalik pisze:
misiek_pabianice pisze:

Wydaje mi się, że to nie jest najlepszy argument.

fakt - bo kiedy, jak nie w meczach ze słabszymi zespołami, dawac szanse innym koszykarkom, niz podstawowe?

Poza tym, nie jest powiedziane, ze kadra zespołu na mecz moze liczyc TYLKO 10 koszykarek. Z tego co pamietam, to w zeszlym sezonie 10 zawodniczek to było minimum (krótsza ławka wiązała się z karami). nie wiem czy jest tak w tym sezonie, ale na pewno nie ma ogranicznika, że tylko 10 i ani jednej więcej.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 06 listopada 2005, 13:52

Tu się kłania co innego i Herkt jest tylko przykładem.
JEST JESZCZE COS WAZNIEJSZEGO.
Ważny jest sopób wprowadzania młodych zawodniczek do seniora.
Nie chodzi o to aby na ostatnie 5-7 minut przy rozstrzygniętym wyniku wpuszczać jakąs młodą.BO TO SIĘ NAZYWA ODWALANIE PAŃSZCZYZNY.Amerykanie już dawno na to wpadli.Dlatego dla nich kwarta ogrywająca to 2 a nie końcówka 4.Lepiej wpuscić młodą na 5 minut w 2 kwarcie gdzie wynik jest normalny niż w 4 na 10 minut przy +lub- 30.I naprawde gwarantuje wam (to się okazało w praktyce) że wpuszczenie jakiejś młode w 2 kwarcie nie powoduje ze zespół przeciwny zaczyna odjeżdzać.

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 06 listopada 2005, 14:24

hellraiser pisze:Tu się kłania co innego i Herkt jest tylko przykładem.
JEST JESZCZE COS WAZNIEJSZEGO.
Ważny jest sopób wprowadzania młodych zawodniczek do seniora.
Nie chodzi o to aby na ostatnie 5-7 minut przy rozstrzygniętym wyniku wpuszczać jakąs młodą.BO TO SIĘ NAZYWA ODWALANIE PAŃSZCZYZNY.Amerykanie już dawno na to wpadli.Dlatego dla nich kwarta ogrywająca to 2 a nie końcówka 4.Lepiej wpuscić młodą na 5 minut w 2 kwarcie gdzie wynik jest normalny niż w 4 na 10 minut przy +lub- 30.I naprawde gwarantuje wam (to się okazało w praktyce) że wpuszczenie jakiejś młode w 2 kwarcie nie powoduje ze zespół przeciwny zaczyna odjeżdzać.

a na "zakute pały" nadal twierdzę, że najlepszy byłby "limit minutowy" - tak jak zapinanie pasów w aucie - niby wielokrotnie ratują życie a trzeba było nakazu aby społeczeństwo się wyedukowało w tym kierunku.
Tu też są tacy co "wiedzą lepiej" co trzeba młodym, niż amerykanie - jestem zatem za ujęciem sprawy w wymóg regulaminowy.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 07 listopada 2005, 17:36

Simon masz rację - zresztą pisałem o takich i podobnych pomysłach juz od dawna... Niestety czasem pewne sprawy trzeba wymuszać przepisami - najlepszym przykładem tego jest liga żużlowa. Wcale nie zawsze było tak, że to w Polsce w wieku juniorskim mieliśmy patent na najlepszych na świecie ;) Wprowadzono jednak obowiązek posiadania w składzie młodzieżowca, zapewniono minimalną ilość biegów, w których MUSIAŁ wystartować, potem wprowadzono bieg młodzieżowców... na efekty nie trzeba było długo czekać - teraz posiadanie dobrego "młodego" to połowa sukcesu często! Kluby więc przykładają dużą wagę do szkolenia - i to nie te, które MUSZĄ (czyli same nie kupią "obcego"), ale te, którym najłatwiej wyszkolić, bo mają za co! Niestety w koszykówce jest trochę inaczej... no i także niestety nawet w naszej lidze ciężko będzie to zmienić.

Ps. Wiadomo, że pomysł trochę utopijny ;) ... ale skoro te teorie "mądrych głów" zawodzą, to może czas trochę pokombinować ;)
Ania i Alex... Na zawsze w naszych sercach!!! [']

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 07 listopada 2005, 17:49

Seba pisze:

Ps. Wiadomo, że pomysł trochę utopijny ;) ... ale skoro te teorie "mądrych głów" zawodzą, to może czas trochę pokombinować ;)

Pokombinować będzie można tylko wtedy, gdy od koryta odejdą "misie" które od ładnych kilku lat się kompromitują i pogrążają polską koszykówkę :!: :twisted: Potrzebne jest gruntowne "przewietrzenie" obecnych układów :!: Niestety, ale dopóki obecna sytuacja jest na rękę niektórym działaczom i klubom, dopóty nie będzie żadnych konkretnych i sensownych zmian :!:
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
Kowalik
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: Kowalik » 07 listopada 2005, 19:43

Proponuje Szymona na nowego prezesa związku. On zrobi porządeczek :lol: :lol: .

A mówiąc poważnie to faktycznie niektórzy ludzi zasiadający w związku maja gdzies koszykówkę w wydaniu pań (mimo iż paradoksalnie odnosi ona większe sukcesy niż koszykówka panów).

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 07 listopada 2005, 22:18

Jeśli chodzi o Szymona, to jestem "za" :D :D :D :wink:

Ale o czym wogóle mówić w kategoriach "kombinowania"... - sprawy proste jak drut na początek to:
- wzmocnienie (uatrakcyjnienie tak w wymiarze kibicowskim jak i sponsorskim) rozgrywek ligowych - zobaczycie, na sukcesy i pucharowe (mam na myśli wiele zespołów) nie trzeba by długo czekać
- "wymuszenie" szkolenia i ogrywania młodych zawodniczek

a z resztą ? - uważam, że zanim ktokolwiek zacząłby się brać za resztę, to poprawa byłaby tak wielka, że kolejne zmiany nie miałyby już sensu...

Awatar użytkownika
Szymon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: Szymon » 07 listopada 2005, 22:38

Dziękuję Panowie :!: :!:

Szczerze mówiąc, mając poparcie takich tuzów jak Simon i Kowalik, będę musiał chyba pomyśleć o przejęciu władzy :!: :!: :lol: :lol: :wink:
BYŁ, BĘDZIE I JEST ZAWSZE WŁÓKNIARZ MRKS

Obrazek

Awatar użytkownika
simon
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: simon » 07 listopada 2005, 22:43

śmiało - tylko pamiętaj później, że nie wystarczy wymienić prezesa... trzeba pójść ze zmianami głębiej, aż do zarządu włącznie... :lol: :lol:

A może trzeba napisać jakąś propozycje, petycje, podanie, donos, paszkwil itp. - może nikt w PZKoszu po prostu nie wpadł na pomysł "limitów minutowych" dla młodych?

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”