AZS Poznań vs Odra Brzeg 68:49

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Edzia
Junior
Lokalizacja: cztery domy, dwie ulice to są właśnie PABIANICE :-P

Postautor: Edzia » 27 lutego 2006, 13:54

ej, to ja tesh chcę dorzucić swoje trzy grosze 8).

Uważam, że mój doping jest najlepsiejszy, bo przekazując pozytywne fluidy i wibracje, działam intelektem i podświadomością, a wiadomo, że to one mają ogromną moc :!: :lol: :lol: :lol:
"Oto jest miłość.
Dwoje ludzi spotyka się przypadkiem,
a okazuje się, że czekali na siebie całe życie"

Awatar użytkownika
MIREq
Żak

Postautor: MIREq » 27 lutego 2006, 14:00

Wibracje mówisz :D :wink: No to ja sie nie dziwie że najlepszy doping :D
\o/\o/\o/\o/\o/\o/\o/\o/\o/\o/

Awatar użytkownika
Edzia
Junior

Postautor: Edzia » 27 lutego 2006, 14:14

AZS Poznań - Cukierki Odra Brzeg 68:49 (relacja)

W meczu ostatniej kolejki rundy zasadniczej ekstraklasy koszykarek zespół AZS-u Poznań pewnie pokonał drużynę Cukierków Odry Brzeg 68:49.

Na początku spotkania prowadzenie objęła drużyna Odry 2:0, jednak po celnych rzutach osobistych Moniki Sibory i jednym celnym Moniki Ciecierskiej to poznański zespół wyszedł na prowadzenie 3:2. Później jeszcze tylko raz zawodniczki brzeskiej Odry mogły cieszyć się z prowadzenia 8:7 a było to w połowie pierwszej kwarty. Na minutę przed końcem pierwszej kwarty na najwyższe w tym momencie prowadzenie wyprowadziła poznański zespół Natalia Mrozińska i w tym momencie zespół poznański prowadził 15:10. Zresztą pierwsza kwarta zakończyła się pięciopunktowym prowadzeniem zespołu z Poznania 17:12.

Niestety druga kwarta nie zaczęła się zbyt dobrze dla Poznańskiego zespołu po dwóch minutach tej części gry dobrze grająca w zespole poznańskim Joanna Jarkowska miała już cztery faule na swoim koncie, a na tablicy widniał wynik 19:16 dla AZS. Ale na szczęście po chwili przypomniała o sobie Monika Sibora akcją 2+1 i na tablicy widniał wynik 22:16. W tym momencie pojawiły się na parkiecie młode zawodniczki AZS Weronika Idczak oraz Barbora Gatialova, które zaliczyły udane spotkanie w barwach poznańskiej drużyny. Najpierw Barbora Gatialova zablokowała zawodniczką z Brzegu (w całym meczu ta zawodniczka miała 5 bloków), a później po tańcu na obręczy po rzucie za trzy Moniki Sibory piłka wpadła do kosza i poznański zespół uzyskał wysokie prowadzenie 26:16. Później sytuacja na boisku była wyrównana i na dwie minuty przed końcem AZS prowadził 30:20. W samej końcówce rewelacyjnym rzutem z połowy boiska popisała się Weronika Idczak i ta kwarta zakończyła się zwycięstwem AZS-u 36:22.

Po przerwie mocnym uderzeniem popisały się zawodniczki Odry które zdobyły z rzędu 9 punktów (dwie trójki i jedna akcja 2+1), ale już po chwili Monika Sibora popisała się kolejnym rzutem za trzy i AZS prowadził 39:31. Po czterech minutach było już tylko sześciopunktowe prowadzenie AZS-u (39:33) i w tym momencie o czas porosił szkoleniowiec poznański Grzegorz Szajek. Wskazówki trenera odniosły skutek bowiem na 3 minuty przed końcem akademiczki prowadziły 43:35. A po kolejnej minucie dzięki dobrym akcjom Moniki Ciecierskiej i Anny Pamuły AZS prowadził już 47:35. Kwarta ta zakończyła się wynikiem 49:36 dla AZS.

Na siedem minut przed końcem spotkania Monika Sibora popisała się akcją 2+1 i AZS prowadził 56:38, przy tej okazji swój piąty faul popełniła Elena Chebotova i musiała opuścić boisko. Kolejny piąty faul po chwili popełniła Olena Proszczenko, z kolei po chwili musiała opuścić po piątym faulu Barbora Gatialova, AZS w tym momencie prowadził 56:44. Po chwili jednak po ładnych akcjach poznańskiego zespołu i punktach Moniki Ciecierskiej poznańskie akademiczki wygrywały 61:44. Na dwie minuty przed końcem spotkania swoją szansę dostały zawodniczki rezerwowe Agata Rafałowicz, Alicja Szarowska, oraz Anna Urban. Wszystkie zagrały bardzo odważnie, a Alicja Szarowska miała udany rzut za trzy punkty, który dawał poznaniankom prowadzenie 67:49. Po dwóch niecelnych rzutach osobistych zespołu Odry piłkę zebrała poznanianka Agata Rafałowicz i rozpoczęła akcję po której jedna z poznanianek została faulowana i wykorzystała jeden z tych rzutów ustalając wynik spotkania na 68:49.

Na trybunach w tym meczu było niezwykle głośno, a to za sprawą brzeskich kibiców, którzy mieli trzy wielkie bębny. W przerwie meczu odbył się konkurs rzutów osobistych dla trzech kibiców w której nagrodą była torba słodyczy ufundowana przez sponsora zepołu Cukierków-Odrę Brzeg.

Teraz zawodniczki czeka dwa tygodnie ciężkiej pracy i przygotowanie się do fazy Play-Off w której na początku spotkają się z drużyną PZU Polfy Pabianice. Pierwsze dwa spotkania odbędą się 11 i 12 marca w Pabianicach.

AZS Poznań - Cukierki Odra Brzeg 68:49 (17:12, 19:10, 13:14, 19:13)

AZS: Monika Sibora 22, Monika Ciecierska 17, Natalia Mrozińska 9, Joanna Jarkowska 6, Reda Aleliunaite-Jankowska 5, Weronika Idczak 4, Alicja Szarowska 3, Anna Pamuła 2.

Cukierki: Joanna Chełczyńska 13, Olena Proszczenko 12, Agnieszka Makowska 7, Małgorzata Babicka 4, Elena Chebotowa 4, Martyna Koc 4, Małgorzata Morka 3, Magdalena Rzeźnik 2.

Karol Burchardt

(źródło: www.sportowefakty.pl )
"Oto jest miłość.

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 27 lutego 2006, 15:28

MARIO pisze:
Seba pisze: przyjechanie na absolutnie POKOJOWE, koszykarskie spotkanie kibiców z róznych miast z nożem i chwalenie się jego posiadaniem w domu jednego z gospodarzy jednak trochę przeczy tym słowom :? :? :?

:shock: :shock: :shock:
Seba chyba nie powiesz, że w w/w wypadku chodziło o Brzeg :?: :!: :lol: bo już gdzieś te bajki słyszałem :lol:

Po pierwsze... POWIEM, ze chodzi o Brzeg - powinieneś te "bajki" doskonale pamiętać, bo byłeś obecny przy przechwałkach swojego mądrego kolegi w mieszkaniu Trojana... po drugie (to do Mirqa) - nigdzie nie napisałem, że chodzi o MECZ w Poznaniu... i mozesz sobie te sarkazmy schować, bo to raczej mało śmieszna sytuacja...

Po trzecie - ja się z Wami nie kłócę... bierzcie sobie na mecze chocby i fleciki...

Tyle

Seba
Oldboy

Postautor: Seba » 27 lutego 2006, 15:38

simon pisze:aż żal ściska za starymi czasami, jak się to "zaszklenie" na górze widzi... :?

:( To już inna sala... Postaram się (jeśli z Burym nam się uda przerzucić z kaset na kompa) wrzucić na forum fragmenty meczy z dawnej Chwiałki ;) Będzie co wspominać...

Pozdrowionka!

Awatar użytkownika
Bury
Żak
Kontaktowanie:

Postautor: Bury » 27 lutego 2006, 15:47

Seba pisze:
simon pisze:aż żal ściska za starymi czasami, jak się to "zaszklenie" na górze widzi... :?

:( To już inna sala... Postaram się (jeśli z Burym nam się uda przerzucić z kaset na kompa) wrzucić na forum fragmenty meczy z dawnej Chwiałki ;) Będzie co wspominać...

Pozdrowionka!

ja musze poszukać gdzieś kabelka, tak żeby to przegrać i myślę, że jakoś to się da w niedlugim czasie zrobić, chociaż u mnie pojęcie "niedługo" bywa względne :D
Jakby ktoś mnie szukał to jestem w Muzeum Ziemi Podlaskiej...
http://www.historia-sportu.cba.pl portal o historii nie tylko koszykówki...

Gość

Postautor: Gość » 27 lutego 2006, 15:58

Tak sobie śledze waszą dyskusje(jeśli można tak to nazwać) od początku i najpierw były nudy jakaś błazenada że hałas i wogóle.potem kontry kibiców z Brzegu i znów oskarżenia.takie to monotonne sie robiło az tu nagle patrze i wyłania sie wątek morderstwa lub conajmniej gróźb karalnych z niebezpiecznymi narzędziami.to ja nie wiedziałem ze są w Brzegu tacy rzeźnicy no oprócz jednej zawodniczki.

Awatar użytkownika
Mikey
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Mikey » 27 lutego 2006, 16:47

Anonymous pisze: wyłania sie wątek morderstwa lub conajmniej gróźb karalnych z niebezpiecznymi narzędziami
:shock: gratuluję fantazji... komentujesz dyskusję i sam dokładasz 3 grosze... :D
Obrazek
Obrazek

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 27 lutego 2006, 16:52

Dobrze kończmy tą dyskusje! Bo zauważcie że kibice AZSu Poznań już dawno skończyli tą bezsensowną kłótnie i już wszystko sobie wyjaśniliśmy! Nikt do was nie ma żadnego żalu ani pretensji! Było minęło!
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Gość

Postautor: Gość » 27 lutego 2006, 16:59

MARAS pisze:(...) naprawde niepotrzebnie zaczynaliście walić w bębny gdy tylko my zaczynaliśmy śpiewać i gdy była akcja naszego AZSu. Śmialiście sie z bębniarzy z Polkowic, a wy zachowujecie sie podobnie! Oczywiście wy śpiewacie i to jest spoko! Ale wkurzało mnie to walenie przy naszych akcjach i naszych śpiewach!
(...)

MARAS pisze:(...) Nikt do was nie ma żadnego żalu ani pretensji! (...)

Awatar użytkownika
Edzia
Junior

Postautor: Edzia » 27 lutego 2006, 17:28

Rzut z połowy boiska

Było wreszcie głośno, w miarę skutecznie i znów zwycięsko. Tak można podsumować ostatni pojedynek koszykarek AZS Poznań w rudzie zasadniczej ekstraklasy kobiet. Rywalem Wielkopolanek była Odra Cukierki Brzeg.

Początek spotkania był wyrównany. W połowie pierwszej kwarty poznanianki przegrywały 7:8, ale jak się miało później okazać, więcej Odra nie wyszła na prowadzenie. Nasze zawodniczki z minuty na minutę zwiększały przewagę, aż w 15 minucie po rzucie za 3 punkty Moniki Sibory prowadziły 26:16. To trafienie zresztą "wisiało na włosku", bo piłka przez kilka sekund kręciła się wokół obręczy i dopiero po chwili wpadła do kosza.

Obrazek

- Dwa razy piłka chciała wyjść z kosza, dwa razy do niego wpaść. Właściwie od początku do końca kontrolowałyśmy ten mecz. Miałyśmy przewagę wzrostu, co starałyśmy się wykorzystać. Nieco przeszkadzał nam głośny doping kibiców gości, bo nawet nie słyszałyśmy swoich głosów. Jednak wielkie brawa również dla naszych fanów, którzy rywalizowali z ekipą z Brzegu. Zresztą w sali przy ul. Chwiałkowskiego kontakt z publicznością jest znacznie bliższy. Dlatego apeluję - jeśli tylko będzie to możliwe - grajmy tutej, w małej kameralnej hali. Tym bardziej, że tablice i obręcze są bardzo miękkie i "przyjmują" piłkę - powiedziała Monika Sibora, kapitan AZS Poznań.

Na zakończenie drugiej odsłony celnym rzutem z połowy boiska popisała się Weronika Idczak.

- Nie podpatrywałam gwiazd NBA, bo nie śledzę tych rozgrywek. Sytuacja na boisku wymagała rzutu, podjęłam decyzję i wpadło - powiedziała młoda zawodniczka. Był to jej jedyny celny rzut z gry w tym meczu.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Po 20 minutach poznanianki prowadziły 36:22, ale pierwsze dziewięć punktów trzeciej kwarty zdobyły zawodniczki z Brzegu. Po chwili jednak wszystko wróciło do normy i pod koniec pojedynku na parkiecie mogły pojawić się rezerwowe. W AZS celnym rzutem za trzy punkty wyróżniła się Alicja Szarowska.

Na trybunach było tym razem bardzo głośno, głównie za sprawą kibiców gości. Mieli oni umalowane twarze i strasznie hałaśliwe bębny. Młodzi ludzie, mimo kiepskiej postawy swojego zespołu, bawili się świetnie. Jedyne co można im zarzucić to zbyt gwałtowne reakcje na decyzje sędziów. Ekipę z Brzegu próbowali przekrzyczeć poznaniacy, ale na bębny nie było rady.

Ciekawsze statystyki:

AZS / Cukierki

Procent rzutów z gry: 45% / 31%,
Sibora 83% (5/6) / Chełczyńska 62% (5/8 )
Ciecierska 55% (6/11) / Koc 10% (1/10)

Procent rzutów wolnych 64% / 62%

Zbiórki 38 / 39
Mrozińska 7 / Makowska 12
Waligórska 6 / Proschenko 7, Chebotova 7

Asysty 13 / 8

Straty 17 / 16
Sibora 6 / Babicka 5

Przechwyty 8 / 6
Sibora 3

Bloki 7 / 1
Gatialova 5 / Chebotova 1

Punkty:
AZS: Sibora 22, Ciecierska 17, Mrozińska 9, Jarkowska 6, Waligórska 0 - Aleliunaite-Jankowska 5, Idczak 4, Szarowska 3, Pamuła 2, Urban 0, Gatialowa 0, Rafałowicz 0.

Najwięcej dla Cukierków: Chełczyńska 13, Proschenko 12.

(źródło: www.tutej.pl )
"Oto jest miłość.

Awatar użytkownika
steve_bramkarz
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: steve_bramkarz » 27 lutego 2006, 18:25

Anonymous pisze:
MARAS pisze:(...) naprawde niepotrzebnie zaczynaliście walić w bębny gdy tylko my zaczynaliśmy śpiewać i gdy była akcja naszego AZSu. Śmialiście sie z bębniarzy z Polkowic, a wy zachowujecie sie podobnie! Oczywiście wy śpiewacie i to jest spoko! Ale wkurzało mnie to walenie przy naszych akcjach i naszych śpiewach!
(...)

MARAS pisze:(...) Nikt do was nie ma żadnego żalu ani pretensji! (...)

hehehehe :D
...w.w.j.d.?...

Awatar użytkownika
elen
Kadet
Kontaktowanie:

Postautor: elen » 27 lutego 2006, 18:34

Zaraz dojdziemy do przeprosin w stylu "Wybacz mi"

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 27 lutego 2006, 19:19

Nie no do tego nie dojdzie na bank! 8)
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
MIREq
Żak

Postautor: MIREq » 27 lutego 2006, 19:49

Seba pisze:
MARIO pisze:
Seba pisze: przyjechanie na absolutnie POKOJOWE, koszykarskie spotkanie kibiców z róznych miast z nożem i chwalenie się jego posiadaniem w domu jednego z gospodarzy jednak trochę przeczy tym słowom :? :? :?

:shock: :shock: :shock:
Seba chyba nie powiesz, że w w/w wypadku chodziło o Brzeg :?: :!: :lol: bo już gdzieś te bajki słyszałem :lol:

Po pierwsze... POWIEM, ze chodzi o Brzeg - powinieneś te "bajki" doskonale pamiętać, bo byłeś obecny przy przechwałkach swojego mądrego kolegi w mieszkaniu Trojana... po drugie (to do Mirqa) - nigdzie nie napisałem, że chodzi o MECZ w Poznaniu... i mozesz sobie te sarkazmy schować, bo to raczej mało śmieszna sytuacja...

Po trzecie - ja się z Wami nie kłócę... bierzcie sobie na mecze chocby i fleciki...

Tyle

uuuuuuuuuu wyczówam złość w twoim głosie Sebastianku- ale naprawde nie trzeba sie unosić, to niezdrowe :wink:
\o/\o/\o/\o/\o/\o/\o/\o/\o/\o/

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”